AKTUALNOŚCI
"Naród, który nie szanuje swej przeszłości nie zasługuje na szacunek teraźniejszości i nie ma prawa do przyszłości" (Józef Piłsudski)
- 10.11.2020
W Narodowe Święto Niepodległości myślimy inaczej o Polsce. Ogarniamy myślą i sercem całe dziedzictwo, które nazywamy Ojczyzną. Jest to kraj urodzenia, zamieszkania, historii, rodziny, grobów bliskich nam osób. Nasza historia jest pełna czynów zbrojnych w obronie Ojczyzny. Wielu wybitnych Polaków oddało za nią co mieli najcenniejsze - życie. To dzięki bohaterskim przodkom możemy świętować 100 lecie naszej niepodległości. Jan Paweł II mówił, że ,,Ojczyzna jest nam dana i zadana" dlatego pamiętajmy o tym, bądźmy świadomi i odpowiedzialni.
Data 11 listopada 1918 roku, choć tak mocno zakorzeniona w świadomości Polaków jako dzień, w którym Polska odzyskała niepodległość jest datą symboliczną. Cztery pokolenia Polaków czekało na wolną Polskę. Marzenia ich spełniły się po 123 latach niewoli. Józef Piłsudski, Roman Dmowski, Ignacy Paderewski, Wojciech Korfanty, Wincenty Witos, i wielu innych okazało się polskimi mężami stanu, bo przywrócili Polskę na mapę Europy i świata. Ich działania polityczne, wojskowe, dyplomatyczne były skuteczne.
Jesienią 1918 r. dobiegała końca I wojna światowa, która przyniosła klęskę wszystkim trzem zaborcom. Rosja pogrążyła się w zamęcie rewolucji i wojnie domowej, wielonarodowa monarchia austro-węgierska rozpadała się i chyliła ku upadkowi, a Niemcy uginały się pod naporem wojsk Ententy. Sytuacja międzynarodowa stawała się korzystna dla niepodległościowych dążeń Polaków.
Zaborcy nie byli w stanie ze sobą współpracować, aby zniewolić na nowo Polskę. Na ziemiach polskich utworzono wtedy kilka ośrodków lokalnej władzy. 28 października 1918 roku w Krakowie powstała Polska Komisja Likwidacyjna, która zaczęła przejmować władzę z rąk Austriaków na terenie Galicji i Śląska Cieszyńskiego. Przypieczętowaniem jej dzieła było w kilka dni później rozbrojenie załogi austriackiej przez członków konspiracyjnej Polskiej Organizacji Wojskowej oraz legionistów i młodzież.- "Naród, który nie szanuje swej przeszłości nie zasługuje na szacunek teraźniejszości i nie ma prawa do przyszłości" (Józef Piłsudski): Czytaj więcej
Gotuj kreatywnie, nie marnuj żywności!
- 08.11.2020
- 18
Trend no waste to nie tylko moda na niewyrzucanie jedzenia, ale również sposób na oszczędzanie. Dobrze wpisuje się on również w polską tradycję. W dawnych czasach nasze bacie, zamiast wyrzucać suche pieczywo, dodawały je do kotletów lub robiły z niego bułkę tartą. My również zachęcamy uczniów, ale i nie tylko ich do oszczędzania jedzenia. Masz w domu napoczęte suche i mleczne produkty, mrożonki lub owoce i warzywa, które już długo leżą w lodówce – nie wyrzucaj ich, zrób potrawę według tradycyjnych przepisów lub wymyśl nową recepturę. Napoczęte rodzynki, wiórki koksowe, orzechy czy płatki możesz wykorzystać do przygotowania odżywczych ciastek. Zeschnięte czy sczerstwiałe pieczywo warto wykorzystać nawet wtedy, gdy nie nadaje się na smaczne kanapki.
- Gotuj kreatywnie, nie marnuj żywności!: Czytaj więcej
Plan lekcji
- 06.11.2020
Od dnia 9.11.2020 r. obowiązuje nowy plan lekcji.
- Plan lekcji: Czytaj więcej
Ogłoszenie - WYWIADÓWKA
- 05.11.2020
W dniu 9 listopada (poniedziałek) Rodzice po zalogowaniu się do e-dziennika mogą pobrać przygotowaną dla nich informację o wynikach i postępach uczniów w nauce.
W tym dniu w godzinach od 15-17 wszyscy nauczyciele będą pełnić dyżur telefoniczny. Za pośrednictwem wychowawców, Rodzice będą mogli w sprawach szczególnie ważnych uzyskać numer telefonu do nauczycieli przedmiotów w celu uzyskania informacji o postępach ucznia w nauce.
- Ogłoszenie - WYWIADÓWKA: Czytaj więcej
Potrawy z dreszczykiem
- 04.11.2020
Kiedy za oknem tańczą spadające liście, uczniowie z ZSA-E w Weryni przystępują do zajęć zdalnych w swoich domowych pracowniach kuchennych. Tematyka zainspirowana nie tylko złocistą aurą otaczającej jesieni, lecz także motywami Halloween.
Choć tradycja Halloween nie jest w Polsce bardzo popularna, warto obejrzeć nasze pomysły i wybrać coś dla siebie. Upiorne dania to zabawny element, który rozweseli małych i dużych. Pomysły mogą przydać się wszystkim tym, którzy w pierwszym tygodniu listopada planują trochę "postraszyć" swoich najbliższych. Mamy nadzieję, że propozycje podania wywołają uśmiech na niejednej twarzy. Wykażcie się kreatywnością w kuchni i stwórzcie własną potrawę z dreszczykiem smacznych emocji. Życzymy smacznego!
Na zdjęciach potrawy wykonane na zajęciach zdalnych przez uczniów klas II technikum żywienia i usług gastronomicznych.
Autor: Monika Serafin
04.11.2020- Potrawy z dreszczykiem: Czytaj więcej
Konkurs na plakat rozstrzygnięty!
- 04.11.2020
Informujemy, że konkurs na najciekawszy plakat dotyczący oszczędzania pn. "Oszczędzanie zawsze na czasie" - organizowany w ramach akcji "Złoty grosik" - został rozstrzygnięty! Komisja konkursowa w składzie M. Oślizło, I. Pogoda oraz M. Banaś oceniała pomysłowość i innowacyjność projektu, estetykę wykonanej pracy, zgodność z tematem oraz zastosowaną technikę.
Wyniki:I miejsce: Ewelina Sitarz 2bc, Klaudia Sitarz 1aez, Agata Snopek 2bc /150 zł na grupę/
II miejsce: Wiktoria Kozdra 2d, Wiktoria Serafin 2d, Emilia Micek 2d /120 zł na grupę/
III miejsce: Kinga Wilczyńska 3z, Barbara Guźda 3z, Kamila Tabaka 3z /90 zł na grupę/
Zwycięzcy otrzymają talony pieniężne do wykorzystania w danym punkcie z materiałami i przyborami szkolnymi. O terminie odbioru talonów nagrodzeni zostaną powiadomieni za pośrednictwem e-dziennika.
Serdecznie gratulujemy!
Autor: I.Pogoda
04.11.2020- Konkurs na plakat rozstrzygnięty!: Czytaj więcej
Początek „Tradycyjnego sadu”
- 29.10.2020
- 5
Dobiegła końca nasza przygoda z „Tradycyjnym sadem” - oczywiście na ten rok. Pomimo przeciwności losu nie poddaliśmy się. Przejście na zdalne nauczanie, niesprzyjająca deszczowa pogoda przez połowę września i początek października nie pomagały w realizacji planów. Jednak dla ogrodnika nie ma rzeczy niemożliwych! Wykonaliśmy plan związany z założeniem i posadzeniem drzew owocowych, a konkretnie śliw. To bardzo pożyteczne i smaczne zadanie konkursu, organizowanego przez Fundację Banku Ochrony Środowiska. Możemy się pochwalić pierwszymi drzewami owocowymi. I nie jest to nasze ostatnie słowo!
Zobaczcie nasze zmagania i efekt ciężkiej pracy.
- Początek „Tradycyjnego sadu”: Czytaj więcej
Konkurs plastyczny
- 28.10.2020
1. Ogłaszamy Szkolny Konkurs Plastyczny "Żyję świadomie".
2. Cele konkursu:
- popularyzacja zasad zdrowego stylu życia, wolnego od nałogów i zachowań ryzykownych,
- zwrócenie uwagi na problem nowych narkotyków i wynikających z nich konsekwencji zdrowotnych i prawnych,
- kształtowanie pozytywnych wzorców,
- poszerzenie wśród młodzieży wiedzy z zakresu problematyki HIV/AIDS (w tym: sytuacji epidemiologicznej w zakresie zakażeń HIV /AIDS, źródeł i dróg szerzenia się wirusa HIV, bezpiecznych zachowań),
- kształtowanie właściwych postaw młodzieży w stosunku do ludzi żyjących z HIV i chorych na AIDS.
3. Do konkursu można zgłaszać:
- prace wykonane tylko indywidualnie,
- w technikach: malarstwo, rysunek, grafika i in.,
- format prac: A2 lub A3,
- prace wykonane na planszach (papier lub karton).
4. Każda praca musi zostać opatrzona informacją zawierającą następujące dane na odwrocie:
- imię i nazwisko uczestnika, klasa,
- nazwę i adres szkoły z numerem telefonu,
- imię i nazwisko nauczyciela - opiekuna,
- do pracy należy dołączyć wypełnioną, właściwą dla swojego wieku zgodę (wzór poniżej do pobrania, można napisać odręcznie).
5. Gotowe plakaty należy składać do sekretariatu: w terminie do 10 listopada br. do godziny 12:00.
6. Każdy uczestnik konkursu szkolnego otrzyma dyplom oraz 10 punktów dodatnich.
7. Najciekawsze prace spełniające kryteria zostaną przesłane do Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Rzeszowie i wezmą udział w Wojewódzkim Konkursie Plastycznym "Porozmawiajmy o AIDS i uzależnieniach". Uczestnicy otrzymają dodatkowo 10-20 punktów dodatnich. Ponadto dla 10 laureatów i 10 wyróżnionych w konkursie wojewódzkim przewidziane są atrakcyjne nagrody rzeczowe.
Zgoda-uczestnika-niepelnoletniego-POUIA-2020.pdf
Zgoda-uczestnika-pelnoletniego-POUIA-2020.pdf
Na zdjęciach prace naszych uczennic (obecnie absolwentek) wyróżnione w wojewódzkim konkursie w ubiegłym roku.
- Konkurs plastyczny: Czytaj więcej
„Świętość nie jest przywilejem tylko niektórych, jest darem dla wszystkich...”
- 29.10.2020
Nie ma takiego drugiego święta w roku liturgicznym, kiedy w jednej uroczystości czcimy Wszystkich Świętych. Kościół święty każdego dnia, pokazuje swoim wiernym sylwetki, ukazuje życiorysy, portrety, świętych i błogosławionych, by zachęcić do pójścia drogą świętości.
Pierwszy listopada, to specjalnie wyznaczony przez Kościół dzień, po to, aby uczcić wszystkich, którzy może nie są wspominani - jako święci w ciągu roku. Jest ich tak dużo, że nie wystarczyłoby dnia dla każdego świętego. Są święci anonimowi, którzy nigdy nie byli i nie zostaną kanonizowani lub beatyfikowani. Jest ich ogromna liczba, tych którzy przeszli i nadal przechodzą przez tę ziemię pełni miłości i wiary do Boga i ludzi, w sposób cichy i pokorny. Znani tylko Bogu za swoją wierność. Dlatego w tym dniu, Kościół łączy się w tajemnicy świętych obcowania, ze wszystkimi świętymi w niebie. To dzień radości a nie smutku.
- „Świętość nie jest przywilejem tylko niektórych, jest darem dla wszystkich...”: Czytaj więcej
Finalistka Ogólnopolskiego Konkursu – Lubię Polskę!
- 28.10.2020
Jeżeli miarą pracy szkoły są sukcesy jej uczniów to właśnie Zespół Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni odniósł go na skalę ogólnopolską. Pragniemy poinformować, że Sylwia Jemioło uczennica klasy drugiej zwyciężyła w Ogólnopolskim Konkursie - Lubię Polskę! Wykonała plakat wykorzystując niekonwencjonalne techniki plastyczne między innymi metodę quilling’u polegającą na tworzeniu elementów z wąskich pasków papieru zwiniętych w kształt sprężyny, które następnie nakleja się na papier tworząc różnorodne kompozycje. Proste materiały: kolorowy papier i bibuła, odrobina kleju, wspaniały pomysł i nieskończona cierpliwość – oto przepis na sukces.
Plakat stworzony przez Sylwię okazał się najlepszy spośród 1036 prac nadesłanych z całej Polski. Jury konkursu doceniło walory estetyczne i merytoryczne pracy nagradzając laureatkę nagrodą finansową w kwocie 4 000 zł! Dodatkowo zwycięska praca będzie prezentowana w przyszłorocznym 16. Forum Zarządzania Internetem (IGF), które odbędzie się w Katowicach. IGF jest inicjatywą Organizacji Narodów Zjednoczonych i jest to wydarzenie, podczas którego promowana będzie Polska, a tym samym młodzi kreatywni ludzie.
- Finalistka Ogólnopolskiego Konkursu – Lubię Polskę!: Czytaj więcej
Początek kulinarnej podróży
- 26.10.2020
- 9
Październik to miesiąc, w którym corocznie obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Szefa Kuchni. Z tej okazji uczniowie z technikum żywienia uczestniczyli w jednym z wielu zaplanowanych działań kulinarnych związanych z realizacją projektu Food Redefined. Przygotowali znakomite dania kuchni chorwackiej, francuskiej i portugalskiej w oparciu o aurorskie receptury nadesłane z krajów partnerskich. W tym roku z uwagi na obecną sytuację związaną z pandemią święto kucharzy było obchodzone mniej uroczyście niż w poprzednich latach, ale i tak młodzież mogła podpatrzeć jak przygotować ośmiornicę, chlebek z batatów, chipsy warzywne, risotto z krewetkami czy też wołowinę po burgundzku.
- Początek kulinarnej podróży: Czytaj więcej
"Oszczędzanie zawsze na czasie" - konkurs na plakat
- 11.10.2020
Zapraszamy wszystkich uczniów kształcących się w Technikum w Zespole Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni do udziału w konkursie plastycznym na najciekawszy plakat pt. "Oszczędzanie zawsze na czasie". Pracę należy przygotowywać na brystolu w formacie B1 tj. 707 mm × 1000 mm, dowolną techniką w zespołach trzyosobowych. Gotowe plakaty należy składać do: p. Iwony Pogody w terminie do 30 października br. do godziny 11:15.
Zwycięzcy otrzymają talony pieniężne do wykorzystania w danym punkcie z materiałami i przyborami szkolnymi:
I miejsce: 150 zł, 50 zł/osobę,
II miejsce: 120 zł, 40 zł/osobę,
III miejsce: 90 zł, 30 zł/osobę.
Wyniki konkursu: 4 listopada 2020 r. Szczegóły w regulaminie.
- "Oszczędzanie zawsze na czasie" - konkurs na plakat: Czytaj więcej
Komunikat dotyczący zdalnego nauczania
- 24.10.2020
Dyrektor Zespołu Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni informuje, że w okresie od 24.10.2020 r. do 08.11.2020 r. wszystkie zajęcia szkolne będa realizowane z wykorzystaniem metod i technik kształcenia (pracy) na odległość.
Zbigniew Bogacz
Dyrektor ZSA-E- Komunikat dotyczący zdalnego nauczania: Czytaj więcej
Słony stół – niebanalna alternatywa dla słodkości
- 23.10.2020
- 2
Kiedy widzimy na stole przecudnej urody, kolorowe deserki od razu wzrok podpowiada nam smak tych pyszności. Mamy głębokie przekonanie, że gdy spróbujemy to odczujemy przyjemną, uspokajającą słodycz.
Tymczasem okazuje się, że możemy się mylić i zamiast spodziewanych deserowych słodkości poczujemy smak słony. Współcześni mistrzowie kuchni tak komponują wygląd potraw, że oszukują one nasze zmysły. Najnowsze trendy kulinarne promują słone przekąski. Dlatego wychodząc naprzeciw zainteresowaniom naszych uczniów i uwzględniając w kształceniu najnowsze trendy kulinarne, organizujemy szkolenia i warsztaty gastronomiczne.
- Słony stół – niebanalna alternatywa dla słodkości: Czytaj więcej
Ogólnopolski sukces naszego Absolwenta
- 21.10.2020
W Klasyfikacji Generalnej drużyna w składzie: Paweł Opiela, Waldemar Micek i Bartosz Krogulec (Absolwent naszej szkoły) zwyciężyła w prestiżowych zawodach wędkarskich. X Finał Polish Carp Masters odbył się w dniach 5-9 października 2020 r. Ten sport obecnie cieszy się coraz większym zainteresowaniem ze względu na doskonałą atmosferę. Gratulujemy zwycięstwa i życzymy dalszych sukcesów.
- Ogólnopolski sukces naszego Absolwenta: Czytaj więcej
Biblioteka w dobie pandemii
- 19.10.2020
Biblioteka szkolna przygotowała ofertę dostępnych lektur na swojej witrynie w zakładce "Lektury z języka polskiego". Polecam również korzystanie z bogatych zasobów bibliotek cyfrowych, w których odnajdziecie wiele interesujących e-booków np.:
- Biblioteka Cyfrowa Ośrodka Rozwoju Edukacji
- e-Kolekcja Czasopism Polskich
- Federacja Bibliotek Cyfrowych
- Kolbuszowska Biblioteka Cyfrowa
- Podkarpacka Biblioteka Cyfrowa
- Polona - Cyfrowa Biblioteka Narodowa
- Wirtualna Biblioteka Literatury Polskiej
- Wolne Lektury- Biblioteka w dobie pandemii: Czytaj więcej
Żywienie nowoczesne, zdrowe i smaczne
- 19.10.2020
Gastronomia XXI wieku to nie tylko kolorowe, „szybkie potrawy”, to przede wszystkim przemyślane, racjonalnie przygotowane posiłki. Zdrowe żywienie jest tym ważniejsze, że z każdym rokiem obserwujemy wzrost liczby osób cierpiących na różne nietolerancje pokarmowe oraz choroby cywilizacyjne np. cukrzycę. Często nasi znajomi, najbliżsi muszą sobie radzić z tymi trudnościami. Ale współcześnie życie z takimi chorobami nie musi nas skazywać na nieatrakcyjne, niesmaczne i „ciapkowate” jedzenie. Kreatywność gastronomów, różnorodność produktów, zamienność różnych surowców pozwala na tworzenie nowych przepisów, potraw, które równie dobrze smakują jak te tradycyjne. Cukier możemy zastąpić np. ksylitolem, mąkę pszenną zawierającą gluten np. mąką owsianą czy gryczaną.
- Żywienie nowoczesne, zdrowe i smaczne: Czytaj więcej
Plan lekcji
- 17.10.2020
Od dnia 19.10.2020 r. obowiązuje nowy plan lekcji.
- Plan lekcji: Czytaj więcej
Nauczanie w trybie zdalnym
- 16.10.2020
Elżbieta Rozmus-Maciąg
16.10.2020- Nauczanie w trybie zdalnym: Czytaj więcej
Wspomnienie Dnia Edukacji Narodowej
- 16.10.2020
Witold Cesarz
16.10.2020- Wspomnienie Dnia Edukacji Narodowej: Czytaj więcej
Lista galerii
brak danychDeklaracja dostępności