Autorzy: K.Ptaś, K.Wachowska
W dniu 20.04.2016 tj. w ubiegłą środę odbyła się XIII edycja „Dnia przedsiębiorczości”. Jak co roku, chętni uczniowie odbyli jednodniową praktykę w wybranych przez siebie przedsiębiorstwach. Od urzędów, poprzez szkółki drzew i krzewów ozdobnych, aż po małe przedsiębiorstwa, uczniowie naszej szkoły zdobywali pierwsze doświadczenie zawodowe. To był pierwszy dzień ich kariery!
Uczniowie poznali zawody, które chcieliby w przyszłości wykonywać i obserwowali jak funkcjonują placówki ich marzeń. Celem praktyki było nie tylko poznanie zawodu od strony praktycznej, ale też zweryfikowanie swoich wyobrażeń o wymarzonym zawodzie, pozyskanie informacji o wykształceniu, umiejętnościach czy predyspozycjach niezbędnych do wykonywania danej pracy. W przedsięwzięciu udział wzięło 12 osób z klas drugich kształcących się w zawodach technika ekonomisty, architektury krajobrazu oraz żywienia i usług gastronomicznych. Warunkiem wzięcia udziału w „Dniu przedsiębiorczości” było złożenie odpowiedniej dokumentacji u Pań Beaty Bryk lub Ewy Serafin. Kolejnym etapem była sama praktyka w wymiarze 6 godzin w wybranych przez uczniów instytucjach.
Trzeba przyznać, że uczniowie wrócili z tej jednodniowej praktyki z uśmiechami na twarzy, co z pewnością oznacza, że był to udany dzień. Nauka poprzez pracę na pewno pozwala zapamiętać i nauczyć się o wiele więcej, niż będąc tylko na lekcji i ucząc się samej teorii. Gorąco zachęcamy do brania udziału w kolejnych edycjach „Dnia przedsiębiorczości”. Dodatkowo każdy uczestnik jest obowiązany do przedstawienia fotoreportażu i sprawozdania z odbytej praktyki. Jednocześnie odbywa się konkurs na najciekawszą i najlepiej wykonaną prezentację multimedialną – fotoreportaż z odbytych zajęć. Organizatorzy proszą o dostarczanie prezentacji w celu uwieńczenia przedsięwzięcia.
Oto relacja pewnego szczęśliwca, który „zaliczył” swój pierwszy dzień w pracy:
„Po raz pierwszy miałem okazję bliżej się przyjrzeć, jak wygląda mała przedsiębiorczość w handlu detalicznym. Zrozumiałem, że prowadząc sklep, czy być w nim zatrudnionym, należy posiadać wiele umiejętności, które są niezbędne, aby nawet mały biznes funkcjonował. Przede wszystkim jest potrzebna znajomość obsługi kasy fiskalnej oraz innych urządzeń stanowiących wyposażenie sklepu (czytnik kodów, metkownica, terminal, krajalnica do wędlin, itd...). Ważna jest również znajomość podstawowej dokumentacji związanej z obrotem towarowym jak np. faktury oraz dokumentacji rozliczeniowej z Urzędem Skarbowym, ZUS-em, a nawet z Urzędem Statystycznym. Należy posiadać odpowiednie przeszkolenie z przepisów BHP, a kiedy zatrudnia się pracowników, powinno się wykazać znajomością przepisów Kodeksu Pracy. Osoby prowadzące małą firmę handlową, lub osoby w niej zatrudnione jako sprzedawcy towarów, muszą wykazać się umiejętnością nawiązywania kontaktów, mieć miłą aparycję, być dokładnym i systematycznym w obrocie gotówkowym i bezgotówkowym. Bardzo ważna jest również umiejętność zamawiania i eksponowania towaru na sprzedaż. Właściciel takiej firmy musi być cały czas dyspozycyjny i tego również oczekuje od swoich pracowników. Jednym słowem należałoby powiedzieć, że już niedługo będę mógł rozpocząć działalność gospodarczą i prowadzić np. sklep, ale muszę mieć świadomość wszystkich wyzwań, które przede mną stoją. Myślę jednak, że warto spróbować, bo mógłbym wówczas o sobie powiedzieć: jestem przedsiębiorczy!”