Nawigacja

Doskonałe smaki Publikacja kulinarna Zajęcia praktyczne Poradnik kucharza

Doskonałe smaki

Autor: Anna Fitał


    Zupy - przepisy


    Dania główne - przepisy


 

    Desery - przepisy

Wypróbowane przepisy

 

PIEROGI ZE ŚLIWKĄ I ORZECHAMI


SKŁADNIKI

Ciasto pierogowe:

400 g

mąki pszennej

50 g

jaja

100 ml

wody

30 ml

mleka

 

Nadzienie:
 

ok. 500 g

śliwek suszonych bez pestek

150 g

orzechów włoskich

60 g

miodu naturalnego (płynnego)


Sposób wykonania:                                                                                                                                      

Orzechy włoskie rozdrobnić (zmielić lub bardzo drobno pokroić), połączyć z płynnym miodem, dokładnie wymieszać do uzyskania gęstej, plastycznej masy. Łyżeczką nakładać masę do środka śliwki. Sporządzić ciasto na pierogi, rozwałkować, wykrawać szklanką lub literatką krążki, a następnie na środek każdego z krążków nakładać po jednej śliwce z masą orzechową. Formować pierogi, układać na tacach posypanych mąką, przykryć. Gotować partiami, porcjować na wygrzane talerze, polać stopionym masłem.

Czas przygotowania: 90 minut                                                                                                          
Ilość porcji: 5                                                                                                                                  
Stopień trudności: łatwe

Kontakt

  • Zespół Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych im. Komisji Edukacji Narodowej w Weryni
    Werynia 501
    36-100 Kolbuszowa

  • 17 227 14 41 lub
    17 227 13 32
    numery wewnętrzne:
    101 sekretariat
    103 dyrektor
    105 zastępca dyrektora
    107 pokój nauczycielski

Galeria