Nawigacja

  • Złote chłopaki!

    Złote chłopaki!
    19.12.2018

    Autor: B.Sobowska-Rekut


    Z dumą informujemy, że uzdolniony, młody sportowiec Paweł Pleban - ekonomista z klasy pierwszej zdobył złoty medal  w Mistrzostwach Polski Juniorów. Wywalczył go w kategorii do 59 kg, a także ustanowił nowy rekord Polski w martwym ciągu - 183,5 kg. To nie koniec jego sukcesów, w kategorii seniorskiej zajął drugie miejsce. Trzeba również podkreślić, że jego drugim trenerem jest Mariusz Brito (m.in. dwukrotny Mistrz Polski w trójboju siłowym, brązowy medalista Mistrzostw Świata w trójboju siłowym) - absolwent naszej szkoły. Życzymy im dalszych sukcesów i kolejnych medali.

    Zdjęcie ze strony: https://www.korsokolbuszowskie.pl/kat-154,a,4009,studio-mocy-przywiozlo-z-mistrzostw-polski-16-meda.html

  • Ruch to zdrowie

    Ruch to zdrowie
    19.12.2018

    Autor: M.Laube-Skowrońska


    Na ruch, ruch, ruch jest dzisiaj wielka moda, więc ćwicz, ćwicz, ćwicz - to dobre jest dla zdrowia! Wiedzą o tym uczennice ZSA-E w Weryni i chętnie angażują się w różnego rodzaju imprezy sportowe. Tym razem wzięły udział w zawodach powiatowych w koszykówce. Dziewczęta reprezentowały nas w następujacym składzie:
    1. Anna Michałek
    2. Klaudia Żarkowska
    3. Edyta Tylutka
    4. Wiktoria Żuchowska
    5. Magdalena Dziuba
    6. Małgorzata Dziuba
    7. Sylwia Motyl
    8. Faustyna Wojdyło Zdjęcia

  • Wymień się - książka za książkę

    Wymień się - książka za książkę
    19.12.2018

    Autor: B.Sobowska-Rekut


    Zapraszam wszystkich do światecznych porządków w domowych biblioteczkach i wzięcia udziału w akcji pt. Wymień się - książka za książkę. Masz w domu książkę i jest Ci ona niepotrzebna, to przynieś ją do biblioteki i weź w zamian inną. Książki do wymiany będą w wyznaczonym miejscu. 

  • Ród Tyszkiewiczów z Weryni w XIX wieku

    Ród Tyszkiewiczów z Weryni w XIX wieku
    13.12.2018

    Autor: I.Pogoda


       Zapraszamy do lektury książki opisującej dzieje Rodu Tyszkiewiczów. Autor - Joachim Popek wyszedł daleko poza lokalną przestrzeń życia codziennego przedstawicieli rodziny. Prześledził ich obecność i wpływ na niezwykłe wydarzenia: powstania narodowe, organizację struktur emigracyjnych w Belgii oraz działania na szczeblu rządowym i samorządowym w monarchii habsburskiej. Tajemnice XVIII i XIX-wiecznych rękopisów przerodziły się w zwartą historię galicyjskiej rodziny ziemiańskiej w pełnej krasie – blasków i cieni życia rodzinnego, gospodarczego, politycznego i społecznego.

     Streszczenie

    Zakup

  • Łyżwiarskie szlify

    Łyżwiarskie szlify
    12.12.2018

    Autorzy: M.Laube-Skowrońska, A.Kiwak


    Jak nie wycieczka rowerowa to wyjazd na lodowisko do Dębicy. W szkole zawsze coś się dzieje, a my dzięki temu mamy możliwość pojeździć na łyżwach na krytym lodowisku w Dębicy. Dnia 11.12.2018 roku uczniowie klas pierwszych pokazali swoje niesamowite umiejętności w kręceniu piruetów, zwrotów i jeździe tyłem do przodu. Co prawda większość z tych figur nie była zamierzona, ale było dzięki temu zabawnie, wesoło i beztrosko. Czekamy na kolejną możliwość jazdy na łyżwach. Przed lodowiskiem zwiedzaliśmy Regionalne Muzeum w Dębicy, w którym oprócz stałej wystawy była także  nowa wystawa poświęcona 100 rocznicy Odzyskania Niepodległości. Zdjęcia

  • Mikołajkowy maraton piernikowy

    Mikołajkowy maraton piernikowy
    11.12.2018

    Autorzy: A.Tęcza, A.Kiwak


    Setki udekorowanych pierników, kilogramy przygotowanego lukru oraz dużo pozytywnych emocji – to wszystko towarzyszyło warsztatom, które zostały zorganizowane 7 grudnia 2018 roku w naszej placówce. Tym razem atmosferę świąt mogli poczuć uczniowie klasy I w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, bo to właśnie dla nich zorganizowano maraton pierników. Głównym celem imprezy było kultywowanie kulinarnych tradycji oraz poznanie zasad dekorowania, zgodnie z najnowszymi trendami cukierniczymi.

    Poniżej sprawdzony przepis na pierniki zwykłe:
     

    Składniki na ciasto:
    ok. 1,4-1,6 kg mąki,
    400 g miodu,
    400 g cukru pudru,
    2 jaja,
    1  margaryna,
    10 g sody,
    10 g proszku do pieczenia,

    160 g mleka,
    1 opakowanie przyprawy do piernika,
    2 łyżki kakao i 2 łyżki cynamonu,
    kilka kropel olejku pomarańczowego,
    papier do pieczenia.

    Składniki na lukier:
    200 - 450 g cukru pudru (ewentualnie kilka łyżek wody gdy będzie gęsty),
    2 białka jaja.


    Wykonanie ciasta: przyprawy, miód i cukier puder  ogrzać  w garnku. Mąkę przesiać z proszkiem i na stolnicy posiekać razem z margaryną i jajami. W mleku rozpuścić sodę. Ogrzaną mieszaninę miodowo-cukrową oraz  mleko z sodą dodać do składników na stolnicy. Wyrobić na jednolitą masę, schłodzić w lodówce przez 2 godziny. Rozwałkować ciasto na grubość ok. 1 cm i wycinać ciasteczka. Piec w temperaturze ok. 190-200 C przez 10 minut. Gotowe pierniki udekorować kolorowymi lukrami.  

    Wykonanie lukru: białka jaja wymieszać z cukrem pudrem za pomocą miksera, podzielić do miseczek, dodać barwniki spożywcze, wymieszać i dekorować ciastka za pomocą woreczków strunowych. Zdjęcia

     

  • Kiermasz pierniczków

    Kiermasz pierniczków
    10.12.2018

    Autor: A.Biestek


    Szkolne Koło Caritas organizuje kiermasz pierniczków, które są jednym z symboli Świąt Bożego Narodzenia. Udekorowane lukrem pierniczki, o różnorodnych kształtach i wzorach będzie można nabywać 11 i 12 grudnia 2018 r. (wtorek-środa) lub do wyczerpania zapasów. Sprzedaż ich odbędzie się na długiej przerwie przy wejściu głównym do szkoły. Uzyskane fundusze z akcji SKC przekaże osobom potrzebującym lub znajdującym się w trudnej sytuacji materialnej. Dziękujemy za wsparcie!

  • Przedszkolaki w kolorowym świecie pierników

    Przedszkolaki w kolorowym świecie pierników
    05.12.2018

    Autorzy: A.Tęcza, A.Kiwak


    W pierwszy poniedziałek grudnia zapachniało cynamonem, imbirem, kardamonem i goździkami, głównie za sprawą maluchów z Publicznego Przedszkola nr 3 w Kolbuszowej. Nasza młodzież  uczyła dzieci dekorowania świątecznych pierniczków.  Warsztaty kulinarne przebiegały w   niezwykle miłej i słodkiej atmosferze, gdyż przedszkolaki uczyły się  jak  wyciskać lukier, aby można było uzyskać ciekawe dekoracje. Niestety dzieci nie zdołały pochwalić się swą pracą rodzicom, gdyż pyszne i bajkowo kolorowe pierniczki za bardzo kusiły. Dzieci ze smakiem je zjadły. Smacznego. Zdjęcia

  • X Szkolny Konkurs Ortograficzny i Poprawnej Polszczyzny

    X Szkolny Konkurs Ortograficzny i Poprawnej Polszczyzny
    04.12.2018

    Autor: K.Wachowska


    Reprezentanci wszystkich klas z naszej szkoły walczyli wczoraj o  tytuł ,,Mistrza ortografii" i ,,Znawcy poprawnej polszczyzny". Dyktando jak zwykle było nie lada wyzwaniem, bo takie słówka jak: jerzyk i jeżyk, czy rzęst, chyżo, hol, ceglastoczerwony, boazeria przysporzyły trochę kłopotów. Natomiast tegoroczny test językowy zwracał uwagę na poprawność związków frazeologicznych, na prawidłową budowę zdań, semantykę i fleksję.   

    Lista zasłużonych

    Poprawną polszczyzną najlepiej posługują się:

    I miejsce Konrad Świątek

    II miejsce Agnieszka Pomykała

    III miejsce Kamila Lewicka

     

    Tytuł Mistrza Ortografii otrzymuje Monika Dziedzic

    II miejsce Konrad Świątek

    III miejsce Kinga Maciąg Zdjęcia

     

       
       
  • Carving w szkole

    Carving w szkole
    30.11.2018

    Autorzy: A.Tęcza, A.Kiwak


    Nang Noppamart to kobieta, która zapoczątkowała na świecie sztukę carvingu. Aby obdarować swojego władcę podczas festiwalu Loi Kratong wyrzeźbiła pięknego ptaka. Tym samym dała początek niezwykłej sztuce jaką jest carving. To sztuka, mimo różnych zawirowań historycznych  znana jest na całym świecie, a w Tajlandii  kurs rzeźbienia w owocach i warzywach można znaleźć  w każdej  szkole podstawowej. Carving dotarł także do naszej szkoły. W  listopadzie uczniowie klasy pierwszej w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych mieli okazję poznać zasady carvingu. Nauczyli się jak wykonać róże, liście, łabędzie i inne kompozycje. Jesień to dobry czas na poznawanie tego rzemiosła, które w naszej szkole osiągnęło już poziom sztuki. Wielka ilość dostępnych warzyw takich jak dynie, rzepy, cukinie, melony, rzodkiewki, jabłka powoduje, że na jesiennym stole może królować wiosna, kwiaty, kolor.  Zdjęcia

  • Moje małe aktorskie życie

    30.11.2018

    Autorzy: W.Matusik, A.Kiwak


    Możliwość rozwijania własnych pasji i popularyzowania ich wśród koleżanek i kolegów to wspaniała okoliczność. Jak co roku miałam możliwość zaangażowania się w poszerzanie wiadomości  młodszych kolegów i koleżanek  na temat teatru, gry aktorskiej oraz zawodu aktora. Jestem związana ze sceną od 6 lat więc moja wiedza i umiejętności są na tyle duże, że mogę poprowadzić takie zajęcia. Za każdym razem gdy prowadzę takie zajęcia, rozpoczynam je od przedstawienia głównych cech aktora. Jest to niesamowicie ważne, ponieważ moi „uczniowie” w dalszej części zajęć odgrywają scenki związane z codziennym życiem. Kolejny etap zajęć to ćwiczenia dykcyjne. Jest to trudne, ponieważ niektórzy nie potrafią wykonywać bardzo podstawowych zadań związanych z naszym oddechem. Apeluję! Moi drodzy! Ćwiczcie swoją wymowę! Gdy mamy rozgrzane aparaty mowy, przechodzimy do przedostatniego punktu naszych zajęć. Wcielamy się w role, odgrywając scenki. Rozpoczynamy od prostych i  przechodzimy do tych najtrudniejszych. Na zajęciach mogę rozwijać kolegów i koleżanki ale i samą siebie! Uwielbiam prowadzić te zajęcia ponieważ poznaję różnych ludzi, a przede wszystkim robię to, co kocham najbardziej! Ostatnim etapem moich zajęć jest krótka rozmowa. Lubię odpowiadać na pytania od rówieśników, a moje zajęcia cieszą się coraz większym zainteresowaniem, dlatego jestem bardzo szczęśliwa.

  • Pływacka Licealiada

    30.11.2018

    Autorzy: M.Laube-Skowrońska, A.Kiwak


    Sport spełnia w życiu człowieka różnorodne funkcje. Jest sposobem na relaks ale również okazją do rywalizacji. Szansą na pokazanie swych umiejętności były zawody zorganizowane 26.11.2018 r. na pływalni Fregata w Kolbuszowej. W półfinale wojewódzkim na dystansie 50 m stylem dowolnym naszą szkołę reprezentowali Micek Kamil oraz Mateusz Kołodziej z klasy II Szkoły Branżowej.

  • Spotkanie z absolwentem
    30.11.2018

    Nowe zdjęcia zostały dodane do galerii Spotkanie z absolwentem.

  • Alicja na podium

    Alicja na podium
    29.11.2018

    Autor: I.Pogoda


    100 lat Niepodległej - pod takim hasłem Poradnia Psychologiczno-Pedagogiczna w Kolbuszowej pod patronatem Starostwa Powiatowego zorganizowała konkurs plastyczny dla uczniów szkół ponadgimnazjalnych. Jego celem było m.in. kształtowanie postaw patriotycznych wśród młodzieży, zachęcanie do poznawania historii swojego kraju i narodu, integracja młodzieży wokół wspólnych wartości, a także rozwijanie wrażliwości artystycznej. Zwyciężczynią została Alicja Mokrzycka - trzecioklasistka kształcąca się w zawodzie technika architektury krajobrazu, której serdecznie gratulujemy! Zdjęcia

  • Mistrzowie przemowy

    Mistrzowie przemowy
    28.11.2018

    Autor: K.Wachowska


    Ekonomistka z klasy czwartej Justyna Witas zajęła III miejsce w Powiatowym Konkursie Krasomówczym w Języku Obcym „Mistrz Przemowy”. W swoim wystąpieniu  zwróciła uwagę na wartości wynikające z czytania. Inną przemowę wygłosił Dominik Czachor - również ekonomista, ale z klasy pierwszej, który zainteresował zgromadzonych pozytywnymi aspektami gier komputerowych. Nasi reprezentanci wypadli znakomicie, to znaczy zachowali spokój, kiedy pojawiał się stres, odpowiednio gestykulowali, kiedy była taka potrzeba, logicznie i interesująco przemawiali w języku angielskim.

    Zadaniem uczestników tego konkursu było zaprezentowanie autorskiego tekstu o dowolnej tematyce w języku angielskim, francuskim lub niemieckim (3-5 min.). Uczestnik mógł wygłosić np. przemówienie na temat polityczny, społeczny, ekologiczny, ekonomiczny itp., komedię typu „stand-up”, monolog, opowiadanie, anegdotę. Jury oceniało jasność i logiczność formułowanych myśli, konstrukcję wypowiedzi, płynność oraz poprawność wyrażania się, bogactwo języka i jego barwność, dobór tematu i ogólną ekspresję idei, także sugestywność wypowiedzi, kontakt ze słuchaczami oraz mowę ciała.

    Celem konkursu było zwrócenie uwagi młodzieży na potrzebę nauki języków obcych, rozbudzenie zamiłowania do pięknego, sugestywnego mówienia, rozwijania umiejętności poprawnego, jasnego i logicznego formułowania myśli. 

    Gratulujemy! Zdjęcia

  • Sukces Kamila w Rzeszowie

    Sukces Kamila w Rzeszowie
    27.11.2018

    Autor: B.Krzysztofiński


    Uczniowie z Zespołu Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni od wielu lat z sukcesami biorą udział w Olimpiadzie wiedzy z zakresu bezpieczeństwa i higieny pracy w rolnictwie zajmując czołowe lokaty w województwie.

    23 listopada 2018 r. w siedzibie  Okręgowego Inspektoratu Państwowej Inspekcji Pracy w Rzeszowie, odbył się finał wojewódzki Olimpiady.

    Powiat kolbuszowski reprezentował uczeń klasy drugiej w zawodzie technik architektury krajobrazu z Zespołu Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni Kamil Krupa, który zajął drugie miejsce na 16 startujących Zespołów Szkół z województwa podkarpackiego.

    Organizatorem Olimpiady oraz fundatorami cennych nagród byli: Państwowa Inspekcja Pracy, Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego, Podkarpacka Izba Rolnicza, Agencja Nieruchomości Rolnych oraz Podkarpacki Urząd Marszałkowski i Wojewoda Podkarpacki. Celem konkursu jest propagowanie idei bezpieczeństwa i higieny pracy a w szczególności: bezpiecznej obsługi maszyn i urządzeń technicznych, zapobiegania wypadkom przy pracy oraz pogłębianie znajomości z zakresu prawa pracy i ubezpieczeń społecznych.

    W bieżącym roku była to już XX edycja tej olimpiady, która cieszy się bardzo dużym zainteresowaniem ze względu na swoją tematykę i bardzo cenne nagrody ufundowane przez sponsorów.

     Zakres tematyczny wiedzy jaką wykazywali się tegoroczni finaliści obejmował:

    -zagadnienia bezpieczeństwa i higieny pracy w gospodarstwach

    -wiadomości z zakresu głównych zagrożeń występujących w gospodarstwach

    -przepisy prawne dotyczące bezpieczeństwa i higieny pracy

    -zakresy działań PIP i KRUS

    Uczniów do konkursu przygotowuje nauczyciel Bolesław Krzysztofiński, specjalista ds. bhp w szkole. Tegoroczny finalista Kamil Krupa za zajęcie 2 miejsca otrzymał od wojewody dyplom i wyróżnienie oraz wspaniały puchar, a od sponsorów cenne  nagrody. Zdjęcia

     

     

  • Fantazyjne pierniczki najmłodszych

    Fantazyjne pierniczki najmłodszych
    26.11.2018

    Autorzy: A.Tęcza, A.Kiwak


    W listopadowy, pochmurny poniedziałek gościliśmy w naszej szkole dzieci z Publicznego Przedszkola nr 2 w Kolbuszowej. Mimo niesprzyjającej aury w naszej stołówce było ciepło, kolorowo i pachniało aromatycznymi, korzennymi pierniczkami. Przedszkolaki z pomocą uczennic klasy pierwszej Szkoły Branżowej oraz dziewcząt z klasy drugiej technikum dekorowali świąteczne pierniki.  Uczestnicy warsztatów kulinarnych zdobili ciasteczka lukrem i posypkami w różnorodne, barwne wzory. Na ciastkach o kształtach chatek, choinek, reniferów, aniołków, mikołajów, bałwanków, gwiazd i śnieżynek dominowały kolory typowe dla okresu Świąt Bożego Narodzenia - biel, zieleń, czerwień. W trakcie warsztatów maluchy wykazały niebywałą fantazję przy zdobieniu pierniczków. Zdjęcia

  •  - Obrazek 1

  • Mistrzostwa Szkoły w Tenisie Stołowym Chłopców

    Mistrzostwa Szkoły w Tenisie Stołowym Chłopców
    26.11.2018

    Autorzy: A.Żywiec, A.Kiwak


    Po wielkich sukcesach w Powiatowych Zawodach w Tenisa Stołowego  przyszedł czas na rozstrzygnięcia na „lokalnym, szkolnym podwórku.” Mowa tu o Szkolnych Mistrzostwach w Tenisie Stołowym. W miniony wtorek 20 listopada 2018 r. rozegrany został turniej z udziałem 13 zawodników reprezentujących poszczególne klasy. Zgłoszeni zawodnicy w wyniku losowania zostali dobrani w pary. Zwycięzcy awansowali do następnej rundy, natomiast przegrani mieli jeszcze szanse w kolejnych meczach. Taki system rozgrywek nosi nazwę "do dwóch przegranych", czyli zawodnik odpada z turnieju dopiero po drugim przegranym meczu. Mecze były rozgrywane do 3 wygranych setów. Turniej trwał 4 godziny. Klasyfikacja końcowa przedstawia się następująco: 

    I miejsce: Bartłomiej Dziuba kl. III ae
    II miejsce: Kamil Micek kl. II km
    III miejsce: Jakub Nowak kl. I ae
    IV miejsce: Sebastian Ofiara kl. I km
    V miejsce: Mateusz Kret kl. III km
    Zwycięzcom gratulujemy, a zainteresowanych zapraszamy za rok. Zdjęcia

  • Plan lekcji

    Plan lekcji
    24.11.2018

    Autor: Mieczysław Oślizło

    Od dnia 26.11.2018 r. obowiązuje nowy plan lekcji.

strona:

Kontakt

  • Zespół Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych im. Komisji Edukacji Narodowej w Weryni
    Werynia 501
    36-100 Kolbuszowa

  • 17 227 14 41 lub
    17 227 13 32
    numery wewnętrzne:
    101 sekretariat
    103 dyrektor
    105 zastępca dyrektora
    107 pokój nauczycielski

Galeria