W niedzielę 7 lipca na Rynku Kolbuszowskim odbyło się upowszechnianie projektu MP Health Direct czyli „Kierunek na zdrowie psychiczne i fizyczne” oraz działań z wizyty partnerów z Turcji, Rumunii oraz Chorwacji, która odbyła się początkiem czerwca. Jest on realizowany w Zespole Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych im. Komisji Edukacji Narodowej w Weryni z wniosku o numerze:2022-1-PL01-KA220-SCH-000085655. Stoisko nasz cieszyło się dużym zainteresowaniem ze względu na oryginalne i ponadczasowe działania projektowe jak i degustację chłodnych, zdrowych i naturalnych produktów projektowych.
Osoby podchodzące wykazywały duże zainteresowanie naszą obecnością oraz tym co mamy do zaoferowania. Odbywały się również drobne konsultacje na temat stosowania ziół i przypraw, które możemy wykorzystywać w celu podnoszenia odporności oraz wspomagania procesów trawiennych przez nasz organizm. Zwracaliśmy również uwagę że ważne jest nawadnianie organizmu nie tylko w okresie letnim ale i w zimowym oraz wykonywanie ćwiczeń fizycznych do uzyskania odpowiedniej homeostazy naszego organizmu.
Zaprezentowaliśmy również wyroby, które powstawały w trakcie realizacji projektu, przygotowane wraz z uczniami kształcącymi się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych: sok z kwiatów czarnego bzu, syrop z owoców czarnego bzu, sok z aronii, syrop miętowy, konfiturę z pigwy, oraz różne kiszonki.
W ramach poczęstunku przygotowaliśmy koktajl truskawkowo-bananowy z nutą maliny, lemoniadę cytrynowo-miętową oraz napój na odporność i poprawiający przemianę materii. Każdy ze składników w/w napojów posiada dużo cennych witamin, składników mineralnych, błonnika oraz substancji pomagających w funkcjonowaniu organizmu.
Wiele osób prosiło o udostępnienie przepisów na nasze specjały więc zamieszczamy je poniżej artykułu.
- Koktajl truskawkowo-bananowy z nutą maliny:
- 100 g bananów
- garść malin
- 1 ½ szklanki mleka
- 1 szklanka kefiru
- miód lub cukier do smaku
Wykonanie:
Ze względu na uzyskanie odpowiednio chłodnego koktajlu polecam aby użyć truskawki lekko rozmrożone. W przypadku świeżych truskawek umyć i oderwać szypułki, włożyć do pojemnika blendera. Dodać obranego banana, maliny oraz mleko i kefir . Można dosłodzić cukrem lub miodem. Zmiksować. Podawać udekorowane maliną i listkiem mięty.
Ciekawostka: Miód ma silne właściwości przeciwbakteryjne i antyseptyczne.
- Lemoniada cytrynowo –miętowa:
- 1 l. wody
- ¼ szt. soku z cytryny
- 50 ml. syropu z mięty
- 6-8 szt. liści świeżej mięty
- 1 łyżka miodu prawdziwego
Wykonanie:
Wyciśnij sok z cytryn. W dużym dzbanku połącz sok z cytryn z wodę, miodem i syropem z mięty. Możesz dodać więcej miodu, jeśli wolisz bardziej słodką lemoniadę. i dokładnie wymieszaj. Umytą miętę lekko zmiażdż i porozrywaj lub drobno posiekaj aby wydzielała intensywnie aromat, dodaj do lemoniady. Najlepiej podawać lekko schłodzoną.
Ciekawostka: Mięta ma zastosowanie w:
- Zaburzeniach trawienia (na niestrawność, mięta na wzdęcia, choroby dróg żółciowych, a także mięta na wymioty),
- Inhalacjach w łagodzeniu kaszlu i przeziębienia,
- Braku apetytu,
- Migrenie,
- Nerwobólach,
- Zapaleniach dziąseł i gardła,
- Przemyśle kosmetycznym (składnik szamponów, perfum, balsamów itp).
- Napój na odporność i przemianę materii:
- 2l wody
- 1 ogórek gruntowy
- 1 cytryna
- 2 cm świeżego imbiru
- 4 duże gałązki natki pietruszki
Wykonanie:
Wszystko dokładnie umyj. Jeżeli używasz wody domowej przegotuj i wystudź. Wysiśnij sok z cytryny razem z miąższem. Ogórek zetrzyj na tarce z łupą oraz imbir po obraniu. Listki pietruszki drobno posiekaj. Wszystkie składniki dodaj do wody i zblenderuj. Otrzymany płyn należy pić 0,5 h po szklance przed posiłkami i pomiędzy nimi w ciągu 12 h przez miesiąc.
Ciekawostka: Korzeń imbiru działa odtruwająco, przeciwbólowo, przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie.
Autor: Agnieszka Biestek