• AKTUALNOŚCI

      • Architekci na warsztatach w skansenie

      • 10.10.2022
      • Realizacja projektu „Lasowiackim szlakiem” powoli dobiega końca. Jest to projekt, który ma na celu przybliżenie młodzieży wiedzy na temat kultury naszych przodków – Lasowiaków. Początkiem października, uczniowie kształcący się na kierunku technik architektury krajobrazu wzięli udział w ostatnim już cyklu warsztatów organizowanych w Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej, w ramach tego projektu. Tym razem uczestniczyliśmy w zajęciach z wyszywania tradycyjnych wzorów, z wykonywania ozdób ze słomy i bibuły oraz z przygotowania tradycyjnych potraw kulinarnych. Nasi uczniowie poznali tajniki haftu lasowiackiego, który zdobił odświętne stroje naszych przodków, wykonali pająki, czyli tradycyjne ozdoby ze słomy i bibuły, które wieszano w izbach, jako symbol urodzaju i szczęścia. Dowiedzieli się, w jaki sposób dawniej dekorowano wiejskie izby, oraz jaką rolę odgrywały ręcznie wykonane ornamenty.

      • Architekci na warsztatach w skansenie: Czytaj więcej
      • POZDROWIENIA  Z  CORK

      • 10.10.2022
      • Miejscem trzytygodniowego pobytu i staży zawodowych naszych uczniów jest przepiękne miasto Cork. To drugie co do wielkości miasto w Irlandii. Leży w południowo- zachodniej części Irlandii przy ujściu rzeki Lee, a jego nazwa pochodzi od irlandzkiego zwrotu Corcach Mór Mumhan, którym określano bagienne tereny prowincji Munster.

      • POZDROWIENIA  Z  CORK: Czytaj więcej
      • 10 października Światowy Dzień Zdrowia Psychicznego

      • 10.10.2022
      • Tegoroczne obchody Światowego Dnia Zdrowia Psychicznego odbywają się pod hasłem: Uczyńmy zdrowie psychiczne i dobre samopoczucie dla wszystkich globalnym priorytetem (Make mental health and well-being for all a global priority).Dlaczego to święto jest tak ważne? Jaki jest jego cel? Światowy Dzień Zdrowia Psychicznego ma na celu edukację w zakresie zdrowia psychicznego, zwiększania świadomości, a także wspierania walki ze stygmatyzacją społeczną. Święto zainicjowała organizacja World Federation for Mental Health w 1992 roku. Po 1994 roku obchodom zaczęły towarzyszyć hasła i były poświęcone konkretnemu tematowi poza ogólną promocją działań na rzecz zdrowia psychicznego. W tym roku hasłem przewodnim jest: Uczyń zdrowie psychiczne i dobre samopoczucie dla wszystkich globalnym priorytetem.Tegoroczne hasło odnosi się do rosnących nierówności społecznych i ekonomicznych, przedłużających się konfliktów i przemocy, które zagrażają postępowi w kierunku poprawy dobrostan. Szacuje się, że na świecie żyje aż 350 milionów osób, które zmagają się z depresją. W Polsce problem ten dotyka około 10% społeczeństwa. Według szacunków CDC w ciągu życia co druga osoba zostanie zdiagnozowana z zaburzeniami lub chorobą psychiczną.Zdrowie psychiczne - gdzie szukać pomocyJeśli potrzebujesz pomocy, przechodzisz kryzys, masz depresję, myśli samobójcze, jesteś ofiarą przemocy lub znasz kogoś, komu ta pomoc jest potrzebna - nie czekaj, skontaktuj się ze specjalistą.

        W sytuacji bezpośredniego zagrożenia życia zadzwoń na numer alarmowy 112.

        800 70 2222 - Centrum Wsparcia Dla Osób Dorosłych w Kryzysie Psychicznym - 24/7
        116 111 - Bezpłatny kryzysowy telefon zaufania dla dzieci i młodzieży - 24/7
        800 120 002 - Niebieska linia dla osób doświadczających przemocy - 24/7

        116 123 - Bezpłatny kryzysowy telefon zaufania dla dorosłych - 14:00-22:00/7
        800 12 12 12 - Dziecięcy Telefon Zaufania Rzecznika Praw Dziecka 24/7
        800 108 108 - Nagle Sami - wsparcie dla osób po stracie bliskich i będących w żałobie - pon-pt 14:00-20:00
        800 111 123 - Tumbo Pomaga - pomoc dzieciom i młodzieży w żałobie - pon-pt 12:00-18:00.

        https://www.mp.pl/pacjent/psychiatria/aktualnosci/307732,jak-zadbac-o-swoje-zdrowie-psychiczne

      • 10 października Światowy Dzień Zdrowia Psychicznego: Czytaj więcej
      • Tydzień mobilności

      • 05.10.2022
      • We wrześniu w krajach UE obchodzony jest Europejski Tydzień Mobilności, który ma zachęcać mieszkańców miast i wsi do zmiany niekorzystnych dla zdrowia przyzwyczajeń i wybrania alternatywnych, ekologicznych środków podróżowania m.in. chodzenia pieszo, jazdy na rowerze. Polska jest w czołówce krajów aktywnie biorących udział w Tygodniu Mobilności. Nasza szkoła w ramach nowego projektu MP Health Direct czyli „Kierunek na zdrowie psychiczne i fizyczne” stara się podejmować różnorodne działania promujące zdrowie i dołącza do świętowania Europejskiego Tygodnia Mobilności. Uczniowie z naszej szkoły starają się być bardziej eko dojeżdzając rowerem, chodząc pieszo do szkoły, nawet mimo niekorzystnych warunków pogodowych w trakcie roku szkolnego. Zachęcają do tego również swoich znajomych. Według naszych statystyk ok. 10% uczniów dojeżdża rowerami, 2 % przychodzi do szkoły pieszo, a około 80

      • Tydzień mobilności: Czytaj więcej
      • Wycieczka Zakopane - Kraków

      • 04.10.2022
      • W ostatni weekend września, w dzień chłopaka wyruszyliśmy na dwudniową wycieczkę do Zakopanego i Krakowa. Na miejscu- w stolicy polskich Tatr- przywitał nas przewodnik, który opowiedział nam o historii oraz walorach Podhala. Pomimo typowo jesiennej pogody nie straciliśmy dobrego humoru i z zapałem wędrowaliśmy Doliną Kościeliską, podziwiając monumentalne górskie szczyty. Naszym celem było schronisko na Hali Ornak.

      • Wycieczka Zakopane - Kraków: Czytaj więcej
      • Pielgrzymka maturzystów

      • 04.10.2022
      • W dniu 22 września 2022 r. maturzyści z naszej szkoły wybrali się na pielgrzymkę na Jasną Górę. Wyjazd rozpoczął się wczesnym rankiem. W podróży towarzyszyli nam księża oraz nauczyciele, a wśród nich ksiądz Jakub Nagi, dyrektor Radia VIA, który przeprowadził z nami wywiady. Około godziny 10 dojechaliśmy do sanktuarium i uczestniczyliśmy w katechezie, adoracji IHS, różańcu oraz Mszy świętej pod przewodnictwem Biskupa Edwarda Białogłowskiego. Mieliśmy możliwość ukłonić się i powierzyć się Matce Bożej przed Obrazem Czarnej Madonny. Po zakończonych nabożeństwach wróciliśmy bezpiecznie do domu.

      • Pielgrzymka maturzystów: Czytaj więcej
      • Makbet na deskach teatru

      • 04.10.2022
      • Przedstawienie teatralne to spaniały sposób na przeżywania i doświadczanie kultury. Taką możliwość mieliśmy we wrześniu 2022 roku, gdy poszliśmy do Miejskiego Domu Kultury na przedstawienie pt: „ Makbet”, przygotowane przez grupę teatralną z Wrocławia, z Narodowego Teatru Edukacji. Wspaniali młodzi aktorzy, różnorodne techniki aktorskie, muzyka i scenografia sprawiły że historia przemiany Makbeta stała się bardzo zrozumiała i przejmująca. Uważam, że spektakl był interesujący, ciekawy i zachęcający widzów do oglądania.

      • Makbet na deskach teatru: Czytaj więcej
      • Wycieczka do ogrodu botanicznego

      • 03.10.2022
      • Wrzesień w naszej szkole obfitował w różne wydarzenia i wyjazdy. Jednym z nich była wycieczka do arboretum w Bolestraszycach – ogrodu botanicznego, należącego do Karpackiego Szlaku Ogrodów i Domów Historycznych. Na jego terenie jest ponad 50 charakterystycznych punktów do zwiedzenia. Powierzchnia obiektu to około 30 hektarów, z czego sam ogród zajmuje 14 hektarów, reszta to sady, między innymi jabłoni. Obowiązkowym punktem do zwiedzenia na terenie arboretum jest dwór Piotra Michałowskiego, w którym mieści się muzeum przyrodnicze. Mieliśmy również okazję zobaczyć wystawę ozdobnych owoców i nasion. Przechodziliśmy przez drewnianą kładkę i podziwialiśmy kolekcje roślin wodnych. Najmilej będziemy wspominać Galerię przez Dotyk, w której mogliśmy poznać rośliny poprzez dotyk oraz węch. Niezwykle ciekawe były również wszechobecne wiklinowe elementy i dekoracje: labirynt, ogrodzenia, rzeźby

      • Wycieczka do ogrodu botanicznego: Czytaj więcej
      • Szkolenie molekularne

      • 01.10.2022
      • Wszystko co najlepsze kiedyś się musi skończyć. W piąty ostatni, wspólny dzień mobilności, uczestnicy zdobywali nowe umiejętności w kuchni molekularnej uczestnicząc w szkoleniu prowadzonym przez Firmę szkoleniową Abstynt. Zaskoczeniem dla wszystkich był sposób przygotowania potraw, który łącząc ze sobą nowoczesność i kreatywność z zastosowaniem różnych właściwości pozwolił na efektowne odzwierciedlenie prawdziwego dzieła. Kuchnia ta łączy niezwykłe smaki i nietypowe sposoby przygotowania, a powstałe efekty to prawdziwa uczta dla wzroku. Podczas szkolenia przygotowaliśmy galaretki, pianki alkoholowe, sferyfikowane ravioli, parujące napoje, sorbety i lody z wykorzystaniem ciekłego azotu a także espumę (piankę) z grzybów. Zajęcia pozwoliły na samorozwój, zdobycie nowych doświadczeń i poznanie najnowszych trendów stosowanych w gastronomii. Jednym z głównych celów nowoczesnego gotowania je

      • Szkolenie molekularne: Czytaj więcej
      • Wizyta w Krakowie

      • 30.09.2022
      • Czwarty dzień wizyty naszych europejskich partnerów był kolejną kulinarną podróżą, tym razem do Krakowa. Nie brakowało podziwu nad pięknem historycznej krainy, kiedy wraz z przewodnikiem uczestnicy przenieśli się w dzieje dawnych epok i poznali historię tego malowniczego miasta oraz Smoka Wawelskiego. Wszyscy zapoznali się z kuchnią małopolską poznając smaki serów podhalańskich (bryndzy, oscypków), wędlin, pasztetów, ciast, pieczywa i wielu innych typowych dla tej kuchni.

      • Wizyta w Krakowie: Czytaj więcej
      • Warsztaty kulturowe w Sandomierzu

      • 29.09.2022
      • 28 września w ramach projektu Food Redefined szkoły partnerskie odbyły wspólna wycieczkę po sandomierskiej ziemi. Zapoznalismy się z  najważniejszymi zabytkami tego miasta i odbyliśmy ciekawą lekcję historii królewskiego miasta. Według legend Halina Krępianka schodząc z lochów wziela ze sobą białego gołębia,który miał być oznaką, że Tatarzy znajdują się w lochach. Gdy gołąb pojawił się na niebie wejście do podziemi zostało zasypane, w ten sposób Sandomierz został ocalony. Nasze kulinarne podróże nie mają końca, ponieważ uwielbiamy odkrywać wszystko co nowe. Mieliśmy przyjemność poznać etapy produkcji od podstaw, serów i wina z rodzinnych manufaktur mieszczących się w niedalekich okolicach miasta- Winnicę Sandomierska i Sery Sandomierskie u Dziedzica. Zdobyliśmy cenną wiedzę, która może zainteresować każdego, kto jest otwarty na poznanie nowych wyrafinowanych smaków. Każdy był zaskocz

      • Warsztaty kulturowe w Sandomierzu: Czytaj więcej
      • Street Food

      • 27.09.2022
      • Po raz pierwszy w Kolbuszowej odbyło się uliczne gotowanie. Było to możliwe dzięki projektowi Food Redefined, który jest realizowany w naszej szkole oraz 3 szkołach partnerskich. Każda ze szkół przygotowywała tradycyjne potrawy z kuchni chorwackiej, francuskiej, polskiej i portugalskiej. Sądząc po zainteresowaniu mieszkańców, potrawy były wyśmienite, ponieważ znikały tak szybko jak się tylko pojawiły. Każdy z nas zdobył nowe umiejętności praktyczne i językowe. Uczniowie z Chorwacji wraz ze swoim nauczycielem przygotowali placki chorwackie. Uczestnicy z Portugalii przygotowali Bifanę, a z Francji wykonali wrapy z puree dyniowym i warzywami.
        Kuchnia polska również zaskoczyła wszystkich molekularnymi lodami z ciekłym azotem, plackami pszennymi z pastą warzywną, pierogami ruskimi, proziakami i koktajlami owocowymi pełnych witamin oraz grillowanym krokodylem z musem śliwkowym.
        W gotowa

      • Street Food: Czytaj więcej
      • Witamy w Weryni

      • 27.09.2022
      • Pierwszy dzień wizyty w naszej szkole parterów z Chorwacji, Francji i Portugalii rozpoczął się od wspólnych warsztatów dotyczących kuchni lasowiackiej. Uczniowie z Weryni uczyli swoich europejskich kolegów sporządzania różnych rodzajów pierogów oraz prozaików. Głównymi celami tego przedsięwzięcia było rozwijanie pomysłowości uczniów, kultywowanie tradycji kulinarnych naszego regionu, rozwijanie i prezentacja umiejętności kluczowych przydatnych w pracy zawodowej, wymiana przepisów i doświadczeń uczniów, zdobywanie nowego doświadczenia zawodowego związanego z gastronomią i nauką języków obcych, poznanie kultury i zwyczajów żywieniowych Lasowiaków, wzmocnienie umiejętności kluczowych oraz ugruntowanie wiedzy zawodowej z dziedziny żywienia. Mamy nadzieję, że nasze potrawy przypadły do gustu naszym partnerom.

      • Witamy w Weryni: Czytaj więcej
    • Lista galerii

      brak danych
  • Deklaracja dostępności

        • Kontakty

          • Zespół Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych im. Komisji Edukacji Narodowej w Weryni
          • 17 227 14 41 lub
            17 227 13 32
            numery wewnętrzne:
            101 sekretariat
            103 dyrektor
            105 zastępca dyrektora
            107 pokój nauczycielski
          • Werynia 501
            36-100 Kolbuszowa


            Poland
          • 814-14-04-726
          • Zbigniew Bogacz
            zbigniew.bogacz@zswerynia.pl
          • Beata Bryk
            beata.bryk@zswerynia.pl
          • Elżbieta Rozmus-Maciąg
            elzbieta.rozmus@zswerynia.pl
          • Nabywca:
            Powiat Kolbuszowski
            ul. 11-go Listopada 10
            36-100 Kolbuszowa
            NIP 814-15-73-682

            Odbiorca:
            Zespół Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni
            Werynia 501
            36-100 Kolbuszowa
          • /ZSA-E501/zsae lub /ZSA-E501/domyslna
        • Logowanie