Autorzy: A.Tęcza, W.Majewska, A.Kiwak
Sztuka kulinarna otwiera przed nami niezwykłą możliwość poznawania fascynujących smaków, zapachów i tradycji z różnych stron świata. Wystarczy kilka niezwykłych produktów, trochę kuchennej "magii" i już sprawny kucharz przenosi nas do niezwykłych, egzotycznych miejsc. Dlatego w ostatnią sobotę uczniowie pierwszych, drugich i trzecich klas spędzili kilka godzin na przygotowaniu fantazyjnych potraw.
Uczestnicy II edycji projektu "Młodzi kreatorzy smaków" wzięli udział w szkoleniu, które prowadził Jacek Świerk z Podkarpackiej Akademii Kulinarnej - ekspert kulinarny, trener, ambasador kulinarny firm Sokołów S.A i Nestle Polska S.A.
Tematyka szkolenia obejmowała: aranżację potraw na talerzu, sporządzanie rolad mięsnych, techniki serwowania rolad, filetowanie ryb, obróbkę termiczną ryb – technologię Vario. Uczniowie przygotowali wyśmienite potrawy takie jak: łosoś na salsie ananasowej, łosoś na ratatui, rybę po Chorwacku, kominy ziemniaczane, roladę z pstrąga, fantazyjną i pawie oko, gravlax, sałatkę z gravlaxem i awokado, kotleciki warzywne, łososia w czarnym sezamie, triopitakię, naleśnikową i hrabską roladkę, placuszki z kiszonej kapusty i karkówkę z chutney.
Udział w szkoleniu zapewne pozostanie długo w pamięci uczniów, ponieważ na co dzień nie mają możliwości przygotowania potraw z tak drogich surowców. Szkolenie pt. "Nowe trendy kulinarne – sporządzanie zakąsek zimnych i gorących” było możliwe dzięki Regionalnej Fundacji Rozwoju Serce w Kolbuszowej.