W dniu 24.11 klasa 4d miała okazję uczestniczyć w zorganizowanym po raz pierwszy przez Instytut Technologii Żywności i Żywienia Uniwersytetu Rzeszowskiego Dniu Maturzysty. Uczniowie uczestniczyli w wykładach o tematyce superżywności i manipulacji dietetycznych. Mieli także okazję zapoznać się z bardzo dobrze wyposażonym zapleczem dydaktyczno-badawczym kampusu Zalesie m.in.: Zakładem Produkcji Zwierzęcej i Oceny Produktów Drobiarskich, Zakładami Technologii Mleczarstwa, Warzyw i Owoców, Produktów Zbożowych. Studenci wraz z opiekunami przygotowali dla uczniów szkół kształcących w zawodach związanych z żywnością i żywieniem zdrowy poczęstunek oraz konkurs wiedzy o żywieniu. W trakcie Dnia Maturzysty odbyły się również ciekawe warsztaty, podczas których można było się przekonać m.in. czy jest się daltonistą smakowym i zapachowym, dokonać analizy składu ciała.
Poniżej znajdują się opinie uczennic z klasy 4d o Dniu Maturzysty.
Dzień maturzysty na Uniwersytecie Rzeszowskim mogę uznać za udany!
Dowiedziałam się wielu nowych i przydatnych rzeczy z wykładów m.in jakie znaczenie dla naszego zdrowia ma żywność, którą spożywamy czy też o właściwościach zdrowotnych super-żywności. Wspólnie z klasą wzięliśmy udział w konkursie. Po wykładach mieliśmy możliwość udziału w różnych testach na których sprawdzaliśmy czy nie jesteśmy daltonistami smakowymi, po poznaniu jak dobrze działają nasze zmysły mieliśmy okazję zwiedzić uniwersytet, by zobaczyć jak wygląda tutejsze życie i nauka studentów. Z pobytu w tym miejscu miło wspominam także poczęstunek składający się ze zdrowych i wegetariańskich potraw które przygotowali tutejsi uczniowie. Anastazja Bieleń
W dniu 24 listopada 2022 roku mieliśmy przyjemność uczestniczenia w dniu maturzysty w Instytucie Technologii Żywności i Żywienia w Rzeszowie.
Wysłuchaliśmy dwóch wykładów pt. ,,Dlaczego superżywność jest super?
,,Manipulacje dietetyczne.
Dowiedzieliśmy się jak ważne składniki odżywcze i związki o działaniu prozdrowotnym posiadają niektóre produkty np. jagody acai, siemię lniane, aronia i spirulina.
Kolejną ważną częścią naszego pobytu było zwiedzanie budynków dydaktyczno-naukowych m.in prezentacja hali przetwórstwa mleka, laboratorium analiz mleka oraz sesja warsztatowa, na której mieliśmy możliwość wykonania testu pt. ,,Czy jesteś daltonistą smakowym ?
Cały pobyt w Instytucie Technologii Żywności i Żywienia był bardzo interesujący i zachęcający do kształcenia się w przedstawionych kierunkach. Magdalena Wiącek
W dniu 24.11.22r. miałam okazję wybrać się na Uniwersytet Rzeszowski. Uczestniczyłam w wykładach, dzięki którym mogłam pogłębić swoją wiedzę na temat żywienia. Miałam możliwość zobaczyć jak przebiegają zajęcia praktyczne studentów i poznać wyposażenie technologiczne z którego korzystają. Była także możliwość skosztowania wyrobów przygotowanych przez studentów oraz mogłam wziąć udział w konkursie poprzez wypełnienie ankiety na temat żywienia. Natalia Mazur