• Światowy Dzień bez Tytoniu

          • 31 maja to Światowy Dzień bez Tytoniu. Początki jego obchodów sięgają aż 1987 roku. Tegoroczne hasło ogłoszone przez Światową Organizację Zdrowia brzmi: „Młodzież wkracza i zabiera głos #TobaccoExposed”. Ten wyjątkowy dzień sprzyja globalnemu protestowi młodzieży i dorosłych przeciwko przemysłowi tytoniowemu i wezwaniu do zakończenia kampanii promujących produkty tytoniowe.

            Nikotyna zawarta w tytoniu jest silnie uzależniająca, a palenie tytoniu to główny czynnik ryzyka chorób układu krążenia i układu oddechowego, ponad 20 różnych rodzajów raka oraz wielu innych wyniszczających schorzeń. Każdego roku ponad 8 mln ludzi umiera z powodu palenia tytoniu. W Polsce, według raportu Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego, palenie tytoniu było w 2022 r. głównym czynnikiem ryzyka odpowiedzialnym za obciążenie chorobowe u mężczyzn, a u kobiet na drugim miejscu.

            Nowe formy dostarczania nikotyny, takie jak e-papierosy i podgrzewane produkty tytoniowe, są promowane jako mniej szkodliwe, ale badania wykazują, że niosą one ze sobą liczne zagrożenia zdrowotne. Emisje z e-papierosów zawierają toksyczne substancje, a ich długoterminowe skutki są wciąż nieznane.

            Autor: I.Pogoda

          • Zdrowie na ulicy

          • Partnerzy z Turcji, Rumuni i Chorwacji w ZSA-E w Weryni. Realizacja wydarzenia Zdrowie na ulicy!

            Przygoda z realizacją projektu z programu Erasmus+ Kierunek na zdrowie fizyczne i psychiczne - MP Health Direct w Zespole Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni wielkimi krokami dobiega końca.

            Przed nami ostatnie, bardzo duże działanie z projektu, czyli wizyta studyjna partnerów z Turcji, Rumunii i Chorwacji. Od 3 do 7 czerwca będziemy dzielić się  naszymi gośćmi wiedzą na temat poprawy odporności i funkcjonowania organizmu. Zamierzamy m.in. dokonywać pomiaru masy i wzrostu, obliczać BMI oraz kaloryczności potraw, dokonywać pomiaru ciśnienia i interpretować otrzymane wyniki, ćwiczyć wspólnie na świeżym powietrzu. Odbędą się również warsztaty w trakcie których  uczestnicy będą mogli wykonać potrawy wspierające organizm z produktów mlecznych i tzw. superfoods wraz z elementami fitoterapii. Nasi goście poznają najbliższą okolicę, jej tradycje i kulturę oraz regionalne smaki. Planujemy nauczyć partnerów Turcji, Rumunii i Chorwacji sporządzania pierogów oraz dokonamy degustacji naturalnych regionalnych produktów poprawiających odporność.

            Wtorek, czyli 4 czerwca to dzień, w którym spotkamy się z lokalną społecznością na rynku w Kolbuszowej, aby przedstawić naszych partnerów oraz zaprezentować działania jakie możemy podjąć w celu poprawy funkcjonowania organizmu poprzez podnoszenie świadomości z zakresu odporności, odpowiednich ćwiczeń sportowych, zabiegów fizjoterapeutycznych z elementami psychologii. W trakcie wydarzenia będzie można dokonać degustacji różnych soków i syropów na odporność, trawienie oraz potraw regionalnych i tradycyjnych polskich. Będą wykonane również tureckie gołąbki, nie zawijanych w kapustę, ale to niech pozostanie jeszcze niespodzianką. Będziemy również dokonywać pomiarów ciśnienia, prezentować podstawy fizjoterapii.

            Początek czerwca zapowiada się bardzo ciekawie i pracowicie! Kluczowym punktem projektu jest to, że każda szkoła jest odpowiedzialna za inny aspekt projektu związany ze zdrowiem, zgodnie z własnym doświadczeniem i prowadzoną w szkole działalnością. W trakcie naszej wizyty będziemy łączyć wszystkie aspekty dotyczące zdrowia w jedną całość. Jest to możliwe dzięki dofinansowaniu jakie otrzymaliśmy na nasz projekt w ramach program Erasmus+.

            Autor: Agnieszka Biestek

          • Pod okiem szefów kuchni – czyli sposoby na dziczyznę

          •  

            Mięso pozyskiwane z dziczyzny należy do jednych ze zdrowszych i smaczniejszych surowców. Uznawane jest jednak za trudny produkt do przygotowania dań głównych z mięsa. Dziczyzna bardzo popularna była w kuchni staropolskiej, obecnie można ją spotkać również w ofercie wielu renomowanych restauracji.  Jak więc przyrządzić gulasz z dzika, comber z sarny czy zrazy ze schabu dzika?
            Swoją wiedzą i doświadczeniem bardzo chętnie podzielili się z naszymi uczniami, kształcącymi się na kierunkach technik żywienia i usług gastronomicznych oraz  kucharz, szef kuchni Restauracji Folk, znajdującej się w Hotelu Bristol w Rzeszowie Pan Janusz Pyra oraz szef kuchni PKL Solina Gondola
            Pan Rafał Żelichowski.
            W trakcie wspólnego gotowania doradzali naszym młodym gastronomom jak przeprowadzić obróbkę wstępną np. combra z sarny, łopatki czy schabu z dzika, jakie zastosować przyprawy czy składniki marynaty. Cenne wskazówki dotyczyły również składników sosów, dodatków skrobiowych czy witaminowych do potraw z dziczyzny. Specjaliści  dzielili się również pomysłami na aranżację dań na talerzu.
            Udział w tak profesjonalnym szkoleniu możliwy był dzięki sponsorom i ich przedstawicielom, firmie: BONDUELLE (Pan Mariusz Kowalczyk), Unilever Food Solutions (Pan Tomasz Bogaczyk), którzy zapewnili nam produkty do sporządzenia wyśmienitych kompozycji smaków.
            Dziękujemy również naszej Szefowej Kuchni, Pani Zofii Łuszcz, która współorganizowała to szkolenie.

          • Bezy w różnej odsłonie

          • Końcówka maja była dla uczniów kierunków gastronomicznych (kucharz i technik żywienia i usług gastronomicznych) bardzo słodka. 23 maja 2024 roku nasi uczniowie uczestniczyli w szkoleniu cukierniczym, którego głównym tematem były bezy.

            Głównym celem organizacji imprezy jest doskonalenie  oraz nabycie  umiejętności zawodowych dotyczących sporządzania bez wegańskich i tradycyjnych, zastosowania barwników, posypek i brokatu jadalnego do aranżacji deserów oraz dekorowanie  wyrobów cukierniczych, rozwijanie pasji i zainteresowań kulinarnych. Nasze uczennice podczas szkolenia sporządzały blaty,makaroniki, Pavlovy, lizaki bezowe,  monoporcje bezowe, bezy wegańskie.
            Jak zawsze zwieńczeniem takich spotkań była degustacja przygotowanych słodkości.
            Szkolenie odbyło się w ramach projektu
            Młodzi, zdolni, wykształceni, w ramach programu DOBRY POMYSŁ.

            Autor: A. Tęcza, W. Majewska

          • Wyniki konkursu "Las w słoiku, czyli ogród w szkle"

          • 22 maja odbył się szkolny konkurs "Las w słoiku, czyli ogród w szkle" zorganizowany w ramach projektu "Młodzi, kreatywni, wykwalifikowani" z programu Fundacji Serce. Uczestnikami konkursu byli uczniowie klas pierwszych w zawodach technik architektury krajobrazu, technik ekonomista oraz technik eksploatacji portów i terminali.

            Oto zwycięzcy konkursu:

            I miejsce - Emilia Potocka - 1et
            II miejsce - Kacper Szuba - 1at
            III miejsce - Aleksandra Działowska - 1at

            Gratulujemy wszystkim uczestnikom i zwycięzcom za ich kreatywność i zaangażowanie!  

            Tworzenie miniaturowych ekosystemów w szkle nie tylko promuje dbałość o naturę, ale także wzbogaca przestrzeń edukacyjną o piękne zielone ozdoby, które mogą poprawiać jakość powietrza i estetykę otoczenia.

            Autor: I.Piłat

          • Moja pierwsza rozmowa kwalifikacyjna

          • W dniu 22.05.2024 r. odbył się szkolny konkurs pt. ,,Moja pierwsza rozmowa kwalifikacyjna”. Zadaniem uczestników było przygotowanie dokumentów aplikacyjnych na wybrane przez siebie stanowisko spośród: sprzedawca-magazynier, księgowy lub ogrodnik terenów zieleni. Wysoki profesjonalizm przygotowanych dokumentów aplikacyjnych oraz przygotowanie merytoryczne kandydatów stanowiło dla komisji konkursowej niemałe wyzwanie, aby wyłonić zwycięzców. Uczestnicy konkursu poradzili sobie świetnie z pytaniami komisji rekrutacyjnej, a zwycięzcami okazali się uczniowie klas pierwszych Technikum:

            I miejsce- Przemysław Bakaj z zawodu technik eksploatacji portów i terminali

            II miejsce- Gabriela Sadecka z zawodu technik architektury krajobrazu

            III miejsce- Franciszek Fitał z zawodu technik ekonomista 

            W skład komisji konkursowej wchodzili:  Pan Witold Cesarz, Pani Ewa Serafin oraz Pani Iwona Pogoda. Gratulujemy wszystkim uczestnikom konkursu!

            Autorzy: Julia Rząsa, Katarzyna Kurdziel 

          • Wycieczka dydaktyczna

          •                                                                                                                                                                                 We wtorek, 14 maja, uczniowie klas pierwszych w zawodach: technik architektury krajobrazu, technik ekonomista i technik eksploatacji portów i terminali wzięli udział w wycieczce dydaktycznej do Rzeszowa. Pogoda dopisała, co dodatkowo umiliło uczestnikom zwiedzanie.

            Pierwsza grupa uczniów odwiedziła Szkółkę Roślin Ozdobnych "Zielona Dolina", gdzie miała okazję zobaczyć szeroki wybór roślin oraz zapoznać się z metodami ich produkcji i przechowywania. Pan Zbigniew, właściciel przedsiębiorstwa, podzielił się z uczniami ciekawostkami ze świata roślin i pracy architekta krajobrazu, prezentując jednocześnie najciekawsze gatunki roślin oraz różnego rodzaju nowości. Uczniowie mieli możliwość zdobycia praktycznej wiedzy oraz inspiracji do przyszłej pracy w zawodzie.

            Druga grupa udała się do oddziału Narodowego Banku Polskiego w Rzeszowie, gdzie zwiedziła wystawę z okazji 100. rocznicy wprowadzenia złotego do obiegu. Wizyta w NBP pozwoliła uczniom lepiej zrozumieć historię polskiego systemu monetarnego oraz znaczenie złotego w gospodarce. Następnie uczestnicy wycieczki zwiedzili rynek oraz ogrody bernardyńskie.

            Wycieczka odbyła się w ramach projektu "Młodzi, kreatywni, wykwalifikowani" realizowanego z programu "Dobry pomysł" Fundacji Serce. Dzięki niej uczniowie mogli poszerzyć swoją wiedzę, zdobyć nowe doświadczenia oraz lepiej zrozumieć praktyczne aspekty wybranych zawodów.

            Autorzy: Irmina PIłat, Urszula Szklarz

          • Warsztaty zielarskie

          • W piątek 10. maja uczniowie klasy pierwszej w zawodzie technik architektury krajobrazu wzięli udział w niezwykłych warsztatach zielarskich pod nazwą "Od popiołu do detergentu. Jak przeżyć w dawnym dworze i zachować zdrowie", zorganizowanych przez Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej w ramach akcji „Współtworzymy przyszłość”. Podczas tego spotkania uczestnicy mieli okazję poznać tajniki dawnych zasad higieny wśród chłopów oraz zapoznać się z nazwami medykamentów i ziół, z których je wytwarzano. Co więcej, uczniowie mogli własnoręcznie przygotować proszek do mycia zębów oraz kwiatową sól do kąpieli.

            Po warsztatach, uczestnicy podzielili się na grupy i wzięli udział w pełnej przygód grze terenowej, która pozwoliła im zwiedzić malowniczy teren Skansenu. Doskonałym dopełnieniem dnia były naukowe warsztaty zorganizowane przez Podkarpackie Centrum Nauki Łukasiewicz, oferujące uczniom nowe perspektywy i inspiracje do dalszego rozwoju.

            Był to naprawdę owocny i aktywnie spędzony dzień, pełen nowych doświadczeń i dużej dawki wiedzy o regionie i jego dziedzictwie.

            Autor: Irmina Piłat

          • Warsztaty garncarskie

          • Słonecznym rankiem 10. maja kucharze z trzeciej klasy szkoły branżowej wyruszyli pieszo na warsztaty garncarskie do Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej w ramach Dni Otwartych Funduszy Europejskich DOFE. Pierwszym etapem wycieczki było zadanie plenerowe i zmierzenie się z wyzwaniem w trakcie gry terenowej pt. „Kawałek chleba nie spadnie z nieba...”.

            Stacje gry prowadziły ścieżką pełną zagadek dotyczących przechowywania, przetwarzania oraz mielenia zboża. Uczestnikom zaprezentowano także służące do tego narzędzia. Uczniowie w szybkim tempie rozwiązywali zagadki, a przebywanie w niecodziennej i malowniczej scenerii z dawnych czasów oraz zabawa na łonie natury wszystkim bardzo przypadła do gustu.

            Po dotarciu do mety na młodzież czekały warsztaty pn. „Nie święci garnki lepią". Tu przystąpiono do zadań spoza branży gastronomicznej. W pracowni garncarskiej z pomocą koła garncarskiego młodzi kucharze lepili własne naczynia: misy, dzbanki i garnki z gliny. Każdy wykonał, a dokładniej utoczył samodzielnie swoje naczynie. Posłuży ono zapewne za ozdobę w domu i będzie również miłą pamiątką spotkania i lekcji w chacie garncarza.

            Autor: Monika Chrząstek

    • Kontakty

      • Zespół Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych im. Komisji Edukacji Narodowej w Weryni
      • 17 227 14 41 lub
        17 227 13 32
        numery wewnętrzne:
        101 sekretariat
        103 dyrektor
        105 zastępca dyrektora
        107 pokój nauczycielski
      • Werynia 501
        36-100 Kolbuszowa


        Poland
      • 814-14-04-726
      • Zbigniew Bogacz
        zbigniew.bogacz@zswerynia.pl
      • Beata Bryk
        beata.bryk@zswerynia.pl
      • Elżbieta Rozmus-Maciąg
        elzbieta.rozmus@zswerynia.pl
      • Nabywca:
        Powiat Kolbuszowski
        ul. 11-go Listopada 10
        36-100 Kolbuszowa
        NIP 814-15-73-682

        Odbiorca:
        Zespół Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni
        Werynia 501
        36-100 Kolbuszowa
      • /ZSA-E501/zsae lub /ZSA-E501/domyslna
    • Logowanie