- Książka z przepisami
- Upowszechnianie mobilności w Portugalii
- Ewaluacja wyjazdu do Portugalii
- Portugalia jest już naszym wspomnieniem
- Portugalskie smaki
- Słoneczny pobyt w Lizbonie
- Ola Lisboa!
- Relacja z Portugalii
- Upowszechnianie mobilności we Francji
- Szkolenie molekularne
- Wizyta w Krakowie
- Warsztaty kulturowe w Sandomierzu
- Street Food
- Witamy w Weryni
- Food Redefined- program wizyty
- Street Food - plakat
- Warsztaty żywieniowe na Uniwersytecie Rzeszowskim
- Bezcenne wspomnienia z Francji
- Francuskie smaki
- Bonjour Werynia
- Plan wizyty we Francji
- Rekrutacja: Francja
- Risotto z mątwy
- Ewaluacja wyjazdu do Chorwacji
- Kulinarna podróż
- Fotosafari przez dolinę Neretwy
- Poznajemy nową definicję żywności
- Plan wizyty w Chorwacji
- Rekrutacja: Chorwacja
- Świąteczne potrawy
- Początek kulinarnej podróży
- Konkurs
- Dary jesieni
- Polskie logo
- Blog
- O projekcie
- Plan wizyty w Portugalii
Kulinarna podróż
Pobyt w Chorwacji rozpoczęliśmy od wycieczki po mieście Metković. Zwiedziliśmy port, park i rynek główny. Ciekawym miejscem, które odwiedziliśmy było Wzgórze Predolac, które znajduje się w okolicach Delty Neretwy, jednego z najpiękniejszych zakątków Chorwacji. Po przewie obiadowej ponownie udaliśmy się na dalsze zwiedzanie tej miejscowości. Kolejnym punktem naszej wizyty było zwiedzanie Muzeum Historii Naturalnej Metković. W tym miejscu mieliśmy okazję zobaczyć wspaniałe okazy wielu gatunków zwierząt i ich siedlisk oraz usłyszeliśmy jak brzmią niektóre ptaki. Dowiedliśmy się również o zachowanym regionie rzeki Neretwy oraz florze i faunie, z których ta część Chorwacji jest znana i wyjątkowa. Jednak nasza wizyta nie mogłaby odbyć się bez wspólnego gotowania, czyli tego co najważniejsze podczas naszej wizyty studyjnej w Chorwacji. Podczas warsztatów w szkole Gimnazija Metković wspólnie z innymi uczniami uczyliśmy się zastosowania różnych przypraw. Przygotowaliśmy m.in. risotto z kałamarnicą. Mamy nadzieję, że tą potrawą zaskoczymy uczniów z naszej szkoły w Weryni i kiedyś wspólnie ją przygotujemy podczas zajęć praktycznych! Nasz pobyt w tym urokliwym miejscu jest możliwy dzięki realizacji projektu „Food Redefined” o numerze 2020-1-PL01-KA229-081707_1 na zasadach Programu Erasmus+ sektor Edukacja szkolna - akcja KA229.
Autor: A. Tęcza, J. Godzisz, B. Sobowska-Rekut
16.11.2021