Autorzy: A.Tęcza, A.Kiwak
Setki udekorowanych pierników, kilogramy przygotowanego lukru oraz dużo pozytywnych emocji – to wszystko towarzyszyło warsztatom, które zostały zorganizowane 7 grudnia 2018 roku w naszej placówce. Tym razem atmosferę świąt mogli poczuć uczniowie klasy I w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, bo to właśnie dla nich zorganizowano maraton pierników. Głównym celem imprezy było kultywowanie kulinarnych tradycji oraz poznanie zasad dekorowania, zgodnie z najnowszymi trendami cukierniczymi.
Poniżej sprawdzony przepis na pierniki zwykłe:
Składniki na ciasto:
ok. 1,4-1,6 kg mąki,
400 g miodu,
400 g cukru pudru,
2 jaja,
1 margaryna,
10 g sody,
10 g proszku do pieczenia,
160 g mleka,
1 opakowanie przyprawy do piernika,
2 łyżki kakao i 2 łyżki cynamonu,
kilka kropel olejku pomarańczowego,
papier do pieczenia.
Składniki na lukier:
200 - 450 g cukru pudru (ewentualnie kilka łyżek wody gdy będzie gęsty),
2 białka jaja.
Wykonanie ciasta: przyprawy, miód i cukier puder ogrzać w garnku. Mąkę przesiać z proszkiem i na stolnicy posiekać razem z margaryną i jajami. W mleku rozpuścić sodę. Ogrzaną mieszaninę miodowo-cukrową oraz mleko z sodą dodać do składników na stolnicy. Wyrobić na jednolitą masę, schłodzić w lodówce przez 2 godziny. Rozwałkować ciasto na grubość ok. 1 cm i wycinać ciasteczka. Piec w temperaturze ok. 190-200 C przez 10 minut. Gotowe pierniki udekorować kolorowymi lukrami.
Wykonanie lukru: białka jaja wymieszać z cukrem pudrem za pomocą miksera, podzielić do miseczek, dodać barwniki spożywcze, wymieszać i dekorować ciastka za pomocą woreczków strunowych. Zdjęcia