Nawigacja

Cukiernik

  1. Cukiernik zajmuje się produkowaniem wyrobów cukierniczych, ich dekorowaniem, magazynowaniem i przygotowaniem do dystrybucji. Praca w zawodzie cukiernika polega nie tylko na wytwarzaniu różnego asortymentu ciast, ciastek, tortów i deserów, ale również na tworzeniu dekoracji wyrobów gotowych, które dostarczają wrażeń smakowych i wizualnych konsumentom.
     

  2. Informacje dodatkowe

    W szkole organizowane są następujące kursy umożliwiające uzyskanie dodatkowych kwalifikacji: kurs barmański, kurs sommeliera, kurs cukiernika, kurs carvingu. W ramach projektów unijnych uczniowie kształcący się w zawodzie cukiernik mają możliwość wyjazdu na zagraniczne staże zawodowe do krajów Unii Europejskiej. Uczniowie odbywają wakacyjne płatne staże w polskich zakładach gastronomicznych w ramach realizowanych projektów. W toku nauki uczniowie uczestniczą w 2-tygodniowych praktykach zawodowe w wybranych przez siebie zakładach branżowych.
     

  3. Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia
    a) Kwalifikacja 1:

    TG.04  Produkcja wyrobów cukierniczych
     
  4. Sylwetka absolwenta
    Absolwent kończący szkołę zawodzie cukiernik będzie przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie:
    a)
    obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji wyrobów cukierniczych,
    b) magazynowania surowców cukierniczych,
    c) sporządzania półproduktów cukierniczych,
    d) sporządzania gotowych wyrobów cukierniczych,
    e) dekorowania wyrobów cukierniczych i przygotowania do ich dystrybucji.
     
  5. Cukiernik znajdzie zatrudnienie w:
    a)
    zakładach przetwórstwa spożywczego - produkujących wyroby cukiernicze i ciastkarskie,
    b) zakładach żywienia zbiorowego takich jak stołówki, restauracje, bary, kawiarnie itp.
    c) placówkach prowadzących żywienie zbiorowe (hotelach, pensjonatach, domach wczasowych itp.),
    d) firmach cateringowych.

     
  6. Baza dydaktyczna i warunki kształcenia
    Szkoła posiada pracownię gastronomiczną wyposażoną w profesjonalny sprzęt gastronomiczny, umożliwiający rozwijanie umiejętności zawodowych. Zajęcia praktyczne odbywają się w kilkugodzinnych blokach lekcyjnych, podczas których uczniowie przygotowują potrawy, dokonują ich oceny a następnie konsumują.  Warunki edukacji w naszej szkole pozwolą na zapoznanie się z nowoczesnym sprzętem, maszynami i urządzeniami.

     

Aktualizacja: I. Pogoda
10.11.2018

Kontakt

  • Zespół Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych im. Komisji Edukacji Narodowej w Weryni
    Werynia 501
    36-100 Kolbuszowa

  • 17 227 14 41 lub
    17 227 13 32
    numery wewnętrzne:
    101 sekretariat
    103 dyrektor
    105 zastępca dyrektora
    107 pokój nauczycielski

Galeria