Autorzy: U.Kuna, K.Wachowska
W ubiegły wtorek uczniowie naszej szkoły obchodzili po raz pierwszy Dzień Naleśnika. Inspiracją do organizacji tego dnia stał się francuski „Mardi gras” tzw. tłusty wtorek, odpowiednik polskich ostatków. Podobnie jak Polacy, Francuzi starają się w tym dniu zjeść jak najwięcej pączków (des beignets), faworków (des merveilles) oraz naleśników (des crêpes). Tradycyjnie w całej Francji unosi się wtedy przyjemny zapach smażonych naleśników (les crêpes). Region, który słynie z najsmaczniejszych naleśników to Bretania. To tam według Francuzów powstają najlepsze crêpes Suzette, czyli naleśniki z sosem pomarańczowym.
Według legendy zwyczaj jedzenia naleśników w tym dniu sięga V wieku, kiedy to papież Gelazjusz I nakazał piec naleśniki i rozdawać je zmęczonym pielgrzymom (le pèlerin) przybywającym do Rzymu. Naleśnik, swoim okrągłym kształtem i złotym kolorem, miał również symbolizować słońce (le soleil), które zapowiadało nastanie długo wyczekiwanej wiosny.
Świętowanie rozpoczęliśmy od szkolnego Master Chefa i po tych przygotowaniach kulinarnych drużyny (3-osobowe) prezentowały przed Jury swoje pyszne dzieła. W składzie oceniających byli: przewodniczący wicedyrektor Witold Cesarz oraz członkowie p. Agnieszka Biestek (nauczyciel przedmiotów żywieniowych), p. Iwona Pogoda (pedagog) oraz przedstawiciel uczniów Michał Ozimek. Jury oceniając słodki poczęstunek zwracało uwagę na prezentację, oryginalną i pomysłową nazwę naleśników, sposób ich podania oraz smak. Uczniowie wykazali się niesamowitym wyczuciem smaku i kreatywnością. Ponadto uczestnicy projektu „Aktywni w Europie” w ramach jego upowszechniania przygotowali pancakes jako tradycyjny słodki koniec angielskiego karnawału.
W kolejnej konkurencji odpowiadali na pytania dotyczące polskiego odpowiednika tłustego czwartku w krajach europejskich, w tym Francji, oraz musieli wykazać się wiedzą na temat sporządzania i podawania naleśników. Na zakończenie odbył się bieg z patelnią na czas. Uczniowie zrobili to bardzo szybko podrzucając jednocześnie naleśnikiem.
W konkursie z okazji Dnia naleśnika uczniowie wykazywali swoje umiejętności praktyczne oraz teoretyczne w zakresie technologii gastronomicznej i języka francuskiego. Podsumowując wszystkie punkty z poszczególnych zadań na podium stanęły:
Angelika Gul, Patrycja Jadach, Weronika Micek (4az)
II miejsce zajęli: Anna Kolano, Karol Halat, Bartłomiej Dziuba (3ae)
III miejsce zdobyli: Izabela Gul, Wiktoria Bednarz oraz Marcin Lewandowski (1z)
Każdy Francuz uważa się za mistrza robienia naleśników. Z tej okazji uczniowie tworzyli własne receptury w języku francuskim na najlepsze „crêpes”. Gratulacje należą się: Patrycji Gielarowskiej, Kindze Margańskiej, Katarzynie Pająk, Ewie Rzeszut, Natalii Sitarz oraz Natalii Snopek.