Zakończenie roku szkolnego 2023/2024
- 107
Życzenia
Zaproszenie
Komunikat
Footballowa 2024
- 7
15 czerwca 2024 dziesiąty raz młodzież naszej szkoły przygotowała catering dla uczestników imprezy Footballowa Kolbuszowa, która po raz piąty odbyła się w Weryni. Uczniowie wspólnie z nauczycielkami przygotowali stoisko ze zdrowymi, kolorowymi przekąskami. Przybyli goście częstowali się szotami warzywnymi z dipem koperkowym, koktajlami truskawkowo-bananowymi, truskawkowo-waniliowymi i sałatką owocową . Nasze stoisko jak zawsze cieszyło się zainteresowaniem, a owocowe przekąski natychmiast znikały ze stołów.
Autor: A. Tęcza, W. Majewska
Nowy numer gazetki szkolnej
Dzień Sportu
- 18
Od wielu już lat na początku czerwca odbywa się w naszej szkole Dzień Sportu. Impreza tradycyjnie ma formę piknikowo-sportową. 12 czerwca młodzież chętna do współzawodnictwa i rywalizacji uczestniczyła w turniejach sportowych. Dziewczęta grały w piłkę siatkową, chłopcy w piłkę nożną. Pozostali uczniowie brali udział w marszach nordic walking. Imprezę rozpoczął dyrektor szkoły Zbigniew Bogacz słowami : „Sukcesów nie mierzy się ilością pucharów, ale tym, jaki dystans musiałeś przebyć, aby dotrzeć w miejsce, w którym jesteś” życząc wszystkim udanego współzawodnictwa. Nasza niezastąpiona pani Zosia wraz z kucharzami z kl. II kucharz drogowiec przygotowała poczęstunek dla wszystkich – kiełbaski z grilla i napoje.
Rozgrywki sportowe sędziowali absolwenci naszej szkoły: turniej piłkarski Kamil Czachor, a piłkę siatkową dziewcząt Paweł Wiącek. Nad bezpiecznym przebiegiem imprezy czuwali nauczyciele i wychowawcy klas. Na zakończenie zostały podane wyniki rozgrywek.
Piłka siatkowa dziewcząt
I m-ce kl. III az
II m-ce kl. II az
III m-ce kl. II et
IV m-ce kl. III et
Piłka nożna chłopców
Im-ce kl. III et
II m-ce kl. II et
III m-ce kl. II kd
IV m-ce kl. I at i ez
V m-ce kl. I kd
Uczniowie biorący udział w marszach nordic walking pokonywali trasę wyznaczoną w pobliskim lesie.Autor: Andrzej Żywiec
Kamiliada 2024
- 9
8 czerwca 2024 uczniowie naszej szkoły wraz z opiekunami uczestniczyli w corocznej imprezie Kamiliada w Kolbuszowej, podczas której przygotowano wiele różnych atrakcji dla uczniów Szkoły Podstawowej nr 2. Nasza szkoła również zaprezentowana kierunki kształcenia oraz przygotowała zagadki, pytania oraz zadania do wykonania dla uczestników gier terenowych. Dziękujemy naszej młodzieży za udział w tym wydarzeniu oraz zaangażowanie w promocję naszej szkoły.
A. Tęcza, W. Majewska
Ostatni dzień wizyty
- 43
Ostatni dzień wizyty partnerów projektu MP Health Direct Realizacja projektu z programu Erasmus+ Kierunek na zdrowie fizyczne i psychiczne - MP Health Direct w Zespole Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni i szkołach partnerskich dobiega końca. Wizyta studyjna w Polsce była ostatnią, podsumowującą projekt mobilnością. W ostatnim dniu odbyły się warsztaty z udziałem pań z KGW w Weryni. Po zaprezentowaniu tradycyjnych strojów, haftów, ozdób okolicznościowych, glinianych naczyń i potraw wykonaliśmy pierogi z różnymi nadzieniami. Uczestnicy projektu rozwiązywali ankiety, otrzymali certyfikaty, był to również czas na podsumowanie wizyty i pożegnania. Głównym celem wizyty w Polsce było rozwijanie kreatywności uczniów, kultywowanie tradycji kulinarnych naszego regionu, rozwijanie i prezentacja umiejętności kluczowych przydatnych w pracy zawodowej, wymiana wiedzy i doświadczeń uczniów, zdobywanie nowego doświadczenia zawodowego związanego ze zdrowiem, zdrowym odżywianiem, sportem i nauką języków obcych, poznanie polskiej kultury i zwyczajów żywieniowych wzmocnienie umiejętności kluczowych oraz ugruntowanie wiedzy zawodowej. Serdecznie dziękujemy wszystkim zaangażowanym w realizację działań projektowych.
Autor: Agnieszka Biestek
W Krakowie
- 31
Czwarty dzień wizyty naszych europejskich partnerów to wspólna wycieczka do Krakowa. Nie brakowało zachwytów nad pięknem architektury tego miasta. Wszyscy zapoznali się z kuchnią polską poznając smak wędlin, pasztetów, ciast i pieczywa. Uczestnicy wycieczki zobaczyli ważne zabytki na mapie Krakowa, czyli Rynek Główny wraz z przyległymi do niego zabytkami m.in. Kościół Mariacki i Sukiennice. Jednym z ostatnich punktów wycieczki była Katedra na Wawelu oraz tradycyjnie Smok ziejący ogniem, który zaskoczył naszych gości. Ostatnim punktem był Kopiec Kościuszki z widowiskową panoramą letniego Krakowa. Mamy nadzieję, że dla każdego wycieczka była ciekawa.
Autor: Agnieszka Biestek
Praktyki zawodowe 2024
- 285
Maj to miesiąc, w którym my uczniowie Technikum kształcący się w zawodach: technik architektury krajobrazu, technik ekonomista, technik eksploatacji portów i terminali, technik żywienia i usług gastronomicznych, podczasmiesięcznych praktyk zawodowych poczuliśmy się jak pracownicy i zdobywaliśmy cenne doświadczenie zawodowe.
Praktyka była dla nas doskonałą okazją do zweryfikowania swoich wiadomości i umiejętności nabywanych w szkole podczas lekcji. Mogliśmy zastosować zdobytą wiedzę praktycznie w realnych warunkach i w ten sposób zdobywać doświadczenie zawodowe. Pracowaliśmy w różnych firmach, na różnych stanowiskach zgodnie z kierunkiem kształcenia. Była to dla nas szansa nauki od specjalistów tego, jak naprawdę wygląda praca w danym zawodzie. Musieliśmy się zmierzyć z nowymi obowiązkami, przyswojeniem zupełnie innego rozkładu dnia niż do tej pory w szkole - lekcje i przerwy międzylekcyjne. Mieliśmy możliwość rozwijania kluczowych umiejętności interpersonalnych, identyfikacji własnych mocnych stron i obszarów do rozwoju, a także kształtowania ścieżki kariery zawodowej.
Dzięki nauce pod okiem pracodawców zostaliśmy przygotowani do pracy w zespole, do nawiązywania kontaktów i prowadzenia negocjacji. Praktyka, podobnie jak przyszła praca wymagała od nas: punktualności, rzetelności, solidności i odpowiedzialności - a więc cech jakich będzie od nas oczekiwał przyszły pracodawca.Składamy serdeczne podziękowania wszystkim pracodawcom za umożliwienie nam odbycia praktyk zawodowych w maju 2024 r.
Autorzy: Weronika Fitał , Klaudia Sitarz
Dzień sportu
Warsztaty na Uniwersytecie Rzeszowskim
- 24
Dzięki zaangażowaniu osób związanych z promocją Uniwersytetu Rzeszowskiego mogliśmy uczestniczyć w wykładzie dotyczącym zdrowego odżywiania oraz warsztatach z zakresu sporządzania potraw z wykorzystaniem produktów podnoszących odporność, analizy sensorycznej i wykonywania lodów probiotycznych. Wykład omawiał wpływ żywienia na stan zapalny organizmu. Dowiedzieliśmy się jakie składniki wpływają pro i przeciwzapalnie, jaki jest wpływ antyoksydantów na stan zapalny organizmu. Uczestnicy projektu wiedzą już, że do diety szczególnie warto dołączyć m.in. kurkumę, imbir, rozmaryn, borówki, pomidory, dynię, a należy unikać nasyconych tłuszczów i nadmiaru cukru. W części warsztatowej wykonaliśmy pyszną kaczkę metodą sous-vide podaną z komosą ryżową, karmelizowanym jabłkiem, sosem balsamicznym na bazie syropu z kwiatów czarnego bzu i musem żurawinowym oraz pstrąga z roladkami z ogórka z sokiem imbirowym i plastrami gotowanego buraka. Uczestnicy warsztatów od profesjonalisty mogli uczyć się wykonywać, komponować i dekorować potrawy pamiętając o stylu zero waste czyli zmniejszeniu ilości marnowanej żywności. Mogliśmy zdegustować lody z dodatkiem bakterii probiotycznych. Grupa projekotwa badała wrażliwość sensoryczną zmysłu wzroku, smaku i powonienia i dokonywała ocenę organoleptyczną lodów funkcjonalnych. Po intensywnych działaniach przyszedł czas na zwiedzanie Rzeszowa, w trakcie którego uczennice z ZSA-E przedstawiały historię miasta swoim kolegom. Dzień zakończył się uroczystą kolacją z partnerami.
Autor: Agnieszka Biestek
Zdrowie na ulicy – dzień drugi wizyty partnerskiej
- 154
W drugim dniu wizyty studyjnej realizowanej w ramach projektu MP Health Direct odbyło się wydarzenie Health on the street, czyli zdrowie na ulicy.
W czasie trwania projektu staramy się podejmować różnorodne działania, które mają ukazać kierunek na zdrowie psychiczne i fizyczne. Każda z czterech szkół partnerskich – z Turcji, Chorwacji, Rumunii i z ZSA-E z Weryni - jest odpowiedzialna za inny aspekt projektu związany z odżywianiem, sportem, fizjoterapią i psychologią, zgodnie ze swoim doświadczeniem.
Dzięki wspólnie podjętemu wysiłkowi 4 czerwca w MDK w Kolbuszowej zaproszeni goście, mieszkańcy i uczniowie szkół podstawowych mogli m.in. degustować produkty poprawiające odporność i trawienie, spróbować tradycyjnych potraw regionalnych, uczestniczyć w pokazie zabiegów fizjoterapeutycznych, nauczyć się wykonywać ćwiczenia relaksacyjne, zasmakować tureckich gołąbków, a co najlepsze nauczyć się tańczyć w rytmie tradycyjnych utworów poszczególnych krajów.
Dziękujemy że mogliśmy skorzystać z gościnności MDK w Kolbuszowej i nasze wydarzenie mogło się odbyć pomimo złej pogody. Szczególne podziękowania należą się wszystkim przybyłym gościom, przedstawicielom firm z: KGW z Weryni, Kliniki Zdrowia, Gabinetu fizjoterapii oraz firmy medycznej ACUS MED z Kolbuszowej Dolnej, uczniom ze szkół podstawowych w Kolbuszowej wraz z opiekunami.
Dziękujemy również za patronat nad naszym wydarzeniem: Telewizji TVP 3, Radio Via, gazecie Nowiny24, redakcji Korsa Kolbuszowskiego oraz portalowi Kolbuszowa Lokalna.
Kolejnym punktem dzisiejszego dnia było zwiedzanie Muzeum Kultury Ludowej
w Kolbuszowej połączone z warsztatami pn. „Ziarenko”. Zagraniczni goście byli oczarowani pięknem naszej małej ojczyzny. Zachwycali się zarówno dawnym budownictwem, jak też przepiękną przyrodą na terenie obiektu.Autor: Agnieszka Biestek
Wizyta rozpoczęta!
- 21
W dniach od 3 do 7 czerwca gościmy w naszej szkole 25 osób ze szkół partnerskich z projektu MP Health Direct. Są to uczniowie i ich opiekunowie z Chorwacji, Turcji i Rumunii. Pierwszy dzień wizyty był bardzo aktywny. Goście zostali oprowadzeni po Kolbuszowej, a następnie przywitani w naszej szkole. Kolejno uczniowie z Weryni uczyli swoich kolegów obliczać wskaźnik BMI i interpretować wyniki, obliczać wartość odżywczą i energetyczną potraw. Zapoznali również z przygotowanymi w trakcie realizacji projektu produktami - żywnością super foods. Degustacja kiszonek, syropów i soków z produktów regionalnych cieszyła się dużym zainteresowaniem. Uczniowie z Chorwacji w trakcie prezentacji poznali w jaki sposób żywienie wpływa na odporność? Przedstawili działania, wypracowane rezultaty oraz 4-tygodniowy plan ćwiczeń fizjoterapeutycznych.
Pamiętając o tym, że na zdrowy styl życia oprócz sposobu żywienia ogromny wpływ ma aktywność fizyczna zorganizowaliśmy wspólne rozgrywki sportowe oraz zumbę poprowadzoną przez szkolny zespół taneczny. Na kolację zaprosiliśmy naszych gości na stadion Werynianki, gdzie w pięknej zielonej scenerii zorganizowaliśmy wspólne grillowanie.Realizacja wizyty studyjnej w Polsce odbywa się dzięki projektowi MP Health Direct o numerze 2022-1-PL01-KA220-SCH-000085655 na zasadach Programu Erasmus+ sektor Edukacja szkolna - akcja KA220.
Autor: Agnieszka Biestek
Ogłoszenie
Technik architektury krajobrazu
Aktualności