Zakończenie roku szkolnego
Wycieczka do Piekarni nr 2 w Kolbuszowej
Autorzy: A.Tęcza, W.Majewska, A.Kiwak
Jak upiec smaczny chleb, drożdżówki, precelki, ciasta, torty czy uformować chałkę? Uczniowie naszej szkoły, a wśród nich uczestnicy projektu "Praktyka zawodowa w Turyngii - szansa na dobrą pracę", mogli te umiejętności podpatrzeć podczas wycieczki do Piekarni nr 2 w Kolbuszowej, która odbyła się 15 czerwca 2016 roku. Młodzież z klasy II i III w trakcie wycieczki została zapoznana z liniami produkcyjnymi, wyposażeniem oraz z technologią produkcji różnych wyrobów. Uczniowie bacznie obserwowali pracę piekarzy i nawet sami próbowali uformować chałkę. Oczywiście wycieczka była bardzo udana za sprawą wypieków, które uczniowie mogli do woli smakować. Zdjęcia
Warsztaty kwiatowe, czyli kwiaty w różnych odsłonach
Autor: K.Rębisz, A.Kiwak
Upiększanie otaczającego nas świata jest sztuką, którą warto zaszczepić w ludziach. Wśród pięknych przedmiotów czujemy się lepiej i jesteśmy szczęśliwi. Dlatego począwszy od 6 czerwca przez trzy kolejne czwartki w naszej szkole odbywały się warsztaty, w trakcie których, uczniowie uczyli się zdobienia ciast i ciasteczek kwiatami oraz wykonywania kwiatów z różnych materiałów. Pierwsze warsztaty prowadziła pani Agnieszka Azzam, pasjonatką trudnej sztuki zdobienia ciasteczek lukrem. Mieliśmy okazję zobaczyć, ale i spróbować ozdabiać ciastka za pomocą własnoręcznie przygotowanego lukru. Udało się także wykonać kwiaty w formie „3d”. Pierwsze efekty zaskoczyły wszystkich. To, co zostało zrobione każdy mógł zabrać do domu. Kolejne warsztaty kwiatowe odbyły się pod hasłem „Kwiaty do skrapbookingu”. Pani Ewa Szubra autorka bloga poświęconego ręcznie robionym kwiatom i kartkom na różne okazje, pokazała nam w jaki sposób wycinać, farbować i formować kwiaty z papieru. Jak się okazało w trakcie zajęć efekt końcowy zaskoczył zarówno samych uczniów jak i prowadzącą zajęcia. Są w naszej szkole uczniowie, którzy odkryli w sobie nowy talent i pragną go rozwijać nie tylko w trakcie warsztatów, ale i samodzielnie. Ostatnie spotkanie to zmierzenie się z nowym, jak na Polski rynek, materiałem czyli foamiranem. Specjalistką w tej dziedzinie jest niewątpliwie pani Lina Shvets. Jak się okazało materiał był bardzo egzotyczny, ale sam sprzęt potrzebny do stworzenia bardzo realistycznych kwiatów można znaleźć w każdym domu. Na ostatnich warsztatach poznaliśmy sekret wycinana, formowania, a także barwienia kwiatów z pianki foamiran. Stworzone przez naszych uczniów kompozycje były łudząco podobne do swoich naturalnych odpowiedników. W warsztatach brali udział uczniowie zainteresowani tematem, wśród nich nie zabrakło uczestników projektów unijnych Erasmus+ w Anglii i Niemczech.
Bardzo dziękujemy Regionalnej Fundacji Serce za pomoc finansową umożliwiającą organizację warsztatów.
Zdjęcia Zdjęcia Zdjęcia
Dzień Sportu
Autorzy: P.Gielarowska, A.Kiwak
Są na szczęście takie dni, kiedy wszyscy uczniowie mogą przebywać poza salami szkolnymi i żaden nauczyciel nie posądza nas o wagary. Takim wspaniałym dniem okazał się 1 czerwca 2016 r. zwany Dniem Sportu. Uczniowie rywalizowali ze sobą wykonując różnego rodzaju zadania i brali udział w konkurencjach w których musieli się wykazać dobrą kondycją, sprytem i szybkością np. wyścig w workach, bieg z piłką czy wyścig z drugą osobą niesioną „na barana”. Odbył się również Quiz „O szkodliwości palenia papierosów”. Pomiędzy konkurencjami wszyscy uczniowie mogli posilić się w szkolnej stołówce pysznym bigosem. Po przerwie odbyły się międzyklasowe mecze piłki siatkowej. Zabawy było co niemiara. Po zakończeniu konkurencji i podliczeniu wszystkich punktów zostały ogłoszone wyniki i wręczone dyplomy. Wszyscy świetnie się bawili, pogoda dopisała i nikt nie wrócił do domu ze skwaszoną miną. Możemy uznać ten dzień za bardzo udany.
Dzień Języków Obcych
Autorzy: A.Stąpor, A.Kiwak
Już siódmy raz w naszej szkole zorganizowany został Dzień Języków Obcych. Każdego roku staramy się aby impreza ta była ciekawa i oryginalna. Nauczyciele języków obcych wraz z młodzieżą organizują konkursy, zabawy i gry. W tym roku uczniowie zmagali się z quizem z wiedzy o krajach, których języki nauczane są w naszej szkole oraz z muzyką anglo, niemiecko oraz francuskojęzyczną.
Najlepsze drużyny w szkole to uczniowie z:
1. klasy II tż
2. klasy II ae
3. kasy III ehA dlaczego powinniśmy obchodzić Dzień Języków Obcych?
- Większość ludzi uważa, że każdy powinien znać jakiś język obcy.
- Mamy wiele możliwości pracy czy nauki w innym kraju europejskim – jednak nieznajomość języków obcych uniemożliwia wielu osobom korzystanie z nich.
- Pracodawcy, nawet w naszym kraju, wymagają aby znać przynajmniej 2 języki obce.
- Uczenie się języków innych ludzi pomaga nam się wzajemnie zrozumieć i pokonać bariery kulturowe.
- Nauka języków przynosi wiele korzyści młodym jak i starszym – nigdy nie zbyt późno by uczyć się języków i korzystać z możliwości, jakie otwiera przed Tobą ich znajomość.
Podczas obrad jury uczestnicy mogli oglądać prezentację multimedialną relacjonującą praktykę zawodową w Wielkiej Brytanii. Projekt zatytułowany był: Staże zagraniczne szansą na zatrudnienie realizowany w ramach programu Erasmus+. Zaprezentowano również relację z praktyki w Niemczech I grupy projektu "Praktyka zawodowa w Turyngii - szansa na dobrą pracę" w Erasmus+.
Zatem uczmy się języków obcych, nie zwlekajmy, zacznijmy od zaraz. Zdjęcia
Nowy numer szkolnej gazetki Events
Autor: K.Ptaś
Zapraszamy do czytania szkolnej gazetki Events. Znajdziecie tam różne ciekawostki, błahostki, bzdurki i smaczne przepisy. Najnowszy czyli 4 numer znajduje się na witrynie biblioteki szkolnej.
Festyn Zdrowia w Dzikowcu
Autorzy: A.Wróbel, A.Fitał
W słoneczne czerwcowe popołudnie w Zespole Szkół w Dzikowcu jak co roku odbył się Festyn Zdrowia. 1 czerwca byli na nim obecni uczniowie naszej szkoły, drugo i trzecioklasiści kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych. Wraz z opiekunami przygotowali: koktajl ze szpinaku, kiwi i jabłek, napój jabłkowo-miętowy, koktajl truskawkowo-bananowy, sok marchwiowo-jabłkowy, koreczki z owoców i kolorowe kanapeczki. Zdrowe przekąski znikały ze stołów w mgnieniu oka. Oprócz poczęstunku w ramach Festynu Zdrowia została przygotowana wystawa carvingu. Dekoracje wykonane m.in. z marchwi, cukinii i arbuza również cieszyły się dużym zainteresowaniem ze strony przybyłych gości. Zdjęcia
Sukces ekonomistów w Kielnarowej
Autorzy: J.Witas, E.Ślęzak, A.Kiwak
Lubimy podejmować wyzwania i rywalizować z uczniami innych szkół, dlatego 7 i 8 czerwca w Centrum Turystki i Rekreacji WSIiZ w Kielnarowej trzyosobowa drużyna z naszej szkoły walczyła w finale konkursu międzywojewódzkiego (podkarpackie, małopolskie, lubelskie i świętokrzyskie) „Wirtualny menedżer 4''. Po trudnych zmaganiach i dwóch ciężkich dniach rozgrywek, zespół ekonomistów z pierwszej klasy w składzie: Justyna Witas, Elżbieta Ślęzak i Patryk Kosiorowski uplasował się na drugim stopniu podium. Gra „Wirtualny menedżer” polegała na prowadzeniu interaktywnego przedsiębiorstwa produkcyjnego i składała się z ośmiu rund. Nasza drużyna jako jedna z pierwszych firm podejmowała decyzje i zatwierdzała je. Po pierwszym dniu rozgrywek nadszedł czas na chwilę odpoczynku i relaksu. Po kolacji graliśmy w siatkówkę. Nazajutrz, pełni zapału i wiary w sukces powróciliśmy do rywalizacji konkursowej. Rozgrywaliśmy kolejne rundy finału, a ich efektem było drugie miejsce.
Konkurs zakończył się wręczeniem atrakcyjnych nagród oraz certyfikatów, po czym wszyscy zmęczeni, ale szczęśliwi wróciliśmy do Kolbuszowej. Zdjęcia
,,Czytanie może powodować inteligencję"
Autorzy: B.Sobowska-Rekut, A.Kiwak
Został rozstrzygnięty Konkurs Czytelniczy pod hasłem ,,Czytanie może powodować inteligencję". 9 czerwca br., 23 uczniów z klas III technikum zmierzyło się z testem sprawdzającym szczegółową wiedzę z wybranych fragmentów ,,Lalki" Bolesława Prusa, ,,Zbrodni i kary" Fiodora Dostojewskiego oraz ,,U nas w Auschwitzu" Tadeusza Borowskiego. Uczniowie wykazali się znajomością nawet najdrobniejszych szczegółów z treści tych książek. Laureaci konkursu otrzymali wybrane przez siebie nagrody książkowe oraz oceny z języka polskiego.
Wyniki konkursu:
Pierwsze miejsce - Mikołaj Głos
Drugie miejsce - Klaudia Maciag
Trzecie miejsce - Daria ŚliżUczestnikom gratulujemy i zapraszamy wszystkich uczniów do wzięcia udziału w kolejnej edycji konkursu.
Hej Bieszczady!
Autorzy: A.Kiwak, P.Gielarowska
Życie szkolne to nie tylko nauka i lekcje ale również wycieczki i rozrywka. W czwartek i piątek (2-3 czerwca) grupa uczniów z naszej szkoły była na wycieczce w Bieszczadach. Wyjechaliśmy o 6:00 rano aby dotrzeć na miejsce o godzinie 10:00. Od razu po przyjeździe, pomimo złej pogody wyruszyliśmy w góry. Deszcz, błoto i inne niedogodności nie sprzyjały wędrówce jednak to nie zepsuło nikomu humoru, wręcz przeciwnie, dziarsko maszerowaliśmy szlakiem na Połoninę Wetlińską. Po powrocie ze szlaku przemoczeni i rozbawieni, zakwaterowaliśmy się w domkach letniskowych. Później nadeszła pora wyczekiwana przez wszystkich: obiad, po którym wróciliśmy do pokoi. Wieczorem spotkaliśmy się przy wspólnym ognisku, były kiełbaski i świetny humor, który podsycały dodatkowo piosenki w wykonaniu koleżanek i kolegów. Drugi dzień zaczął się od pobudki i śniadania. Później nadszedł czas na pakowanie się. Po oddaniu kluczy do domków wszyscy wsiedliśmy do autobusu i wyruszyliśmy w powrotną drogę. Ciekawym przeżyciem było zwiedzanie zapory na Solinie. Długi spacer po zaporze, pyszne lody, gofry, pamiątki i piękne widoki - wszystko czego było nam trzeba. Na zakończenie wycieczki zrobiliśmy sobie pamiątkowe zdjęcie na tle solińskiego krajobrazu. Wróciliśmy do domu pełni nowych wrażeń i pozytywnych emocji. Zdjęcia
Footballowa Kolbuszowa
Autorzy: A.Tęcza, W.Majewska, A.Kiwak
Stara prawda mówi, że jedzenie które ciekawie i kolorowo wygląda smakuje wręcz wyśmienicie. A uczniowie naszej szkoły są już mistrzami w tworzeniu „cudeniek” z najbardziej pospolitych warzyw i owoców. Kolejną okazją do pokazania własnego kunsztu w rzeźbieniu owoców i warzyw była Footballowa Kolbuszowa. 5 czerwca młodzież klas drugich i trzecich pod opieką nauczycielek przygotowała wyśmienity poczęstunek owocowo-warzywny, który jak zawsze cieszył się dużym zainteresowaniem, wręcz wzbudzał podziw tłumu zgromadzonych ludzi. Uczniowie zaprezentowali swoje umiejętności zawodowe nabyte w czasie praktyki zagranicznej w Wielkiej Brytanii, zorganizowanej w ramach programu Erasmus+. Przygotowane przekąski tj. warzywne frytki z dipem, owoce filetowane, szaszłyki owocowe, jeżyki gruszkowe, warzywne kwiaty i arbuzowe lizaki były bardzo szybko spożyte z dużym apatytem. Zdjęcia
Czysta Ziemia
Autor: I.Pogoda
Nie wyrzucaj! Oddaj do punktu zbierania! Nie demontuj sam! Nie chomikuj! Oszczędzaj energię i surowce! Tak brzmią złote zasady postępowania ze Zużytym Sprzętem Elektrycznym i Elektronicznym, które uczniom z klasy pierwszej i drugiej zasadniczej szkoły zawodowej przedstawiła podczas spotkania pani Krystyna Dec - Menager Społeczny Fundacji Czysta Ziemia.
Przeczytaj o spotkaniu
Obejrzyj filmik
Dni Otwarte
Autorzy: A.Tęcza, A.Kiwak
W połowie maja mieliśmy kolejną okazję do promocji i pokazania swych umiejętności wśród uczniów szkół gimnazjalnych z terenu powiatu kolbuszowskiego. Przedstawiciele wszystkich zawodów przygotowali dla uczniów gimnazjów ciekawe wystawy, warsztaty, pokazy i gry. Uzupełnieniem spotkania jak zawsze był wyśmienity poczęstunek, przygotowany przez uczniów kształcących się w zawodach kucharz oraz technik żywienia i usług gastronomicznych. Uczniowie promowali umiejętności nabyte podczas praktyk w Wielkiej Brytanii oraz w Niemczech w ramach programu Erasmus+. Spotkanie cieszyło się ogromnym zainteresowaniem wśród młodzieży gimnazjalnej, dzięki któremu uczniowie klas trzecich gimnazjum mieli szansę poznania naszej oferty edukacyjnej, porozmawiania z uczniami oraz poznania ich opinii o szkole. Zdjęcia
Zdobywamy doświadczenie na europejskim rynku pracy
Autorzy: U.Kuna, A.Kiwak
Będziemy kolejny raz realizować projekt zagraniczny skierowany do uczniów kształcących się w zawodach: technik ekonomista, technik żywienia i usług gastronomicznych oraz technik architektury krajobrazu. Projekt pod nazwą „Zdobywamy doświadczenie na europejskim rynku pracy” będzie finansowany ze środków europejskich, z programu Erasmus Plus. Głównym celem projektu jest odbycie przez uczestników projektu 3 tygodniowego stażu w firmach gastronomicznych, hotelarskich, ogrodniczych, biurach rachunkowych, co zapewni uczniom nabycie wiedzy i umiejętności na europejskim rynku pracy. Niewątpliwą korzyścią praktyki zawodowej w Anglii będzie kształcenie umiejętności posługiwania się językiem angielskim w praktyce.
W ramach ww. projektu zostaną zorganizowane 3 wyjazdy do Anglii, w którym weźmie udział łącznie 48 uczniów. Każdy uczestnik projektu otrzyma europejski dokument Europass Mobilność, który potwierdza nabyte umiejętności. Kandydaci do udziału w stażu zagranicznym zostaną wyłonieni w drodze rekrutacji. Projekt „Zdobywamy doświadczenie na europejskim rynku pracy” będzie realizowany od września 2016 r.
31 maja - Światowy Dzień bez Tytoniu
Autor: I.Pogoda
Światowa Organizacja Zdrowia uznała palenie papierosów za czwartą plagę ludzkości, po groźbie wybuchu bomby atomowej, głodzie oraz epidemii AIDS! Palenie tytoniu wywołuje więcej zgonów niż jakakolwiek substancja chemiczna. W celu wywołania refleksji na temat mądrego dorastania bez nałogów powstała w szkole gazetka ścienna pod hasłem: Nie pal, nie pal papierosów. Integrując się ze śwatową społecznością uczniowie 1 czerwca - podczas obchodów Dnia Sportu - rozwiązując test, sprawdzą swoją wiedzę dotyczącą zdrowotnych, społecznych i ekonomicznych skutków palenia tytoniu.
Wirtualny menedżer
Autor: J.Witas, E.Ślęzak
Przez 8 tygodni trzyosobowa drużyna ekonomistów z klasy pierwszej w składzie: Justyna Witas, Elżbieta Ślęzak i Patryk Kosiorowski rywalizowała w internetowej rozgrywce, polegającej na prowadzeniu interaktywnego przedsiębiorstwa produkcyjnego. Po trudnych zmaganiach firma prowadzona przez uczniów uzyskała największe zyski na rynku i dostała się do międzywojewódzkiego finału, który odbędzie się w Centrum Turystyki i Rekreacji WSIiZ w Kielnarowej w dniach 7-8 czerwca 2016 r. Gratulujemy i trzymamy kciuki!
Goodbye London!
Autorzy: K.Ptaś, K.Wachowska
To już ostatnia nasza niedziela w Londynie, mieście pełnym sklepów, zielonych parków, tajemniczych ulic i naszych praktyk. W ten piękny i uroczy poranek wyruszyliśmy busami w kierunku morza, do miasteczka Brighton. Położone jest ono w hrabstwie East Sussex nad kanałem La Manche.
Na miejscu od razu można było odczuć chłodną bryzę powietrza, zobaczyć kamienistą plażę i przez kilka godzin grzać się w blasku słońca. Dla części z nas był to pierwszy taki wyjazd spędzony nad morzem i na pewno zapamiętamy go na długo. Na pamiątkę tej wizyty pozbieraliśmy różnokształtne muszelki i ciekawe kamyczki, a gdzieniegdzie można było zobaczyć także i kraby.
Od poniedziałku do piątku odbywaliśmy kolejne godziny praktyk w naszych miejscach pracy. Znów kolejne doświadczenia, nowe słówka i komunikacja w języku angielskim. Oczywiście musiały być jeszcze zakupy, zwiedzanie dzielnicy Ilford i koniecznie spacery po ulubionym Valentines Parku. Pod koniec tygodnia z żalem zakończyliśmy staż, pożegnaliśmy naszych tymczasowych pracodawców, a pani Nina oficjalnie i uroczyście rozdała nam zasłużone certyfikaty, a także referencje. Uwieńczeniem tego dnia był obiad z deserem w tureckiej restauracji „Sultan” w towarzystwie nas wszystkich, także i głównego koordynatora projektu pana Piotra Wysockiego. Niespodzianką z jego strony był wieczorny wypad na kręgle do Stratford - sąsiedniej dzielnicy Londynu.
Artykuł, który właśnie czytacie jest nietypowy i nietuzinkowy, bo powstaje bowiem tysiące metrów nad ziemią - w samolocie. Leci się bardzo przyjemnie. Cały pobyt tutaj będziemy wspominać bardzo miło i radośnie. Cieszymy się że mogliśmy wziąć udział w projekcie Erasmus+ i odbyć staż w Anglii. Teraz już wiemy, że Londyn jest miastem, w którym naprawdę można się zakochać. :) Zdjęcia
Aktualności