• Footballowa 2024

          • 15 czerwca 2024 dziesiąty raz młodzież naszej szkoły przygotowała catering dla uczestników  imprezy Footballowa Kolbuszowa, która po raz piąty odbyła się w Weryni. Uczniowie wspólnie z nauczycielkami przygotowali stoisko ze zdrowymi, kolorowymi przekąskami. Przybyli goście częstowali się szotami warzywnymi z dipem koperkowym, koktajlami truskawkowo-bananowymi, truskawkowo-waniliowymi i sałatką owocową . Nasze stoisko jak zawsze cieszyło się zainteresowaniem, a owocowe przekąski natychmiast znikały ze stołów.

            Autor: A. Tęcza, W. Majewska

          • Dzień Sportu

          • Od wielu już lat na początku czerwca odbywa się w naszej szkole Dzień Sportu. Impreza tradycyjnie ma formę piknikowo-sportową. 12 czerwca młodzież chętna do współzawodnictwa i rywalizacji uczestniczyła w turniejach sportowych. Dziewczęta grały w piłkę siatkową, chłopcy w piłkę nożną. Pozostali uczniowie brali udział w marszach nordic walking. Imprezę rozpoczął dyrektor szkoły Zbigniew Bogacz słowami : „Sukcesów nie mierzy się ilością pucharów, ale tym, jaki dystans musiałeś przebyć, aby dotrzeć w miejsce, w którym jesteś” życząc wszystkim udanego współzawodnictwa. Nasza niezastąpiona pani Zosia wraz z kucharzami z kl. II kucharz drogowiec przygotowała poczęstunek dla wszystkich – kiełbaski z grilla i napoje.

            Rozgrywki sportowe sędziowali absolwenci naszej szkoły: turniej piłkarski Kamil Czachor, a piłkę siatkową dziewcząt Paweł Wiącek. Nad bezpiecznym przebiegiem imprezy czuwali nauczyciele i wychowawcy klas. Na zakończenie zostały podane wyniki rozgrywek.

            Piłka siatkowa dziewcząt
            I m-ce kl. III az
            II m-ce kl. II az
            III m-ce kl. II et
            IV m-ce kl. III et
            Piłka nożna chłopców
            Im-ce kl. III et
            II m-ce kl. II et
            III m-ce kl. II kd
            IV m-ce kl. I at i ez
            V m-ce kl. I kd
            Uczniowie biorący udział w marszach nordic walking pokonywali trasę wyznaczoną w pobliskim lesie.

            Autor: Andrzej Żywiec

          • Kamiliada 2024

          • 8 czerwca 2024 uczniowie naszej szkoły wraz z opiekunami uczestniczyli  w corocznej imprezie Kamiliada w Kolbuszowej, podczas której przygotowano wiele  różnych atrakcji dla uczniów Szkoły Podstawowej nr 2. Nasza szkoła  również zaprezentowana kierunki kształcenia oraz przygotowała zagadki, pytania oraz zadania do wykonania dla uczestników gier terenowych. Dziękujemy naszej młodzieży za  udział w tym wydarzeniu oraz zaangażowanie w promocję naszej szkoły.

            A. Tęcza, W. Majewska

          • Ostatni dzień wizyty

          • Ostatni dzień wizyty partnerów projektu MP Health Direct Realizacja projektu z programu Erasmus+ Kierunek na zdrowie fizyczne i psychiczne - MP Health Direct w Zespole Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni i szkołach partnerskich dobiega końca. Wizyta studyjna w Polsce była ostatnią, podsumowującą projekt mobilnością. W ostatnim dniu odbyły się warsztaty z udziałem pań z KGW w Weryni. Po zaprezentowaniu tradycyjnych strojów, haftów, ozdób okolicznościowych, glinianych naczyń i potraw wykonaliśmy pierogi z różnymi nadzieniami. Uczestnicy projektu rozwiązywali ankiety, otrzymali certyfikaty, był to również czas na podsumowanie wizyty i pożegnania. Głównym celem wizyty w Polsce było rozwijanie kreatywności uczniów, kultywowanie tradycji kulinarnych naszego regionu, rozwijanie i prezentacja umiejętności kluczowych przydatnych w pracy zawodowej, wymiana wiedzy i doświadczeń uczniów, zdobywanie nowego doświadczenia zawodowego związanego ze zdrowiem, zdrowym odżywianiem, sportem i nauką języków obcych, poznanie polskiej kultury i zwyczajów żywieniowych wzmocnienie umiejętności kluczowych oraz ugruntowanie wiedzy zawodowej. Serdecznie dziękujemy wszystkim zaangażowanym w realizację działań projektowych.

            Autor: Agnieszka Biestek

          • W Krakowie

          • Czwarty dzień wizyty naszych europejskich partnerów to wspólna wycieczka do Krakowa. Nie brakowało zachwytów nad pięknem architektury tego miasta. Wszyscy zapoznali się z kuchnią polską poznając smak wędlin, pasztetów, ciast i pieczywa. Uczestnicy wycieczki zobaczyli ważne zabytki na mapie Krakowa, czyli Rynek Główny wraz z przyległymi do niego zabytkami m.in. Kościół Mariacki i Sukiennice. Jednym z ostatnich punktów wycieczki była Katedra na Wawelu oraz tradycyjnie Smok ziejący ogniem, który zaskoczył naszych gości. Ostatnim punktem był Kopiec Kościuszki z widowiskową panoramą letniego Krakowa. Mamy nadzieję, że dla każdego wycieczka była ciekawa.

            Autor: Agnieszka Biestek

          • Praktyki zawodowe 2024

          • Maj to miesiąc, w którym my  uczniowie Technikum kształcący się w zawodach: technik architektury krajobrazu, technik ekonomista, technik eksploatacji portów i terminali, technik żywienia i usług gastronomicznych, podczasmiesięcznych praktyk zawodowych poczuliśmy się jak pracownicy i zdobywaliśmy cenne doświadczenie zawodowe.

            Praktyka była  dla nas doskonałą okazją do zweryfikowania swoich wiadomości i umiejętności nabywanych w szkole podczas lekcji. Mogliśmy zastosować zdobytą wiedzę praktycznie w realnych warunkach i w ten sposób zdobywać doświadczenie zawodowe.  Pracowaliśmy w różnych firmach, na różnych stanowiskach zgodnie z kierunkiem kształcenia. Była  to dla nas  szansa nauki od specjalistów tego, jak naprawdę wygląda praca w danym zawodzie. Musieliśmy się zmierzyć z  nowymi obowiązkami, przyswojeniem zupełnie innego rozkładu dnia niż do tej pory w szkole - lekcje i przerwy międzylekcyjne. Mieliśmy możliwość rozwijania kluczowych umiejętności interpersonalnych, identyfikacji własnych mocnych stron i obszarów do rozwoju, a także kształtowania ścieżki kariery zawodowej.
            Dzięki nauce pod okiem pracodawców zostaliśmy przygotowani do pracy w zespole, do nawiązywania kontaktów i prowadzenia negocjacji. Praktyka, podobnie jak przyszła praca wymagała od nas: punktualności, rzetelności, solidności i odpowiedzialności -  a więc cech jakich będzie od nas oczekiwał przyszły pracodawca.

            Składamy  serdeczne podziękowania wszystkim pracodawcom za umożliwienie nam odbycia praktyk zawodowych w maju 2024 r.

            Autorzy: Weronika Fitał , Klaudia Sitarz

          • Warsztaty na Uniwersytecie Rzeszowskim

          • Dzięki zaangażowaniu osób związanych z promocją Uniwersytetu Rzeszowskiego mogliśmy uczestniczyć w wykładzie dotyczącym zdrowego odżywiania oraz warsztatach z zakresu sporządzania potraw z wykorzystaniem produktów podnoszących odporność, analizy sensorycznej i wykonywania lodów probiotycznych. Wykład omawiał wpływ żywienia na stan zapalny organizmu. Dowiedzieliśmy się jakie składniki wpływają pro i przeciwzapalnie, jaki jest wpływ antyoksydantów na stan zapalny organizmu. Uczestnicy projektu wiedzą już, że do diety szczególnie warto dołączyć m.in. kurkumę, imbir, rozmaryn, borówki, pomidory, dynię, a należy unikać nasyconych tłuszczów i nadmiaru cukru. W części warsztatowej wykonaliśmy pyszną kaczkę metodą sous-vide podaną z komosą ryżową, karmelizowanym jabłkiem, sosem balsamicznym na bazie syropu z kwiatów czarnego bzu i musem żurawinowym oraz pstrąga z roladkami z ogórka z sokiem imbirowym i plastrami gotowanego buraka. Uczestnicy warsztatów od profesjonalisty mogli uczyć się wykonywać, komponować i dekorować potrawy pamiętając o stylu zero waste czyli zmniejszeniu ilości marnowanej żywności. Mogliśmy zdegustować lody z dodatkiem bakterii probiotycznych. Grupa projekotwa badała wrażliwość sensoryczną zmysłu wzroku, smaku i powonienia i dokonywała ocenę organoleptyczną lodów funkcjonalnych. Po intensywnych działaniach przyszedł czas na zwiedzanie Rzeszowa, w trakcie którego uczennice z ZSA-E przedstawiały historię miasta swoim kolegom. Dzień zakończył się uroczystą kolacją z partnerami.

            Autor: Agnieszka Biestek

          • Zdrowie na ulicy – dzień drugi wizyty partnerskiej

          • W drugim dniu wizyty studyjnej realizowanej w ramach projektu MP Health Direct odbyło się wydarzenie Health on the street, czyli zdrowie na ulicy.

            W czasie trwania projektu staramy się podejmować różnorodne działania, które mają ukazać kierunek na zdrowie psychiczne i fizyczne. Każda z czterech szkół partnerskich – z Turcji, Chorwacji, Rumunii i z ZSA-E z Weryni - jest odpowiedzialna za inny aspekt projektu związany z odżywianiem, sportem, fizjoterapią i psychologią, zgodnie ze swoim doświadczeniem.

            Dzięki wspólnie podjętemu wysiłkowi 4 czerwca w MDK w Kolbuszowej zaproszeni goście, mieszkańcy i uczniowie szkół podstawowych mogli m.in. degustować produkty poprawiające odporność i trawienie,  spróbować tradycyjnych potraw regionalnych, uczestniczyć w pokazie zabiegów fizjoterapeutycznych, nauczyć się wykonywać ćwiczenia relaksacyjne, zasmakować tureckich gołąbków, a co najlepsze nauczyć się tańczyć w rytmie tradycyjnych utworów poszczególnych krajów.

            Dziękujemy że mogliśmy skorzystać z gościnności  MDK w Kolbuszowej i nasze wydarzenie mogło się odbyć pomimo złej pogody. Szczególne podziękowania należą się wszystkim przybyłym gościom, przedstawicielom firm z: KGW z Weryni,  Kliniki Zdrowia, Gabinetu fizjoterapii oraz firmy medycznej ACUS MED z Kolbuszowej Dolnej, uczniom ze szkół podstawowych w Kolbuszowej wraz z opiekunami.

            Dziękujemy również za patronat nad naszym wydarzeniem: Telewizji TVP 3, Radio Via, gazecie Nowiny24, redakcji Korsa Kolbuszowskiego  oraz portalowi  Kolbuszowa Lokalna.

            Kolejnym punktem dzisiejszego dnia było zwiedzanie Muzeum Kultury Ludowej
            w Kolbuszowej połączone z warsztatami pn. „Ziarenko”. Zagraniczni goście byli oczarowani pięknem naszej małej ojczyzny.  Zachwycali się zarówno dawnym budownictwem, jak też przepiękną przyrodą na terenie obiektu.

            Autor: Agnieszka Biestek

          • Wizyta rozpoczęta!

          • W dniach od 3 do 7 czerwca gościmy w naszej szkole 25 osób ze szkół partnerskich z projektu MP Health Direct. Są to uczniowie i ich opiekunowie z Chorwacji, Turcji i Rumunii. Pierwszy dzień wizyty był bardzo aktywny. Goście zostali oprowadzeni po Kolbuszowej, a następnie przywitani w naszej szkole. Kolejno uczniowie z Weryni uczyli swoich  kolegów obliczać wskaźnik BMI i interpretować wyniki, obliczać wartość odżywczą i energetyczną potraw. Zapoznali również z przygotowanymi w trakcie realizacji projektu produktami  - żywnością super foods.  Degustacja kiszonek, syropów i soków z produktów regionalnych cieszyła się dużym zainteresowaniem. Uczniowie z Chorwacji w trakcie prezentacji poznali w jaki sposób żywienie wpływa na odporność? Przedstawili działania, wypracowane rezultaty oraz 4-tygodniowy plan ćwiczeń fizjoterapeutycznych.
            Pamiętając o tym, że na zdrowy styl życia oprócz sposobu żywienia ogromny wpływ  ma aktywność fizyczna zorganizowaliśmy wspólne rozgrywki sportowe oraz zumbę poprowadzoną przez szkolny zespół taneczny. Na kolację zaprosiliśmy naszych gości na stadion Werynianki,  gdzie w pięknej zielonej scenerii zorganizowaliśmy wspólne grillowanie.

            Realizacja wizyty studyjnej w Polsce odbywa się dzięki projektowi MP Health Direct o numerze 2022-1-PL01-KA220-SCH-000085655 na zasadach Programu Erasmus+ sektor Edukacja szkolna - akcja KA220.

            Autor: Agnieszka Biestek

          • Światowy Dzień bez Tytoniu

          • 31 maja to Światowy Dzień bez Tytoniu. Początki jego obchodów sięgają aż 1987 roku. Tegoroczne hasło ogłoszone przez Światową Organizację Zdrowia brzmi: „Młodzież wkracza i zabiera głos #TobaccoExposed”. Ten wyjątkowy dzień sprzyja globalnemu protestowi młodzieży i dorosłych przeciwko przemysłowi tytoniowemu i wezwaniu do zakończenia kampanii promujących produkty tytoniowe.

            Nikotyna zawarta w tytoniu jest silnie uzależniająca, a palenie tytoniu to główny czynnik ryzyka chorób układu krążenia i układu oddechowego, ponad 20 różnych rodzajów raka oraz wielu innych wyniszczających schorzeń. Każdego roku ponad 8 mln ludzi umiera z powodu palenia tytoniu. W Polsce, według raportu Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego, palenie tytoniu było w 2022 r. głównym czynnikiem ryzyka odpowiedzialnym za obciążenie chorobowe u mężczyzn, a u kobiet na drugim miejscu.

            Nowe formy dostarczania nikotyny, takie jak e-papierosy i podgrzewane produkty tytoniowe, są promowane jako mniej szkodliwe, ale badania wykazują, że niosą one ze sobą liczne zagrożenia zdrowotne. Emisje z e-papierosów zawierają toksyczne substancje, a ich długoterminowe skutki są wciąż nieznane.

            Autor: I.Pogoda

          • Zdrowie na ulicy

          • Partnerzy z Turcji, Rumuni i Chorwacji w ZSA-E w Weryni. Realizacja wydarzenia Zdrowie na ulicy!

            Przygoda z realizacją projektu z programu Erasmus+ Kierunek na zdrowie fizyczne i psychiczne - MP Health Direct w Zespole Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni wielkimi krokami dobiega końca.

            Przed nami ostatnie, bardzo duże działanie z projektu, czyli wizyta studyjna partnerów z Turcji, Rumunii i Chorwacji. Od 3 do 7 czerwca będziemy dzielić się  naszymi gośćmi wiedzą na temat poprawy odporności i funkcjonowania organizmu. Zamierzamy m.in. dokonywać pomiaru masy i wzrostu, obliczać BMI oraz kaloryczności potraw, dokonywać pomiaru ciśnienia i interpretować otrzymane wyniki, ćwiczyć wspólnie na świeżym powietrzu. Odbędą się również warsztaty w trakcie których  uczestnicy będą mogli wykonać potrawy wspierające organizm z produktów mlecznych i tzw. superfoods wraz z elementami fitoterapii. Nasi goście poznają najbliższą okolicę, jej tradycje i kulturę oraz regionalne smaki. Planujemy nauczyć partnerów Turcji, Rumunii i Chorwacji sporządzania pierogów oraz dokonamy degustacji naturalnych regionalnych produktów poprawiających odporność.

            Wtorek, czyli 4 czerwca to dzień, w którym spotkamy się z lokalną społecznością na rynku w Kolbuszowej, aby przedstawić naszych partnerów oraz zaprezentować działania jakie możemy podjąć w celu poprawy funkcjonowania organizmu poprzez podnoszenie świadomości z zakresu odporności, odpowiednich ćwiczeń sportowych, zabiegów fizjoterapeutycznych z elementami psychologii. W trakcie wydarzenia będzie można dokonać degustacji różnych soków i syropów na odporność, trawienie oraz potraw regionalnych i tradycyjnych polskich. Będą wykonane również tureckie gołąbki, nie zawijanych w kapustę, ale to niech pozostanie jeszcze niespodzianką. Będziemy również dokonywać pomiarów ciśnienia, prezentować podstawy fizjoterapii.

            Początek czerwca zapowiada się bardzo ciekawie i pracowicie! Kluczowym punktem projektu jest to, że każda szkoła jest odpowiedzialna za inny aspekt projektu związany ze zdrowiem, zgodnie z własnym doświadczeniem i prowadzoną w szkole działalnością. W trakcie naszej wizyty będziemy łączyć wszystkie aspekty dotyczące zdrowia w jedną całość. Jest to możliwe dzięki dofinansowaniu jakie otrzymaliśmy na nasz projekt w ramach program Erasmus+.

            Autor: Agnieszka Biestek

          • Pod okiem szefów kuchni – czyli sposoby na dziczyznę

          •  

            Mięso pozyskiwane z dziczyzny należy do jednych ze zdrowszych i smaczniejszych surowców. Uznawane jest jednak za trudny produkt do przygotowania dań głównych z mięsa. Dziczyzna bardzo popularna była w kuchni staropolskiej, obecnie można ją spotkać również w ofercie wielu renomowanych restauracji.  Jak więc przyrządzić gulasz z dzika, comber z sarny czy zrazy ze schabu dzika?
            Swoją wiedzą i doświadczeniem bardzo chętnie podzielili się z naszymi uczniami, kształcącymi się na kierunkach technik żywienia i usług gastronomicznych oraz  kucharz, szef kuchni Restauracji Folk, znajdującej się w Hotelu Bristol w Rzeszowie Pan Janusz Pyra oraz szef kuchni PKL Solina Gondola
            Pan Rafał Żelichowski.
            W trakcie wspólnego gotowania doradzali naszym młodym gastronomom jak przeprowadzić obróbkę wstępną np. combra z sarny, łopatki czy schabu z dzika, jakie zastosować przyprawy czy składniki marynaty. Cenne wskazówki dotyczyły również składników sosów, dodatków skrobiowych czy witaminowych do potraw z dziczyzny. Specjaliści  dzielili się również pomysłami na aranżację dań na talerzu.
            Udział w tak profesjonalnym szkoleniu możliwy był dzięki sponsorom i ich przedstawicielom, firmie: BONDUELLE (Pan Mariusz Kowalczyk), Unilever Food Solutions (Pan Tomasz Bogaczyk), którzy zapewnili nam produkty do sporządzenia wyśmienitych kompozycji smaków.
            Dziękujemy również naszej Szefowej Kuchni, Pani Zofii Łuszcz, która współorganizowała to szkolenie.

    • Kontakty

      • Zespół Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych im. Komisji Edukacji Narodowej w Weryni
      • 17 227 14 41 lub
        17 227 13 32
        numery wewnętrzne:
        101 sekretariat
        103 dyrektor
        105 zastępca dyrektora
        107 pokój nauczycielski
      • Werynia 501
        36-100 Kolbuszowa


        Poland
      • 814-14-04-726
      • Zbigniew Bogacz
        zbigniew.bogacz@zswerynia.pl
      • Beata Bryk
        beata.bryk@zswerynia.pl
      • Elżbieta Rozmus-Maciąg
        elzbieta.rozmus@zswerynia.pl
      • Nabywca:
        Powiat Kolbuszowski
        ul. 11-go Listopada 10
        36-100 Kolbuszowa
        NIP 814-15-73-682

        Odbiorca:
        Zespół Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni
        Werynia 501
        36-100 Kolbuszowa
      • /ZSA-E501/zsae lub /ZSA-E501/domyslna
    • Logowanie