Technik ekonomista
Technik eksploatacji portów i terminali
Technik architektury krajobrazu
Ogłoszenie
Bezy w różnej odsłonie
- 45
Końcówka maja była dla uczniów kierunków gastronomicznych (kucharz i technik żywienia i usług gastronomicznych) bardzo słodka. 23 maja 2024 roku nasi uczniowie uczestniczyli w szkoleniu cukierniczym, którego głównym tematem były bezy.
Głównym celem organizacji imprezy jest doskonalenie oraz nabycie umiejętności zawodowych dotyczących sporządzania bez wegańskich i tradycyjnych, zastosowania barwników, posypek i brokatu jadalnego do aranżacji deserów oraz dekorowanie wyrobów cukierniczych, rozwijanie pasji i zainteresowań kulinarnych. Nasze uczennice podczas szkolenia sporządzały blaty,makaroniki, Pavlovy, lizaki bezowe, monoporcje bezowe, bezy wegańskie.
Jak zawsze zwieńczeniem takich spotkań była degustacja przygotowanych słodkości.
Szkolenie odbyło się w ramach projektu Młodzi, zdolni, wykształceni, w ramach programu DOBRY POMYSŁ.Autor: A. Tęcza, W. Majewska
Wyniki konkursu "Las w słoiku, czyli ogród w szkle"
- 14
22 maja odbył się szkolny konkurs "Las w słoiku, czyli ogród w szkle" zorganizowany w ramach projektu "Młodzi, kreatywni, wykwalifikowani" z programu Fundacji Serce. Uczestnikami konkursu byli uczniowie klas pierwszych w zawodach technik architektury krajobrazu, technik ekonomista oraz technik eksploatacji portów i terminali.
Oto zwycięzcy konkursu:
I miejsce - Emilia Potocka - 1et
II miejsce - Kacper Szuba - 1at
III miejsce - Aleksandra Działowska - 1atGratulujemy wszystkim uczestnikom i zwycięzcom za ich kreatywność i zaangażowanie!
Tworzenie miniaturowych ekosystemów w szkle nie tylko promuje dbałość o naturę, ale także wzbogaca przestrzeń edukacyjną o piękne zielone ozdoby, które mogą poprawiać jakość powietrza i estetykę otoczenia.
Autor: I.Piłat
Moja pierwsza rozmowa kwalifikacyjna
- 63
W dniu 22.05.2024 r. odbył się szkolny konkurs pt. ,,Moja pierwsza rozmowa kwalifikacyjna”. Zadaniem uczestników było przygotowanie dokumentów aplikacyjnych na wybrane przez siebie stanowisko spośród: sprzedawca-magazynier, księgowy lub ogrodnik terenów zieleni. Wysoki profesjonalizm przygotowanych dokumentów aplikacyjnych oraz przygotowanie merytoryczne kandydatów stanowiło dla komisji konkursowej niemałe wyzwanie, aby wyłonić zwycięzców. Uczestnicy konkursu poradzili sobie świetnie z pytaniami komisji rekrutacyjnej, a zwycięzcami okazali się uczniowie klas pierwszych Technikum:
I miejsce- Przemysław Bakaj z zawodu technik eksploatacji portów i terminali
II miejsce- Gabriela Sadecka z zawodu technik architektury krajobrazu
III miejsce- Franciszek Fitał z zawodu technik ekonomista
W skład komisji konkursowej wchodzili: Pan Witold Cesarz, Pani Ewa Serafin oraz Pani Iwona Pogoda. Gratulujemy wszystkim uczestnikom konkursu!
Autorzy: Julia Rząsa, Katarzyna Kurdziel
Konkurs
Wycieczka dydaktyczna
- 18
We wtorek, 14 maja, uczniowie klas pierwszych w zawodach: technik architektury krajobrazu, technik ekonomista i technik eksploatacji portów i terminali wzięli udział w wycieczce dydaktycznej do Rzeszowa. Pogoda dopisała, co dodatkowo umiliło uczestnikom zwiedzanie.
Pierwsza grupa uczniów odwiedziła Szkółkę Roślin Ozdobnych "Zielona Dolina", gdzie miała okazję zobaczyć szeroki wybór roślin oraz zapoznać się z metodami ich produkcji i przechowywania. Pan Zbigniew, właściciel przedsiębiorstwa, podzielił się z uczniami ciekawostkami ze świata roślin i pracy architekta krajobrazu, prezentując jednocześnie najciekawsze gatunki roślin oraz różnego rodzaju nowości. Uczniowie mieli możliwość zdobycia praktycznej wiedzy oraz inspiracji do przyszłej pracy w zawodzie.
Druga grupa udała się do oddziału Narodowego Banku Polskiego w Rzeszowie, gdzie zwiedziła wystawę z okazji 100. rocznicy wprowadzenia złotego do obiegu. Wizyta w NBP pozwoliła uczniom lepiej zrozumieć historię polskiego systemu monetarnego oraz znaczenie złotego w gospodarce. Następnie uczestnicy wycieczki zwiedzili rynek oraz ogrody bernardyńskie.
Wycieczka odbyła się w ramach projektu "Młodzi, kreatywni, wykwalifikowani" realizowanego z programu "Dobry pomysł" Fundacji Serce. Dzięki niej uczniowie mogli poszerzyć swoją wiedzę, zdobyć nowe doświadczenia oraz lepiej zrozumieć praktyczne aspekty wybranych zawodów.
Autorzy: Irmina PIłat, Urszula Szklarz
Warsztaty zielarskie
- 17
W piątek 10. maja uczniowie klasy pierwszej w zawodzie technik architektury krajobrazu wzięli udział w niezwykłych warsztatach zielarskich pod nazwą "Od popiołu do detergentu. Jak przeżyć w dawnym dworze i zachować zdrowie", zorganizowanych przez Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej w ramach akcji „Współtworzymy przyszłość”. Podczas tego spotkania uczestnicy mieli okazję poznać tajniki dawnych zasad higieny wśród chłopów oraz zapoznać się z nazwami medykamentów i ziół, z których je wytwarzano. Co więcej, uczniowie mogli własnoręcznie przygotować proszek do mycia zębów oraz kwiatową sól do kąpieli.
Po warsztatach, uczestnicy podzielili się na grupy i wzięli udział w pełnej przygód grze terenowej, która pozwoliła im zwiedzić malowniczy teren Skansenu. Doskonałym dopełnieniem dnia były naukowe warsztaty zorganizowane przez Podkarpackie Centrum Nauki Łukasiewicz, oferujące uczniom nowe perspektywy i inspiracje do dalszego rozwoju.
Był to naprawdę owocny i aktywnie spędzony dzień, pełen nowych doświadczeń i dużej dawki wiedzy o regionie i jego dziedzictwie.
Autor: Irmina Piłat
Warsztaty garncarskie
- 10
Słonecznym rankiem 10. maja kucharze z trzeciej klasy szkoły branżowej wyruszyli pieszo na warsztaty garncarskie do Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej w ramach Dni Otwartych Funduszy Europejskich DOFE. Pierwszym etapem wycieczki było zadanie plenerowe i zmierzenie się z wyzwaniem w trakcie gry terenowej pt. „Kawałek chleba nie spadnie z nieba...”.
Stacje gry prowadziły ścieżką pełną zagadek dotyczących przechowywania, przetwarzania oraz mielenia zboża. Uczestnikom zaprezentowano także służące do tego narzędzia. Uczniowie w szybkim tempie rozwiązywali zagadki, a przebywanie w niecodziennej i malowniczej scenerii z dawnych czasów oraz zabawa na łonie natury wszystkim bardzo przypadła do gustu.
Po dotarciu do mety na młodzież czekały warsztaty pn. „Nie święci garnki lepią". Tu przystąpiono do zadań spoza branży gastronomicznej. W pracowni garncarskiej z pomocą koła garncarskiego młodzi kucharze lepili własne naczynia: misy, dzbanki i garnki z gliny. Każdy wykonał, a dokładniej utoczył samodzielnie swoje naczynie. Posłuży ono zapewne za ozdobę w domu i będzie również miłą pamiątką spotkania i lekcji w chacie garncarza.
Autor: Monika Chrząstek
Informacja
Światowy Dzień Wody z PAH
Noc Muzeów
Wspomnienia Absolwentów
Ogłoszenie
Dzień Bibliotekarza
Tydzień Bibliotek
Wspomnienia absolwentów technikum 2019-2024
Wspomnienia absolwentów technikum (2019-2024) w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych (klasa 5z)
Borowiec Marzena
Podczas pięcioletniej nauki w Zespół Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych zdobyłam wiele nowych umiejętności, które wykorzystam w przyszłości. W tej szkole poznałam wspaniałych ludzi, koleżanki i kolegów. W szkole było organizowanych wiele wyjazdów zagranicznych, dzięki czemu mogliśmy podszkolić nasze umiejętności komunikacyjne. Sama wzięłam udział w wyjeździe do Włoch. Podczas tej przygody mogłam nie tylko zwiedzać i poznawać inny kraj, inną kulturę oraz poprawić umiejętność porozumiewania się w języku angielskim ale również wzbogacić swój warsztat zawodowy. Nauczyciele wykazywali się ogromnym wsparciem, każdego ucznia zachęcali, motywowali i zawsze można było na nich liczyć. Jestem wdzięczna za to, że kiedyś będę mogła sięgnąć pamięcią do czasów i opowiadać, kiedy chodziłam do szkoły.
Burek Marek
Pięć lat w Technikum minęły mi bardzo szybko. Był to miły i ciekawy etap w moim życiu. Niezwykle miło wspominam otoczenie szkoły, kolegów, koleżanki, nauczycieli a także wycieczki i spotkania integracyjne. Przyjazna atmosfera panująca w szkole bardzo umilała mi te pięć lat. Na długo zostaną ze mną fantastyczne wspomnienia, które wzbogacą przyszłe życie. Bez wątpienia wspomnieniem, którego nigdy nie zapomnę jest wyjazd do Francji z projektu Erasmus. Podczas tej przygody nie tylko mogłem zwiedzić i poznać inny kraj, ale także kulturę oraz nawiązać nowe znajomości z uczniami z innych państw oraz pogłębić znajomości nawiązane w naszej szkole.
Podsumowując będę tęsknić za tą szkołą. Chwile, które spędziliśmy zostaną na długo w pamięci.
Cisło Gabriela
Pobyt w technikum wspominam bardzo pozytywnie. Wiele się nauczyłam I poznałam mnóstwo wspaniałych osób. Zawarłam przyjaźnie, które będą dla mnie ważne do końca życia. Szkoła umożliwiła mi rozwój poprzez praktyki zawodowe, które odbyłam w 2023 roku w Portugalii oraz dzięki kursom baristy, barmana i cukiernika. Pozwoliły mi one naukę mojego zawodu w praktyce. Przez 5 lat uczestniczyłam również w wielu wycieczkach i spotkaniach, które będę wspominać z uśmiechem na twarzy. Zdecydowanie uważam, że ta szkoła była dobrym wyborem bo wiele się dzięki niej nauczyłam.
Durak Aleksandra
To już koniec mojej nauki w tej szkole i bardzo dobrze wspominam te pięć lat nauki, choć szybko to minęło. Mam wiele pięknych wspomnień z praktyk zawodowych, wyjazdów na kajaki, a najciekawsze doświadczenia zdobyłam na stażach i projektach zagranicznych. Dzięki nim odwiedziłam Hiszpanię, Irlandię i Chorwację, poznałam nowych ludzi i różne kultury. Po wyjściu ze szkoły na pewno często ją będę wspominała i nigdy nie zapomnę mojej klasy i nauczycieli.
Flis Gabriela
Nazywam się Gabriela Flis i mam obecnie 19 lat. Rozpoczęłam swoją przygodę z tą szkołą w 2019 roku. Wybór tej konkretnej placówki edukacyjnej pozwolił mi na przeżycie nowych, niezapomnianych doświadczeń i tworzenie wartościowych wspomnień. Dzięki niej miałam okazję odbyć praktyki zawodowe w trzech różnych krajach: Niemczech i Hiszpanii (trzy tygodnie) oraz Rumunii (tydzień). To było nie tylko testowanie moich umiejętności w obszarze technik żywienia i usług gastronomicznych, ale także rozwijanie kreatywności oraz zdolności manualnych.
Mimo końca nauki w tej szkole, nadal pozostaje jej wierna i nie zmieniłabym na żadną inną. To właśnie dzięki niej poznałam wspaniałych i życzliwych ludzi, odkryłam nową kulturę za granicą, próbowałam i przygotowywałam nowe dania, a przede wszystkim odkrywałam moje ukryte talenty, o których nawet nie miałam pojęcia.
Hołodniak Łucja
Z 5 lat szkolnych w ZSA-E Werynia najlepiej wspominam wszystkie dni tematyczne jak Mikołajki, dzień dziecka, wiosny, ale również możliwości zdobycia nowych umiejętności, poprzez wyjazdy za granicę,czy możliwość zrobienia kursów,co na pewno ułatwi nam w przyszłości zdobycie dobrej pracy oraz to, że zawsze nauczyciele nieśli nam chęć pomocy i przyjmowali nas szerokimi ramionami. A najbardziej będę tęsknić i wspominać poznanych przyjaciół i rzeczy, które wspólnie przeżyliśmy w szkole.
Kołodziej Natalia
Czas spędzony w technikum wspominam bardzo dobrze. Przez pięć lat poznałam wielu wspaniałych ludzi oraz zyskałam przyjaciół z którymi mam nadzieję będę mieć kontakt również po zakończeniu edukacji. Dzięki naszej szkole miałam możliwość uczestniczyć w kursach, oraz w praktykach zagranicznych w Niemczech i Francji. W ciągu pięciu lat szkoła organizowała również wiele innych wyjazdów oraz wiele wartościowych spotkań. Uważam że naprawdę warto wybrać tą szkołę, ja na pewno będę wspominać ją pozytywnie.
Kopeć Marcelina
Swoją naukę w ZSA-E w Weryni rozpoczęłam w 2019 r. w Technikum w zawodzie: technik żywienia i usług gastronomicznych. Gdy już zaczęłam swoją przygodę w szkole w Weryni poznałam wielu wspaniałych osób, a także polubiłam swój zawód. Dzięki uczestnictwu w projektach i kursach m.in: barista, barman oraz cukiernik zdobyłam większe doświadczenie i poszerzyłam kompetencje zawodowe.
Myślę, że najlepiej jednak będę wspominać próby i występy z zespołem muzycznym Concordia gdzie byłam wokalistką i gitarzystką oraz miałam zaszczyt przez rok sama prowadzić takowy zespół.
Kubiś Anna
Okres chodzenia do technikum przez 5 lat był bardzo szybki. Poznałam wielu wspaniałych ludzi oraz nauczycieli. Będę wspominać szkołę bardzo dobrze a szczególnie wyjazdy za granicę. Byłam w Niemczech oraz Chorwacji były to super wyjazdy na których można było poznać kulturę innego państwa, pracę jaka tam jest oraz nowych ludzi. Najchętniej będę wspominać również kursy w których wzięłam udział w szkole, były to kursy barmana, baristy oraz cukiernika. Były to bardzo praktyczne kursy, które pomogą mi w lepszym znalezieniu pracy po szkole.
Ozga Amelia
Moje 5 lat w technikum wspominam bardzo dobrze. Uświadomiłam sobie jaki był to piękny czas, w którym poznałam wiele przyjaciół oraz nauczycieli. Mam też nadzieję że wciąż będę miała z nimi kontakt mimo rozejścia się wspólnych dróg. Dzięki tej szkole wiele się nauczyłam, zdobyłam także doświadczenie poprzez praktyki zawodowe, nie tylko szkolne ale i zagraniczne, w których miałam okazję brać udział - Portugalia. Miło wspominam także każdą wycieczkę np. Krynicę Zdrój. Jestem także wdzięczna za naszego wychowawcę - Witolda Cesarza, który swoim dobrym sercem miał dla nas pomocną dłoń mimo naszych wybryków.
Stępień Kinga
Pięć lat temu gdy musiałam podjąć ważna decyzję do której szkoły chce pójść i dalej się kształcić nie widziałam czy ta szkoła będzie tak dobrym wyborem. Jako technik żywienia i usług gastronomicznych bardzo dobrze wspominam lata nauki na kuchni oraz panie które mnie uczyły z wielkim zamiłowaniem do tego przedmiotu. Miałam bardzo wiele możliwości kształcenia się w kursach m.in baristy, cukiernika i barmana oraz w tygodniowym projekcie w Portugalii. Szkoła dała mi również nowe znajomości bez których z pewnością ten czas nie był by tak wyjątkowy. Całym sercem będę polecać tę szkołę i nigdy nie zapomnę tych wspaniałych lat młodości.
Tabaka Patrycja
Naszą szkołę będę wspominać bardzo dobrze. Dzięki niej poznałam dużo niesamowitych osób i wspaniałych nauczycieli. Dzięki niej mogłam uczestniczyć w praktykach 3-tygodniowych w Hiszpanii i w tygodniowym wyjeździe do Francji. Dzięki kursom baristy, barmana i cukiernika mogłam rozwijać moje pasję. Mile wspominam także każdą wycieczkę. To były naprawdę cudowne 5 lata w tej szkole.
Tęcza Ewelina
Przez pięć lat uczęszczania do naszej cudownej szkoły poznałam wielu uczniów i nauczycieli. Były to relacje lepsze czasem gorsze. Miałam okazję być przewodnicząca szkoły i brałam czasami sporą odpowiedzialność na siebie. Bywały ciężkie momenty w przeciągu tych pięciu lat, ale wszystko raczej wspominam dobrze.
Węglarz Wiktoria
Moja pięcioletnia edukacja w szkole średniej to czas, który będę wspominać z ogromną wdzięcznością i radością.
Lekcje na pracowni gastronomicznej pozwoliły mi poznać tajniki sztuki kulinarnej, a wyjazdy zagraniczne do Hiszpanii, Niemiec i Chorwacji poszerzyły moje horyzonty i nauczyły mnie doceniać różnorodność światowej kuchni.
Oprócz tego rozwijałam swoje umiejętności, poznawałam historię, literaturę i nauki ścisłe. Miałam okazję uczestniczyć w różnych kursach, takich jak barista, cukiernik i barmana.
Teraz, gdy kończę szkołę, jestem pełna wdzięczności za wszystko, czego się nauczyłam i doświadczyłam. Wiem, że wiedza i umiejętności, które zdobyłam, będą mi służyły przez całe życie. A wspomnienia z lekcji na pracowni gastronomicznej, wyjazdów zagranicznych i wszystkich wspaniałych ludzi, których poznałam, pozostaną ze mną na zawsze.
Wiącek Paweł
Po zakończeniu podstawówki w głowie pojawiały się róże myśli, którą szkołę wybrać, a przede wszystkim jaki kierunek wybrać. Postawiłem na Werynie, chodź początkowo wybrałem inny kierunek padło na gastronomię, ale ani trochę tego nie żałuje. W pierwszych dniach pojawiał się stres związany z nowym otoczeniem, spotykaniem i poznawaniem nowych ludzi, jednakże każdy kolejny dzień był coraz lepszy. Atmosfera jaka panuje w szkole sprawiała, że uczęszczanie do niej wywoływało uśmiech na twarzy. Niestety te 5 lat nauki minęło jak rzut beretem. W tym czasie wiele się nauczyłem, liczne kursy, praktyki i zajęcia zawodowe, pozwoliły pogłębiać wiedzę i doświadczenia w zawodzie. Udało mi się dostać do projektu (PS. nie było to trudne), dzięki któremu poleciałem do Francji i mogłem zwiedzić inny kraj. Na koniec warto zwrócić uwagę na najważniejszy dla mnie aspekt, czyli cudowne przyjaźnie, które zawiązały się w tym czasie. Reasumując każdemu z osobna polecam tę szkołę i taka rada od starszego kolegi, cieszcie się z każdego dnia spędzonego w szkole, bo gdy przyjdzie jej koniec to naprawdę za nią zatęsknicie.
Wilk Paulina
Pięć lat temu wybierając szkołę w Weryni bałam się nowych wyzwań które mnie czekają. Jako tegoroczna maturzystka wiem, że nie mogłam wybrać lepiej. Szkoła umożliwiła mi rozwijanie pasji i zainteresowań. Czas spędzony w tej szkole był wyjątkowy i niepowtarzalny, osoby którymi się otaczałam ukształtowały mnie tak, że śmiało mogę powiedzieć: jestem gotowa pójść w nieznane.
Wit Natalia
5 lat, tak szybko przeminęło. Dzięki naszej szkole otworzyłam się na innych ludzi, odkryłam nowe doświadczenia i znajomości. To ważna lekcja w etapie wkraczania w życie dorosłe, która wykształciła dobre wartości. Dzięki nauczycielom i ich wsparciu mogliśmy rozwijać swoje pasje. Skorzystałam z możliwości wyjazdów zagranicznych na praktyki zawodowe: Hiszpania (2021), Chorwacja (2021), Włochy (2022). Udało mi się również ukończyć kursy barmana, baristy i cukiernika (2022). Pomimo wyzwań, które musieliśmy pokonać, wspominam czas szkoły jako najlepsza przygoda i najlepszy rozwój siebie. Poznałam wielu wartościowych ludzi, którzy stali się ważnymi dla mnie osobami.
Werynia, kwiecień 2024 r.
Zebrał: Witold Cesarz
Udział w projektach i stażach zagranicznych absolwentów technikum (2019-2024) (klasa 5z):
Borowiec Marzena
Praktyki zawodowe realizowane w ramach projektu Europejskie Praktyki Zawodowe
w programie Erasmus+ (Rimini - Włochy - maj 2022)Burek Marek
Wizyta studyjna w Machecoul - Francja. Projekt „Food Redefined”. (czerwiec 2022)
Cisło Gabriela
Projekt „Food Redefined”. Wizyta studyjna w Lizbonie - Portugalia. (maj 2023)
Durak Aleksandra
“Nasza szkoła twoją szansą na sukces” trzytygodniowy staż - Walencja - Hiszpania (maj 2022)
Udział w stażach zagranicznych w Irlandii 2022
Flis Gabriela
Udział w stażach zagranicznych w Berlinie - Niemcy (wrzesień - październik 2021)
“Nasza szkoła twoją szansą na sukces” trzytygodniowy staż - Walencja - Hiszpania (maj 2022)
Wizyta studyjna w Bukareszcie - Rumunia. Program Erasmus +. (maj 2023)
Kardyś Sabina
Wizyta studyjna w Machecoul - Francja. Projekt „Food Redefined”. (czerwiec 2022)
Udział w stażach zagranicznych w Irlandii 2022
Kołodziej Natalia
Wizyta studyjna w Machecoul - Francja. Projekt „Food Redefined”. (czerwiec 2022)
Udział w stażach zagranicznych w Berlinie - Niemcy (wrzesień - październik 2021)
Kopeć Marcelina
Projekt „Food Redefined”. Wizyta studyjna w Lizbonie - Portugalia. (maj 2023)
Kubiś Anna
Udział w stażach zagranicznych w Berlinie - Niemcy (wrzesień - październik 2021)
Wizyta studyjna w Chorwacji.
Ozga Amelia
Projekt „Food Redefined”. Wizyta studyjna w Lizbonie - Portugalia. (maj 2023)
Stępień Kinga
Projekt „Food Redefined”. Wizyta studyjna w Lizbonie - Portugalia. (maj 2023)
Tabaka Patrycja
Udział w stażach zagranicznych w Hiszpanii (2022)
Wizyta studyjna w Machecoul - Francja. Projekt „Food Redefined”. (czerwiec 2022)
Tęcza Ewelina
Udział w stażach zagranicznych w Berlinie - Niemcy (wrzesień - październik 2021)
Węglarz Wiktoria
Udział w stażach zagranicznych w Berlinie - Niemcy (wrzesień - październik 2021)
“Nasza szkoła twoją szansą na sukces” trzytygodniowy staż - Walencja - Hiszpania (maj 2022)
Wizyta studyjna w Chorwacji.
Wiącek Paweł
Wizyta studyjna w Machecoul - Francja. Projekt „Food Redefined”. (czerwiec 2022)
Wilk Paulina
Wizyta studyjna w Machecoul - Francja. Projekt „Food Redefined”. (czerwiec 2022)
Wit Natalia
Hiszpania (2021),
Praktyki zawodowe realizowane w ramach projektu Europejskie Praktyki Zawodowe
w programie Erasmus+ (Rimini - Włochy - maj 2022)Wizyta studyjna w Chorwacji.
Werynia, kwiecień 2024 r.
Zebrał: Witold Cesarz
Aktualności