• AKTUALNOŚCI

      • Dzień dobra

      • 28.04.2022
      • Przypadająca 24 kwietnia 2022 r. Niedziela Miłosierdzia Bożego to święto patronalne Caritas. W tym roku obchodziliśmy go jako Dzień Dobra. Organizowane w tym dniu pikniki, warsztaty, pokazy, biegi i koncerty, były okazją, aby pokazać, jak dużo dobra dzięki wolontariuszom Caritas wydarza się na co dzień. Wojna w Ukrainie nadała przygotowaniom do tego święta nowy kontekst. Przeprowadzone w Dniu Dobra kwesty pomogły m.in. w utrzymaniu placówek dających schronienie uchodźcom. Także nasza szkoła zaangażowała się w to wydarzenie. Wolontariusze z naszej szkoły przygotowali ukraińskie smakołyki które były sprzedawane pod Kolbuszowską Kolegiatą. Zostały przygotowane także inne przedmioty takie jak las w słoiku, drewniane podkładki, zakładki do książek z których dochód w całości przeznaczyliśmy na dom w Porębach Dymarskich w którym obecnie przebywają imigranci wojenni z Ukrainy. Udało zebrać się p

      • Dzień dobra: Czytaj więcej
      • Nowoczesna kuchnia oszczędna

      • 27.04.2022
      • Trend no waste to nie tylko moda na niewyrzucanie jedzenia, ale również sposób na oszczędzanie. Dobrze wpisuje się on w tematykę projektu, który jest realizowany w naszej szkole. Podczas warsztatów dotyczących nowoczesnej kuchni oszczędnej nasi uczniowie przygotowali: szarlotkę z czerstwego pieczywa, sushi, deser mocno-owocowy, tiramisu, placuszki z warzywami, mięsem i dipem koperkowo-miętowym oraz kompot jabłkowo-pomarańczowy z nutą mięty.

      • Nowoczesna kuchnia oszczędna: Czytaj więcej
      • Dziewczyny z ZSA-E w Weryni mistrzyniami w ochronie przeciwpożarowej

      • 26.04.2022
      • 22 kwietnia bieżącego roku, już po raz dwudziesty trzeci Zarząd Oddziału Powiatowego Związku Ochotniczych Straży Pożarnych RP wspólnie z Komendą Powiatową Państwowej Straży Pożarnej w Kolbuszowej zorganizował eliminacje powiatowe do Ogólnopolskiego Turnieju Wiedzy Pożarniczej „Młodzież zapobiega pożarom”.

      • Dziewczyny z ZSA-E w Weryni mistrzyniami w ochronie przeciwpożarowej: Czytaj więcej
      • Ogólnopolski konkurs „Lotnictwo to moja pasja”

      • 25.04.2022
      • ZSA-E w Weryni reprezentowali uczniowie klasy pierwszej w zawodzie technik eksploatacji portów i terminali. Bartosz Surdej oraz Jakub Boguń rywalizowali z ponad 40 uczniami z całej Polski uczącymi się w kierunkach: technik operacyjny służb lotniskowych, turystyka i rekreacja oraz technik eksploatacji portów i terminali. Konkurs sprawdzał wiedzę teoretyczną dotyczącą lotnictwa. Uczestnicy musieli wykazać się znajomością ustawy na temat lotnictwa, konwencji chicagowskiej czy znajomością samolotu CSS 112. W ramach programu uczestnicy mogli wysłuchać wykładów na temat:„ Przesyłania danych między podmiotami lotniczymi w operacjach lotniczych” oraz „Pracuj ponad 10 000 m nad ziemią”. Nasi uczniowie wykazali się dużą wiedzą na temat lotnictwa. Udział w konkursie pozwolił poszerzyć horyzonty oraz zawrzeć nowe znajomości.
        Zespół Szkół nr 3 w Rzeszowie był organizatorem tego konkursu, który od

      • Ogólnopolski konkurs „Lotnictwo to moja pasja”: Czytaj więcej
      • Konkurs rozstrzygnięty!

      • 22.04.2022
      • Konkurs online „Jak planować wydatki na co dzień” rozstrzygnięty!

        Przez cały marzec można było nadsyłać prace konkursowe w ramach projektu „Oszczędzam – wygrywam” prowadzonego przez Stowarzyszenie Przedsiębiorcza Szkoła w Weryni działające przy Zespole Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych i realizowanego z Narodowym Bankiem Polskim w ramach programu edukacji ekonomicznej. Komisja konkursowa działając w oparciu o regulamin, po burzliwych obradach wybrała zwycięzców.

      • Konkurs rozstrzygnięty!: Czytaj więcej
      • Kiermasz charytatywny

      • 20.04.2022
      • 9 kwietnia w Sobotę nasza szkoła wzięła udział w charytatywnym kiermaszu wielkanocnym, organizowanym w Szkole Podstawowej w Kupnie. Celem akcji była zbiórka pieniędzy na leczenie Oliwki Kret, uczennicy tej szkoły, cierpiącej na padaczkę lekoodporną. Mimo niesprzyjającej pogody na kiermasz przyszli nie tylko koledzy i koleżanki Oliwki, ale również mieszkańcy powiatu kolbuszowskiego, których los chorej dziewczynki nie był obojętny. Podczas kiermaszu wielkanocnego nasze uczennice Klaudia Sitarz i Weronika Fitał reprezentowały ZSAE oferując przygotowane przez uczniów i nauczycieli naszej szkoły: stroiki, pisanki wykonane metodą decoupage, zawieszki z masy porcelanowej, kartki świąteczne oraz pięknie zdobione pierniczki wielkanocne. Całe wydarzenie cieszyło się ogromnym zainteresowaniem nie tylko dorosłych, ale również dzieci, dla których zostały przygotowane liczne atrakcje takie jak : po

      • Kiermasz charytatywny: Czytaj więcej
      • Moje Zmartwychwstanie

      • 20.04.2022
      • Szkolnej Galerii Sztuki Współczesnej ZSA-E w Weryni pt.,, Moje Zmartwychwstanie". Tradycyjnie podczas wernisażu gościliśmy Pana dyrektora Szkoły Zbigniewa Bogacza, który podczas otwarcia nawiązał do tytułu wystawy ,, Moje Zmartwychwstanie”, wątek nieustannego stawania, po porażkach i upadkach. Na zakończenie zostały złożone życzenia świąteczne i uczestnicy wystawy mogli degustować świąteczne łakocie.

      • Moje Zmartwychwstanie: Czytaj więcej
      • Mój pierwszy dzień pracy

      • 12.04.2022
      • Dzień Przedsiebiorczości

        Jednodniowa praktyka

        Jednodniowa praktyka zawodowa

        06.04.2022 roku ponad 40 uczniów ZSA-E w Weryni kształcących się w różnych zawodach wzięło udział w projekcie pt. “Dzień Przedsiębiorczości”. W tym dniu uczniowie mogli “zaznać smaku” pracy w zawodzie poprzez odbycie jednodniowej praktyki zawodowej w wybranej przez siebie instytucji. Taki dzień pozwala zweryfikować swoje wyobrażenia o wybranym zawodzie, a uczniowie mają wówczas szansę pozyskać informacje o wykształceniu, umiejętnościach czy predyspozycjach niezbędnych do wykonywania danego zawodu. Odbycie jednodniowej praktyki zawodowej sprzyja młodym ludziom w zaplanowaniu dalszej drogi edukacyjnej oraz zawodowej i przygotowuje ich do dorosłego życia. Projekt ten cieszy się dużą popularnością wśród uczniów mamy nadzieję, że w przyszłym roku kolejne osoby zdecydują się by zaznać atmosfery pracy w swoim zawodzi

      • Mój pierwszy dzień pracy: Czytaj więcej
      • Wspomnienia

      • 12.04.2022
      • Jestem tegoroczną maturzystką. Chciałabym podsumować moją szkolną wędrówkę, która zmierza powoli ku końcowi. Jestem dumna z tego, że mogłam swoją przygodę przeżyć w Technikum w Weryni. To miejsce zawsze będzie mi się kojarzyło z radosną atmosferą oraz z  osobami, które udało mi się poznać. Warsztaty, konkursy, wycieczki, zajęcia praktyczne, to coś czego na pewno będzie mi brakować. Chętnie angażowałam się w życie szkoły, dlatego też mam miłe wspomnienia z tego czasu. Myślę, że zostawiłam cząstkę siebie w szkole.

      • Wspomnienia: Czytaj więcej
      • „Made in serce”

      • 12.04.2022
      • W dniach 29-31 marca przeżywaliśmy nasze szkolne rekolekcje zatytułowane „Made in serce”. Był to niezwykły czas, święty czas dla każdej wspólnoty. W tym roku rekolekcje prowadził katecheta ks. Mariusz Uryniak. Pierwszego dnia próbowaliśmy sobie wyobrazić Boga poszukującego. Każdy z nas czasami poprzez swoje grzechy ucieka przed Bogiem, a Jezus – jak czytamy w Dzienniczku św. Faustyny: „ściga nas swoim miłosierdziem”. W tym dniu po rekolekcjach gościliśmy w progach szkoły ks. bp. Edwarda Białogłowskiego, który wizytował parafię Werynię. Skierował On do nas swoje słowo otuchy i troski, a także zapewnił o pamięci modlitewnej za wszystkich zdających egzamin maturalny i zawodowy. Drugiego dnia rekolekcji głównym tematem rozważań było stawanie w prawdzie. Kim tak naprawdę jesteśmy? W myśl słów Jezusa „poznacie prawdę, a prawda was wyzwoli”. Był to czas „zdzierania” masek, które tak często z

      • „Made in serce”: Czytaj więcej
      • Kulinarne innowacje

      • 12.04.2022
      • Od lutego uczniowie kierunków gastronomicznych mają okazję uczestniczyć w innowacjach pedagogicznych dotyczących tradycyjnych potraw z dziczyzny i ptactwa dzikiego. Przez kilka ostatnich tygodni nasza młodzież uczyła się wykonywania potraw z ptactwa dzikiego, zwierzyny łownej drobnej i grubej. Ponadto uczniowie sporządzali sosy i dodatki skrobiowe oraz przygotowali aranżacje potraw z dziczyzny. Wykorzystując mięso ptactwa i dziczyzny przygotowali również potrawy chorwackie, francuskie, portugalskie i hiszpańskie, których nauczyli się w czasie mobilności, odbywających się w ramach projektu Food Redefined oraz PO WER Nasza szkoła Twoją szansą na sukces. Zadaniem uczestników mobilności było pokazanie iż dziczyzna jest elementem wspólnym w różnych kuchniach europejskich. Przygotowali wspólnie ze swoimi kolegami i koleżankami udziec jagnięcy z pieczonymi ziemniakami, migas z kapusty i zi

      • Kulinarne innowacje: Czytaj więcej
    • Lista galerii

      brak danych
  • Deklaracja dostępności

        • Kontakty

          • Zespół Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych im. Komisji Edukacji Narodowej w Weryni
          • 17 227 14 41 lub
            17 227 13 32
            numery wewnętrzne:
            101 sekretariat
            103 dyrektor
            105 zastępca dyrektora
            107 pokój nauczycielski
          • Werynia 501
            36-100 Kolbuszowa


            Poland
          • 814-14-04-726
          • Zbigniew Bogacz
            zbigniew.bogacz@zswerynia.pl
          • Beata Bryk
            beata.bryk@zswerynia.pl
          • Elżbieta Rozmus-Maciąg
            elzbieta.rozmus@zswerynia.pl
          • Nabywca:
            Powiat Kolbuszowski
            ul. 11-go Listopada 10
            36-100 Kolbuszowa
            NIP 814-15-73-682

            Odbiorca:
            Zespół Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni
            Werynia 501
            36-100 Kolbuszowa
          • /ZSA-E501/zsae lub /ZSA-E501/domyslna
        • Logowanie