• W Twoich rękach, Twoje zdrowie
          • W Twoich rękach, Twoje zdrowie

          • Autorzy: A.Fitał, K.Wachowska


            Trudno znaleźć osobę, która nie lubi decydować o swoim życiu. Często by podjąć jakąkolwiek decyzję, musimy przeanalizować tak zwane „za i przeciw”. Tak bywa  również w kwestii żywienia, które jest bardzo ważne w życiu każdego człowieka. Jednak  by cieszyć się dobrą kondycją w starszym wieku i uniknąć wielu chorób cywilizacyjnych, walkę o nasze życie musimy zacząć już od najmłodszych lat, od czasu przedszkolnego, bo właśnie w tym okresie kształtujemy te dobre bądź złe nawyki żywieniowe.
            Taką ciekawą lekcję nt. zasad prawidłowego odżywiania się, przeprowadzili uczniowie trzeciej klasy, kształcący się w zawodzie: technik żywienia i usług gastronomicznych z naszej szkoły, 
            w tym czworo uczestników Erasmus+ w Niemczech. Dobrze przygotowani przez swoich opiekunów: p. Annę Fitał, p. Annę Teczę i p. Annę Wróbel,   szkolili oni  w ubiegłą środę uczniów klas od „0” do „3” z PSP w Majdanie Królewskim. Przekonywali, że warto jeść śniadania, zrezygnować ze słodyczy na korzyść warzyw i owoców, a tłuste i  wysoko przetworzone potrawy, zamienić na domowe, gotowane posiłki. Ciekawej prelekcji towarzyszyły wspólne prace tj. przygotowywanie smakowitych kanapeczek (oczywiście z kolorowych warzyw i pełnowartościowych produktów mlecznych) oraz owocowych szaszłyków. Nic nie smakuje lepiej niż własnoręcznie przygotowane posiłki, dlatego efekty pracy dzieci i naszych żywieniowców szybko zniknęły,  a pozostały tylko wspomnienia i mam nadzieję – zapamiętane dobre nawyki żywieniowe! Zdjęcia

        • Praktykę czas zacząć
          • Praktykę czas zacząć

          • Autor: A.Kwiecień


            Praktyka II grupy uczniów ZSA-E, uczestniczących w projekcie „Praktyka zagraniczna w Turyngii - szansa na dobrą pracę” w programie Erasmus+ rozpoczęła się 5 października 2016 r. Uczniowie odbywają praktykę w sześciu hotelach na terenie landu Turyngia w Niemczech. Są to hotele: „Rennsteig” w Masserberg, „Rennsteighöhe” w Frauenwald, „Forsthaus” w Thiemsburgu, „Kaiserpfalz” w Wohlmirstedt, „Brauhaus zum Löwen” w Mühlberg oraz „Linderhof” w Erfurcie.
            Początki wszędzie bywają trudne, a więc i uczestnicy projektu nie uniknęli chwil zwątpienia. Sytuacja wymagała szybkiego przystosowania się do wymogów stanowisk pracy  - w każdym hotelu trochę innych, komunikować się można tylko w języku obcym i trzeba zamieszkać w nowym miejscu. Tyle nowych rzeczy na raz mocno stresuje, ale praktykanci poradzili sobie świetnie. Wizyta monitorująca koordynatora projektu w dniach 10-11 października pokazała, że uczestnikami projektu zostali właściwi uczniowie – ci, którzy chcieli doświadczyć czegoś nowego i zdobyć nowe umiejętności. Fakt, że uczniowie mieszkają podczas praktyki poza domem i dodatkowo za granicą ma niebagatelny wpływ na ich usamodzielnienie się i kształtowanie umiejętności radzenia sobie z wszelkimi problemami. Zdjęcia

        • Złoty Grosik
          • Złoty Grosik

          • Autorzy: G.Augustyn, K.Cisło


             Regulamin akcji Złoty Grosik

            Szkolny Klub Przedsiębiorczości „Eurobiznesmeni” i Szkolne Koło Caritas zachęcają do udziały w akcji „Złoty Grosik”. Klasa, która zbierze największą kwotę pieniędzy, otrzyma nagrodę w postaci dnia bez pytania. Pieniądze zebrane w czasie trwania akcji zostaną przeznaczone na rzecz SKC. Akcja rozpoczyna się dzisiaj, tj. 17 października i trwa do 21 października bieżącego roku. Zebrane pieniądze należy dostarczyć najpóźniej w piątek o godz. 11.15 do Pani Beaty Bryk. Serdecznie zapraszamy wszystkie klasy do udziały w akcji, a jednocześnie do pomocy potrzebującym! Więcej informacji na temat tego przedsięwzięcia można uzyskać w regulaminie.

        • Uczniowie ZSA-E kolejny raz w Dreźnie
          • Uczniowie ZSA-E kolejny raz w Dreźnie

          • Autor: A.Kwiecień


            Tym razem II grupa uczniów biorących udział w projekcie „Praktyka zawodowa w Turyngii – szansa na dobrą pracę” w ramach programu Erasmus+ finansowanego z funduszy unijnych, pod opieką koordynatora projektu – Anny Kwiecień, zwiedziła to piękne miasto. Wycieczką do Drezna rozpoczęła się praktyka zawodowa dwunastu uczniów ZSA-E kształcących się w zawodach: technik żywienia i usług gastronomicznych oraz technik architektury krajobrazu. Uczniowie będą rozwijać swoje umiejętności zawodowe w sześciu hotelach na terenie landu Turyngia w Niemczech w dniach 5.10 – 1.11.2016 r.
            „Po długiej podróży w deszczu Drezno powitało nas słońcem. Z przyjemnością obejrzeliśmy najciekawsze zabytki Starego Miasta: pałac Zwinger, Semperoper, kościoły: Hofkirche i Frauenkirche, Tarasy Bruhla, przystań statków rzecznych na Łabie, złoty posąg Augusta II Mocnego – króla Saksonii, a przez jakiś czas również Polski. Łaba – jedna z największych rzek Niemiec – sprawia, że panorama miasta wygląda szczególnie pięknie, a liczne stare mosty dodają mu dodatkowego uroku.
            Po przerwie na zwiedzanie ruszyliśmy dalej – na pierwszy nocleg w Niemczech,  do  Scheibe-Alsbach dojechaliśmy po 4 godzinach jazdy od Drezna. Podróż była naprawdę długa i męcząca. A na miejscu, po kolacji,  pożegnaliśmy Wiktorię i Brygidę, które wyjechały do swojego hotelu, gdzie będą odbywać praktykę. Pozostali uczniowie,  do swoich hoteli rozjechali się następnego dnia. Nadeszła  pora na to, aby pokazać, co umiemy i dokształcić się zawodowo i językowo!” Zdjęcia

             

          • Informacja o stypendiach

          • Autor: I. Pogoda


            Zakończył się trwający od 9 do 23 września br. uzupełniający nabór wniosków stypendialnych dla uczniów ponadgimnazjalnych szkół zawodowych w ramach projektu Wsparcie stypendialne uczniów ponadgimnazjalnych szkół zawodowych – rok szkolny 2016/2017. W odpowiedzi na ogłoszony nabór złożono 93 wnioski. Obecnie prowadzona jest ich weryfikacja.

            Po zakończeniu weryfikacji formalnej, sporządzona zostanie lista wniosków pozytywnie ocenionych pod względem formalnym oraz lista wniosków odrzuconych z przyczyn formalnych. Zatwierdzone przez upoważnionego przedstawiciela Beneficjenta Systemowego listy, zostaną podane do publicznej wiadomości na stronie internetowej projektu. Zakończenie oceny formalnej wniosków planowane jest na przełomie października i listopada 2016 r. 

            źródło: http://podkarpackie.edu.pl

        • Witamy nowy zarząd samorządu!
          • Witamy nowy zarząd samorządu!

          • Autor: S. Darłak, I. Pogoda


            Samorząd uczniowski tworzą wszyscy uczniowie ZSA-E. To oni w głosowaniu powszechnym, bezpośrednim, równym i tajnym wybierają zarząd, który jest ich reprezentantem. Pracami zarządu kieruje przewodniczący. Wyborom nowego zarządu, w ubiegły czwartek, towarzyszyły ogromne emocje! Nad ich przebiegiem czuwała, powołana zgodnie z regulaminem, komisja wyborcza. W jej skład wchodzili następujący uczniowie klas czwartych: Sylwia Darłak, Natalia Jachyra i Robert Michałek. Po zapoznaniu się z informacjami znajdującymi się na plakatach wyborczych uczniowie zespołu zadecydowali, że przewodnictwo obejmie Krzysztof Ptaś, jego zastępcami będą Kinga CisłoKrystian Załuski, funkcja sekretarza przypadnie Gabrieli Augustyn, a skarbnika Wiktorii Matusik. Zdjęcia

            Wszystkim kandydatom, w imieniu całego Grona Pedagogicznego, dziekuję za aktywne włączenie się w życie szkoły poprzez uczestnictwo w kampanii, a zwycięzcom gratuluję i życzę twórczej pracy!

                                                                   Opiekun samorządu uczniowskiego, Iwona Pogoda - pedagog szkolny.

        • "Miasto motyli" Patrycji Gielarowskiej
          • "Miasto motyli" Patrycji Gielarowskiej

          • Autorzy: A.Kiwak, B.Sobowska-Rekut


            „Miasto motyli” to debiutancki tomik poezji Patrycji Gielarowskiej, ekonomistki z klasy drugiej Zespołu Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni. Publikacja wydana została dzięki współpracy Anny Kiwak i Bogusławy Sobowskiej-Rekut – nauczycielek tej szkoły z Miejską i Powiatową Biblioteką Publiczną w Kolbuszowej. W przygotowaniu tomiku wzięli udział również utalentowani plastycznie uczniowie: Radosław Rębisz i Aleksandra Stachurska, którzy są autorami ilustracji, a prywatnie przyjaciółmi Patrycji.
            Tomik został podzielony na cztery części: „Miłość”, „Wszystko płynie”, „Rzeczy ważne”, „Inne niezwykłości”. Twórczość młodej poetki jest zapisem codzienności ukazanej przez pryzmat niezwykle wrażliwej osobowości. Wiersze dotykają każdej sfery życia młodej dziewczyny i sprawiają, że czytelnik zagłębia się w świat jej uczuć związanych z pierwszą miłością, dorastaniem i problemami szarej codzienności. Każdy wiersz jest odbiciem jej duszy i melodią, którą nosi w sercu. Tomik można nabyć w Miejskiej i Powiatowej Bibliotece Publicznej w Kolbuszowej.

            Skrzydła

            miała złote dłonie 
            i anielskie skrzydła
            tylko nieliczni znali jej imię
            nie szukała poklasku
            wśród wytresowanych małp
            miała złote dłonie
            ukradli jej skrzydła  a mimo to potrafi latać

        • Warsztaty kulinarne w Brzostowej Górze
          • Warsztaty kulinarne w Brzostowej Górze

          • Autorzy: A.Tęcza, A.Kiwak


            Wyjazdowe warsztaty kulinarne połączone ze szkoleniem są już stałym elementem funkcjonowania naszej szkoły w środowisku lokalnym. Tym razem 20-osobowa grupa młodzieży z klasy III technikum pod kierunkiem pań Anny Tęczy oraz Anny Wróbel przeprowadziła warsztaty kulinarne w Publicznej Szkole Podstawowej w Brzostowej Górze. Swoimi umiejętnościami dzielili się m.in. uczestnicy I grupy projektowej Erasmus+, którzy w marcu 2016 r. odbyli praktykę zawodową w Niemczech. Warsztaty skierowane były do uczniów tej szkoły i cieszyły się wielką popularnością. Dzieci z wielkim zapałem wykonywały wspaniałe, zdrowe i kolorowe szaszłyki owocowe, kanapki w różnych kształtach i kolorach oraz przepyszne deserki z musem truskawkowym.
            Uczniowie ze szkoły podstawowej wykazali się wspaniałymi umiejętnościami kulinarnymi i niezwykłą pracowitością, która jednak była nieporównanie mniejsza niż prędkość w której wszystkie smakołyki znikały ze stołów. Zadowoleni uczniowie otrzymali jeszcze w prezencie piękne, pyszne i zdrowe różyczki z marchewek i kalarepki. Zdjęcia

          • Zjazd od kuchni

          • Autor: A.Kiwak


            Żadna uroczystość czy spotkanie towarzyskie nie może obyć się bez poczęstunku bardziej bądź mniej wystawnego. Podobnie było na Zjeździe Absolwentów, który został zorganizowany z okazji 70-lecia naszej szkoły. Ambicją nauczycieli i uczniów uczących się w klasach żywienia było, by serwowane posiłki były nie tylko smaczne ale również sprawnie podane i cieszyły „oko” szacownych gości. Dlatego przygotowania do Zjazdu rozpoczęły się już kilka tygodni przed 24 września 2016 r. Po ustaleniu menu przystąpiono do niezbędnych zakupów, zwożono zastawę stołową, sztućce, gorączkowo wykonywano dekoracje sali tak aby posiłkom w jadalni towarzyszyły wspaniałe i gustowne ozdoby.
            Sama praca przy gotowaniu potraw rozpoczęła się rano w piątek 23 września. Wtedy szkolna kuchnia zaczęła przypominać ul, w którym zaangażowani w pracę uczniowie sprawnie, szybko i dokładnie kroili, siekali, mieszali, podsmażali, gotowali. Pracowali wszyscy aby na czas podać obiad w którym królowała zupa polskich stołów, czyli rosół ze złotymi nitkami makaronu w towarzystwie ziemniaków, pieczonego schabu i karminowej kapusty czerwonej.
            Aby uczynić zadość staropolskiej gościnności, tak bliskiej sercu każdego Polaka, przygotowano jeszcze „szwedzki stół” na którym piętrzyły się smakołyki typowe dla polskiego gustu: smalec, kiełbasy, kabanosy, kolorowe, marynowane warzywa, 
            były również niemieckie i angielskie akcenty w postaci przekąsek. A wieczorem podano przepyszny staropolski bigos, który niepowtarzalnym aromatem ściągnął do jadalni nawet najbardziej zagorzałych tancerzy.
            Aby te wszystkie smakowitości mogły sprawić radość uczestnikom Zjazdu pracowało z poświęceniem wielu uczniów i nauczycieli, dlatego doceniając ich pracę dziękujemy. Uczniowie zaprezentowali swoje umiejętności zawodowe nabyte podczas praktyki zagranicznej w Wielkiej Brytanii
            i w Niemczech na bardzo wysokim poziomie.

        • Zjazd Absolwentów - 24.09.2016 r.
          • Zjazd Absolwentów - 24.09.2016 r.

          • Autorzy zdjęć: Stefan Wilk, Brygida Bujak, Witold Cesarz


            Zjazd Absolwentów - 24.09.2016 r. Czekamy na zdjęcia od absolwentów. Zdjęcia to... dalszy ciąg zjazdu. Jeden z uczestników napisał: ,,... ślę pozdrowienia i pierwsze podziękowania za zorganizowanie weryńskiego dnia wspomnień, wzruszeń i refleksji. Myślałem, że jestem twardziel, ale chyba się zestarzałem, bo trochę emocjonalnie się poszarpałem:)..." Miłego oglądania! S.O.

        • "Pomiędzy wolnością , a przymusem" - konkurs
          • "Pomiędzy wolnością , a przymusem" - konkurs

          • Autor: B.Sobowska-Rekut


            Drodzy Uczniowie! Mamy dla Was propozycję udziału w konkursie na hasło reklamowe zachęcające do czytania książek (do 10 słów). Pomysły należy przesłać na adres: boguslawa.sobowska-rekut@zswerynia.pl do 14 października 2016 r. Na zwycięzcę czeka atrakcyjna nagroda.

          • Ogłoszenie o rekrutacji

          • Autor: A.Kwiecień


            Komisja Rekrutacyjna projektu
            „Praktyka zawodowa w Turyngii – szansa na dobrą pracę”
            w programie Erasmus+
            ogłasza nabór do III grupy projektowej,
            która wyjedzie na praktykę do Niemiec
            w dniach 14.03 – 12.04.2017 r.
            Regulamin rekrutacji

            W projekcie mogą wziąć udział uczniowie ZSA-E kształcący się w zawodach: technik żywienia i usług gastronomicznych oraz technik architektury krajobrazu z klas I-III.
            W sekretariacie ZSA-E należy złożyć załączniki 1 do 4 Regulaminu rekrutacji i list motywacyjny w języku polskim skierowany do Dyrektora ZSA-E.
            Termin składania dokumentów: 21.10.2016
            Chcesz poszerzyć swoje umiejętności zawodowe?
            Chcesz rozwinąć swoje umiejętności językowe?
            Chcesz doświadczyć czegoś nowego?
            Zgłoś się!
            Zapraszamy!

        • Ahoj przygodo!
          • Ahoj przygodo!

          • Autorzy: G.Kozińska, G.Tetlak, F.Wit, K.Wachowska


            W ostatnich dniach września grupa 42 uczniów Technikum ZSA-E w Weryni wyruszyła na spotkanie z przyrodą w ramach  dwudniowej wycieczki  w tereny południowej części Wyżyny Krakowsko-Częstochowskiej.  Naszymi opiekunami  były panie: Ewa Serafin, Beata Bryk i Anna Fitał. Abyśmy mogli zwiedzić  jak najwięcej, wyruszyliśmy autokarem już w czwartek  z samego rana, wraz ze wschodem słońca.
            W pierwszym dniu udaliśmy się do najmniejszego z polskich rezerwatów tj. Ojcowskiego Parku Narodowego. Wielką atrakcją było zwiedzanie z przewodnikiem późnorenesansowego  zamku   w Pieskowej Skale. Duże zainteresowanie  wzbudziła tam przede wszystkim Maczuga Herkulesa, czyli skała, która wznosi się u podnóża zamku. W dalszej kolejności mieliśmy możliwość podziwiać  znajdującą się ponad wodami Prądnika, a w pobliżu Ojcowa kaplicę „Na Wodzie”, a stamtąd udaliśmy się już  do samego miasta,  by tam zobaczyć malowniczo położone  ruiny średniowiecznego zamku.  Po trudach i zmaganiach nadeszła pora długo wyczekiwana przez wszystkich: obiad, który smakował jak nigdy! Pogoda dopisała, bo w słońcu  podziwialiśmy malownicze krajobrazy i florę Doliny Prądnika. Ogromne wrażenie wywarła na nas również  Jaskinia Łokietka, Brama Krakowska i punkt widokowy Jonaszówka. Po dniu pełnym atrakcji, wieczorem, czekało na nas jeszcze ognisko integracyjne. Przy muzyce i w doskonałych nastrojach  - mimo zmęczenia - smażyliśmy kiełbaski i dopisywał nam świetny humor. Na koniec dnia zakwaterowaliśmy się w Szkolnym Schronisku Młodzieżowym w Woli Kalinowskiej,  gdzie jeszcze mieliśmy zorganizowaną dyskotekę. W drugim dniu z samego rana, wypoczęci i zwarci do dalszego zwiedzania, bezpośrednio  po śniadaniu  w Ojcowie udaliśmy się do Krakowa. Tu podziwialiśmy Wawel, Dzwon Zygmunta i Katedrę, Rynek, Sukiennice, Kościół Mariacki. Bardzo miłym akcentem były lody z okazji Dnia Chłopaka dla wszystkich uczestników wycieczki. Wróciliśmy do domu bardzo, bardzo zmęczeni, ale  pełni nowych wrażeń i pozytywnych emocji. Było super, żałujcie, że was z nami nie było! Zdjęcia

    • Kontakty

      • Zespół Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych im. Komisji Edukacji Narodowej w Weryni
      • 17 227 14 41 lub
        17 227 13 32
        numery wewnętrzne:
        101 sekretariat
        103 dyrektor
        105 zastępca dyrektora
        107 pokój nauczycielski
      • Werynia 501
        36-100 Kolbuszowa


        Poland
      • 814-14-04-726
      • Zbigniew Bogacz
        zbigniew.bogacz@zswerynia.pl
      • Beata Bryk
        beata.bryk@zswerynia.pl
      • Elżbieta Rozmus-Maciąg
        elzbieta.rozmus@zswerynia.pl
      • Nabywca:
        Powiat Kolbuszowski
        ul. 11-go Listopada 10
        36-100 Kolbuszowa
        NIP 814-15-73-682

        Odbiorca:
        Zespół Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni
        Werynia 501
        36-100 Kolbuszowa
      • /ZSA-E501/zsae lub /ZSA-E501/domyslna
    • Logowanie