- Rezultaty projektu. Zestaw przepisów na Smoothie. Plan żywienia. Czterotygodniowy zestaw ćwiczeń. Portfolio z ziołami. E-book podsumowywujący projekt. E-book ABC - Zdrowia.
- Klimatyczna miejscówka
- Strefy relaksu
- Upowszechnianie projektu.
- Upowszechnianie wizyty w Polsce 2024
- Realizacja wizyty w Polsce
- Wizyta studyjna w ZSAE Werynia 2024. Plan wizyty.
- Newsletter
- Światowy Dzień Immunologii 2024
- Światowy Dzień Zdrowia 2024
- Upowszechnianie wizyty w Chorwacji 2023/24
- Mobilność w Chorwacji 2023
- Rekrutacja do Chorwacji grudzień 2023
- Światowy Dzień Żywności 2023
- Światowy Dzień Sprzątania Ziemi 2023
- Europejski Tydzień Mobilności 2023
- Działania ekologiczne 2022/23. Oszczędzanie energii i wody. Zbiórka elektrośmieci, baterii i nakrętek. Udział w projekcie Eko Szkoła.
- Dzień Sportu
- Upowszechnianie wizyty w Rumunii 2023
- Mobilność w Rumunii
- Rekrutacja do Rumunii 2023. Ogłoszenie o rekrutacji. Lista osób zakwalifikowanych i rezerwowych.
- Światowy Dzień Immunologii 2023
- Ewaluacja wizyty w Turcji
- Rekrutacja do Turcji. Ogłoszenie o rekrutacji. Lista osób zakwalifikowanych i rezerwowych.
- Światowy Dzień Zdrowia 2023
- Upowszechnianie wizyty w Turcji 2023
- Wizyta studyjna w Turcji 2023 podsumowanie.
- Plan wizyty studyjnej w Turcji
- Akcje charytatywne
- Światowy Dzień Żywności 2022
- Logo projektu. Konkurs. Wyniki.
- Europejski Tydzień Mobilności 2022
- Światowy Dzień Sprzątania Ziemi 2022
- Dokumentacja projektu. Regulaminy rekrutacji.
- Opis projektu
- Upowszechnianie projektu po jego realizacji
Światowy Dzień Żywności 2022
Światowy dzień żywności - wzmocnij swoją odporność z projektem MP Health Direct
Uczniowie Zespołu Szkół Agrotechniczno –Ekonomicznych w Weryni podczas zajęć praktycznych w ramach działań projektowych z okazji Światowego Dnia Żywności wykonywali soki, syropy, napoje oraz potrawy wpływające pozytywnie na wzmocnienie i odporność organizmu. Ważne, żeby o odporność organizmu dbać nie tylko w okresie jesienno-zimowym, ale przez cały rok. Uczniowie w przygotowaniu napojów i potraw wykorzystywali produkty określane jako Superfoods. Są to produkty naturalne, nieprzetworzone, a zawierające składniki działające wyjątkowo pozytywnie na organizm wzmacniając odporność i poprawiając funkcje całego organizmu. Korzystając z jesiennych darów natury uczniowie zebrali, przynieśli i poznali zdrowotne działanie miodu, owoców czarnego bzu, aronii, pigwy i pigwowca, cytryny, jabłek, malin oraz przypraw i ziół takich jak czosnek, natka pietruszki imbir, kurkuma, cynamon i goździki. W sporządzaniu potraw należy również pamiętać o wykorzystaniu różnego rodzaju kiszonek, które są bardzo dobrym źródłem witaminy C. Należy również pamiętać o właściwym wykonywaniu potraw, aby długotrwałe działanie wysoką temperaturą nie zniszczyło: witamin, składników mineralnych, związków antyseptycznych zawartych w produktach i dawały pożądany efekt.
Z wymienionych produktów uczniowie wykonali: syrop z owoców z czarnego bzu z imbirem; syrop z cytryny, imbiru i miodu; syrop z cytryny, imbiru, czosnku i miodu; sok malinowy; sok aroniowy z liśćmi wiśni, sok aroniowo-jabłkowy; syrop z pigwy; oczyszczający napój z natki pietruszki, jabłka i cytryny; deser mocno-owocowy oraz rozgrzewające dania wzmacniające odporność: kapuśniak z kaszą jaglaną; makaron razowy ze szpinakiem, cieciorką i sosem pomidorowym z ziołami; kaszę gryczaną z dynią i imbirem.
Polecamy do wykonania w domu:
- Syrop z cytryny, imbiru, czosnku i miodu - Naturalny antybiotyk
Składniki:
- 4 cytryny
- 2 główki czosnku
- 7 cm. imbiru
- 1 szkl. miodu
- 1 szkl. przegotowanej wody
Wykonanie:
Przeprowadź obróbkę wstępną surowców. Z cytryn wyciśnij sok, imbir i czosnek zetrzyj na drobnych oczkach tarki, połącz je. Stopniowo dolewaj wodę i zblenderuj, połącz z miodem i przelej do butelek lub słoików i przetrzymuj w lodówce.
Stosowanie: 1 łyżka stołowa dziennie.
- SYROP Z OWOCÓW CZARNEGO BZU
Składniki:
1 ⅓ szklanki świeżych owoców czarnego bzu
3 szklanki wody
2 łyżki startego na tarce świeżego kłącza (jeśli nie lubisz ostrych w smaku syropów dodaj mniej imbiru, możesz też użyć 1 łyżki imbiru w proszku zamiast świeżego kłącza)
1 łyżeczka cynamonu w proszku, najlepiej cejlońskiego
½ łyżeczki sproszkowanych goździków lub 1 goździk w całości
⅓ szklanki dobrej jakości miodu (zacznij od 2-3 łyżek i dodaj tyle, żeby Ci smakowało)
JAK ZROBIĆ SOK Z CZARNEGO BZU?
1. Świeże owoce czarnego bzu starannie umyj, pozbądź się niedojrzałych owoców. Dojrzały czarny bez powinien, jak sama nazwa wskazuje, mieć czarny kolor.
2. Przełóż owoce do garnka, dodaj wszystkie składniki, za wyjątkiem miodu i gotuj na wolnym ogniu ok 30-45 minut.
3. Odstaw do wystygnięcia, aż będzie lekko ciepły. Następnie przy użyciu sitka oddziel pulpę od soku.
4. Teraz do soku dodaj miód, wymieszaj, spróbuj. Jeśli syrop jest odpowiednio słodki przelej go np. do słoika i przechowuj koniecznie w lodówce. `jeśli chcesz zrobić zapasy na zimę bez przechowywania w lodówce wówczas trzeba taki sok pasteryzować.
- Rozgrzewający kapuśniak z kaszą jaglaną:
Składniki:
- ziemniaki - 400 g
- kasza jaglana - 2-3 łyżki
- kiszona kapusta - 100 - 150 g
- cebula - 1 sztuka
- marchewka - 2 sztuki
- soczewica czerwona - 1 łyżka
- bulion np. z poprzedniego dnia- 1,5 l
- przyprawy: sól, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek
Przygotowanie:
Pokrojoną w drobną kostkę cebulę szklimy na odrobinie oliwy, następnie dodajemy ziele angielskie i liście laurowe, suchą kaszę i soczewicę. Po ok. 2 minutach dodajemy startą na tarce o średnich oczkach marchewkę oraz ziemniaki pokrojone w drobną kostkę. Całość zalewamy bulionem i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok. 20 minut. Następnie dodajemy poszatkowaną kapustę kiszoną (ilość w zależności od tego, jak kwaśne danie chcemy uzyskać) i czosnek. Gotujemy jeszcze przez 10 minut.
- Makaron razowy ze szpinakiem, cieciorką i sosem pomidorowym gr. 3 osobowa
Składniki:
makaron razowy orkiszowy lub makaron razowy żytni - ½ opakowania
cieciorka - ugotowana lub z puszki - 400 g
szpinak - 100 g
pomidory z puszki - 300 - 350 g
cebula - 1 sztuka
marchewka - 1 sztuka
przyprawy: sól, pieprz, czosnek, papryka słodka i ostra, ulubione zioła
Przygotowanie:
Posiekaną drobno cebulę podsmażamy na odrobinie oliwy lub oleju. Dodajemy startą na tarce marchewkę. Po kilku minutach całość zalewamy pomidorami, dodajemy przyprawy i doprowadzamy do wrzenia, następnie gotując przez ok. 5 minut. Następnie dodajemy ugotowaną cieciorkę i szpinak. Opcjonalnie możemy dodać 1 łyżkę jogurtu naturalnego lub śmietany. Gotowy sos podajemy z ugotowanym wcześniej makaronem. Gotowe danie możemy posypać parmezanem.
- Kasza gryczana z dynią
Składniki:
kasza gryczana - 150 - 200 g
dynia pokrojona w drobną kostkę - 1 szklanka
por - biała część
pieczarki - 4 sztuki
papryka - ½ sztuki
marchewka - 1 sztuka
korzeń pietruszki - 1 sztuka
przyprawy: sól, pieprz, czosnek, papryka słodka i ostra, ulubione zioła
opcjonalnie: mięso mielone, passata pomidorowa, jarmuż, pomidory suszone
oliwa do smażenia
Przygotowanie:
Pora, pokrojoną w słupki marchewkę i pietruszkę oraz pieczarki pokrojone w półplasterki podsmażamy na odrobinie oliwy. Jeśli chcemy przygotować danie mięsne, dodajemy mielone mięso do warzyw. Gdy będzie podsmażone, dodajemy paprykę i dynię pokrojone w kostkę oraz przyprawy. Pod koniec gotowania wsypujemy ugotowaną wcześniej kaszę. Opcjonalnie możemy dodać passatę pomidorową i pomidory suszone. Gotowe danie posypujemy świeżym jarmużem lub/i parmezanem.
34