• Kajakami po Wieprzu

          • W środę, 11 września mieliśmy okazję wziąć udział w wycieczce do Zwierzyńca, gdzie czekały na nas kajaki i rzeka Wieprz wijąca się na przepięknych terenach Roztocza. Na początku odbyliśmy krótkie szkolenie na temat bezpieczeństwa i zasadach w kajaku. Następnie ruszyliśmy w trasę liczącą 12 kilometrów, kończącą się w miejscowości Bagno. Wiosłowanie nie należało do najłatwiejszych, szczególnie dla osób, które były pierwszy raz na kajakach. Mimo to na wycieczce panowałą przyjemna atmosfera. W połowie trasy zatrzymaliśmy się na krótką przerwę i pyszny posiłek. Pomimo chłodnej pogody, nadal świetnie się bawiliśmy i chętnie wrócimy tu jeszcze raz.

            Autor: Katarzyna Kurdziel

          • Narodowe Czytanie

          • Miejska i Powiatowa Biblioteka Publiczna w Kolbuszowej po raz trzynasty dołączyła do ogólnopolskiej akcji Narodowego Czytania organizowanej pod patronatem Prezydenta RP. W tym roku pod uwagę wzięto dramat Juliusza Słowackiego „Kordian”. Na to wydarzenie udała się klasa Vaez.Na początku spotkania została odczytana biografia wieszcza narodowego, która przybliżyła nam jego życie oraz okoliczności powstania jego najważniejszego dzieła ,,Kordiana“, wprowadzając słuchaczy również w epokę romantyzmu. Następnie mogliśmy wysłuchać Przygotowania, części aktu I oraz Prologu, które zostały odczytane z największą starannością ze strony bibliotekarzy oraz zaproszonych gości. Narodowe Czytanie nie tylko przypomina o znaczeniu polskiej literatury, ale także integruje lokalną społeczność wokół ważnych narodowych dzieł.

            Autor: Martyna Jagodzińska 

          • Zjazd Absolwentów

          • Zapraszamy do przeczytania artykułu o  Kazimierzu Skowrońskim nauczycielu szkoły w Weryni. Autorem tekstu jest Pan Edward Fryzeł, Absolwent z roku 1966.

            Spotkanie absolwentów szkoły rolniczej w Weryni
            27 lipca 2024 r. odbyło się spotkanie absolwentów rocznika 1966 szkoły rolniczej w Weryni. Dzięki życzliwości dyrektora Zbigniewa Bogacza mieliśmy do dyspozycji pomieszczenia szkoły. Dyrektor towarzyszył nam podczas całego spotkania. Dziękujemy, obecni uczniowie powiedzieli by „Szacunek Panie Dyrektorze”.
            W programie spotkania było:
            - powitanie i wprowadzenie nas przez dyrektora w aktualne zagadnienia działalności szkoły,
            - sprawdzenie listy obecności klasy 5 z roku szkolnego 1965/66,
            - zapoznanie się z losami koleżanek i kolegów (apel obecności),
            - zwiedzanie szkoły,
            - wizyty na grobach nieżyjących nauczycieli, koleżanek i kolegów, złożenie kwiatów i zapalenie zniczy,
            - obiad w restauracji „Wisienka” i pożegnanie.
            W spotkaniu uczestniczyli absolwenci z 1966 roku: Stąpor Jan, Śnieżek Zygmunt, Kraska Stanisław, Borowski Edward z małżonką (również absolwentem szkoły), Zardzewiały Antoni i Fryzeł Edward.
            Pomimo uciążliwego upału spotkanie było niezwykle udane. Dobrze przygotowane logistycznie przez Jasia Stąpora. Niestety w spotkaniu uczestniczyło mało osób. Prócz tych którzy zmarli, najczęściej nieobecni byli z powodu problemów zdrowotnych i spraw losowych. Liczymy na to że, do następnego spotkania się zmobilizują.
            Pozdrowienia dla koleżanek i kolegów z klasy, wszystkich związanych ze szkołą w Weryni i jej sympatykami:
             

          • Akredytacja – nowe możliwości dla naszej szkoły

          • Zespół Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni ogłasza, że w ramach Akredytacji Erasmusa otrzyma dofinansowanie w kwocie 57 365 Euro na zorganizowanie 3-tygodniowych zagranicznych praktyk zawodowych w krajach Unii Europejskiej w roku szkolnym 2024/2025. Akredytacja jest wynikiem naszych starań o podnoszenie jakości kształcenia i oferowanie uczniom nowych możliwości rozwoju. Projekty akredytowane są wysoko oceniane i uznawane jako spełniające określone standardy jakości kształcenia zawodowego. Po raz kolejny będziemy mogli nawiązać współpracę międzynarodową z firmami zajmującymi się aranżacją ogrodów, ekonomią, handlem, gastronomią, budownictwem. Ta współpraca będzie idealnym uzupełnieniem teoretycznej nauki zawodu. Celem projektu jest poszerzenie wiedzy teoretycznej zdobytej przez uczniów na zajęciach szkolnych o aspekt praktyczny u pracodawców, wszechstronny rozwój społeczny ucznia, a także poznanie kultury kraju goszczącego. Wzorem lat poprzednich zapewniony zostanie uczniom pobyt oraz transport a także miejsca praktyk zgodne z kierunkiem kształcenia. Przed każdym wyjazdem uczniowie będą uczestniczyć w przygotowaniu do zagranicznej praktyki zawodowej. Projekt będzie dofinansowany przez Unię Europejską.

            Jesteśmy przekonani, że ten projekt przyniesie naszej szkole wiele korzyści i pomoże nam w dalszym rozwoju. Już dziś zapraszamy społeczność szkolną do aktywnego udziału w nadchodzącym projekcie i promowania wartości edukacji.

          • Promocja zdrowego żywienia z projektem MPHD

          • W niedzielę 7 lipca na Rynku Kolbuszowskim odbyło się upowszechnianie projektu MP Health Direct czyli „Kierunek na zdrowie psychiczne i fizyczne” oraz działań z wizyty partnerów z Turcji, Rumunii oraz Chorwacji, która odbyła się początkiem czerwca. Jest on realizowany w Zespole Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych im. Komisji Edukacji Narodowej w Weryni z wniosku o numerze:2022-1-PL01-KA220-SCH-000085655. Stoisko nasz cieszyło się dużym zainteresowaniem ze względu na oryginalne i ponadczasowe działania projektowe jak i degustację chłodnych, zdrowych i naturalnych produktów projektowych.

            Osoby podchodzące wykazywały duże zainteresowanie naszą obecnością oraz tym co mamy do zaoferowania. Odbywały się również drobne konsultacje na temat stosowania ziół i przypraw, które możemy wykorzystywać w celu podnoszenia odporności oraz wspomagania procesów trawiennych przez nasz organizm. Zwracaliśmy również uwagę że ważne jest nawadnianie organizmu nie tylko w okresie letnim ale i w zimowym oraz wykonywanie ćwiczeń fizycznych do uzyskania odpowiedniej homeostazy naszego organizmu.

            Zaprezentowaliśmy również wyroby, które powstawały w trakcie realizacji projektu, przygotowane wraz z uczniami kształcącymi się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych: sok z kwiatów czarnego bzu, syrop z owoców czarnego bzu, sok z aronii, syrop miętowy, konfiturę z pigwy, oraz różne kiszonki.

            W ramach poczęstunku przygotowaliśmy koktajl truskawkowo-bananowy z nutą maliny, lemoniadę cytrynowo-miętową oraz napój na odporność i poprawiający przemianę materii. Każdy ze składników w/w napojów posiada dużo cennych witamin, składników mineralnych, błonnika oraz substancji pomagających w funkcjonowaniu organizmu.

            Wiele osób prosiło o udostępnienie przepisów na nasze specjały więc zamieszczamy je poniżej artykułu.

             

            1. Koktajl truskawkowo-bananowy z nutą maliny:
            • 150 g truskawek
            • 100 g bananów
            •  garść malin
            • 1 ½ szklanki mleka
            • 1 szklanka kefiru
            • miód lub cukier do smaku

            Wykonanie:

            Ze względu na uzyskanie odpowiednio chłodnego koktajlu polecam aby użyć truskawki lekko rozmrożone. W przypadku świeżych truskawek umyć i oderwać szypułki, włożyć do pojemnika blendera. Dodać obranego banana, maliny oraz mleko i kefir . Można dosłodzić cukrem lub miodem. Zmiksować. Podawać udekorowane maliną i listkiem mięty.

            Ciekawostka: Miód  ma silne właściwości przeciwbakteryjne i antyseptyczne.

            1. Lemoniada cytrynowo –miętowa:
            • 1 l. wody
            • ¼  szt. soku z cytryny
            • 50 ml. syropu z mięty
            • 6-8 szt. liści świeżej mięty
            • 1 łyżka miodu prawdziwego

            Wykonanie:

            Wyciśnij sok z cytryn. W dużym dzbanku połącz sok z cytryn z wodę, miodem i syropem z mięty. Możesz dodać więcej miodu, jeśli wolisz bardziej słodką lemoniadę. i dokładnie wymieszaj. Umytą miętę lekko zmiażdż i porozrywaj lub drobno posiekaj aby wydzielała intensywnie aromat, dodaj do lemoniady. Najlepiej podawać lekko schłodzoną.

            Ciekawostka: Mięta ma zastosowanie w:

            • Zaburzeniach trawienia (na niestrawność, mięta na wzdęcia, choroby dróg żółciowych, a także mięta na wymioty),
            • Inhalacjach w łagodzeniu kaszlu i przeziębienia,
            • Braku apetytu,
            • Migrenie,
            • Nerwobólach,
            • Zapaleniach dziąseł i gardła,
            • Przemyśle kosmetycznym (składnik szamponów, perfum, balsamów itp).
            1. Napój na odporność i przemianę materii:
            • 2l wody
            • 1 ogórek gruntowy
            • 1 cytryna
            • 2 cm świeżego imbiru
            • 4 duże gałązki natki pietruszki

            Wykonanie:

            Wszystko dokładnie umyj. Jeżeli używasz wody domowej przegotuj i wystudź. Wysiśnij sok z cytryny razem z miąższem. Ogórek zetrzyj na tarce z łupą oraz imbir po obraniu. Listki pietruszki drobno posiekaj. Wszystkie składniki dodaj do wody i zblenderuj. Otrzymany płyn należy pić 0,5 h po szklance przed posiłkami i pomiędzy nimi w ciągu 12 h przez miesiąc.

            Ciekawostka: Korzeń imbiru działa odtruwająco, przeciwbólowo, przeciwwirusowo i przeciwbakteryjnie.

            Autor: Agnieszka Biestek

    • Kontakty

      • Zespół Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych im. Komisji Edukacji Narodowej w Weryni
      • 17 227 14 41 lub
        17 227 13 32
        numery wewnętrzne:
        101 sekretariat
        103 dyrektor
        105 zastępca dyrektora
        107 pokój nauczycielski
      • Werynia 501
        36-100 Kolbuszowa


        Poland
      • 814-14-04-726
      • Zbigniew Bogacz
        zbigniew.bogacz@zswerynia.pl
      • Beata Bryk
        beata.bryk@zswerynia.pl
      • Elżbieta Rozmus-Maciąg
        elzbieta.rozmus@zswerynia.pl
      • Nabywca:
        Powiat Kolbuszowski
        ul. 11-go Listopada 10
        36-100 Kolbuszowa
        NIP 814-15-73-682

        Odbiorca:
        Zespół Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni
        Werynia 501
        36-100 Kolbuszowa
      • /ZSA-E501/zsae lub /ZSA-E501/domyslna
    • Logowanie