Kiszone rzodkiewki, zdrowe batoniki, zupa z soczewicy, warzywne frytki, kolorowe ciasto z warzywami, grillowany kurczak, babeczki z mięsem, smoothie truskawkowo-twarogowe, pierogi z jagodami, knedle z truskawkami i inne smakołyki przygotowali nasi uczniowie w ramach zdalnego nauczania. Uczniowie kształcący się w zawodzie kucharz i technik żywienia i usług gastronomicznych jak sami twierdzą w czasach pandemii dużo czasu poświęcają na kreatywne przyrządzanie potraw.
Maj i czerwiec to pora roku kiedy w naszych ogródkach jest dużo nowalijek. Dobrym sposobem na zagospodarowanie dużej ilości rzodkiewek jest kiszenie. Rzodkiewki kisimy tak samo jak ogórki, dodając koper, czosnek, chrzan. Kiszone rzodkiewki tracą ostrość i są bardzo smaczne, a do tego możemy je przechowywać w słoikach kilka miesięcy. Warto też zaznaczyć, że wartość odżywicza nie obniża się. Podczas kiszenia powstają cenne dla zdrowia składniki jak kwas mlekowy i acetylocholina. Kiszonki są doskonałym źródłem witaminy C, dodatkowo zakwaszenie środowiska wpływa na zwiększenie trwałości tej witaminy. Powstająca w wyniku fermentacji - acetylocholina działa korzystnie na organizm poprzez usprawnienie perystaltyki jelit oraz mechanizmów przekazywania bodźców nerwowych. Wpływa również na regulację ciśnienia krwi.
Zapraszamy do obejrzenia zdjęć i przeczytania przepisów. Mamy nadzieję, że potrawy przygotowane przez naszych uczniów będą inspiracją dla innych do testowania w swoich domach różnych smaków, przypraw i technik kulinarnych. A oto kilka propozycji:
Zdrowe batoniki
Składniki:
30 dag suszonych daktyli,
¾ szklanki orzechów włoskich,
½ szklanki wiórków kokosowych,
2 łyżki ciemnego kakao,
2 czubate łyżki czystego masła orzechowego (najlepiej bez oleju palmowego),
szczypta soli.
Sposób wykonania:
Daktyle zalej ciepłą wodą, odstaw na 10 minut, następnie osącz i zmiksuj z wiórkami kokosowymi. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj całą masę. Przygotuj blaszkę (pojemnik) o wymiarach 20×20 cm, wyłóż ją papierem do pieczenia, rozsmaruj masę w formie i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny. Następnie pokrój na prostokąty.
Kurczak grillowany
Składniki :
800 g fileta z kurczaka,
500 ml soku pomarańczowego,
½ szklanki przyprawy do kurczaka.
Sposób wykonania:
Fileta przyprawiamy, zalewamy sokiem z pomarańczy, zostawiamy na 3 godziny. Po tym czasie kurczaka porcjujemy na kotlety lub grubsze paski. Smażymy na grilu elektrycznym lub na patelni grillowej. Podajemy z kasza gryczaną i kolorową sałatką.
Muffinki cebulowe z mięsem
Składniki:
2,5 szklanki mąki pszennej,
1/2 kostki masła,
2 jajka,
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
1 szklanka mleka,
1 łyżka oliwy,
szczypta soli,
2 duże cebule,
12 plasterków dowolnej szynki,
10 dag boczku,
10 dag żółtego sera,
pieprz,
ostra papryka,
czubryca.
Sposób wykonania:
Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Szynkę pokrój w paski, ser oraz boczek w drobną kostkę, cebulę posiekaj. Na patelnię wrzuć boczek, smaż, aż się zarumieni. Na roztopionym tłuszczu zeszklij cebulę, w razie potrzeby dodaj oliwę. Jajko roztrzep z mlekiem, dodaj roztopione i ostudzone masło. Płynne składniki połącz z mąką i dokładnie wymieszaj lub zmiksuj ciasto, dodaj mięso, ser oraz cebulkę. Całość wymieszaj i przypraw. Formę na muffiny posmaruj masłem, nałóż przygotowane ciasto i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz około 20-25 minut.
Tarta ze szparagami
Składniki:
Na ciasto:
125 g mąki tortowej,
125 g mąki krupczatki,
125 g masła,
1 żółtko,
3 łyżki śmietany,
1 łyżeczka soli,
1,5 łyżeczki oregano,
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
Na nadzienie:
500 g zielonych szparagów,
1 średni pomidor,
5 sztuk suszonych pomidorów,
0,5 czerwonej cebuli,
2 jajka,
150 g śmietany,
łyżeczka soli,
0,5 łyżeczki oregano,
pieprz.
Sposób wykonania:
Składniki na ciasto połączyć ze sobą, krótko wyrobić i odstawić na pół godziny do lodówki. Odciąć zdrewniałe końce i główki szparagów, obrać i obgotować 5 minut w osolonej wodzie. Pomidora pokroić w cząstki, cebulę bardzo drobno posiekać. Schłodzone ciasto wyłożyć na formę do tarty i piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 1800C. Na podpieczone ciasto ułożyć szparagi, na przemian z pomidorami świeżymi i suszonymi. Jajka wymieszać ze śmietaną, cebulą, solą, pieprzem i oregano. Masę jajeczną wylać na ciasto i piec 30 minut w temp. 1800C.
Autor: A.Tęcza