• Kurs barmański

          • 52 uczniów z ZSA-E w Weryni w obecnym roku szkolnym bierze udział w kursach zawodowych. Ich realizacja możliwa jest dzięki udziałowi Samorządu Powiatu Kolbuszowskiego w projekcie „Powiat Kolbuszowski stawia na kształcenie zawodowe”, współfinansowanym ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego, realizowanym w ramach Działania 9.4 Poprawa jakości kształcenia zawodowego, Priorytet IX Jakość edukacji i kompetencji w regionie w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Podkarpackiego na lata 2014-2020. W sumie jego wartość wynosi 1 868 867,52 zł, z czego dofinansowanie ze środków UE stanowi 1 588 537,39 zł. 

            W ramach tego działania zorganizowane zostaną dla naszych uczniów następujące kursy:

            - barmana dla 20 uczniów. Czas trwania kursu: 40 godzin.

            - baristy dla 20 uczniów. Czas trwania kursu: 40 godzin.

            - cukiernika dla 20 uczniów.  Czas trwania kursu wynosi 40 godzin.

            - grafiki komputerowej dla 8 osób. Czas trwania kursu: 50 godzin.

            - rachunkowości dla 20 uczniów. Czas trwania kursu: 94 godziny. Celem kształcenia jest przygotowanie kandydata do pracy w zawodzie księgowego, który został ujęty w klasyfikacji zawodów i specjalności wprowadzonej rozporządzeniem Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 7 sierpnia 2014 r. w sprawie klasyfikacji zawodów i specjalności na potrzeby rynku pracy oraz zakresu jej stosowania (Dz.U. z 2014 r. poz. 1145). oraz uzyskanie certyfikatu I stopnia w czterostopniowym procesie certyfikacji zawodu księgowego (certyfikacja typu jak ta prowadzona przez Stowarzyszenie Księgowych Polskich).

            - prawa jazdy kat. T dla 4 uczniów. Czas trwania kursu: 50 godzin, w tym 30h zajęcia teoretyczne, 20h zajęcia praktyczne.Celem kursu jest zdobycie uprawnień do kierowania: ciągnikiem rolniczym lub pojazdem wolnobieżnym, zestawem pojazdów składającym się z pojazdu opisanego powyżej i przyczepy (przyczep), pojazdami określonymi dla prawa jazdy kategorii AM.

            A oto wrażenia uczniów z kursu barmańskiego:

            Na pierwszych zajęciach kursu barmańskiego zdobywaliśmy wiedzę, która  bardzo poszerza nasze horyzonty. Następnie wykorzystywaliśmy zdobyte informacje w praktyce. Poznawaliśmy podstawowe narzędzia, jak i efektowne techniki pracy barmana. Pomimo początkowych trudności, po wielu próbach wszystko stawało się proste, a efekty budziły podziw. Wykonywaliśmy bezalkoholowe trójkolorowe shoty, wykorzystując proste składniki. Każdy z uczestników pokonywał swoje bariery i chętnie uczestniczył w szkoleniu. Ten kurs to nie tylko gwarancja świetnej zabawy, ale również solidna porcja wiedzy, którą możemy zabłysnąć przed znajomymi.

            ~ Natalia

            Na kolejnym sobotnim dniu kursu była świetna atmosfera i ogrom przekazywanej wiedzy - zarówno tej teoretycznej jak i praktycznej. Powtórzyliśmy wiadomości z poprzedniego kursu i zabraliśmy się za naukę nowych ciekawych rzeczy. Poznaliśmy nowe rodzaje short i long drinków takich jak Bloody Mary, Pina Colada, Mojito, Tequila Sunrise. Każdy z nas miał okazję przygotować taki drink. Stosowaliśmy również metody jak: shakerowanie i muddling. Dowiedzieliśmy się szczegółowych informacji o następujących alkoholach: whisky, rum, brandy, tequila.

            ~ Magdalena

            Na kursie jest bardzo fajnie. Prowadzący p. Tomasz Szczęsny z firmy Open Bar, który przyjeżdza do nas aż z Bytomia jest miły i świetnie tłumaczy.

            ~ Dominika

            Na przyszły rok szkolny zaplanowane są kursy dla kolejnej 52 osobowej grupy uczniów z Weryni.  Zapraszamy!
             

            Fot. Anastazja Bieleń, Wiktoria Kozdra, Amelia Ozga, Magdalena Wiącek, Natalia Wit, Jakub Baran, Tomasz Szczęsny
            Autorzy: Magdalena Wiącek, Natalia Wit, Dominika Ofiara, Iwona Pogoda

          • Matura 2022

          • 4 maja 2022 r. punktualnie o godzinie dziewiątej 48 uczniów ZSA-E w Weryni kształcących sie w zawodzie: technik architektury krajobrazu, technik ekonomista oraz technik żywienia i usług gastronomicznych przystąpiło do pisemnego egzaminu maturalnego z języka polskiego na poziomie podstawowym. Już jutro spróbują swoich sił z matematyki, a w piątek z języka obcego. Tegoroczne matury nie kończą się na egzaminach podstawowych. Uczniowie zobowiązani są do tego, by przystąpić przynajmniej do jednego egzaminu na poziomie rozszerzonym.

            Tradycyjnie życzymy wszystkim "połamania piór"!

            Fot. Witold Cesarz
            Autor: I.Pogoda

          • Abiturienci dziękują

          • Szanowna Dyrekcjo! Drodzy nauczyciele i pracownicy szkoły oraz zaproszeni goście! Koleżanki i koledzy!

            Cztery lata temu przekroczyliśmy próg tej szkoły po raz pierwszy. Był to dla nas wyjątkowy dzień. Musieliśmy się zmierzyć z nową rzeczywistością. Przez ten czas zdobyliśmy wiele doświadczeń i wiedzy, którą z pewnością wykorzystamy w dalszym życiu. Szkoła, to nie tylko czas zdobywania wiedzy lecz także, a może przede wszystkim czas kształtowania swojej osobowości. To tutaj uczyliśmy się pracowitości, sumienności i odpowiedzialności. Chociaż bywały chwile trudne, to wiedzieliśmy, że zawsze warto walczyć do końca. Lata spędzone w tej szkole były dla nas etapem ciężkiej pracy, czasami porażek ale częściej sukcesów. Każdy zdaje sobie sprawę z tego, iż nie było łatwo, ale po czterech latach nauki pragniemy powiedzieć, że było warto.  W tym miejscu chcemy przeprosić za to, że nie zawsze spełnialiśmy wasze oczekiwania i czasami przysparzaliśmy problemów. Czas spędzony tutaj będziemy z pewnością wspominać jako jeden z najlepszych w naszym życiu. Szkoła ta pozostanie już na zawsze w naszych myślach i sercach.

            Serdeczne podziękowania kierujemy w stronę pana dyrektora oraz pani wicedyrektor. Dziękujemy za pomoc w odkrywaniu tego, w czym jesteśmy najlepsi i przekonywanie, że możemy zrobić więcej niż się spodziewamy.

            Dziękujemy naszej wychowawczyni Pani Annie Tęczy za pokazanie nam, że jesteśmy ważni. To dzięki pani staraniom poczuliśmy się docenieni. Dziękujemy za to, że w tak wielu sytuacjach mogliśmy zawsze na Panią liczyć. Wsparcie i troska jaką nas Pani otoczyła zostanie w naszych pamięciach na zawsze.

            Nauczycielom chcemy podziękować za przekazaną wiedzę, słowa wsparcia a przede wszystkim za cierpliwość i wyrozumiałość.

            Dziękujemy również pracownikom szkoły, którzy przyczynili się do tego, że czas tutaj upłynął w miłej atmosferze, czystości i porządku.

            Wszystkim serdecznie dziękujemy!

            Uczniowie klasy 4z

             

            Szanowna Dyrekcjo! Drodzy wychowawcy i nauczyciele! Koleżanki i koledzy!

            Nadeszła właśnie chwila, kiedy przyszło nam się pożegnać. Dla nas, absolwentów, jest to moment szczególny, bo kiedy w nowym roku szkolnym szkolnym zadzwoni pierwszy dzwonek, nas już tu nie będzie.

            Dzisiaj zaczynamy kolejny etap życia, a każdy z nas wybiera własną drogę.

            Szanowna Dyrekcjo! Drogie Grono Pedagogiczne!

            Na Wasze ręce pragnę złożyć w imieniu wszystkich absolwentów złożyć płynące z serca podziękowania za czteroletnią współpracę. Były dni lepsze i gorsze, jedynki, czy nieodrobione zadania domowe. Pierwsze sukcesy, ale i porażki. Dziękujemy za chwile wsparcia, podtrzymywania na duchu, a przede wszystkim za mobilizację, która często gdzieś zanikała w nieznanych nikomu okolicznościach.

            Nasza czteroletnia podróż dobiega końca, dlatego składamy podziękowania za to, że nauczyliście nas, jak żyć i wykorzystywać własne zdolności. Jednocześnie przepraszamy za przykrości, których byliśmy przyczyną. Dziękując życzymy również Dyrekcji oraz Gronu Pedagogicznemu kolejnych owocnych lat pracy, sukcesów w życiu zawodowym i prywatnym.

            Dziękuję również Wam, Koleżanki i Koledzy, za każdą miło spędzoną chwilę oraz zrozumienie w chwilach słabości. Uważam, że często kierowaliśmy się myślą Konstantego Ildefonsa Gałczyńskiego: "Jesteśmy cząstką w zespole, z niego płynie nasza siła".

            Po podziękowaniach naszedł czas na pożegnanie Dyrekcji, nauczycieli oraz młodszych przyjaciół i kolegów. Opuszczamy szkolne mury, ale wszystkie chwile tutaj spędzone będziemy chcieli ocalić od zapomnienia. Zabieramy ze sobą bagaż doświadczeń raz wspomnień i wyruszamy w dalszą drogę.

            Teraz możemy powtórzyć słowa Winstona Churchilla: "To nie jest koniec, to nawet nie jest początek końca, to dopiero koniec początku".

            Uczniowie klasy 4ae

            Zebrała: Iwona Pogoda

          • „Czy potrafisz oszczędzać?”   

          • Uczestnicy projektu „Oszczędzam – wygrywam” niewątpliwie mają większą wiedzę na ten temat niż ich rówieśnicy. Od stycznia zgłębiali różnorodne tajniki oszczędzania. 26 kwietnia odbyła się konferencja podsumowująca projekt „Oszczędzam-Wygrywam” prowadzony przez Stowarzyszenie Przedsiębiorcza Szkoła w Weryni działające przy Zespole Szkół Agrotechniczno–Ekonomicznych i realizowany z Narodowym Bankiem Polskim w ramach programu edukacji ekonomicznej. Podczas tego jednodniowego spotkania wysłuchaliśmy wykładu Pani mgr Magdaleny Suraj pracownika Uniwersytetu Rzeszowskiego pt. „Jestem przedsiębiorczy - oszczędzam i inwestuję". Jak się okazuje oszczędzając żywność, jednocześnie oszczędzamy pieniądze. Pani Wioletta Majewska podczas swojej prezentacji pt. "Oszczędzanie w kuchni dawniej i dziś" pokazała jak nie marnować żywności i co można dobrego przygotować z „resztek” warzyw i owoców. Teraz już wiemy co to znaczy kuchnia zero waste, tak obecnie modna i często wykorzystywana w nowoczesnej kuchni. Wszyscy uczestnicy konferencji mieli okazję spróbować oszczędnych potraw zarówno kuchni naszych babć przygotowanych przez Koło Gospodyń Wiejskich w Weryni, jak i kuchni nowoczesnej przygotowanej przez Panią Annę Tęcza. To jednodniowe spotkanie było również czasem rozdania nagród i dyplomów dla uczniów, którzy brali udział w konkursie online "Jak planować wydatki na co dzień?". Finalistom gratulujemy pomysłowości i gospodarności.

            Mamy nadzieję, iż zdobyta wiedza i umiejętności gospodarowania  oraz zarządzania swoimi pieniędzmi przydadzą się uczestnikom konferencji w dorosłym życiu.

            Autor: Katarzyna Rębisz
            26.04.2022

          • Ubierz się w książkę - zaproszenie do II edycji konkursu

          • „Sleeveface” - to zdjęcie przedstawiające osoby z zasłoniętą przez okładkę książki częścią ciała. W efekcie powstaje złudzenie prezentujące kreatywne, zabawne połączenie fotografowanej osoby z ilustracją na okładce. W sleeveface potrzebna jest jedynie wyobraźnia i aparat.

            Regulamin konkursu fotograficznego SLEEVEFACE – ubierz się w książkę

            1. Czas trwania konkursu - od 29 kwiernia do  16  maja 2022 r.
            2. Do konkursu zapraszam wszystkich uczniów i nauczycieli.
            3. Każdy uczestnik może zgłosić do konkursu jedno zdjęcie wykonane  w dowolnej przestrzeni.
            4. Zdjęcia muszą być zgodne z tematyką konkursu.
            5. Przy ocenie prac jury będzie brało pod uwagę pomysłowość, oryginalność i zaangażowanie.
            6. Udział w konkursie jest równoznaczny ze zgodą na wykorzystanie danych osobowych.
            7. Przystępując do konkursu uczestnik akceptuje niniejszy Regulamin oraz zapewnia, że: posiada pełnię praw autorskich do zgłoszonej pracy, nie narusza praw autorskich osób trzecich, nie narusza dóbr osobistych, które zostały na nich przedstawione oraz innych dóbr prawnie chronionych.
            8. Wykonane zdjęcia należy przesłać drogą mailową na adres: boguslawa.sobowska-rekut@zswerynia.pl
            9. Na zwycięzców czekają nagrody.
          • Ogólnopolski Konkurs Ekologiczny EKO-PLANETA 2022 rozstrzygnięty!

          • W marcu br. odbyła się kolejna edycja Ogólnopolskiego Konkursu Ekologicznego „Eko-Planeta”, którego organizatorem jest Stowarzyszenie Upowszechniania Wiedzy i Kultury Regionalnej „Pokolenie” w Grodzisku Mazowieckim. Jego ideą jest: upowszechnienie wiedzy o ochronie środowiska i zagrożeniach wynikających z rozwoju gospodarczego,  aktywizacja miłośników ojczystej przyrody poprzez prezentowanie i honorowanie ich osiągnięć, poszerzenie wśród młodzieży wiedzy o przyrodzie Polski.

            Naszą szkołę w konkursie reprezentowało 15 uczniów z klasy II, III i IV. W kwietniu otrzymaliśmy wyniki konkursowych zmagań, które przedstawiają się następująco:

            Dyplom za bardzo dobry wynik, najwyższy w szkole oraz nagrodę książkową otrzymała Ewa Rzeszut.

            Dyplomy wyróżnienia otrzymały: Agata Snopek, Kinga Margańska, Ewelina Sitarz.

            Dyplomy uznania przyznano: Natalii Snopek, Adamowi Pełka, Barbarze Guźda, Patrycji Ozga, Gabrieli Ofiara, Klaudii Sitarz, Aleksandrze Durak, Natalii Wit, Wiktorii Węglarz, Gabrieli Flis, Marcelinie Kopeć.

            Wszystkim uczestnikom gratulujemy osiągniętych wyników!

          • Warsztaty z tradycyjnych technik malarskich w ramach projektu Lasowiackim Szlakiem

          • Dzięki Fundacji PGNiG im. Ignacego Łukaszewicza nasza szkoła bierze udział w programie grantowym „Rozgrzewamy Polskie Serca”. W ramach tego programu prowadzimy projekt „Lasowiackim Szlakiem”, który poprzez różne działania ma przybliżyć dzieciom i młodzieży dawną kulturę Ziemi Kolbuszowskiej. W XXI wieku, gdzie codziennością stały się smartfony, drony, liczące kalorie zegarki czy elektryczne auta, doświadczenie tradycji sprzed kilku wieków jest zdarzeniem niezwykłym i ciekawym. Dlatego projekt ten zakłada między innymi cykl warsztatów, które pozwolą dotknąć historii naszych przodków. 26 kwietnia Pani Katarzyna Cesarz, wspaniała artystka i malarka, przeprowadziła warsztaty artystyczne z tradycyjnych technik malarskich dedykowane młodzieży kształcącej w zawodzie technik architektury krajobrazu oraz uczniom ze Szkoły Podstawowej w Mazurach. Opowiedziała o tradycjach Lasowiaków, używanych przez nich wzorach, zdobieniach. Pokazała, w jaki sposób wykonywano hafty bez użycia igły, czym przystrajano stroje, jakich używano barw. Przybliżyła nam dzieciństwo przodków, czyli jakie zabawki były dostępne w tamtych czasach. Uczniowie, inspirując się pokazanymi wzorami Lasowiaków, sami wykonywali projekty zdobień, które odwzorowali dziurkowaniem nakłuwając plastikowe zakładki oraz przenosili w formie malunku na drewniane deseczki. Największą jednak radość sprawiło zdobienie lasowiackich zabawek. Za te drobiazgi posłużyły nam wycięte na sklejce koniki na płozach, koguciki i wozy. Używając farb akrylowych, dających piękny, trwały efekt, uczniowie w skupieniu malowali uzdy, kwiaty, faliste wzory, kropki. A wszystko to przy muzyce regionalnych kapeli.

            Autor: Marta Banaś

          • Dzień dobra

          • Przypadająca 24 kwietnia 2022 r. Niedziela Miłosierdzia Bożego to święto patronalne Caritas. W tym roku obchodziliśmy go jako Dzień Dobra. Organizowane w tym dniu pikniki, warsztaty, pokazy, biegi i koncerty, były okazją, aby pokazać, jak dużo dobra dzięki wolontariuszom Caritas wydarza się na co dzień. Wojna w Ukrainie nadała przygotowaniom do tego święta nowy kontekst. Przeprowadzone w Dniu Dobra kwesty pomogły m.in. w utrzymaniu placówek dających schronienie uchodźcom. Także nasza szkoła zaangażowała się w to wydarzenie. Wolontariusze z naszej szkoły przygotowali ukraińskie smakołyki które były sprzedawane pod Kolbuszowską Kolegiatą. Zostały przygotowane także inne przedmioty takie jak las w słoiku, drewniane podkładki, zakładki do książek z których dochód w całości przeznaczyliśmy na dom w Porębach Dymarskich w którym obecnie przebywają imigranci wojenni z Ukrainy. Udało zebrać się ponad 5 tysięcy złotych i 100 dolarów. Wszystkim uczestnikom wydarzenia, wolontariuszom składamy wielkie Bóg zapłać. Pamiętamy i ufamy, że przesłanie Dobro wraca stanie się i naszym udziałem.

            Autor: ks. Mariusz Uryniak

          • Nowoczesna kuchnia oszczędna

          • Trend no waste to nie tylko moda na niewyrzucanie jedzenia, ale również sposób na oszczędzanie. Dobrze wpisuje się on w tematykę projektu, który jest realizowany w naszej szkole. Podczas warsztatów dotyczących nowoczesnej kuchni oszczędnej nasi uczniowie przygotowali: szarlotkę z czerstwego pieczywa, sushi, deser mocno-owocowy, tiramisu, placuszki z warzywami, mięsem i dipem koperkowo-miętowym oraz kompot jabłkowo-pomarańczowy z nutą mięty.

            My również zachęcamy uczniów do niemarnowania jedzenia.  Masz  w domu napoczęte suche i mleczne produkty, mrożonki lub owoce i warzywa, które już długo leżą w lodówce – nie wyrzucaj ich, zrób potrawę według tradycyjnych przepisów lub wymyśl nową recepturę. Zeschnięte czy sczerstwiałe pieczywo warto wykorzystać nawet wtedy, gdy nie nadaje się na smaczne kanapki. Czerstwy chleb czy wczorajsze bułki mogą stanowić świetną bazę do przygotowania pysznych dań czy półproduktów takich jak grzanki do zupy czy sałatek,  chleb smażony w jajku, szarlotkę czy zapiekankę, zaś z obierki z warzyw czy owoców możesz wykorzystać do przygotowania wywarów i kompotu.

             Zapraszamy do zapoznania się ze sprawdzonym przepisem na szarlotkę z czerstwego pieczywa.

             

            Szarlotka na spodzie z czerstwego pieczywa

            przepis na blachę o wymiarach 24 cm x 24 cm

            300 g czerstwych bułek
            200 m mleka
            2 jajka
            100 g mąki pszennej
            3 łyżki cukru
            kika kropel esencji waniliowej
            budyń waniiowy
            3 średnie jabłka
            cynamon
            40 g masła
            40 g cukru
            70 g mąki pszennej, papier

            Bułki pokrój na kawałki, potem przełóż je do miski, zalej mlekiem i odstaw na ok. godzinę. Po tym czasie odsącz mleko, a następnie bułki przełóż ponownie do miski, dodaj do nich mąkę, 3 łyżki cukru, 2 jajka, budyń waniliowy oraz esencję waniliową. Składniki wymieszaj bardzo dokładnie, tak aby powstała z nich gęsta masa.
            Blachę wysmaruj delikatnie masłem lub wyłóż papierem. Wyłóż na nią ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piecz przez ok. 20 minut.
            W tym czasie obierz jabłka i pokrój je w plastry. Następnie włóż je do miski, zasyp łyżką cukru i łyżką mąki oraz cynamonem (ilość według upodobań).
            Przygotuj kruszonkę: do miski przesiej mąkę, dodaj cukier oraz masło pokrojone na małe kawałki. Obiema dłońmi rozcieraj składniki. Łączenie ich w jednolite ciasto powinno zająć chwilę.
            Na podpieczony spód ciasta rozłóż jabłka, lekko je dociskając. Na koniec ciasto posyp kruszonką.
            ​​​​​​​Wstaw ponownie do piekarnika i piecz ok. 25 minut.

            Autor: A. Tęcza

             

             

             

          • Dziewczyny z ZSA-E w Weryni mistrzyniami w ochronie przeciwpożarowej

          • 22 kwietnia bieżącego roku, już po raz dwudziesty trzeci Zarząd Oddziału Powiatowego Związku Ochotniczych Straży Pożarnych RP  wspólnie z Komendą Powiatową Państwowej Straży Pożarnej w Kolbuszowej zorganizował eliminacje powiatowe do Ogólnopolskiego Turnieju Wiedzy Pożarniczej „Młodzież zapobiega pożarom”.

            Tematyka OTWP obejmowała wiedzę z zakresu:
            - historii ochrony przeciwpożarowej OSP i Związku OSP RP
            - prewencji przeciwpożarowej
            - ratownictwa medycznego
            - tradycji i historii straży pożarnych i ochrony p.poż
            - przyczyn  powstawania i rozprzestrzeniania się pożarów
            - instalacji i urządzeń przeciwpożarowych
            - zabezpieczenia przeciwpożarowego
            - zasad ewakuacji ludzi i mienia
            - sprzętu ratowniczo-gaśniczego

            Eliminacje powiatowe Turnieju, w których brały udział drużyny z wszystkich gmin powiatu kolbuszowskiego odbywały się w trzech grupach wiekowych tj. uczniowie dwóch grup wiekowych Szkół Podstawowych a także uczniowie szkół Ponadpodstawowych.

            Drużynę Zespołu Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych z Weryni reprezentowały uczennice klasy drugiej Technikum w składzie: Weronika Fitał, Martyna Jagodzińska oraz Klaudia Sitarz. Drużyna naszej Szkoły spisała się znakomicie bo Turniej wygrała Martyna Jagodzińska a trzecie miejsce zajęła Klaudia Sitarz.

            Martyna Jagodzińska będzie reprezentować powiat Kolbuszowski w Turnieju Wojewódzkim, który odbędzie się w 25 maja w Trzcianie.

            Dzielne „weryńskie strażaczki”, do konkursu przygotowywał Bolesław Krzysztofiński nauczyciel Zespołu Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni.

          • Ogólnopolski konkurs „Lotnictwo to moja pasja”

          • ZSA-E w Weryni reprezentowali uczniowie klasy pierwszej w zawodzie technik eksploatacji portów i terminali. Bartosz Surdej oraz Jakub Boguń rywalizowali z ponad 40 uczniami z całej Polski uczącymi się w kierunkach:  technik operacyjny służb lotniskowych, turystyka i rekreacja  oraz technik eksploatacji portów i terminali. Konkurs sprawdzał wiedzę teoretyczną dotyczącą lotnictwa. Uczestnicy musieli wykazać się znajomością ustawy na temat lotnictwa, konwencji  chicagowskiej czy znajomością samolotu CSS 112. W ramach  programu uczestnicy mogli wysłuchać wykładów na temat:„ Przesyłania danych między podmiotami lotniczymi w operacjach lotniczych” oraz „Pracuj ponad 10 000 m nad ziemią”. Nasi uczniowie wykazali się dużą wiedzą na temat lotnictwa. Udział w konkursie pozwolił poszerzyć horyzonty oraz zawrzeć nowe znajomości.
            Zespół Szkół nr 3 w Rzeszowie był organizatorem tego konkursu, który odbył się 12.04.2022 r. Konkurs został przygotowany w ramach współpracy z Politechniką Rzeszowską.

            Gratulujemy i życzymy wielu sukcesów.

          • Konkurs rozstrzygnięty!

          • Konkurs online „Jak planować wydatki na co dzień” rozstrzygnięty!

            Przez cały marzec można było nadsyłać prace konkursowe w ramach projektu „Oszczędzam – wygrywam” prowadzonego przez Stowarzyszenie Przedsiębiorcza Szkoła w Weryni działające przy Zespole Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych i realizowanego z Narodowym Bankiem Polskim w ramach programu edukacji ekonomicznej. Komisja konkursowa działając w oparciu o regulamin, po burzliwych obradach wybrała zwycięzców. 

            Wszystkich finalistów oraz osoby wyróżnione zapraszamy 26 kwietnia o godzinie 9.00 na salę gimnastyczną przy ZSA-E w Weryni na konferencję podsumowującą projekt i uroczyste wręczenie nagród. 

            Gratulujemy! 

            Autor: K.Rębisz

    • Kontakty

      • Zespół Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych im. Komisji Edukacji Narodowej w Weryni
      • 17 227 14 41 lub
        17 227 13 32
        numery wewnętrzne:
        101 sekretariat
        103 dyrektor
        105 zastępca dyrektora
        107 pokój nauczycielski
      • Werynia 501
        36-100 Kolbuszowa


        Poland
      • 814-14-04-726
      • Zbigniew Bogacz
        zbigniew.bogacz@zswerynia.pl
      • Beata Bryk
        beata.bryk@zswerynia.pl
      • Elżbieta Rozmus-Maciąg
        elzbieta.rozmus@zswerynia.pl
      • Nabywca:
        Powiat Kolbuszowski
        ul. 11-go Listopada 10
        36-100 Kolbuszowa
        NIP 814-15-73-682

        Odbiorca:
        Zespół Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni
        Werynia 501
        36-100 Kolbuszowa
      • /ZSA-E501/zsae lub /ZSA-E501/domyslna
    • Logowanie