Autorzy: A.Tęcza, A.Kiwak
Zdrowe potrawy wcale nie muszą być niesmaczne, nieatrakcyjne wizualnie czy też trudne do przygotowania. O tym mogli się przekonać uczestnicy III edycji Młodych Kreatorów Smaku, którzy 14 marca uczestniczyli w szkoleniu pt. Nowe trendy w dietetyce. Nasi uczniowie pod okiem prowadzących Anny Tęczy i Wioletty Majewskiej przygotowali kolorowe, smaczne i bardzo zdrowe dania, które dodatkowo okazały się dietetyczne. Przygotowane przez młodzież potrawy były przepyszne, wyglądały obłędnie, ale co najważniejsze każda z nich dostarczała organizmowi cennych składników odżywczych takich jak: białko, związki mineralne, witaminy, polifenole oraz innych substancji biologicznie czynnych, jak: błonnik pokarmowy, olejki eteryczne, gingerol, zinferon i itp.
Swoimi doświadczeniami w przygotowywaniu tego typu dań podczas praktyki w Niemczech dzielili się uczestnicy projektu "Praktyka zawodowa w Turyngii - szansa na dobrą pracę", którzy uczestniczyli również w tym szkoleniu. W trakcie szkolenia zostały przygotowanie: świeżo wyciskane soki, wykwintna sałatka z mango i awokado, danie fit z kurczaka, kilka rodzajów smoothie oraz dietetyczne desery. Wszystkie przekąski wykonano przy użyciu metod pozwalających zachować cenne składniki odżywcze. Poniżej znajdują się przepisy oraz zastosowanie niektórych z nich:
Świeżo wyciskany sok ze szpinaku, kiwi i pomarańczy - coś dla osób z niedoborami żelaza i kwasu foliowego. Taki sok pobudzi produkcję czerwonych krwinek, dostarczy witaminy C oraz doda energii.
Składniki: 300 g liści, 2 pomarańcze, 3 owoce kiwi.
Wykonanie: owoce umyć i obrać, opłukać liście szpinaku. Wymienione składniki zmiksować lub odcisnąć sok w wyciskarce.
Świeżo wyciskany sok z grapefruita, imbiru i cytryny – to świetny strażnik wagi, który pomaga regulować poziom cukru we krwi.
Składniki: 2 grapefruity, 3 cytryny, 1 korzeń imbiru, 1 łyżeczka sproszkowanej guarany, 1 łyżeczka miodu.
Wykonanie: owoce i imbir umyć, oczyścić i wycisnąć sok w wyciskarce, doprawić miodem i wymieszać z guaraną.
Smoothie malinowo-jogurtowy – ten pyszny, pożywny i pełen składników odżywczych koktajl to idealne drugie śniadanie.
Składniki: 140 g malin mrożonych lub świeżych, 250 g jogurtu naturalnego.
Wykonanie: maliny zmiksować w blenderze, wymieszać z jogurtem.
Odżywczy mix dla zestresowanych - ten sok z buraka, marchwi i granatów pomaga chronić organizm przed stresem oksydacyjnym, reguluje układ krwionośny i poprawia nastrój.
Składniki: 4 duże, soczyste marchewki, 2 buraki, 1 granat.
Wykonanie: wszystkie składniki umyć, obrać i wycisnąć sok w wyciskarce.
Danie fit z kurczaka - to bezglutenowe, kolorowe danie dostarczy energii, pełnowartościowego białka, witamin z grupy B, lecytyny oraz żelaza, krzemu, potasu, fosforu.
Danie fit z kurczaka (porcja na 6 osób)
Składniki: 1 cebula, 1 łyżka masła, 2 mrożonki warzywne trio (marchew, kalafior, brokuł), 1 kg filetów z piersi z kurczaka, 2 woreczki kaszy jaglanej, czosnek, sól, pieprz ziołowy.
Wykonanie:
Mięso oczyścić, umyć, rozbić, natrzeć przyprawami i czosnkiem. W parowarze na poszczególnych piętrach ułożyć mięso i mrożonki i uruchomić urządzenie. Po ok. 30-40 minutach warzywa i mięso jest gotowe. Następnie ugotować kaszę jaglaną. Cebulę oczyścić, pokroić i zeszklić na maśle. Ugotowaną kaszę wymieszać z zeszkloną cebulką. Kaszę i mięso formować za pomocą pierścienia, razem z warzywami układać na talerzach.
Należy pamiętać, żeby dietę połączyć z aktywnością fizyczną, chociażby poprzez spacer, jazdę na rowerze, pracę w ogrodzie czy basen i wtedy będziesz fit na całe życie!
Organizacja i przeprowadzenie szkolenia było możliwe dzięki wsparciu z Regionalnej Fundacji Rozwoju Serce w Kolbuszowej. Zdjęcia