AKTUALNOŚCI
Dzień dobra
- 28.04.2022
Przypadająca 24 kwietnia 2022 r. Niedziela Miłosierdzia Bożego to święto patronalne Caritas. W tym roku obchodziliśmy go jako Dzień Dobra. Organizowane w tym dniu pikniki, warsztaty, pokazy, biegi i koncerty, były okazją, aby pokazać, jak dużo dobra dzięki wolontariuszom Caritas wydarza się na co dzień. Wojna w Ukrainie nadała przygotowaniom do tego święta nowy kontekst. Przeprowadzone w Dniu Dobra kwesty pomogły m.in. w utrzymaniu placówek dających schronienie uchodźcom. Także nasza szkoła zaangażowała się w to wydarzenie. Wolontariusze z naszej szkoły przygotowali ukraińskie smakołyki które były sprzedawane pod Kolbuszowską Kolegiatą. Zostały przygotowane także inne przedmioty takie jak las w słoiku, drewniane podkładki, zakładki do książek z których dochód w całości przeznaczyliśmy na dom w Porębach Dymarskich w którym obecnie przebywają imigranci wojenni z Ukrainy. Udało zebrać się p
- Dzień dobra: Czytaj więcej
Doradztwo zawodowe - warsztaty
- 27.04.2022
- 127
- Doradztwo zawodowe - warsztaty: Czytaj więcej
Nowy numer gazetki szkolnej "Wydarzenia"
- 27.04.2022
- Nowy numer gazetki szkolnej "Wydarzenia": Czytaj więcej
Nowoczesna kuchnia oszczędna
- 27.04.2022
- 3
Trend no waste to nie tylko moda na niewyrzucanie jedzenia, ale również sposób na oszczędzanie. Dobrze wpisuje się on w tematykę projektu, który jest realizowany w naszej szkole. Podczas warsztatów dotyczących nowoczesnej kuchni oszczędnej nasi uczniowie przygotowali: szarlotkę z czerstwego pieczywa, sushi, deser mocno-owocowy, tiramisu, placuszki z warzywami, mięsem i dipem koperkowo-miętowym oraz kompot jabłkowo-pomarańczowy z nutą mięty.
- Nowoczesna kuchnia oszczędna: Czytaj więcej
Dziewczyny z ZSA-E w Weryni mistrzyniami w ochronie przeciwpożarowej
- 26.04.2022
- 1
22 kwietnia bieżącego roku, już po raz dwudziesty trzeci Zarząd Oddziału Powiatowego Związku Ochotniczych Straży Pożarnych RP wspólnie z Komendą Powiatową Państwowej Straży Pożarnej w Kolbuszowej zorganizował eliminacje powiatowe do Ogólnopolskiego Turnieju Wiedzy Pożarniczej „Młodzież zapobiega pożarom”.
- Dziewczyny z ZSA-E w Weryni mistrzyniami w ochronie przeciwpożarowej: Czytaj więcej
Ogólnopolski konkurs „Lotnictwo to moja pasja”
- 25.04.2022
ZSA-E w Weryni reprezentowali uczniowie klasy pierwszej w zawodzie technik eksploatacji portów i terminali. Bartosz Surdej oraz Jakub Boguń rywalizowali z ponad 40 uczniami z całej Polski uczącymi się w kierunkach: technik operacyjny służb lotniskowych, turystyka i rekreacja oraz technik eksploatacji portów i terminali. Konkurs sprawdzał wiedzę teoretyczną dotyczącą lotnictwa. Uczestnicy musieli wykazać się znajomością ustawy na temat lotnictwa, konwencji chicagowskiej czy znajomością samolotu CSS 112. W ramach programu uczestnicy mogli wysłuchać wykładów na temat:„ Przesyłania danych między podmiotami lotniczymi w operacjach lotniczych” oraz „Pracuj ponad 10 000 m nad ziemią”. Nasi uczniowie wykazali się dużą wiedzą na temat lotnictwa. Udział w konkursie pozwolił poszerzyć horyzonty oraz zawrzeć nowe znajomości.
Zespół Szkół nr 3 w Rzeszowie był organizatorem tego konkursu, który od- Ogólnopolski konkurs „Lotnictwo to moja pasja”: Czytaj więcej
Dzień dobra
- 22.04.2022
- Dzień dobra: Czytaj więcej
Konkurs rozstrzygnięty!
- 22.04.2022
Konkurs online „Jak planować wydatki na co dzień” rozstrzygnięty!
Przez cały marzec można było nadsyłać prace konkursowe w ramach projektu „Oszczędzam – wygrywam” prowadzonego przez Stowarzyszenie Przedsiębiorcza Szkoła w Weryni działające przy Zespole Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych i realizowanego z Narodowym Bankiem Polskim w ramach programu edukacji ekonomicznej. Komisja konkursowa działając w oparciu o regulamin, po burzliwych obradach wybrała zwycięzców.
- Konkurs rozstrzygnięty!: Czytaj więcej
Konferencja podsumowująca projekt
- 21.04.2022
- Konferencja podsumowująca projekt: Czytaj więcej
Ogłoszenie
- 20.04.2022
- Ogłoszenie: Czytaj więcej
Warsztaty artystyczne
- 07.04.2022
- Warsztaty artystyczne: Czytaj więcej
Kiermasz charytatywny
- 20.04.2022
- 1
9 kwietnia w Sobotę nasza szkoła wzięła udział w charytatywnym kiermaszu wielkanocnym, organizowanym w Szkole Podstawowej w Kupnie. Celem akcji była zbiórka pieniędzy na leczenie Oliwki Kret, uczennicy tej szkoły, cierpiącej na padaczkę lekoodporną. Mimo niesprzyjającej pogody na kiermasz przyszli nie tylko koledzy i koleżanki Oliwki, ale również mieszkańcy powiatu kolbuszowskiego, których los chorej dziewczynki nie był obojętny. Podczas kiermaszu wielkanocnego nasze uczennice Klaudia Sitarz i Weronika Fitał reprezentowały ZSAE oferując przygotowane przez uczniów i nauczycieli naszej szkoły: stroiki, pisanki wykonane metodą decoupage, zawieszki z masy porcelanowej, kartki świąteczne oraz pięknie zdobione pierniczki wielkanocne. Całe wydarzenie cieszyło się ogromnym zainteresowaniem nie tylko dorosłych, ale również dzieci, dla których zostały przygotowane liczne atrakcje takie jak : po
- Kiermasz charytatywny: Czytaj więcej
Moje Zmartwychwstanie
- 20.04.2022
- 4
Szkolnej Galerii Sztuki Współczesnej ZSA-E w Weryni pt.,, Moje Zmartwychwstanie". Tradycyjnie podczas wernisażu gościliśmy Pana dyrektora Szkoły Zbigniewa Bogacza, który podczas otwarcia nawiązał do tytułu wystawy ,, Moje Zmartwychwstanie”, wątek nieustannego stawania, po porażkach i upadkach. Na zakończenie zostały złożone życzenia świąteczne i uczestnicy wystawy mogli degustować świąteczne łakocie.
- Moje Zmartwychwstanie: Czytaj więcej
Informacja
- 13.04.2022
- Informacja: Czytaj więcej
Wielkanoc 2022
- 12.04.2022
- 5
- Wielkanoc 2022: Czytaj więcej
Mój pierwszy dzień pracy
- 12.04.2022
- 101
06.04.2022 roku ponad 40 uczniów ZSA-E w Weryni kształcących się w różnych zawodach wzięło udział w projekcie pt. “Dzień Przedsiębiorczości”. W tym dniu uczniowie mogli “zaznać smaku” pracy w zawodzie poprzez odbycie jednodniowej praktyki zawodowej w wybranej przez siebie instytucji. Taki dzień pozwala zweryfikować swoje wyobrażenia o wybranym zawodzie, a uczniowie mają wówczas szansę pozyskać informacje o wykształceniu, umiejętnościach czy predyspozycjach niezbędnych do wykonywania danego zawodu. Odbycie jednodniowej praktyki zawodowej sprzyja młodym ludziom w zaplanowaniu dalszej drogi edukacyjnej oraz zawodowej i przygotowuje ich do dorosłego życia. Projekt ten cieszy się dużą popularnością wśród uczniów mamy nadzieję, że w przyszłym roku kolejne osoby zdecydują się by zaznać atmosfery pracy w swoim zawodzi
- Mój pierwszy dzień pracy: Czytaj więcej
Doradztwo zawodowe - warsztaty
- 12.04.2022
- 237
- Doradztwo zawodowe - warsztaty: Czytaj więcej
Wspomnienia
- 12.04.2022
Jestem tegoroczną maturzystką. Chciałabym podsumować moją szkolną wędrówkę, która zmierza powoli ku końcowi. Jestem dumna z tego, że mogłam swoją przygodę przeżyć w Technikum w Weryni. To miejsce zawsze będzie mi się kojarzyło z radosną atmosferą oraz z osobami, które udało mi się poznać. Warsztaty, konkursy, wycieczki, zajęcia praktyczne, to coś czego na pewno będzie mi brakować. Chętnie angażowałam się w życie szkoły, dlatego też mam miłe wspomnienia z tego czasu. Myślę, że zostawiłam cząstkę siebie w szkole.
- Wspomnienia: Czytaj więcej
„Made in serce”
- 12.04.2022
- 53
W dniach 29-31 marca przeżywaliśmy nasze szkolne rekolekcje zatytułowane „Made in serce”. Był to niezwykły czas, święty czas dla każdej wspólnoty. W tym roku rekolekcje prowadził katecheta ks. Mariusz Uryniak. Pierwszego dnia próbowaliśmy sobie wyobrazić Boga poszukującego. Każdy z nas czasami poprzez swoje grzechy ucieka przed Bogiem, a Jezus – jak czytamy w Dzienniczku św. Faustyny: „ściga nas swoim miłosierdziem”. W tym dniu po rekolekcjach gościliśmy w progach szkoły ks. bp. Edwarda Białogłowskiego, który wizytował parafię Werynię. Skierował On do nas swoje słowo otuchy i troski, a także zapewnił o pamięci modlitewnej za wszystkich zdających egzamin maturalny i zawodowy. Drugiego dnia rekolekcji głównym tematem rozważań było stawanie w prawdzie. Kim tak naprawdę jesteśmy? W myśl słów Jezusa „poznacie prawdę, a prawda was wyzwoli”. Był to czas „zdzierania” masek, które tak często z
- „Made in serce”: Czytaj więcej
Kulinarne innowacje
- 12.04.2022
- 14
Od lutego uczniowie kierunków gastronomicznych mają okazję uczestniczyć w innowacjach pedagogicznych dotyczących tradycyjnych potraw z dziczyzny i ptactwa dzikiego. Przez kilka ostatnich tygodni nasza młodzież uczyła się wykonywania potraw z ptactwa dzikiego, zwierzyny łownej drobnej i grubej. Ponadto uczniowie sporządzali sosy i dodatki skrobiowe oraz przygotowali aranżacje potraw z dziczyzny. Wykorzystując mięso ptactwa i dziczyzny przygotowali również potrawy chorwackie, francuskie, portugalskie i hiszpańskie, których nauczyli się w czasie mobilności, odbywających się w ramach projektu Food Redefined oraz PO WER Nasza szkoła Twoją szansą na sukces. Zadaniem uczestników mobilności było pokazanie iż dziczyzna jest elementem wspólnym w różnych kuchniach europejskich. Przygotowali wspólnie ze swoimi kolegami i koleżankami udziec jagnięcy z pieczonymi ziemniakami, migas z kapusty i zi
- Kulinarne innowacje: Czytaj więcej
Lista galerii
brak danychDeklaracja dostępności