Znakomite potrawy, paleta barw jesieni oraz wyszukane smaki dominowały podczas II Edycji Konkursu Diamentowa Patelnia. Jak smakowały przygotowane przez uczniów dania konkursowe? Jury w składzie: Zbigniew Bogacz - Dyrektor ZSA-E, Marcin Kosek - manager Restauracja Stodoła u Gajdy, Anna Fitał - nauczyciel przedmiotów gastronomicznych oraz Ewelina Tęcza - przewodnicząca samorządu uczniowskiego było pod wrażeniem nie tylko doznań estetycznych ale również walorów smakowych. Po burzliwej dyskusji jury wyłoniło laureatów w konkursie kulinarnym, którego hasłem przewodnim była jesień na polskim stole. Wszyscy uczestnicy wykazali się pomysłowością i pracowitością, dlatego też otrzymali cenne nagrody, które mamy nadzieję, że będą im pomocne w dalszym rozwijaniu talentów kulinarnych. Tytułowe „diamentowe” patelnie trafiły do: Karoliny Łysiak (I miejsce), Gabrieli Jabłońskiej (II miejsce) i Kingi Wilczyńskiej (III miejsce).
Celem konkursu było propagowanie zasad racjonalnego odżywiania i kultury jedzenia, rozwijanie pomysłowości uczniów, tworzenie własnych receptur i modyfikowanie już istniejących, kultywowanie tradycji kulinarnych naszego regionu, rozwijanie i prezentację umiejętności kluczowych przydatnych w pracy zawodowej, wymiana przepisów i doświadczeń uczniów.
Wszystkim Uczestnikom gratulujemy pomysłowości i odwagi oraz życzymy wielu sukcesów w przyszłości.
Autor: A. Tęcza, B. Sobowska-Rekut
12.10.2021