AKTUALNOŚCI
Ekonomia zawsze na czasie
- 03.04.2017
Autorzy: G.Augustyn, P.Kuczyński, B.Bryk, K.Wachowska
Fot. A.KolanoKońcem marca, my ekonomiści z klasy trzeciej, pod nadzorem nauczycieli p. Ewy Serafin i p. Beaty Bryk zorganizowaliśmy warsztaty ekonomiczne dla gimnazjalistów z Zespołu Szkół w Dzikowcu. Na co dzień zajmujemy się ciekawymi rzeczami, bo poznajemy rachunki, strategie, bankowość, i właśnie tym wszystkim chcieliśmy się podzielić z młodszymi kolegami.
- Ekonomia zawsze na czasie: Czytaj więcej
Meeting z wydziałem ekonomii
- 30.03.2017
- Meeting z wydziałem ekonomii: Czytaj więcej
Wizyta Mistrzów
- 04.07.2017
Autorzy: A.Tęcza, A.Kiwak
Podpatrywać mistrza przy pracy jest dla każdego przeżyciem niezwykłym i pouczającym. Młodzież uczestnicząca w kursie dekorowania potraw 25 marca 2017 roku podziwiała warsztat pracy pana Pawła Sztenderskiego wicemistrza świata w carvingu, mistrza Polski w carvingu, uczestnika programu telewizyjnego Mam talent, zwycięzcę Finału Live Carving oraz Dominikę Sadowską - również wielokrotną laureatkę prestiżowych konkursów.
- Wizyta Mistrzów: Czytaj więcej
Finał XI Powiatowego Konkursu Wiedzy o Francji i Frankofonii
- 28.03.2017
Autorzy: U.Kuna, K.Wachowska
20 marca, jak co roku, obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Frankofonii i to z tej okazji miłośnicy języka Moliera mogli wziąć udział w XI Powiatowym Konkursie Wiedzy o Francji i Krajach Frankofońskich zorganizowanym w LO im. Janka Bytnara w Kolbuszowej. Celem konkursu jest promowanie i motywowanie do nauki języka francuskiego, oraz upowszechnianie wiedzy na temat Frankofonii, czyli kultury i geografii krajów francuskojęzycznych.
- Finał XI Powiatowego Konkursu Wiedzy o Francji i Frankofonii: Czytaj więcej
Książka na weekend
- 24.03.2017
Autor: B.Sobowska-Rekut
Kiedy 10 maja 1996 roku trzy ekipy jednocześnie dokonywały ataku szczytowego, nad Mount Everestem zerwała się burza. Zaczęła się mordercza walka o przetrwanie. Jon Krakauer przeżył. Książka Wszystko za Everest trafiła na listy bestsellerów, ale wywołała też wiele kontrowersji. Stała się także źródłem inspiracji dla filmowców. Sama tragedia zaś – mimo że wydarzyła się prawie dwadzieścia lat temu – wciąż budzi emocje.
- Książka na weekend: Czytaj więcej
IX Powiatowy Konkurs Poezji i Prozy „Leśne potyczki”
- 21.02.2017
Autor: K.Wachowska
Już po raz dziewiąty Zespół Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni wraz ze Starostwem Powiatowym w Kolbuszowej organizuje konkurs literacki. Zapraszamy wszystkich, którzy mają bogatą wyobraźnię i lubią pisać, tworzyć, odkrywać, dostrzegać leśne perypetie, potyczki... Na prace czekamy do 3 kwietnia 2017 r.
- IX Powiatowy Konkurs Poezji i Prozy „Leśne potyczki”: Czytaj więcej
Odkrywamy barwy, smaki i zdrowie w pożywieniu
- 24.03.2017
Autorzy: A.Tęcza, A.Kiwak
„Teraz patrzą się i patrzą / W ten stół krasy, kolorowy” uczniowie Publicznej Szkoły Podstawowej w Komorowie, gdyż nasi uczniowie - trenerzy z klasy trzeciej w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych przygotowali w trakcie warsztatów, wspaniałe przekąski. Kolor smak i zapach potraw przyciągał do stołu jak magnes, zachęcał do oglądania, podziwiania i degustowania.
- Odkrywamy barwy, smaki i zdrowie w pożywieniu: Czytaj więcej
- 23.03.2017
- Czytaj więcej
Witaj wiosno!
- 23.03.2017
Autorzy: W.Matusik, I.Pogoda
Młode listki, pąki kwiatów, śpiew ptaków to oznaki wiosny, na które po długiej zimie wyczekujemy z niecierpliwością. Jej pierwszy dzień celebrowany jest na całym świecie w specyficzny dla danego kraju sposób. W ZSA-E w Weryni zapachniało wiosną za sprawą licznych konkurencji zorganizowanych przez samorząd uczniowski dla uczniów oraz nauczycieli. Różnorodność pomysłów wprawiła uczestników w doskonały nastrój.
- Witaj wiosno!: Czytaj więcej
Z wizytą w Hotelu Rzeszów
- 22.03.2017
Autorzy: M.Serafin, A.Kiwak
Szkoła zapewnia nie tylko wykształcenie ale również pozwala zobaczyć jak pracuje się w wybranym przez nas zawodzie. W piątek 03.03.2017 r. wraz z klasą Iż i IIeż oraz opiekunami Urszulą Kuną i Moniką Serafin, udaliśmy się na wycieczkę do Rzeszowa. Celem był Hotel Rzeszów, który mieści się w samym sercu miasta. Na początku w sali konferencyjnej, obejrzeliśmy film promujący hotel.
- Z wizytą w Hotelu Rzeszów: Czytaj więcej
Konkurs wielkanocny
- 21.03.2017
Autor: M.Banaś
„Co kraj to obyczaj, czyli Święta Wielkanocne w różnych zakątkach świata”. Zapraszamy do udziału w szkolnym konkursie na najpiękniejszy Stroik Wielkanocny, który należy wykonać w stylu charakterystycznym dla danego regionu, np. Niemiec, Czech lub naszych rodzimych Kaszub. Pochwalcie się umiejętnością wyszukiwania informacji, kreatywnością, talentem, chęciami. Szczegóły konkursu oraz termin składania prac w regulaminie.
- Konkurs wielkanocny: Czytaj więcej
Mistrzowie cukiernictwa
- 23.03.2017
Autorz: A.Pyryt, B.Bryk, K.Wachowska
Od 8 marca br. piętnaście osób z naszej szkoły – kształcących się w zawodach technik żywienia i usług gastronomicznych oraz kucharz rozpoczęło 40–godzinny kurs cukierniczy. Realizowany on jest w ramach projektu RPO „Powiat kolbuszowski stawia na kształcenie zawodowe”, a wszystkie zajęcia są zupełnie bezpłatne.
- Mistrzowie cukiernictwa: Czytaj więcej
Z wizytą na Uniwersytecie Rzeszowskim
- 22.03.2017
Autorzy:M.Głos, A.Kiwak
W życiu każdego człowieka przychodzi moment, kiedy musi dokonać wyboru. I nie mam tutaj na myśli błahych wyborów typu - które buty kupić i w co się ubrać. Chodzi o decyzję, której skutki będziemy odczuwali przez całe późniejsze życie. Większość z nas zadaje sobie pytanie - co zrobić ze swoim życiem?
- Z wizytą na Uniwersytecie Rzeszowskim: Czytaj więcej
Pomagamy dzieciom z Afryki
- 20.03.2017
Autor: B.Bogdanowska-Olszówka
Szkolne Koło Caritas przy ZSA-E w Weryni zaprasza wszystkich uczniów do udziału w zbiórce starych telefonów komórkowych. Poszukaj w domu nieużywanego telefonu → przynieś do szkoły → my przekażemy misjonarzom. Nie zwlekaj z decyzją!
- Pomagamy dzieciom z Afryki: Czytaj więcej
Powitamy wiosnę
- 19.03.2017
- Powitamy wiosnę: Czytaj więcej
Książka na weekend
- 17.03.2017
Autor: B.Sobowska-Rekut
Marszałek sejmu, Daria Seyda, budzi się w pokoju hotelowym, nie pamiętając, jak się w nim znalazła ani co się z nią działo przez ostatnich dziesięć godzin. Jest przekonana, że stała się ofiarą manipulacji, ale nie wie, kto ani dlaczego może za nią stać. Tymczasem Patryk Hauer, wschodząca gwiazda prawicy, podczas prac komisji śledczej odkrywa polityczny spisek sięgający najistotniejszych osób w kręgach władzy.
- Książka na weekend: Czytaj więcej
Jak być fit na wiosnę
- 04.07.2017
Autorzy: A.Tęcza, A.Kiwak
Zdrowe potrawy wcale nie muszą być niesmaczne, nieatrakcyjne wizualnie czy też trudne do przygotowania. O tym mogli się przekonać uczestnicy III edycji Młodych Kreatorów Smaku, którzy 14 marca uczestniczyli w szkoleniu pt. Nowe trendy w dietetyce. Nasi uczniowie pod okiem prowadzących Anny Tęczy i Wioletty Majewskiej przygotowali kolorowe, smaczne i bardzo zdrowe dania, które dodatkowo okazały się dietetyczne. Przygotowane przez młodzież potrawy były przepyszne, wyglądały obłędnie, ale co najważniejsze każda z nich dostarczała organizmowi cennych składników odżywczych takich jak: białko, związki mineralne, witaminy, polifenole oraz innych substancji biologicznie czynnych, jak: błonnik pokarmowy, olejki eteryczne, gingerol, zinferon i itp.
- Jak być fit na wiosnę: Czytaj więcej
Uczymy zawodu
- 04.07.2017
Autorzy: A.Tęcza, A.Kiwak
Marzec rozpoczął się dla żywieniowców pracowicie. Uczniowie trzeciej klasy w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, w tym trzech uczestników projektu "Praktyka zawodowa w Turyngii - szansa na dobrą pracę" w Erasmus+, przeprowadzili warsztaty w PSP w Spiach w ramach projektu „Poznajemy zawody”. Młodzi instruktorzy przekazali dzieciom tajniki zawodu kucharza. Poznanie tego zawodu ułatwiły różne akcesoria kuchenne, które były demonstrowane dzieciom: wałki, tłuczki, szpryce, cedzaki, rózgi i inne.
- Uczymy zawodu: Czytaj więcej
Szkolne rekolekcje wielkopostne
- 14.03.2017
- Szkolne rekolekcje wielkopostne: Czytaj więcej
- 10.03.2017
- Czytaj więcej
Lista galerii
brak danychDeklaracja dostępności