• Kajakami po Wieprzu

          • W środę, 11 września mieliśmy okazję wziąć udział w wycieczce do Zwierzyńca, gdzie czekały na nas kajaki i rzeka Wieprz wijąca się na przepięknych terenach Roztocza. Na początku odbyliśmy krótkie szkolenie na temat bezpieczeństwa i zasadach w kajaku. Następnie ruszyliśmy w trasę liczącą 12 kilometrów, kończącą się w miejscowości Bagno. Wiosłowanie nie należało do najłatwiejszych, szczególnie dla osób, które były pierwszy raz na kajakach. Mimo to na wycieczce panowałą przyjemna atmosfera. W połowie trasy zatrzymaliśmy się na krótką przerwę i pyszny posiłek. Pomimo chłodnej pogody, nadal świetnie się bawiliśmy i chętnie wrócimy tu jeszcze raz.

            Autor: Katarzyna Kurdziel

          • Narodowe Czytanie

          • Miejska i Powiatowa Biblioteka Publiczna w Kolbuszowej po raz trzynasty dołączyła do ogólnopolskiej akcji Narodowego Czytania organizowanej pod patronatem Prezydenta RP. W tym roku pod uwagę wzięto dramat Juliusza Słowackiego „Kordian”. Na to wydarzenie udała się klasa Vaez.Na początku spotkania została odczytana biografia wieszcza narodowego, która przybliżyła nam jego życie oraz okoliczności powstania jego najważniejszego dzieła ,,Kordiana“, wprowadzając słuchaczy również w epokę romantyzmu. Następnie mogliśmy wysłuchać Przygotowania, części aktu I oraz Prologu, które zostały odczytane z największą starannością ze strony bibliotekarzy oraz zaproszonych gości. Narodowe Czytanie nie tylko przypomina o znaczeniu polskiej literatury, ale także integruje lokalną społeczność wokół ważnych narodowych dzieł.

            Autor: Martyna Jagodzińska 

          • Promocja zdrowego żywienia z projektem MPHD

          • W niedzielę 7 lipca na Rynku Kolbuszowskim odbyło się upowszechnianie projektu MP Health Direct czyli „Kierunek na zdrowie psychiczne i fizyczne” oraz działań z wizyty partnerów z Turcji, Rumunii oraz Chorwacji, która odbyła się początkiem czerwca. Jest on realizowany w Zespole Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych im. Komisji Edukacji Narodowej w Weryni z wniosku o numerze:2022-1-PL01-KA220-SCH-000085655. Stoisko nasz cieszyło się dużym zainteresowaniem ze względu na oryginalne i ponadczasowe działania projektowe jak i degustację chłodnych, zdrowych i naturalnych produktów projektowych.

            Osoby podchodzące wykazywały duże zainteresowanie naszą obecnością oraz tym co mamy do zaoferowania. Odbywały się również drobne konsultacje na temat stosowania ziół i przypraw, które możemy wykorzystywać w celu podnoszenia odporności oraz wspomagania procesów trawiennych przez nasz organizm. Zwracaliśmy również uwagę że ważne jest nawadnianie organizmu nie tylko w okresie letnim ale i w zimowym oraz wykonywanie ćwiczeń fizycznych do uzyskania odpowiedniej homeostazy naszego organizmu.

            Zaprezentowaliśmy również wyroby, które powstawały w trakcie realizacji projektu, przygotowane wraz z uczniami kształcącymi się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych: sok z kwiatów czarnego bzu, syrop z owoców czarnego bzu, sok z aronii, syrop miętowy, konfiturę z pigwy, oraz różne kiszonki.

            W ramach poczęstunku przygotowaliśmy koktajl truskawkowo-bananowy z nutą maliny, lemoniadę cytrynowo-miętową oraz napój na odporność i poprawiający przemianę materii. Każdy ze składników w/w napojów posiada dużo cennych witamin, składników mineralnych, błonnika oraz substancji pomagających w funkcjonowaniu organizmu.

            Wiele osób prosiło o udostępnienie przepisów na nasze specjały więc zamieszczamy je poniżej artykułu.

             

            1. Koktajl truskawkowo-bananowy z nutą maliny:
            • 150 g truskawek
            • 100 g bananów
            •  garść malin
            • 1 ½ szklanki mleka
            • 1 szklanka kefiru
            • miód lub cukier do smaku

            Wykonanie:

            Ze względu na uzyskanie odpowiednio chłodnego koktajlu polecam aby użyć truskawki lekko rozmrożone. W przypadku świeżych truskawek umyć i oderwać szypułki, włożyć do pojemnika blendera. Dodać obranego banana, maliny oraz mleko i kefir . Można dosłodzić cukrem lub miodem. Zmiksować. Podawać udekorowane maliną i listkiem mięty.

            Ciekawostka: Miód  ma silne właściwości przeciwbakteryjne i antyseptyczne.

            1. Lemoniada cytrynowo –miętowa:
            • 1 l. wody
            • ¼  szt. soku z cytryny
            • 50 ml. syropu z mięty
            • 6-8 szt. liści świeżej mięty
            • 1 łyżka miodu prawdziwego

            Wykonanie:

            Wyciśnij sok z cytryn. W dużym dzbanku połącz sok z cytryn z wodę, miodem i syropem z mięty. Możesz dodać więcej miodu, jeśli wolisz bardziej słodką lemoniadę. i dokładnie wymieszaj. Umytą miętę lekko zmiażdż i porozrywaj lub drobno posiekaj aby wydzielała intensywnie aromat, dodaj do lemoniady. Najlepiej podawać lekko schłodzoną.

            Ciekawostka: Mięta ma zastosowanie w:

            • Zaburzeniach trawienia (na niestrawność, mięta na wzdęcia, choroby dróg żółciowych, a także mięta na wymioty),
            • Inhalacjach w łagodzeniu kaszlu i przeziębienia,
            • Braku apetytu,
            • Migrenie,
            • Nerwobólach,
            • Zapaleniach dziąseł i gardła,
            • Przemyśle kosmetycznym (składnik szamponów, perfum, balsamów itp).
            1. Napój na odporność i przemianę materii:
            • 2l wody
            • 1 ogórek gruntowy
            • 1 cytryna
            • 2 cm świeżego imbiru
            • 4 duże gałązki natki pietruszki

            Wykonanie:

            Wszystko dokładnie umyj. Jeżeli używasz wody domowej przegotuj i wystudź. Wysiśnij sok z cytryny razem z miąższem. Ogórek zetrzyj na tarce z łupą oraz imbir po obraniu. Listki pietruszki drobno posiekaj. Wszystkie składniki dodaj do wody i zblenderuj. Otrzymany płyn należy pić 0,5 h po szklance przed posiłkami i pomiędzy nimi w ciągu 12 h przez miesiąc.

            Ciekawostka: Korzeń imbiru działa odtruwająco, przeciwbólowo, przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie.

            Autor: Agnieszka Biestek

      • Kontakty

        • Zespół Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych im. Komisji Edukacji Narodowej w Weryni
        • 17 227 14 41 lub
          17 227 13 32
          numery wewnętrzne:
          101 sekretariat
          103 dyrektor
          105 zastępca dyrektora
          107 pokój nauczycielski
        • Werynia 501
          36-100 Kolbuszowa


          Poland
        • 814-14-04-726
        • Zbigniew Bogacz
          zbigniew.bogacz@zswerynia.pl
        • Beata Bryk
          beata.bryk@zswerynia.pl
        • Elżbieta Rozmus-Maciąg
          elzbieta.rozmus@zswerynia.pl
        • Nabywca:
          Powiat Kolbuszowski
          ul. 11-go Listopada 10
          36-100 Kolbuszowa
          NIP 814-15-73-682

          Odbiorca:
          Zespół Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni
          Werynia 501
          36-100 Kolbuszowa
        • /ZSA-E501/zsae lub /ZSA-E501/domyslna
      • Logowanie