Nawigacja

Technik technologii żywności

  1. Technik technologii żywności wykonuje swoją pracę w zakładach przetwórstwa spożywczego. Projektuje i nadzoruje prawidłowy przebieg produkcji wyrobów przemysłu spożywczego, np. wyrobów piekarsko-ciastkarskich, cukierniczych, mleczarskich, mięsnych. Kontroluje jakość surowców, materiałów pomocniczych, półproduktów i wyrobów gotowych. Technik technologii żywności nadzoruje przebieg produkcji na stanowiskach pracy od przyjęcia surowców do zakładu i ich odpowiedniego składowania, przez obróbkę wstępną (sortowanie, mycie, obieranie, rozdrabnianie itp.), wytworzenie półproduktów, ich dalsze przetwarzanie (filtrowanie, wędzenie, zagęszczanie fermentowanie itp.), aż do uzyskania gotowych wyrobów, ich pakowanie i przekazanie do magazynu. Do jego zadań należy również kontrola jakości surowców i produktów na każdym etapie procesu. Istotnym jego zadaniem jest organizowanie i nadzorowanie pracy, aby przebiegały zgodnie z obowiązującymi normami wykorzystania przez nich maszyn, surowców, energii, czasu pracy, przestrzegania przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy oraz przeciwpożarowych oraz systemów zapewnienia jakości zdrowotnej żywności. Dokumentuje również zużycie surowców, dodatków, opakowań, ilości wyprodukowanych wyrobów i określa na tej podstawie normy zużycia materiałów i wydajności, zgodnie z obowiązującymi normami zakładowymi. Technik technologii żywności bierze udział w opracowywaniu receptur, instrukcji technologicznych oraz norm zakładowych dla wyrobu, wdraża je do produkcji (próby technologiczne) oraz koryguje zaobserwowane wady i braki. Technik technologii żywności wykonuje także specjalistyczne analizy (fizyczne, chemiczne, mikrobiologiczne) surowców, półproduktów i wyrobów gotowych w warunkach laboratoryjnych.
     
  2. Informacje dodatkowe
    W szkole organizowane są następujące kursy umożliwiające uzyskanie dodatkowych kwalifikacji: kurs barmański, kurs sommeliera, kurs cukiernika, kurs carvingu. W ramach projektów unijnych uczniowie kształcący się w zawodzie technik technologii żywności mają możliwość wyjazdu na zagraniczne staże zawodowe do krajów Unii Europejskiej. Uczniowie odbywają wakacyjne płatne staże w polskich zakładach gastronomicznych w ramach realizowanych projektów. W toku nauki uczniowie uczestniczą w 4-tygodniowych praktykach zawodowe w wybranych przez siebie zakładach branżowych.

     
  3. Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia
    a) Kwalifikacje:

    TG.02 Produkcja wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń
    TG.03 Produkcja wyrobów piekarskich
    TG.04 Produkcja wyrobów cukierniczych
    TG.05 Produkcja przetworów mięsnych i tłuszczowych
    TG.06 Obróbka ryb i produkcja przetworów rybnych
    TG.17 Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych

     

  4. Sylwetka absolwenta
    Absolwent kończący szkołę zawodzie technik technologii żywności będzie przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie:
    a) wytwarzania produktów spożywczych,
    b) obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych do produkcji wyrobów spożywczych,
    c) organizowania i nadzorowania przebiegu procesów technologicznych w przetwórstwie spożywczym,
    d) kontrolowania pracy maszyn stosowanych w przetwórstwie żywności.

     
  5. Technik technologii żywności znajdzie zatrudnienie:
    a) w laboratoriach przemysłu spożywczego,
    b) na stanowiskach pracy związanych z analizą i produkcją żywności,
    c) w zakładach gastronomicznych,
    d) w przedsiębiorstwach zajmującym się przetwórstwem, produkcją lub dystrybucją produktów spożywczych.                                                                                       
    Absolwenci mogą prowadzić własną działalność gospodarczą.

     
  6. Baza dydaktyczna i warunki kształcenia
    Szkoła posiada pracownię gastronomiczną wyposażoną w profesjonalny sprzęt gastronomiczny, umożliwiający rozwijanie umiejętności zawodowych. Zajęcia praktyczne odbywają się w kilkugodzinnych blokach lekcyjnych, podczas których uczniowie zdobywają stosowne umiejętności.

 

Aktualizacja: I. Pogoda
10.11.2018

Kontakt

  • Zespół Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych im. Komisji Edukacji Narodowej w Weryni
    Werynia 501
    36-100 Kolbuszowa

  • 17 227 14 41 lub
    17 227 13 32
    numery wewnętrzne:
    101 sekretariat
    103 dyrektor
    105 zastępca dyrektora
    107 pokój nauczycielski

Galeria