• Operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego

        •  

          DOBRY ZAWÓD TO PEWNA PRZYSZŁOŚĆ
           

          Nauka zawodu trwa 3 lata i obejmuje kształcenie ogólne i kształcenie zawodowe w tym

          PŁATNE ZAJĘCIA PRAKTYCZNE U PRACODAWCÓW!

        • Przetwórstwo spożywcze jest jedną z gałęzi gospodarki w naszym kraju, w której coraz większą rolę odgrywa mechanizacja i automatyzacja produkcji. Nowe techniki i technologie produkcji wkraczają nie tylko do dużych zakładów przetwórczych typu cukrownie, mleczarnie, przetwórnie owocowo-warzywne, piekarnie itp., ale także do niewielkich zakładów typu rzemieślniczego, np. cukiernie. Pracodawcy poszukują pracowników, którzy będą potrafili obsługiwać nowoczesne maszyny i urządzenia.

        • Ze względu na różnorodność produkcji w przemyśle spożywczym, na początku okresu kształcenia ukierunkowuje się na obsługę maszyn i urządzeń związanych wybranym działem produkcji artykułów spożywczych. Ukierunkowanie to jest związane z potrzebami lokalnego rynku pracy oraz zainteresowaniami uczniów, np. obsługa maszyn i urządzeń do przetwórstwa owoców i warzyw, obsługa maszyn i urządzeń do produkcji cukierniczej, obsługa maszyn i urządzeń do przetwórstwa mleczarskiego i tłuszczów oraz obsługą maszyn i urządzeń do przetwórstwa zbożowego.

          Kształcenie praktyczne – płatne!!! Zajęcia praktyczne będą odbywały się w zakładach pracy.

          Zainteresowanym szkoła wskazuje miejsce zajęć praktycznych.

          Możliwości zatrudnienia po uzyskaniu kwalifikacji:

          • przedsiębiorstwa branżowe, krajowe i zagraniczne, specjalizujące się w przetwórstwie żywności
          • przedsiębiorstwa branżowe, krajowe i zagraniczne, specjalizujące się w budowie maszyn i urządzeń dla przemysłu spożywczego
          • zakłady i firmy branży np. mięsnej, przetwórstwa: owoców i warzyw, zbożowego, mleczarskiego, produkcji cukierniczej,
          • własna działalność gospodarcza.
        • Absolwent Szkoły Branżowej I Stopnia prowadzącej kształcenie w zawodzie operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego powinien być przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie kwalifikacji SPC.02. Produkcja wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń:
          1. pobierania surowców, materiałów i dodatków do produkcji wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń;
          2. wytwarzania półproduktów i wyrobów gotowych z zastosowaniem maszyn i urządzeń;
          3. obsługiwania maszyn i urządzeń wykorzystywanych w procesach przemysłu spożywczego;
          4. magazynowania wyrobów gotowych z wykorzystaniem urządzeń magazynowych i środków transportu wewnętrznego.  
          Operator maszyn i urządzeń przemysłu spożywczego obsługuje maszyny i urządzenia na wszystkich etapach produkcji wyrobów spożywczych. 

          Dobiera surowce, dodatki do żywności i materiały pomocnicze do produkcji wyrobów spożywczych i przygotowuje do produkcji, dobiera parametry technologiczne do produkcji wyrobów spożywczych. 

          Użytkuje maszyny i urządzenia do przygotowania surowców, dodatków do żywności i materiałów pomocniczych oraz do produkcji wyrobów spożywczych, ich pakowania i magazynowania, a także środki transportu wewnętrznego.

           Wykonuje czynności związane z procesem produkcji, magazynowaniem i ekspedycją wyrobów spożywczych. 

          Ocenia organoleptycznie surowce, półprodukty, wyroby gotowe i dodatki do żywności. Dokumentuje przebieg pracy maszyn i urządzeń zgodnie z procedurami HACCP, przestrzega zasad GMP i GHP w procesie produkcji, magazynowania i przygotowania do wysyłki wyrobów spożywczych.

    • Kontakty

      • Zespół Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych im. Komisji Edukacji Narodowej w Weryni
      • 17 227 14 41 lub
        17 227 13 32
        numery wewnętrzne:
        101 sekretariat
        103 dyrektor
        105 zastępca dyrektora
        107 pokój nauczycielski
      • Werynia 501
        36-100 Kolbuszowa


        Poland
      • 814-14-04-726
      • Zbigniew Bogacz
        zbigniew.bogacz@zswerynia.pl
      • Beata Bryk
        beata.bryk@zswerynia.pl
      • Elżbieta Rozmus-Maciąg
        elzbieta.rozmus@zswerynia.pl
      • Nabywca:
        Powiat Kolbuszowski
        ul. 11-go Listopada 10
        36-100 Kolbuszowa
        NIP 814-15-73-682

        Odbiorca:
        Zespół Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni
        Werynia 501
        36-100 Kolbuszowa
      • /ZSA-E501/zsae lub /ZSA-E501/domyslna
    • Logowanie