Nawigacja

  • Dębica!

    16.11.2017

    Autor: P.Mazan, spr. K.Wachowska


    W pierwszym tygodniu listopada, kiedy zmianę czasu na zimowy mamy już za sobą, a dni są coraz krótsze i bardziej ponure, klasy drugie z Technikum wybrały się na wycieczkę do Dębicy. Pod okiem czujnych opiekunów: pani M.Laube-Skowrońskiej, B.Bryk i K.Wachowskiej,  najpierw wybraliśmy się na lodowisko, później do miejscowego Regionalnego Muzeum.
    Każdy z uczniów z uśmiechem na twarzy i dobrym humorem doskonalił swą jazdę na łyżwach, a w muzeum mogliśmy podziwiać przedmioty codziennego użytku z dawnych lat, a także poznać historię mieszkańców Dębicy. Młodzież zadowolona wróciła do domu i na pewno wszyscy nie mogą się doczekać kolejnego wyjazdu tego typu. Zdjęcia

  • Wydarzenia - wydanie jesienne

    09.11.2017

    Autor: K.Ptaś


    Zapraszamy do zapoznania się z kolejnym już - jesiennym wydaniem szkolnej gazetki "Wydarzenia" tworzonej przez naszych szkolnych redaktorów. Życzymy przyjemnej lektury :)

  • Pierwszaki w grodzie Kraka

    07.11.2017

    Autor: S.Michałek, spr. A.Kiwak


    Spędzanie czasu w innych okolicznościach niż szkoła wspaniale integruje i pozwala poznać się uczniom, którzy właśnie zaczynają wspólną czteroletnią naukę w nowej szkole. Wycieczka daje też wspaniałą okazję do poznania nowych wychowawców. 26 października 2017 r. grupa uczniów z klas pierwszych technikum i branżowej szkoły oraz IIae pod opiekę pań M. Król, oraz M. Laube-Skowrońskiej wybrała się do dawnej stolicy Polski - Krakowa. Podróż minęła szybko i przyjemnie. Około godz. 9:00 byliśmy już w Krakowie. Najpierw udaliśmy się do Muzeum Figur Woskowych, które mieści się w samym centrum miasta, na Rynku Głównym. Zajmuje przyziemie jednej z najpiękniejszych kamienic Starego Miasta. Muzeum stworzone zostało na wzór londyńskiego Museum Madame Tussaud. Powstało niedawno bo w lipcu 2016 r. Obecnie możemy tam zobaczyć figury matki Teresy z Kalkuty, znanych papieży w tym Jana Pawła II, księdza Rydzyka, figury państwa Kaczyńskich, prezydenta Kwaśniewskiego, Agnieszki Radwańskiej, Adama Małysza, czy Roberta Lewandowskiego.

    Kolejnym punktem wycieczki było zwiedzanie Starego Rynku, największego średniowiecznego placu w Europie. W zabytkowych Sukiennicach zakupiliśmy pamiątki. Następnie zwiedzaliśmy Kraków z przewodnikiem Drogą Królewską tzw. Via Regia. To jedna z najbardziej znanych tras turystycznych w Polsce. Tym właśnie szlakiem orszaki królewskie zmierzały ku wawelskiemu wzgórzu. Droga ta prowadzi przez najpiękniejsze i najważniejsze ulice i zabytki Krakowa. Wycieczka rozpoczęła się w pobliżu średniowiecznych murów miejskich i Barbakanu, następnie ulicą Floriańską przeszliśmy do Rynku Głównego. Przewodnik opowiadał nam historię tego pięknego miejsca nie pomijając anegdot, sytuacji żartobliwych i wesołych, których świadkami były te wiekowe zabudowania. Po spacerze udaliśmy się do ZOO. Mieliśmy okazję zobaczyć egzotyczne zwierzęta i ptaki. Przemierzając alejki oglądaliśmy zwierzęta, poznawaliśmy ich wygląd i tryb życia. Wycieczka okazała się nie tylko wspaniałym przeżyciem, ale również atrakcyjną lekcją przyrody, dała nam wiele radości, pogoda sprzyjała spacerom i relaksowi a przy okazji wiele mogliśmy się również dowiedzieć i nauczyć. Zdjęcia

     

  • Światowy Tydzień Przedsiębiorczości - PROJEKT: Otwarta firma!

    06.11.2017

    Autorzy: W.Matusik, K.Żarkowska, spr. K.Wachowska


    W dniach 13-19 listopada 2017 roku zostanie zorganizowany w Polsce dziesiąty jubileuszowy Światowy Tydzień Przedsiębiorczości, obchodzony jednocześnie w 160 krajach świata. Jego pomysłodawcami  są: były premier Wielkiej Brytanii Gordon Brown, brytyjska rządowo-biznesowa organizacja Make Your Mark oraz amerykańska Fundacja Kauffmana.
    Światowy Tydzień Przedsiębiorczości jest to największe tego typu wydarzenie, a jego celem jest stworzenie środowiska społecznego, które aktywnie wspiera przedsiębiorcze postawy i inicjatywy młodych ludzi. 
    Taki „przedsiębiorczy tydzień” zostanie zorganizowany także w naszej szkole, dlatego też członkowie Szkolnego Klubu Przedsiębiorczości "Biznesmeni" zapraszają uczniów oraz przedsiębiorców do udziału w tym programie. Wszelkie informacje u p. Beaty Bryk i p. Ewy Serafin.

  • Złoty Grosik - podsumowanie

    06.11.2017

    Autorzy: G.Tetlak, A.Michałek, spr. K.Wachowska


    Według starego powiedzenia „Nie liczy się to ile posiadasz, ale ile dajesz innym i jak się z nimi dzielisz”. Wiadomo, że są to piękne słowa, ale jeśli są to nie tylko słowa, jeśli jeszcze istnieją tacy wielkoduszni, to jest to bardzo budujące. Nasza szkoła bierze udział w takich szczytnych celach, zbiórkach charytatywnych i to niewątpliwie cieszy. Jak co roku członkowie  Szkolnego Klubu Przedsiębiorczości "Biznesmeni" przeprowadzili akcję Złoty grosik. Celem tego przedsięwzięcia jest promowanie idei oszczędzania oraz przekazywanie wiedzy z zakresu racjonalnego gospodarowania środkami finansowymi.  W dniach od 23- 27 października zbieraliśmy pieniądze dla rodziny poszkodowanej w wyniku zdarzenia losowego, w ramach akcji Tydzień dla Oszczędzania.

    Z dumą przyznajemy, ze az pięć klas zaangażowało się w tą zbiórkę, a byli to uczniowie z naszego Technikum , głównie z klas pierwszych, drugich i czwartych. Specjalną nagrodę, czyli dzień bez pytania wygrała klasa druga w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, która wszystkich zaskoczyła sumą zebranych pieniędzy.

    Wyniki przedstawiają się następująco:

    Najwięcej - klasa IIz zebrała aż 98,00 zł,

    - klasa IIae zebrała 67,00 zł,

    - klasa IVz zebrała 52,00 zł,

    - klasa Iae zebrała 20,64 zł,

    - klasa Iez zebrała 13,24.

    Łącznie za pośrednictwem Szkolnego Koła Caritas rodzinie zostanie przekazana zebrana suma w wysokości 250,88 zł. Wszystkim uczestnikom gratulujemy tak wielkiego serca i zachęcamy do udziału w naszej akcji za rok.

  • Konkurs Czytelniczy

    03.11.2017

    Autor: B.Sobowska-Rekut


    "Książki, to nie róże, nie muszą być najświeższe". Zapraszamy uczniów do udziału w Konkursie Czytelniczym. Tym razem będziemy zmagać się z treścią "Wesela"  Stanisława Wyspiańskiego i "Nad Niemnem" Elizy Orzeszkowej. Nie są to nowości wydawnicze, ale są to dzieła znaczące dla literatury polskiej. Proszę zapisywać się do udziału w konkursie do 4 grudnia 2017 r. u pani Katarzyny Wachowskiej, pani Anny Kiwak oraz w bibliotece szkolnej. Konkurs odbędzie się w dniach 5-6 grudnia 2017 r. Szczegóły w regulaminie.

  • Światełko dla Łyczakowa 2017

  • Otwieramy Europę dla naszych uczniów

    03.11.2017

    Autor: K.Gul, spr. A.Kiwak


    Zaczynamy realizować kolejny projekt zagraniczny. Projekt pod nazwą „Aktywni w Europie” będzie finansowany w ramach  programu POWER na zasadach programu Erasmus Plus. W projekcie wezmą udział uczniowie Technikum kształcący się w zawodach: technik żywienia i usług gastronomicznych, technik architektury krajobrazu, technik ekonomista oraz uczniowie Szkoły Branżowej I Stopnia kształcący się w zawodzie kucharz. W ramach ww. projektu zostaną zorganizowane 3 wyjazdy do Wielkiej Brytanii, w którym weźmie udział łącznie 54 uczniów. Wyjazd na staż pierwszej grupy odbędzie się w maju 2018 r. Poprzedzony będzie szkoleniem kulturowo - pedagogiczno - językowym. Celem projektu jest odbycie przez uczestników 3 tygodniowego stażu w firmach gastronomicznych, ogrodniczych oraz ekonomicznych co zapewni uczniom nabycie wiedzy i umiejętności w poruszaniu się na europejskim rynku pracy. Udział w projekcie jest bezpłatny, a każdy uczestnik otrzyma certyfikat potwierdzający odbycie stażu oraz dokument Europass - Mobilność w wersji polskiej i angielskiej.

     

  • Bez chleba żyć się nie da

    30.10.2017

    Autor: A.Tęcza, spr. A.Kiwak


    Chleb z masłem, wędliną i pomidorem to współcześnie najbardziej banalna i chyba oklepana przekąska na świecie. Tymczasem nasze uczennice Sylwia Mazur oraz Patrycja Pikor z klasy III technikum żywienia udowodniły, że nawet chleb może być podstawą niezwykle wykwintnego i wyrafinowanego dania, które cieszyło nie tylko oko ale i żołądek smakoszy. Na konkursie kulinarnym zorganizowanym 25 października 2017 roku w Zespole Szkół Ekonomicznych w Dębicy dziewczyny  przygotowały w ciągu 120 minut dwie wykwintne potrawy, z wykorzystaniem chleba jako głównego składnika. Nasze uczennice przygotowały roladki z boczkiem z dipem koperkowo-czosnkowym oraz dekoracyjne tartinki z pastą z zielonego groszku i mięty oraz z tymianku, fasoli, buraka i jabłek. Wspaniałe dania  naszych uczennic zostały docenione przez jury, ale i konkursowych rywali. Sylwia i Patrycja w nagrodę otrzymały nowoczesne urządzenia kuchenne.
    Głównymi celami konkursu było inspirowanie uczniów do tworzenia nowych  receptur kulinarnych, propagowanie zasad racjonalnego odżywiania i kultury jedzenia, rozwijanie pomysłowości oraz promocja przetworów zbożowych – ważnego składnika naszej diety. Udział w konkursie był cennym doświadczeniem zawodowym, gdyż uczennice mogły skonfrontować swoją wiedzę i umiejętności nie tylko z innymi uczniami ale też z szefami kuchni, którzy na co dzień pracują w różnych lokalach gastronomicznych. Dużą niespodzianką była możliwość udziału w pokazie barmańskim, który zorganizowała Krakowska Szkoła Restauratorów. Zdjęcia

  • Pomagamy!

    29.10.2017

    Autor: J.Witas, spr. I.Pogoda


    W obliczu tragedii jakie spotykają innych ludzi, nie możemy biernie przypatrywać się rozwojowi wydarzeń! Dlatego w ostatnich dniach Szkolne Koło Caritas i Samorząd Uczniowski ZSA-E w Weryni przeprowadzili w naszej szkole zbiórkę pieniędzy dla rodziny Oko z Weryni, która ucierpiała w pożarze. W tej sytuacji każda złotówka się liczy, a dzięki Wam udało się uzbierać na ten cel ponad 900 złotych! Dziękujemy!

     

  • XVI Wojewódzki Przegląd Pieśni Patriotyczno-Religijnej

    27.10.2017

    Autor: K.Wachowska


    Zespół muzyczny Concordia reprezentował naszą szkołę w XVI Wojewódzkim Przeglądzie Pieśni Patriotyczno-Religijnej „Sławię Cię Ziemio Ojczysta pieśnią i piosenką”, organizowanym w Majdanie Królewskim. Wspólnie zaśpiewali oni piosenkę „Warszawo ma” w składzie: Gabriela Ziętek, Gabriela Kozińska i Elżbieta Ślęzak – wokal, Angelika Mytych – gitara i Krzysztof Kopeć – klawisze. Utwór Lecha Makowieckiego „Ostatni list Katyń 1940” wykonała jeszcze osobno jako solistka Gabriela Ziętek. Trzeba przyznać, że dostarczyła widzom wielu emocji, niezapomnianych wzruszeń.

  • Warsztaty florystyczne

    27.10.2017

    Autor: M.Banaś


    Przychodzi taki moment, gdzie kolorowe kwietniki i barwne byliny ustępują miejsca przebarwiającym się na złocistożółty kolor miłorzębom, pomarańczowo-czerwonym sumakom, otoczonym w koralach jarzębom. Spowici darami jesieni (w tym okrutnie kłującymi owocami kasztana jadalnego) zaczęliśmy tworzyć. Tu ognik, tam hortensja, turlające się żołędzie i szyszki, kwiatostany wrzosów i gałązki derenia białego. Korzystając tylko z tego, co rośnie w ogrodzie (czasem też sąsiada) architekci krajobrazu podjęli się wyzwania i utworzyli stroiki jesienne. Zdjęcia

  • Teatr anglojęzyczny

    27.10.2017

    Autor: K.Wachowska

     


    Uczniowie naszej szkoły mieli okazję zobaczyć ciekawe przedstawienie teatralne w  języku angielskim pt. "The Night In". Doświadczeni aktorzy z grupy teatralnej WILD WEST z Krakowa, w których gronie znajdują się native speakerzy języka angielskiego, zaprezentowali swą sztukę u nas na miejscu, bo w szkolnej sali gimnastycznej. Była to komedia o ojcu i synu. Leo niespodziewanie umawia ojca (wdowca) na randkę w ciemno. Na  początku Mark się nie zgadza, ale zmienia zdanie pod warunkiem, że syn przygotuje go do tego wyjścia. Podczas rozważania nad tym jak spotkanie będzie wyglądało, dwaj bohaterowie uczą się czegoś o życiu i o sobie nawzajem. Mark nabiera pewności siebie, a Leo zaczyna dostrzegać jakie wartości naprawdę liczą się w relacjach międzyludzkich.

    Nasi uczniowie natomiast uczyli się języka angielskiego na poziomie B1 i myślę, że była to bardzo ciekawa lekcja.

  • Niezwykła lekcja

    27.10.2017

    Autorzy: W.Matusik, A.Kiwak


    Każdy z nas ma swoje pasje, zainteresowania. Jedni śpiewają, inni grają, czytają, uprawiają sport. Możliwości i zainteresowań jest niemal tyle co ludzi. Ja, interesuję się aktorstwem i tą moją pasję chcę przybliżyć koleżankom i kolegom ze szkoły. Szukam nowych wyzwań, chcę zarażać miłością do teatru. Dlatego dnia 23 października 2017 r. w porozumieniu z panią Anną Kiwak poprowadziłam warsztaty teatralne wśród uczniów  kl. I Szkoły Branżowej. Z młodszymi kolegami rozmawialiśmy o cechach i predyspozycjach potrzebnych do wykonywania zawodu aktora. Następnie uczniowie na chwilę zamienili się w aktorów odgrywając krótkie etiudy. Przypomnieli sobie łamańce językowe oraz tworzyli zbitki wyrazowe ćwicząc wymowę i dykcję. Uczniowie klasy pierwszej uczestnicząc w takich zajęciach poznali scenę od tej „drugiej strony”. Myślę, że szczególnie zadowoleni byli z tego, że to nie była zwykła, standardowa i typowa lekcja języka polskiego, a wspaniała podróż w świat sceny, teatr i aktorstwa. Mam nadzieję, że uczniowie z klasy I Szkoły Branżowej są zadowoleni i częściej będę mogła organizować dla nich takie zajęcia. Mają zadatki na aktorów.
    Jeśli interesuje Cię teatr zapraszam do śledzenia mojego bloga: www.krainateatru.blogspot.com

     

  • Wielkie gotowanie

    25.10.2017

    Autorzy: A.Tęcza, A.Fitał, A.Kiwak


    Zespół Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni słynie  z wyszukanych smaków, dobrego jedzenia oraz propagowania zdrowego stylu życia. Wychodząc naprzeciw zainteresowaniom naszych i przyszłych uczniów 20 października 2017 roku zorganizowano Międzynarodowy Dzień Szefów Kuchni, w którym uczestniczyli uczniowie szkół gimnazjalnych. Głównym celem obchodów tego święta było propagowanie zawodów gastronomicznych oraz rozwijanie kulinarnych zainteresowań. Współcześni kucharze nie tylko żywią ludzi, ale są artystami, wirtuozami smaku i wyglądu potraw. Są celebrytami, którzy łącząc rzemiosło ze sztuką zwiększają prestiż tego zawodu. Podczas obchodów tego święta nasi uczniowie mieli okazję odkryć w sobie pasjonatów kuchni oraz zachwycić się różnymi smakami, gdyż zaplanowano dla nich wiele atrakcji. Nauczycielki Anna Tęcza, Anna Fitał, Wioletta Majewska i Monika Serafin zorganizowały pokazy i warsztaty gastronomiczne o następującej tematyce:

    Kuchnia tradycyjna i nowoczesna.
    Kulinarna podróż do Azji - sporządzanie sushi.
    Rewolucje drożdżowe.
    Kuchnia fit.
    Stoliczku nakryj się - dekoracyjny plac zabaw.

    W trakcie obchodów tego święta było co podziwiać i smakować, gdyż młodzież gimnazjalna wraz z naszymi uczniami przygotowała nie tylko potrawy, ale też wyjątkowe aranżacje stołu. Międzynarodowy Dzień Szefów Kuchni został zorganizowany dzięki ofiarności wielu sponsorów. Wydarzenie to wsparli: Zakład Produkcyjno - Usługowy CMOL-FRUT, Sieć Delikatesów Z.P.O.W. Orzech Sp. z o.o., Regionalna Fundacja Rozwoju Serce w Kolbuszowej, Firma Wielobranżowa KIS w Kolbuszowej, Zakład Przetwórstwa Owocowo Warzywnego ORZECH Sp. z o.o.,  Iglotex Oddział w Krakowie, Filia w Rzeszowie. Dyrektor oraz cała społeczność Zespołu Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni serdecznie dziękują pomoc i wsparcia, które umożliwiło zorganizowanie tego kulinarnego święta. Zdjęcia
     

  • Wrażenia z Wielkiej Brytanii

    25.10.2017

    Autorzy: W.Tylutki, K.Kubiś, D.Majewska, A.Kiwak


    Po trzech tygodniach naszego pobytu w Wielkiej Brytanii kończyliśmy powoli swoje praktyki poza granicami Ojczyzny. Z żalem i smutkiem, że to już koniec dziękowaliśmy swoim pracodawcom za mile spędzony czas, za możliwość poznania wspaniałych ludzi,  życia w Wielkiej Brytanii, kultury i obyczajów Brytyjczyków. W miniony czwartek wieczorem spotkaliśmy się jeszcze wszyscy w kręgielni w Stafford, gdzie w miłej atmosferze wspólnej zabawy, rywalizacji otrzymaliśmy certyfikaty, które potwierdziły ukończenie przez nas stażu zagranicznego w ramach projektu POWER „Zdobywamy doświadczenie na europejskim Rynku pracy”. W trakcie gry nie zabrakło ulubionej przekąski  czyli hamburgerów z frytkami. Wszyscy bawiliśmy się wyśmienicie. Następnego dnia zaczęliśmy się pakować oraz przygotowywać do wylotu. W sobotę pożegnaliśmy naszego koordynatora na lotnisku w Leeds Bradford i ruszyliśmy w podróż do Polski. Lot minął spokojnie. Bez żadnych trudności i kłopotów wylądowaliśmy na lotnisku w Krakowie. Dawna stolica Polski powitała nas nocnymi ciemnościami i wspaniałą pogodą. Z lotniska busem przyjechaliśmy prosto pod szkołę, gdzie czekali już na nas stęsknieni rodzice.
    I tak niestety skończyła się nasza przygoda ze stażami w Wielkiej Brytanii. Niestety teraz szybko musieliśmy wrócić do szarej szkolnej rzeczywistości, lekcji i nadrabiania zaległości. ALE DAMY RADĘ.

     

  • Jak prowadzić gospodarstwo rolne?

    21.10.2017

    Autor: M.Banaś


    W piątek, 20 października, klasa IV architektury krajobrazu uczestniczyła w spotkaniu organizowanym przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. Uczniowie wzięli udział w ciekawych wykładach na temat różnych zagadnień dotyczących prowadzenia gospodarstw rolnych. W plenerze prezentowane były maszyny i urządzenia rolnicze, a także wyposażenie służb ratowniczych. Zdjęcia

  • Nowy plan lekcji

    21.10.2017

    Autor: Mieczysław Oślizło

    Od dnia 23.10.2017r. obowiązuje nowy plan lekcji.

strona:

Kontakt

  • Zespół Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych im. Komisji Edukacji Narodowej w Weryni
    Werynia 501
    36-100 Kolbuszowa

  • 17 227 14 41 lub
    17 227 13 32
    numery wewnętrzne:
    101 sekretariat
    103 dyrektor
    105 zastępca dyrektora
    107 pokój nauczycielski

Galeria