Pobyt w Chorwacji rozpoczęliśmy od wycieczki po mieście Metković. Zwiedziliśmy port, park i rynek główny. Ciekawym miejscem, które odwiedziliśmy było Wzgórze Predolac, które znajduje się w okolicach Delty Neretwy, jednego z najpiękniejszych zakątków Chorwacji. Po przewie obiadowej ponownie udaliśmy się na dalsze zwiedzanie tej miejscowości. Kolejnym punktem naszej wizyty było zwiedzanie Muzeum Historii Naturalnej Metković. W tym miejscu mieliśmy okazję zobaczyć wspaniałe okazy wielu gatunków zwierząt i ich siedlisk oraz usłyszeliśmy jak brzmią niektóre ptaki. Dowiedliśmy się również o zachowanym regionie rzeki Neretwy oraz florze i faunie, z których ta część Chorwacji jest znana i wyjątkowa. Jednak nasza wizyta nie mogłaby odbyć się bez wspólnego gotowania, czyli tego co najważniejsze podczas naszej wizyty studyjnej w Chorwacji. Podczas warsztatów w szkole Gimnazija Metković wspólnie z innymi uczniami uczyliśmy się zastosowania różnych przypraw. Przygotowaliśmy m.in. risotto z kałamarnicą. Mamy nadzieję, że tą potrawą zaskoczymy uczniów z naszej szkoły w Weryni i kiedyś wspólnie ją przygotujemy podczas zajęć praktycznych! Nasz pobyt w tym urokliwym miejscu jest możliwy dzięki realizacji projektu „Food Redefined” o numerze
2020-1-PL01-KA229-081707_1 na zasadach Programu Erasmus+ sektor Edukacja szkolna - akcja KA229.
Autor: A. Tęcza, J. Godzisz, B. Sobowska-Rekut
16.11.2021