• Mikołajkowy maraton piernikowy
          • Mikołajkowy maraton piernikowy

          • Autorzy: A.Tęcza, A.Kiwak


            Setki udekorowanych pierników, kilogramy przygotowanego lukru oraz dużo pozytywnych emocji – to wszystko towarzyszyło warsztatom, które zostały zorganizowane 7 grudnia 2018 roku w naszej placówce. Tym razem atmosferę świąt mogli poczuć uczniowie klasy I w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, bo to właśnie dla nich zorganizowano maraton pierników. Głównym celem imprezy było kultywowanie kulinarnych tradycji oraz poznanie zasad dekorowania, zgodnie z najnowszymi trendami cukierniczymi.

            Poniżej sprawdzony przepis na pierniki zwykłe:
             

            Składniki na ciasto:
            ok. 1,4-1,6 kg mąki,
            400 g miodu,
            400 g cukru pudru,
            2 jaja,
            1  margaryna,
            10 g sody,
            10 g proszku do pieczenia,

            160 g mleka,
            1 opakowanie przyprawy do piernika,
            2 łyżki kakao i 2 łyżki cynamonu,
            kilka kropel olejku pomarańczowego,
            papier do pieczenia.

            Składniki na lukier:
            200 - 450 g cukru pudru (ewentualnie kilka łyżek wody gdy będzie gęsty),
            2 białka jaja.


            Wykonanie ciasta: przyprawy, miód i cukier puder  ogrzać  w garnku. Mąkę przesiać z proszkiem i na stolnicy posiekać razem z margaryną i jajami. W mleku rozpuścić sodę. Ogrzaną mieszaninę miodowo-cukrową oraz  mleko z sodą dodać do składników na stolnicy. Wyrobić na jednolitą masę, schłodzić w lodówce przez 2 godziny. Rozwałkować ciasto na grubość ok. 1 cm i wycinać ciasteczka. Piec w temperaturze ok. 190-200 C przez 10 minut. Gotowe pierniki udekorować kolorowymi lukrami.  

            Wykonanie lukru: białka jaja wymieszać z cukrem pudrem za pomocą miksera, podzielić do miseczek, dodać barwniki spożywcze, wymieszać i dekorować ciastka za pomocą woreczków strunowych. Zdjęcia

             

        • Kiermasz pierniczków
          • Kiermasz pierniczków

          • Autor: A.Biestek


            Szkolne Koło Caritas organizuje kiermasz pierniczków, które są jednym z symboli Świąt Bożego Narodzenia. Udekorowane lukrem pierniczki, o różnorodnych kształtach i wzorach będzie można nabywać 11 i 12 grudnia 2018 r. (wtorek-środa) lub do wyczerpania zapasów. Sprzedaż ich odbędzie się na długiej przerwie przy wejściu głównym do szkoły. Uzyskane fundusze z akcji SKC przekaże osobom potrzebującym lub znajdującym się w trudnej sytuacji materialnej. Dziękujemy za wsparcie!

        • Przedszkolaki w kolorowym świecie pierników
          • Przedszkolaki w kolorowym świecie pierników

          • Autorzy: A.Tęcza, A.Kiwak


            W pierwszy poniedziałek grudnia zapachniało cynamonem, imbirem, kardamonem i goździkami, głównie za sprawą maluchów z Publicznego Przedszkola nr 3 w Kolbuszowej. Nasza młodzież  uczyła dzieci dekorowania świątecznych pierniczków.  Warsztaty kulinarne przebiegały w   niezwykle miłej i słodkiej atmosferze, gdyż przedszkolaki uczyły się  jak  wyciskać lukier, aby można było uzyskać ciekawe dekoracje. Niestety dzieci nie zdołały pochwalić się swą pracą rodzicom, gdyż pyszne i bajkowo kolorowe pierniczki za bardzo kusiły. Dzieci ze smakiem je zjadły. Smacznego. Zdjęcia

        • X Szkolny Konkurs Ortograficzny i Poprawnej Polszczyzny
          • X Szkolny Konkurs Ortograficzny i Poprawnej Polszczyzny

          • Autor: K.Wachowska


            Reprezentanci wszystkich klas z naszej szkoły walczyli wczoraj o  tytuł ,,Mistrza ortografii" i ,,Znawcy poprawnej polszczyzny". Dyktando jak zwykle było nie lada wyzwaniem, bo takie słówka jak: jerzykjeżyk, czy rzęst, chyżo, hol, ceglastoczerwony, boazeria przysporzyły trochę kłopotów. Natomiast tegoroczny test językowy zwracał uwagę na poprawność związków frazeologicznych, na prawidłową budowę zdań, semantykę i fleksję.   

            Lista zasłużonych

            Poprawną polszczyzną najlepiej posługują się:

            I miejsce Konrad Świątek

            II miejsce Agnieszka Pomykała

            III miejsce Kamila Lewicka

             

            Tytuł Mistrza Ortografii otrzymuje Monika Dziedzic

            II miejsce Konrad Świątek

            III miejsce Kinga Maciąg Zdjęcia

             

               
               
    • Carving w szkole
      • Carving w szkole

      • Autorzy: A.Tęcza, A.Kiwak


        Nang Noppamart to kobieta, która zapoczątkowała na świecie sztukę carvingu. Aby obdarować swojego władcę podczas festiwalu Loi Kratong wyrzeźbiła pięknego ptaka. Tym samym dała początek niezwykłej sztuce jaką jest carving. To sztuka, mimo różnych zawirowań historycznych  znana jest na całym świecie, a w Tajlandii  kurs rzeźbienia w owocach i warzywach można znaleźć  w każdej  szkole podstawowej. Carving dotarł także do naszej szkoły. W  listopadzie uczniowie klasy pierwszej w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych mieli okazję poznać zasady carvingu. Nauczyli się jak wykonać róże, liście, łabędzie i inne kompozycje. Jesień to dobry czas na poznawanie tego rzemiosła, które w naszej szkole osiągnęło już poziom sztuki. Wielka ilość dostępnych warzyw takich jak dynie, rzepy, cukinie, melony, rzodkiewki, jabłka powoduje, że na jesiennym stole może królować wiosna, kwiaty, kolor.  Zdjęcia

      • Moje małe aktorskie życie

      • Autorzy: W.Matusik, A.Kiwak


        Możliwość rozwijania własnych pasji i popularyzowania ich wśród koleżanek i kolegów to wspaniała okoliczność. Jak co roku miałam możliwość zaangażowania się w poszerzanie wiadomości  młodszych kolegów i koleżanek  na temat teatru, gry aktorskiej oraz zawodu aktora. Jestem związana ze sceną od 6 lat więc moja wiedza i umiejętności są na tyle duże, że mogę poprowadzić takie zajęcia. Za każdym razem gdy prowadzę takie zajęcia, rozpoczynam je od przedstawienia głównych cech aktora. Jest to niesamowicie ważne, ponieważ moi „uczniowie” w dalszej części zajęć odgrywają scenki związane z codziennym życiem. Kolejny etap zajęć to ćwiczenia dykcyjne. Jest to trudne, ponieważ niektórzy nie potrafią wykonywać bardzo podstawowych zadań związanych z naszym oddechem. Apeluję! Moi drodzy! Ćwiczcie swoją wymowę! Gdy mamy rozgrzane aparaty mowy, przechodzimy do przedostatniego punktu naszych zajęć. Wcielamy się w role, odgrywając scenki. Rozpoczynamy od prostych i  przechodzimy do tych najtrudniejszych. Na zajęciach mogę rozwijać kolegów i koleżanki ale i samą siebie! Uwielbiam prowadzić te zajęcia ponieważ poznaję różnych ludzi, a przede wszystkim robię to, co kocham najbardziej! Ostatnim etapem moich zajęć jest krótka rozmowa. Lubię odpowiadać na pytania od rówieśników, a moje zajęcia cieszą się coraz większym zainteresowaniem, dlatego jestem bardzo szczęśliwa.

      • Pływacka Licealiada

      • Autorzy: M.Laube-Skowrońska, A.Kiwak


        Sport spełnia w życiu człowieka różnorodne funkcje. Jest sposobem na relaks ale również okazją do rywalizacji. Szansą na pokazanie swych umiejętności były zawody zorganizowane 26.11.2018 r. na pływalni Fregata w Kolbuszowej. W półfinale wojewódzkim na dystansie 50 m stylem dowolnym naszą szkołę reprezentowali Micek Kamil oraz Mateusz Kołodziej z klasy II Szkoły Branżowej.

    • Alicja na podium
      • Alicja na podium

      • Autor: I.Pogoda


        100 lat Niepodległej - pod takim hasłem Poradnia Psychologiczno-Pedagogiczna w Kolbuszowej pod patronatem Starostwa Powiatowego zorganizowała konkurs plastyczny dla uczniów szkół ponadgimnazjalnych. Jego celem było m.in. kształtowanie postaw patriotycznych wśród młodzieży, zachęcanie do poznawania historii swojego kraju i narodu, integracja młodzieży wokół wspólnych wartości, a także rozwijanie wrażliwości artystycznej. Zwyciężczynią została Alicja Mokrzycka - trzecioklasistka kształcąca się w zawodzie technika architektury krajobrazu, której serdecznie gratulujemy! Zdjęcia

    • Mistrzowie przemowy
      • Mistrzowie przemowy

      • Autor: K.Wachowska


        Ekonomistka z klasy czwartej Justyna Witas zajęła III miejsce w Powiatowym Konkursie Krasomówczym w Języku Obcym „Mistrz Przemowy”. W swoim wystąpieniu  zwróciła uwagę na wartości wynikające z czytania. Inną przemowę wygłosił Dominik Czachor - również ekonomista, ale z klasy pierwszej, który zainteresował zgromadzonych pozytywnymi aspektami gier komputerowych. Nasi reprezentanci wypadli znakomicie, to znaczy zachowali spokój, kiedy pojawiał się stres, odpowiednio gestykulowali, kiedy była taka potrzeba, logicznie i interesująco przemawiali w języku angielskim.

        Zadaniem uczestników tego konkursu było zaprezentowanie autorskiego tekstu o dowolnej tematyce w języku angielskim, francuskim lub niemieckim (3-5 min.). Uczestnik mógł wygłosić np. przemówienie na temat polityczny, społeczny, ekologiczny, ekonomiczny itp., komedię typu „stand-up”, monolog, opowiadanie, anegdotę. Jury oceniało jasność i logiczność formułowanych myśli, konstrukcję wypowiedzi, płynność oraz poprawność wyrażania się, bogactwo języka i jego barwność, dobór tematu i ogólną ekspresję idei, także sugestywność wypowiedzi, kontakt ze słuchaczami oraz mowę ciała.

        Celem konkursu było zwrócenie uwagi młodzieży na potrzebę nauki języków obcych, rozbudzenie zamiłowania do pięknego, sugestywnego mówienia, rozwijania umiejętności poprawnego, jasnego i logicznego formułowania myśli. 

        Gratulujemy! Zdjęcia

    • Sukces Kamila w Rzeszowie
      • Sukces Kamila w Rzeszowie

      • Autor: B.Krzysztofiński


        Uczniowie z Zespołu Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni od wielu lat z sukcesami biorą udział w Olimpiadzie wiedzy z zakresu bezpieczeństwa i higieny pracy w rolnictwie zajmując czołowe lokaty w województwie.

        23 listopada 2018 r. w siedzibie  Okręgowego Inspektoratu Państwowej Inspekcji Pracy w Rzeszowie, odbył się finał wojewódzki Olimpiady.

        Powiat kolbuszowski reprezentował uczeń klasy drugiej w zawodzie technik architektury krajobrazu z Zespołu Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni Kamil Krupa, który zajął drugie miejsce na 16 startujących Zespołów Szkół z województwa podkarpackiego.

        Organizatorem Olimpiady oraz fundatorami cennych nagród byli: Państwowa Inspekcja Pracy, Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego, Podkarpacka Izba Rolnicza, Agencja Nieruchomości Rolnych oraz Podkarpacki Urząd Marszałkowski i Wojewoda Podkarpacki. Celem konkursu jest propagowanie idei bezpieczeństwa i higieny pracy a w szczególności: bezpiecznej obsługi maszyn i urządzeń technicznych, zapobiegania wypadkom przy pracy oraz pogłębianie znajomości z zakresu prawa pracy i ubezpieczeń społecznych.

        W bieżącym roku była to już XX edycja tej olimpiady, która cieszy się bardzo dużym zainteresowaniem ze względu na swoją tematykę i bardzo cenne nagrody ufundowane przez sponsorów.

         Zakres tematyczny wiedzy jaką wykazywali się tegoroczni finaliści obejmował:

        -zagadnienia bezpieczeństwa i higieny pracy w gospodarstwach

        -wiadomości z zakresu głównych zagrożeń występujących w gospodarstwach

        -przepisy prawne dotyczące bezpieczeństwa i higieny pracy

        -zakresy działań PIP i KRUS

        Uczniów do konkursu przygotowuje nauczyciel Bolesław Krzysztofiński, specjalista ds. bhp w szkole. Tegoroczny finalista Kamil Krupa za zajęcie 2 miejsca otrzymał od wojewody dyplom i wyróżnienie oraz wspaniały puchar, a od sponsorów cenne  nagrody. Zdjęcia

         

         

    • Fantazyjne pierniczki najmłodszych
      • Fantazyjne pierniczki najmłodszych

      • Autorzy: A.Tęcza, A.Kiwak


        W listopadowy, pochmurny poniedziałek gościliśmy w naszej szkole dzieci z Publicznego Przedszkola nr 2 w Kolbuszowej. Mimo niesprzyjającej aury w naszej stołówce było ciepło, kolorowo i pachniało aromatycznymi, korzennymi pierniczkami. Przedszkolaki z pomocą uczennic klasy pierwszej Szkoły Branżowej oraz dziewcząt z klasy drugiej technikum dekorowali świąteczne pierniki.  Uczestnicy warsztatów kulinarnych zdobili ciasteczka lukrem i posypkami w różnorodne, barwne wzory. Na ciastkach o kształtach chatek, choinek, reniferów, aniołków, mikołajów, bałwanków, gwiazd i śnieżynek dominowały kolory typowe dla okresu Świąt Bożego Narodzenia - biel, zieleń, czerwień. W trakcie warsztatów maluchy wykazały niebywałą fantazję przy zdobieniu pierniczków. Zdjęcia

    • Mistrzostwa Szkoły w Tenisie Stołowym Chłopców
      • Mistrzostwa Szkoły w Tenisie Stołowym Chłopców

      • Autorzy: A.Żywiec, A.Kiwak


        Po wielkich sukcesach w Powiatowych Zawodach w Tenisa Stołowego  przyszedł czas na rozstrzygnięcia na „lokalnym, szkolnym podwórku.” Mowa tu o Szkolnych Mistrzostwach w Tenisie Stołowym. W miniony wtorek 20 listopada 2018 r. rozegrany został turniej z udziałem 13 zawodników reprezentujących poszczególne klasy. Zgłoszeni zawodnicy w wyniku losowania zostali dobrani w pary. Zwycięzcy awansowali do następnej rundy, natomiast przegrani mieli jeszcze szanse w kolejnych meczach. Taki system rozgrywek nosi nazwę "do dwóch przegranych", czyli zawodnik odpada z turnieju dopiero po drugim przegranym meczu. Mecze były rozgrywane do 3 wygranych setów. Turniej trwał 4 godziny. Klasyfikacja końcowa przedstawia się następująco: 

        I miejsce: Bartłomiej Dziuba kl. III ae
        II miejsce: Kamil Micek kl. II km
        III miejsce: Jakub Nowak kl. I ae
        IV miejsce: Sebastian Ofiara kl. I km
        V miejsce: Mateusz Kret kl. III km
        Zwycięzcom gratulujemy, a zainteresowanych zapraszamy za rok. Zdjęcia

    • Nauka życia
      • Nauka życia

      • Autor: St. Olszówka


            W ubiegły poniedziałek woźna przyprowadziła do dyrektora starszego pana, który chodził po szkole i robił zdjęcia. Okazało się, że to absolwent z 1980 Policealnego Studium Zawodowego - Krzysztof Stabryła. Przy herbacie opowiedział o tym co teraz robi i gdzie mieszka. Losy rzuciły go z Sanoka, aż do Lillooet w Kolumbii Brytyjskiej w najcieplejszym miejscu zachodniej Kanady. Jest nauczycielem w szkole zorganizowanej dla muzyków. Połowę czasu przeznaczonego na naukę uczniowie poświęcają na prace fizyczne. Nie tylko sami utrzymują internat lecz także zarabiają dla szkoły przy produkcji… marchwi. Młodzież tej szkoły „jest pouczana o obowiązkach praktycznego życia. Każdy uczeń zdobywa wiedzę o pewnych gałęziach pracy fizycznej, za pomocą których, w razie potrzeby, może uzyskać środki do życia. Jest to niezbędne, nie tylko jako zabezpieczenie przed zmiennymi koleinami życia, ale także wpływa na rozwój fizyczny, umysłowy i moralny. Nawet gdyby było pewne, że nikt nigdy nie będzie musiał uciec się do ręcznej pracy dla jego wsparcia, nadal należy go nauczyć pracy.”

            Uprawa marchwi certyfikacji ekologicznej, czyli bez obornika, nawozów sztucznych i środków chemicznych nie jest prosta. Krzysztof wniósł do swojej szkoły wiedzę zdobytą w Weryni. Przydały mu się zasady uprawy roli wdrażane przez profesora Józefa Górkę. Talerzowanie zastąpił orką, zastosował płodozmian z dużą ilością roślin motylkowych. Marchew na tym samym polu jest uprawiana raz na cztery lata. Dodatkowo stosuje preparat Alfa-Alfa. Niszczenie chwastów polega na dwukrotnym wypalaniu za pomocą płomienia powstającego w wyniku spalania propanu w specjalnych palnikach, w terminie wczesnej fazy rozwoju chwastów. Pielenia jest niewiele, odbywa się na leżąco, a uczniowie są przewożeni na specjalnej platformie. Zbierają rocznie milion funtów (ok. 500 ton) zdrowych, dorodnych marchewek.

            Krzysztof bardzo chętnie spotka się  jeszcze raz z całym zespołem pedagogicznym i z uczniami  naszej wspólnej szkoły. Mówi: ,,szkoła ta, jest w moim sercu bardzo głęboko wyryta  wraz ze wspaniałymi wspomnieniami z lat szkolnych. No i bardzo dobrym systemem nauczania. Następnym razem gdy przyjadę, będę miał przygotowaną  prelekcje na temat organicznej uprawy warzyw poparta zdjęciami w "power point" i opowiem coś o profilu szkoły, gdzie spędziłem 8 lat ucząc studentów  organicznego myślenia. Jeśli to będzie w jakiś sposób pomocne w edukacji studentów to to bardzo chętnie podzielę się moim doświadczeniem z całą szkołą".   Zdjęcia

    • Nowy numer gazetki pt. Wydarzenia
      • Nowy numer gazetki pt. Wydarzenia

      • Autorzy: G.Drałus, A.Kiwak


        Ukazał się nowy numer gazetki szkolnej "Wydarzenia" wrzesień - październik. Zapraszamy do przeczytania. Znajdziecie w nim między innymi ciekawe artykuły o niepodległości oraz przepisy idealne na jesienne dni.

    • Sukcesy w tenisie stołowym
      • Sukcesy w tenisie stołowym

      • Autorzy: A.Żywiec, A.Kiwak


        Każdy sukces cieszy i buduje poczucie wartości, a podwójny sukces ma wręcz działanie oszałamiające. Tak szczęśliwy był dla naszych zawodników dzień 13 listopada 2018 roku, kiedy odbyły się w naszej szkole powiatowe drużynowe rozgrywki w tenisie stołowym szkół ponadgimnazjalnych. W zawodach brały udział reprezentacje ZST w Kolbuszowej, LO w Kolbuszowej i ZSA-E w Weryni, w kategorii chłopców oraz LO Kolbuszowa i ZSA-E w Weryni w kategorii dziewcząt.
        Każdą szkołę reprezentowało  dwóch zawodników oraz ewentualny rezerwowy. W każdym pojedynku drużyn odbywały się dwa mecze singlowe – pojedyncze, potem mecz deblowy – podwójny i ponownie dwie gry pojedyncze. W kategorii dziewcząt odbyło się tylko jedno spotkanie: ZSA-E w Weryni i LO Kolbuszowa. Nasze dziewczęta wygrały wynikiem 3:2. Monika Biestek wygrała dwie gry singlowe i wspólnie z Dominiką Majewską wygrały grę deblową, zajmując I miejsce.   
        W kategorii chłopców w pierwszym meczu nasi reprezentanci pokonali drużynę LO w Kolbuszowej 3:1. Dawid Biestek wygrał dwie gry singlowe, grając z Bartkiem Dziubą wygrali grę deblową. W kolejnym meczu nasi chłopcy ulegli drużynie ZST Kolbuszowa 2:3. Dziuba i Biestek wygrali po jednej grze singlowej, przegrali debla i kolejne gry singlowe. W meczu LO z ZST wynik był 3:0 dla LO. W wyniku podziału „dużych” punktów – za zwycięstwa drużynowe oraz „małych” punktów – indywidualne zwycięstwa, pierwsze miejsce zajęli reprezentanci naszej szkoły. Zdjęcia

    • Światowy Dzień Cukrzycy
      • Światowy Dzień Cukrzycy

      • Autorzy: A.Fitał, A.Wróbel, K.Wachowska


        W ubiegłym tygodniu urządziliśmy w naszej szkole Światowy Dzień Cukrzycy, obchodzony corocznie 14 listopada - w urodziny odkrywcy insuliny, Fredericka Bantinga. O cukrzycy wiele słyszymy, mówimy, czytamy, bo coraz więcej osób cierpi na taką dolegliwość. Organizacja takiego dnia ma zwrócić uwagę na globalny wymiar cukrzycy, zwiększyć świadomość naszej młodzieży  na temat tej choroby i promować odpowiednie działania profilaktyczne.

        Uczniowie z klasy IV  żywienia pod opieką nauczycieli: p. Anny Fitał i p. Anny Wróbel przygotowali w tym dniu specjalne  warsztaty. Młodzież zgromadzona w szkolnej jadalni wysłuchała ciekawej prezentacji nt. problematyki cukrzycy ( procenty zachorowań, niepokojące prognozy na przyszłość, brak świadomości choroby itp.)  oraz dowiedziała się  jak zmienić swój sposób odżywiania, także tryb życia, by zapobiec tej chorobie i cieszyć się długim życiem. Na zakończenie kucharze z klasy II Szkoły Branżowej,  przygotowali  dla wszystkich pyszne ciasto marchewkowo- cukiniowe, oczywiście z obniżoną zawartością cukru! Zdjęcia

      • Kontakty

        • Zespół Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych im. Komisji Edukacji Narodowej w Weryni
        • 17 227 14 41 lub
          17 227 13 32
          numery wewnętrzne:
          101 sekretariat
          103 dyrektor
          105 zastępca dyrektora
          107 pokój nauczycielski
        • Werynia 501
          36-100 Kolbuszowa


          Poland
        • 814-14-04-726
        • Zbigniew Bogacz
          zbigniew.bogacz@zswerynia.pl
        • Beata Bryk
          beata.bryk@zswerynia.pl
        • Elżbieta Rozmus-Maciąg
          elzbieta.rozmus@zswerynia.pl
        • Nabywca:
          Powiat Kolbuszowski
          ul. 11-go Listopada 10
          36-100 Kolbuszowa
          NIP 814-15-73-682

          Odbiorca:
          Zespół Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni
          Werynia 501
          36-100 Kolbuszowa
        • /ZSA-E501/zsae lub /ZSA-E501/domyslna
      • Logowanie