• AKTUALNOŚCI

      • Ekonomia zawsze na czasie

      • 03.04.2017
      • Autorzy: G.Augustyn, P.Kuczyński, B.Bryk, K.Wachowska
        Fot. A.Kolano

        Końcem marca, my ekonomiści z klasy trzeciej, pod nadzorem nauczycieli p. Ewy Serafin i p. Beaty Bryk zorganizowaliśmy warsztaty ekonomiczne dla gimnazjalistów z Zespołu Szkół w Dzikowcu. Na co dzień zajmujemy się ciekawymi rzeczami, bo poznajemy rachunki, strategie, bankowość, i właśnie tym wszystkim chcieliśmy się podzielić z młodszymi kolegami.

      • Ekonomia zawsze na czasie: Czytaj więcej
      • Wizyta Mistrzów

      • 04.07.2017
      • Autorzy: A.Tęcza, A.Kiwak

        Podpatrywać mistrza przy pracy jest dla każdego przeżyciem niezwykłym i pouczającym. Młodzież uczestnicząca w kursie dekorowania potraw 25 marca 2017 roku podziwiała warsztat pracy pana Pawła Sztenderskiego wicemistrza świata w carvingu, mistrza Polski w carvingu, uczestnika programu telewizyjnego Mam talent, zwycięzcę Finału Live Carving oraz Dominikę Sadowską - również wielokrotną laureatkę prestiżowych konkursów.

      • Wizyta Mistrzów: Czytaj więcej
      • Finał XI Powiatowego Konkursu Wiedzy o Francji i Frankofonii

      • 28.03.2017
      • Autorzy: U.Kuna, K.Wachowska

        20 marca, jak co roku, obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Frankofonii i to z tej okazji miłośnicy języka Moliera mogli wziąć udział w XI Powiatowym Konkursie Wiedzy o Francji i Krajach Frankofońskich zorganizowanym w LO im. Janka Bytnara w Kolbuszowej. Celem konkursu jest promowanie i motywowanie do nauki języka francuskiego, oraz upowszechnianie wiedzy na temat Frankofonii, czyli kultury i geografii krajów francuskojęzycznych.

      • Finał XI Powiatowego Konkursu Wiedzy o Francji i Frankofonii: Czytaj więcej
      • Książka na weekend

      • 24.03.2017
      • Autor: B.Sobowska-Rekut

        Kiedy 10 maja 1996 roku trzy ekipy jednocześnie dokonywały ataku szczytowego, nad Mount Everestem zerwała się burza. Zaczęła się mordercza walka o przetrwanie. Jon Krakauer przeżył. Książka Wszystko za Everest trafiła na listy bestsellerów, ale wywołała też wiele kontrowersji. Stała się także źródłem inspiracji dla filmowców. Sama tragedia zaś – mimo że wydarzyła się prawie dwadzieścia lat temu – wciąż budzi emocje.

      • Książka na weekend: Czytaj więcej
      • Odkrywamy barwy, smaki i zdrowie w pożywieniu

      • 24.03.2017
      • Autorzy: A.Tęcza, A.Kiwak

        „Teraz patrzą się i patrzą / W ten stół krasy, kolorowy” uczniowie Publicznej Szkoły Podstawowej w Komorowie, gdyż nasi uczniowie - trenerzy z klasy trzeciej w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych przygotowali w trakcie warsztatów, wspaniałe przekąski. Kolor smak i zapach potraw przyciągał do stołu jak magnes, zachęcał do oglądania, podziwiania i degustowania.

      • Odkrywamy barwy, smaki i zdrowie w pożywieniu: Czytaj więcej
      • Witaj wiosno!

      • 23.03.2017
      • Autorzy: W.Matusik, I.Pogoda

        Młode listki, pąki kwiatów, śpiew ptaków to oznaki wiosny, na które po długiej zimie wyczekujemy z niecierpliwością. Jej pierwszy dzień celebrowany jest na całym świecie w specyficzny dla danego kraju sposób. W ZSA-E w Weryni zapachniało wiosną za sprawą licznych konkurencji zorganizowanych przez samorząd uczniowski dla uczniów oraz nauczycieli. Różnorodność pomysłów wprawiła uczestników w doskonały nastrój.

      • Witaj wiosno!: Czytaj więcej
      • Z wizytą w Hotelu Rzeszów

      • 22.03.2017
      • Autorzy: M.Serafin, A.Kiwak

        Szkoła zapewnia nie tylko wykształcenie ale również pozwala zobaczyć jak pracuje się w wybranym przez nas zawodzie. W piątek 03.03.2017 r. wraz z klasą Iż i IIeż oraz opiekunami Urszulą Kuną i Moniką Serafin, udaliśmy się na wycieczkę do Rzeszowa. Celem był Hotel Rzeszów, który mieści się w samym sercu miasta. Na początku w sali konferencyjnej, obejrzeliśmy film promujący hotel.

      • Z wizytą w Hotelu Rzeszów: Czytaj więcej
      • Konkurs wielkanocny

      • 21.03.2017
      • Autor: M.Banaś

        „Co kraj to obyczaj, czyli Święta Wielkanocne w różnych zakątkach świata”. Zapraszamy do udziału w szkolnym konkursie na najpiękniejszy Stroik Wielkanocny, który należy wykonać w stylu charakterystycznym dla danego regionu, np. Niemiec, Czech lub naszych rodzimych Kaszub. Pochwalcie się umiejętnością wyszukiwania informacji, kreatywnością, talentem, chęciami. Szczegóły konkursu oraz termin składania prac w regulaminie.

      • Konkurs wielkanocny: Czytaj więcej
      • Mistrzowie cukiernictwa

      • 23.03.2017
      • Autorz: A.Pyryt, B.Bryk, K.Wachowska

        Od 8 marca br. piętnaście osób z naszej szkoły – kształcących się w zawodach technik żywienia i usług gastronomicznych oraz kucharz rozpoczęło 40–godzinny kurs cukierniczy. Realizowany on jest w ramach projektu RPO „Powiat kolbuszowski stawia na kształcenie zawodowe”, a wszystkie zajęcia są zupełnie bezpłatne.

      • Mistrzowie cukiernictwa: Czytaj więcej
      • Z wizytą na Uniwersytecie Rzeszowskim

      • 22.03.2017
      • Autorzy:M.Głos, A.Kiwak

        W życiu każdego człowieka przychodzi moment, kiedy musi dokonać wyboru. I nie mam tutaj na myśli błahych wyborów typu - które buty kupić i w co się ubrać. Chodzi o decyzję, której skutki będziemy odczuwali przez całe późniejsze życie. Większość z nas zadaje sobie pytanie - co zrobić ze swoim życiem?

      • Z wizytą na Uniwersytecie Rzeszowskim: Czytaj więcej
      • Pomagamy dzieciom z Afryki

      • 20.03.2017
      • Autor: B.Bogdanowska-Olszówka

        Szkolne Koło Caritas przy ZSA-E w Weryni zaprasza wszystkich uczniów do udziału w zbiórce starych telefonów komórkowych. Poszukaj w domu nieużywanego telefonu → przynieś do szkoły → my przekażemy misjonarzom. Nie zwlekaj z decyzją!

      • Pomagamy dzieciom z Afryki: Czytaj więcej
      • Książka na weekend

      • 17.03.2017
      • Autor: B.Sobowska-Rekut

        Marszałek sejmu, Daria Seyda, budzi się w pokoju hotelowym, nie pamiętając, jak się w nim znalazła ani co się z nią działo przez ostatnich dziesięć godzin. Jest przekonana, że stała się ofiarą manipulacji, ale nie wie, kto ani dlaczego może za nią stać. Tymczasem Patryk Hauer, wschodząca gwiazda prawicy, podczas prac komisji śledczej odkrywa polityczny spisek sięgający najistotniejszych osób w kręgach władzy.

      • Książka na weekend: Czytaj więcej
      • Jak być fit na wiosnę

      • 04.07.2017
      • Autorzy: A.Tęcza, A.Kiwak

        Zdrowe potrawy wcale nie muszą być niesmaczne, nieatrakcyjne wizualnie czy też trudne do przygotowania. O tym mogli się przekonać uczestnicy III edycji Młodych Kreatorów Smaku, którzy 14 marca uczestniczyli w szkoleniu pt. Nowe trendy w dietetyce. Nasi uczniowie pod okiem prowadzących Anny Tęczy i Wioletty Majewskiej przygotowali kolorowe, smaczne i bardzo zdrowe dania, które dodatkowo okazały się dietetyczne. Przygotowane przez młodzież potrawy były przepyszne, wyglądały obłędnie, ale co najważniejsze każda z nich dostarczała organizmowi cennych składników odżywczych takich jak: białko, związki mineralne, witaminy, polifenole oraz innych substancji biologicznie czynnych, jak: błonnik pokarmowy, olejki eteryczne, gingerol, zinferon i itp.

      • Jak być fit na wiosnę: Czytaj więcej
      • Uczymy zawodu

      • 04.07.2017
      • Autorzy: A.Tęcza, A.Kiwak

        Marzec rozpoczął się dla żywieniowców pracowicie. Uczniowie trzeciej klasy w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, w tym trzech uczestników projektu "Praktyka zawodowa w Turyngii - szansa na dobrą pracę" w Erasmus+, ​ przeprowadzili warsztaty w PSP w Spiach w ramach projektu „Poznajemy zawody”. Młodzi instruktorzy przekazali dzieciom tajniki zawodu kucharza. Poznanie tego zawodu ułatwiły różne akcesoria kuchenne, które były demonstrowane dzieciom: wałki, tłuczki, szpryce, cedzaki, rózgi i inne.

      • Uczymy zawodu: Czytaj więcej
    • Lista galerii

      brak danych
  • Deklaracja dostępności

        • Kontakty

          • Zespół Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych im. Komisji Edukacji Narodowej w Weryni
          • 17 227 14 41 lub
            17 227 13 32
            numery wewnętrzne:
            101 sekretariat
            103 dyrektor
            105 zastępca dyrektora
            107 pokój nauczycielski
          • Werynia 501
            36-100 Kolbuszowa


            Poland
          • 814-14-04-726
          • Zbigniew Bogacz
            zbigniew.bogacz@zswerynia.pl
          • Beata Bryk
            beata.bryk@zswerynia.pl
          • Elżbieta Rozmus-Maciąg
            elzbieta.rozmus@zswerynia.pl
          • Nabywca:
            Powiat Kolbuszowski
            ul. 11-go Listopada 10
            36-100 Kolbuszowa
            NIP 814-15-73-682

            Odbiorca:
            Zespół Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni
            Werynia 501
            36-100 Kolbuszowa
          • /ZSA-E501/zsae lub /ZSA-E501/domyslna
        • Logowanie