• AKTUALNOŚCI

      • OGÓLNOPOLSKI KONKURS EKO-ART

      • 14.04.2021
      • Jesteś kreatywny i masz dobre pomysły? Temat ochrony środowiska nie jest Ci obojętny? Chcesz by Twoje pomysły dotarły do milionów odbiorców?

        Stwórz plakat, który w oryginalny sposób zasygnalizuje ekologiczny problem, z jakim zmaga się współczesny świat, lub zaproponuje jego rozwiązanie.

        Przygotuj projekt graficzny o tematyce ekologicznej, w formie plakatu. Możesz go wykonać za pomocą graficznych programów komputerowych lub metodami tradycyjnymi. W celu zgłoszenia do konkursu należy przesłać plik w formie JPG lub PDF, w rozmiarze nie większym niż 20 MB. Dlatego prace wykonane metodami tradycyjnymi należy wcześniej utrwalić w formie cyfrowej (skan lub fotografia), a ich oryginały zachować do czasu zakończenia konkursu.

      • OGÓLNOPOLSKI KONKURS EKO-ART: Czytaj więcej
      • Szkoła i las wokół nas

      • 14.04.2021
      • Zespół Szkół Agrotechniczno- Ekonomicznych w Weryni położony jest w środkowej części Kotliny Sandomierskiej, na wschód od miasta powiatowego Kolbuszowa w województwie podkarpackim. Przyrodniczo i historycznie jest to teren o szczególnych walorach krajobrazowych. W otoczeniu szkoły jest secesyjny pałac Tyszkiewiczów wzniesiony w latach 1900–1905 z parkiem dworskim z połowy XIX wieku o powierzchni 25 ha wraz z licznymi stawami i starym drzewostanem. Przy szkole znajduje się neogotycka kaplica dworska wzniesiona w 1873 roku, której fundatorem był Zdzisław Tyszkiewicz.

      • Szkoła i las wokół nas: Czytaj więcej
      • Moja firma

      • 13.04.2021
      • W ramach realizacji projektu ,, Ekonomia i rachunkowość to trafna inwestycja w przyszłość” od połowy lutego do końca marca 2021 r. odbywały się zajęcia pozalekcyjne pt. ,,Zakładam i prowadzę własną firmę”. Projekt realizowany jest z Narodowym Bankiem Polskim w ramach programu edukacji ekonomicznej. W działaniu projektowym uczestniczyli uczniowie klasy drugiej kształcący się w Technikum w zawodzie technik ekonomista. Zajęcia w wymiarze łącznie 21 godzin lekcyjnych w formie online poprowadziła pani Ewa Serafin. Głównym założeniem zajęć pozalekcyjnych realizowanych w ramach projektu było zapoznanie uczniów szkoły średniej z procedurą zakładania i prowadzenia własnej działalności gospodarczej. Uczniowie dowiedzieli się, że prowadzenie własnej działalności gospodarczej daje szerokie szanse rozwoju, pozwala na zdobycie doświadczenia zawodowego poprzez możliwość wykonywania pracy w różnyc

      • Moja firma: Czytaj więcej
      • Podróż w przyszłość

      • 12.04.2021
      • W dzisiejszym świecie dalekie podróże są wstrzymane, ale te w przyszłość jednak NIE! Przekonaliśmy się o tym, czytając prace finałowe XII Powiatowego Konkursu Poezji i Prozy „Podróż w przyszłość”. Przenosiliśmy się do pięknych miast, na odludne wyspy, do świata pełnego fantazji. Po drodze mijaliśmy kosmitów, wróżki, podwójne lustra, zegary. Uczniowie przedstawiali swoje ciekawe sny i  prawdziwe marzenia. Było pięknie – dziękujemy.

        Konkurs organizowany jest z dużym powodzeniem przez Zespół Szkół Agrotechniczno – Ekonomicznych w WeryniStarostwo Powiatowe w Kolbuszowej, jednak tegoroczny odbył się dość nietypowo, bo w formie zdalnej. Młodzież przesyłała swoje teksty nigdzie dotąd niepublikowane na temat przyszłości, a  specjalnie powołane przez organizatorów jury kierowało najlepsze prace do finału. Mógł to być wiersz lub utwór pisany prozą w jednym egzemplarzu. W tym roku utwory nie były recytowane, ani odczytywane. Jury konkursu oceniało oryginalność ujęcia tematu, pomysłowość formy i kompozycję, a także poziom językowy prac.

        Najlepsi okazali się:

        kategoria PROZA - szkoły podstawowe

        I miejsce: Gabriela Kretowicz ze Szkoły Podstawowej im. Królowej Jadwigi w Widełce
        II miejsce: Alicja Matejek z Zespołu Szkolno-Przedszkolnego w Mechowcu
        III miejsce: Sylwia Lewandowska i Bartłomiej Bogacz z Zespołu Szkolno-Przedszkolnego w Mechowcu

        Wyróżnienia: Karolina Bąba i Klaudia Margańska z Zespołu Szkolno-Przedszkolnego
        w Mechowcu

        kategoria PROZA - szkoły ponadpodstawowe

        I miejsce: Magdalena Surowiec z Liceum Ogólnokształcącego w Kolbuszowej
        II miejsce: Martyna Ragan z Liceum Ogólnokształcącego w Kolbuszowej
        III miejsce: Weronika Fitał z Zespołu Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni

        Wyróżnienie: Lidia Tylutka i Amelia Bebło ( LO Kolbuszowa) Natalia Wit i Wiktoria Cholewa (ZSA-E w Weryni)

        kategoria POEZJA - szkoły podstawowe

        I miejsce: Judyta Jagodzińska z Zespołu Szkół w Dzikowcu
        II miejsce: Wiktoria Ofiara z Zespołu Szkolno-Przedszkolnego w Mechowcu
        III miejsce: Patrycja Reguła ze Szkoły Podstawowej im. Królowej Jadwigi w Widełce

        Wyróżnienia: Milena Byczek i Kacper Pacyna z Zespołu Szkolno-Przedszkolnego
        w Mechowcu

        kategoria POEZJA - szkoły ponadpodstawowe


        II miejsce: Ewelina Buczek z Zespołu Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni

        Wyróżnienie: Magdalena Drałus (LO)

        Dziękujemy wszystkim i zapraszamy do udziału w przyszłym roku.

      • Podróż w przyszłość: Czytaj więcej
      • Biegaj, skakaj, lataj, pływaj - po prostu żyj aktywnie

      • 12.04.2021
      • Pod pojęciem sprawności fizycznej rozumiemy siłę, szybkość, wytrzymałość, a także reakcje organizmu na różnorodny wysiłek fizyczny. Aktywność fizyczna pozwala uniknąć wielu chorób, zwiększa wydolność organizmu, wydajność w pracy, pozwala zachować zdrowie psychiczne.

        Każdy człowiek już od lat młodzieńczych aż po dorosłe życie decyduje o swojej sprawności i aktywności codziennej. Korzyści z podejmowania aktywności fizycznej są oczywiste i stanowią podstawę zdrowego stylu życia. Jej optymalny poziom stymuluje rozwój, zabezpiecza potrzeby ruchowe, poprawia elastyczność mięśni i stawów, wzmacnia wydolność serca. Utrzymanie sprawności na wysokim poziomie poprawia jakość życia, wygląd zewnętrzny oraz stan psychiczny człowieka. Odpowiednio dobrana aktywność fizyczna nie tylko pozwala pozbyć się zbędnych kilogramów, ale wpływa na lepsze samopoczucie i zmniejsza ryzyko występowania wielu chorób. Żyjemy w czasach, gdy wiele prac wykonuje się w pozycji siedzącej. Coraz więcej osób propaguje wygodny tryb życia w komforcie cywilizacyjnym (np. oglądanie telewizji, gry komputerowe), zamiast aktywnie spędzać czas, uprawiać sport czy rekreację ruchową. Co przyczynia się do nieprawidłowości rozwojowych zwiększonej podatności na zachorowania, wady postawy, nerwice, otyłość, cukrzycę, i wiele innych tzw.” chorób cywilizacyjnych”. Ponadto niedobór ruchu przyspiesza procesy starzenia się, upośledza czynności narządów, zmniejsza wydolność i sprawność fizyczną. Wiemy że każde dziecko aby należycie się rozwijało powinno być aktywne fizycznie przez parę godzin dziennie i w miarę możliwości powinien to być ruch urozmaicony. Wraz z wiekiem, różnicują się zainteresowania a w szczególności różne stają się potrzeby dziewcząt i chłopców. Dziewczęta interesują się elementami fitness, najlepiej, gdy trening odbywa się z towarzyszeniem muzyki, a chłopcy interesują się bardziej sportami siłowymi. Ruch i aktywność fizyczna poprawia ogólne samopoczucie, ma zbawienny wpływ na przedłużenie życia ludzkiego i uczynienia go przyjemnym i zdrowym.

      • Biegaj, skakaj, lataj, pływaj - po prostu żyj aktywnie: Czytaj więcej
      • Kształcimy zawodowców!

      • 09.04.2021
      • Jak mówi stare polskie przysłowie: "Bez pracy nie ma kołaczy". Cóż to oznacza? Z pewnością to, że aby osiągnąć upragniony cel należy sumiennie pracować. To właśnie praca jest kluczem do sukcesu i spełniania marzeń.

        Doskonale wiedzą o tym uczniowie ZSA-E w Weryni, którzy nowy rok kalendarzowy rozpoczęli bardzo intensywnie i pracowicie. Już w styczniu przystąpili do egzaminów potwierdzających kwalifikacje zawodowe. Niewątpliwie towarzyszył temu stres, nad którym młodzież potrafiła zapanować i zdobywaną przez lata nauki w technikum wiedzę umiejętnie przelała na papier. Z dumą prezentujemy wyniki jakie osiągnęli.

        Z pewnością imponującym sukcesem jest uzyskanie przez młodych ekonomistów 100% zdawalności z części pisemnej i 87% z praktycznej z kwalifikacji AU.35 Planowanie i prowadzenie działalności w organizacji, a z kolejnej kwalifikacji AU.36 Prowadzenie rachunkowości z części pisemnej i praktycznej ponad 95%, co świadczy o gruntownym przygotowaniu młodzieży do egzaminów.

        Ponad 92% architektów krajobrazu wykazało się w części pisemnej i praktycznej zaawansowaną wiedzą i umiejętnościami w ramach kwalifikacji RL.22 Organizacja prac związanych z budową oraz konserwacją obiektów małej architektury krajobrazu.

        Na takim samym poziomie kształtuje się wiedza uczniów technikum żywienia i usług gastronomicznych, którzy potwierdzali swoje zdolności kulinarne zdając egzamin z kwalifikacji TG.16 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.

        Wysokie wyniki procentowe uzyskiwane przez uczniów weryńskiego technikum są bez wątpienia efektem połączenia wiedzy z umiejętnościami praktycznymi.

        Uzyskanie Dyplomu Potwierdzającego Kwalifikacje Zawodowe otwiera młodzieży drogę do rynku pracy nie tylko w Polsce lecz także w krajach Unii Europejskiej.

        Czym są kwalifikacje zawodowe? Kwalifikacje zawodowe – inaczej kwalifikacje rynkowe – powstają w odpowiedzi na potrzeby rynku i określają wymogi umiejętności potrzebnych do pracy na danym stanowisku. Zgodnie z rozporządzeniem Ministra Edukacji Narodowej, kwalifikacje w zawodzie to zestawy oczekiwanych efektów kształcenia: wiedzy, umiejętności zawodowych oraz kompetencji personalnych i społecznych, pozwalające na samodzielne wykonywanie zadań zawodowych.

      • Kształcimy zawodowców!: Czytaj więcej
      • Szkoła branżowa - masz fach w ręku

      • 07.04.2021
      • W każdej szkole młodzież powinna być pouczona o obowiązkach praktycznego życia. Każdy uczeń powinien zdobywać wiedzę o pewnych gałęziach pracy fizycznej, za pomocą których, w razie potrzeby, może uzyskać środki do życia. Jest to niezbędne, nie tylko jako zabezpieczenie przed zmiennymi kolejami życia, ale także wpływa na rozwój fizyczny, umysłowy i moralny. Nawet gdyby było pewne, że nikt nigdy nie będzie musiał uciec się do ręcznej pracy dla jego wsparcia, nadal należy go nauczyć pracy.
        Warto zastanowić się nad swoją przyszłością i wybrać to, co cię interesuje. Oczywiście przy wyborze trzeba też zwrócić uwagę, jakie jest zapotrzebowanie na rynku pracy. A przecież lepiej być dobrym mechanikiem, niż miernym studentem. Wiele firm woli wykształconego zawodowca niż właściciela marnego dyplomu słabej uczelni. Urzędy i agencje pracy coraz częściej informują, że brakuje osób z konkretnym, zawodowym wykształceniem.

        Dziś najważniejsze są kompetencje uniwersalne i elastyczność umożliwiająca adaptację do wymagań na stanowisku pracy. Ludzi z papierkiem jest wielu, ale nic nie zastąpi praktyki i konkretnych umiejętności. Szybki wzrost gospodarczy ostatnich lat zwiększył znacznie popyt na pracowników fizycznych z konkretnymi zawodami. Przez wiele ostatnich lat młodzi wyjeżdżali za granicę, bo otrzymywali lepiej płatne posady. W Polsce zaczęło brakować fachowców, a to wymusiło wzrost wynagrodzenia i przez to zwiększyła się atrakcyjność zawodowców. Obecny absolwent szkoły branżowej jeśli chce pracować - pracę znajduje. Może przebierać w ofertach pracy. a nie jak dawniej kiedy o jedno miejsce pracy ubiegało się kilkudziesięciu kandydatów. Czasy się zmieniły. Dzisiaj coraz częściej kandydat stawia warunki. To on wybiera firmę, z którą chce się związać na dłużej. Jest pewny siebie, bo najczęściej ma dobry fach w ręku.

      • Szkoła branżowa - masz fach w ręku: Czytaj więcej
      • Francuski najlepszy na świecie!

      • 31.03.2021
      • Po raz kolejny odnieśliśmy sukces w konkursie:

        I miejsce zajął Konrad Świątek – uczeń 4 klasy (ekonomista)

        Wyróżnienie otrzymała Ewa Rzeszut – uczennica 3 klasy (ekonomistka)

        Każdego roku 20 marca na całym świecie obchodzi się Międzynarodowy Dzień Frankofonii, natomiast cały marzec poświęcony jest promocji języka francuskiego i kultury frankofońskiej.

        Z tej właśnie okazji 26 marca br., 37 uczniów z powiatu kolbuszowskiego, lubaczowskiego, rzeszowskiego i ropczycko-sędziszowskiego przystąpiło do rozwiązywania testu w formie on-line w ramach XV Konkursu Wiedzy o Francji i Krajach Frankofońskich zorganizowanego przez Liceum Ogólnokształcące im. Janka Bytnara w Kolbuszowej.

        Młodzi musieli wykazać się znajomością m.in. z zakresu historii, geografii, literatury, sztuki, gastronomii, polityki, wynalazców itp. Francji. Uczniowie również w tym roku zapoznawali się z francuskojęzyczną prowincją Quebec.

        Serdecznie gratulujemy!

      • Francuski najlepszy na świecie!: Czytaj więcej
      • Szkolna akcja na Światowy Dzień Świadomości Autyzmu

      • 30.03.2021
      • 2. kwietnia obchodzimy Światowy Dzień Świadomości Autyzmu, który został ustanowiony w roku 2007 przez Zgromadzenie Ogólne ONZ w celu podnoszenia świadomości społecznej i propagowania wiedzy na temat zaburzenia rozwoju obejmującego sferę poznawczą, emocjonalną i społeczną.

        Symbolem solidarności z osobami autystycznymi jest kolor niebieski.

        DOŁĄCZ DO SZKOLNEJ AKCJI!

        Jak? Np.: ubierz się na niebiesko, zaaranżuj wystrój pokoju na niebiesko, zrób sobie wycieczkę niebieskim rowerem.

        Koniecznie udokumentuj swoją aktywność zdjęciem i prześlij je do 1. kwietnia 2021 r. do godz 15-stej na adres:

        iwona.pogoda@zswerynia.pl

        Każdy uczestnik akcji zostanie nagrodzony punktami dodatnimi od 10 do 20.
        Wykaż się kreatywnością w kolorze blue :)

        Dołączenie do akcji jest równoznaczne z wyrażeniem zgody na publikację zdjęć.

      • Szkolna akcja na Światowy Dzień Świadomości Autyzmu: Czytaj więcej
      • Ogłoszenie

      • 29.03.2021
      • Informujemy, że w dniach od 1 do 6 kwietnia 2021 szkoła będzie zamknięta w związku z wiosenną przerwą świąteczną.

        Zbigniew Bogacz
        Dyrektor ZSA-E w Weryni

      • Ogłoszenie: Czytaj więcej
      • Ubierz się w książkę! Konkurs!

      • 29.03.2021
      • „Sleeveface” - to zdjęcie przedstawiające osoby z zasłoniętą przez okładkę książki częścią ciała. W efekcie powstaje złudzenie prezentujące kreatywne, zabawne połączenie fotografowanej osoby z ilustracją na okładce. W sleeveface potrzebna jest jedynie wyobraźnia i aparat. Należy tak zapozować do zdjęcia aby Wasza poza stała się elementem okładki. Dobra zabawa gwarantowana! (Prezentowane zdjęcie do artykułu jest wyłącznie przykładem jak powinna wyglądać Wasza praca konkursowa).

      • Ubierz się w książkę! Konkurs!: Czytaj więcej
      • Trzy dni przejścia, ze śmierci do życia

      • 29.03.2021
      • Co to jest Triduum Paschalne?

        Triduum Paschalne które wkrótce będziemy przeżywać, to obchód liturgiczny w Kościele rzymskim rozpoczynający się w Wielki Czwartek wieczorem, a kończący się pierwszymi nieszporami Niedzieli Zmartwychwstania Pańskiego.

        Sama nazwa „triduum” pochodzi to z języka łacińskiego i oznacza „trzy dni”, chociaż w praktyce może wydawać się, że Triduum Paschalne trwa 4 dni i składa się z Wielkiego Czwartku, Wielkiego Piątku, Wielkiej Soboty i Niedzieli Zmartwychwstania. Rozbieżność ta wynika z faktu, że obchód niedzieli i uroczystości rozpoczyna się w Kościele wieczorem dnia poprzedniego. Zatem Triduum Paschalne rozpoczyna się wieczorem w Wielki Czwartek, czyli w wigilię Wielkiego Piątku. Potem jest Sobota, która zaczyna się wieczorem w Piątek, i Niedziela, która zaczyna się w sobotni wieczór. W takim razie liturgia zajmuje, zgodnie z nazwą, 3 dni, przy czym te trzy dni stanowią jeden wspólny obchód liturgiczny; żadna z liturgii tych dni nie kończy się błogosławieństwem czy rozesłaniem.

        Z kolei drugi człon nazwy „paschalne” wywodzi się od hebrajskiego słowa „pesach”, które oznacza „przejście” i w chrześcijaństwie odnosi się do przejścia człowieka ze stanu grzechu do stanu odkupienia; przejścia Jezusa z tego świata do Ojca oraz prawdziwego i ostatecznego przejścia od śmierci do życia, które to dokonało się przez ofiarę Chrystusa na krzyżu.

        Pascha Chrystusa nie jest tym samym, co Pascha żydowska, czyli święto obchodzone na pamiątkę wyzwolenia Izraelitów z niewoli egipskiej, ale z niej się wywodzi. Jak podaje Księga Wyjścia (Wj 12) wyjście Żydów z Egiptu poprzedziło rytualne spożycie baranka paschalnego. Ofiara z baranka stała się zatem ważnym elementem celebracji święta Paschy. W chrześcijaństwie to właśnie Chrystusa uznaje się za Baranka Paschalnego, który dopełnił zbawczej ofiary za grzechy całego świata. Warto pamiętać, że to właśnie podczas uczty paschalnej, Jezus ustanowił sakrament Eucharystii. Następnego dnia umarł na krzyżu.

        Triduum Paschalne stanowi szczyt roku liturgicznego. Celem i treścią obchodu jest bowiem celebracja tajemnicy męki, śmierci i zmartwychwstania Chrystusa.

        Msza święta w Wielki Czwartek przywołuje na pamięć Ostatnią Wieczerzę i ustanowienie sakramentu Eucharystii oraz sakramentu kapłaństwa przez Chrystusa. Po liturgii opróżnia się tabernakulum, w którym przez cały rok przechowywany jest Najświętszy Sakrament. Odtąd aż do Nocy Zmartwychwstania pozostaje ono puste, a Eucharystia zostaje przeniesiona do specjalnie przygotowanej kaplicy – ołtarza adoracji, zwanej „Ciemnicą”. Tam wierni czuwają, wspominając modlitwę Jezusa w Ogrójcu Jego pojmanie i przesłuchania. W ten sposób wchodzą w czas męki Chrystusa.

        W Wielki Piątek cały dzień trwa adoracja Najświętszego Sakramentu, odprawiane są również Drogi Krzyżowe, a wiernych obowiązuje ścisły post. W czasie liturgii odczytuje się opis Męki Pańskiej według św. Jana, a po modlitwach w intencji całego świata i po adoracji Krzyża następuje tzw. „Msza darów uprzednio konsekrowanych”, podczas której nie ma konsekracji, ale w ramach Komunii św. rozdaje się wcześniej konsekrowane, przyniesione z ciemnicy, hostie. Podczas wszystkich obrzędów milczą organy i dzwony. Wielkopiątkową liturgię kończy przeniesienie Najświętszego Sakramentu do kaplicy, zwanej Grobem Pańskim. Monstrancja jest przykryta białym welonem na pamiątkę całunu, którym spowito doczesne szczątki Jezusa. Tego wieczora i przez cały następny dzień trwa adoracja.

        W Wielką Sobotę wierni niosą do kościołów tzw. „święconkę”, czyli koszyk wypełniony potrawami o  symbolicznym znaczeniu: jajka są symbolem nowego życia, baranek – zmartwychwstania Chrystusa, chleb gwarantuje dobrobyt i nawiązuje do Ciała Pana Jezusa, wędlina to symbol dostatku, sól natomiast chroni przed zepsuciem. Wielu chrześcijan gromadzi się także na modlitwie przy Grobie Pańskim.

        Po zachodzie słońca rozpoczynają się obchody tzw. Wigilii Wielkanocnej. Jest to początek celebracji Zmartwychwstania i zaczyna wówczas obowiązywać biały kolor szat liturgicznych. Liturgia Wigilii składa się z 4 części: Liturgii Światła, Liturgii Słowa, Liturgii Chrzcielnej (w czasie której chrzci się katechumenów, a nawet jeśli sakrament chrztu nie jest sprawowany, to i tak wspólnota odnawia przyrzeczenia chrzcielne) oraz Liturgii Eucharystycznej. W niektórych parafiach na zakończenie obrzędów odbywa się jeszcze procesja rezurekcyjna, ale najczęściej jest ona przenoszona na niedzielny poranek tak jak w naszej kolbuszowskiej Kolegiacie ze względów praktycznych. Wigilia Wielkanocna kończy okres Triduum Paschalnego.

        Korzystając z okazji pragnę całej społeczności szkolnej dyrekcji, nauczycielom, pracownikom szkoły, naszym drogim uczniom i ich rodzinom życzyć:

        Prawdziwej Paschy, nie bójcie się żadnej nocy, kryzysu, trudnego doświadczenia tego co w Was słabe. Pokonujcie to wszystko z mocą Chrystusa Zmartwychwstałego. On jest żywy i prawdziwy cały dla Ciebie. Radosnego zwyciężania z Chrystusem. Alleluja.

      • Trzy dni przejścia, ze śmierci do życia: Czytaj więcej
      • Diamentowa Patelnia

      • 26.03.2021
      • Znakomite potrawy, wyrafinowany smak i feeria barw na talerzu. Jak smakowały przygotowane przez uczniów dania konkursowe? Jury w składzie: Zbigniew Bogacz - dyrektor szkoły, Marcin Kosek - manager Restauracja Stodoła u Gajdy, Anna Fitał - nauczyciel przedmiotów gastronomicznych oraz Ewelina Tęcza - przewodnicząca szkoły było pod wrażeniem nie tylko doznań estetycznych are również walorów smakowych. Po burzliwej dyskusji wyłoniło laureatów w konkursie kulinarnym, którego hasłem przewodnim były nowalijki na polskim stole. Tytułowe „diamentowe” patelnie i inne nagrody trafiły do: Kingi Wilczyńskiej (I miejsce), Barbary Guźdy (II miejsce) i Anny Kubiś (III miejsce).
        Celem konkursu było propagowanie zasad racjonalnego odżywiania i kultury jedzenia, rozwijanie pomysłowości uczniów, tworzenie własnych receptur i modyfikowanie już istniejących, kultywowanie tradycji kulinarnych naszego regionu, rozwijanie i prezentację umiejętności kluczowych przydatnych w pracy zawodowej, wymiana przepisów i doświadczeń uczniów.

      • Diamentowa Patelnia: Czytaj więcej
      • Wiosenne obrazy

      • 24.03.2021
      • Dni są coraz dłuższe, jest coraz więcej słońca, a kwitnące rośliny mienią się cudownymi barwami. Jaka jest Twoja fotograficzna interpretacja tego tematu …

        Termin zgłaszania prac na adres e-mail: witold.cesarz@zswerynia.pl do 10 maja 2021 r. Rozstrzygnięcie konkursu 21 maja 2021 r.

      • Wiosenne obrazy: Czytaj więcej
      • Dzień naleśnika

      • 24.03.2021
      • Corocznie 20 marca obchodzony jest Dzień Języka Francuskiego, jak również Międzynarodowy Dzień Frankofonii, (Organisation International de la Francophonie (OIF)), który zrzesza 88 krajów, a Polska ma w tym status obserwatora. Język francuski, obok języka angielskiego jest jedynym językiem używanym na pięciu kontynentach. Posługuje się nim blisko 300 milionów ludzi.

      • Dzień naleśnika: Czytaj więcej
    • Lista galerii

      brak danych
  • Deklaracja dostępności

        • Kontakty

          • Zespół Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych im. Komisji Edukacji Narodowej w Weryni
          • 17 227 14 41 lub
            17 227 13 32
            numery wewnętrzne:
            101 sekretariat
            103 dyrektor
            105 zastępca dyrektora
            107 pokój nauczycielski
          • Werynia 501
            36-100 Kolbuszowa


            Poland
          • 814-14-04-726
          • Zbigniew Bogacz
            zbigniew.bogacz@zswerynia.pl
          • Beata Bryk
            beata.bryk@zswerynia.pl
          • Elżbieta Rozmus-Maciąg
            elzbieta.rozmus@zswerynia.pl
          • Nabywca:
            Powiat Kolbuszowski
            ul. 11-go Listopada 10
            36-100 Kolbuszowa
            NIP 814-15-73-682

            Odbiorca:
            Zespół Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni
            Werynia 501
            36-100 Kolbuszowa
          • /ZSA-E501/zsae lub /ZSA-E501/domyslna
        • Logowanie