• Światowy Dzień Żywności 2022

        • Światowy dzień żywności - wzmocnij  swoją odporność z projektem  MP Health Direct

          Uczniowie Zespołu Szkół Agrotechniczno –Ekonomicznych w Weryni podczas zajęć praktycznych w ramach działań projektowych z okazji Światowego Dnia Żywności wykonywali soki, syropy, napoje oraz potrawy wpływające pozytywnie na wzmocnienie i odporność organizmu. Ważne, żeby o odporność organizmu dbać nie tylko w okresie jesienno-zimowym, ale przez cały rok. Uczniowie w przygotowaniu napojów i potraw wykorzystywali produkty określane jako Superfoods. Są to produkty naturalne, nieprzetworzone, a zawierające składniki działające wyjątkowo pozytywnie na organizm wzmacniając odporność i poprawiając funkcje całego organizmu. Korzystając z jesiennych darów natury uczniowie zebrali, przynieśli i poznali zdrowotne działanie miodu, owoców czarnego bzu, aronii, pigwy i pigwowca, cytryny, jabłek, malin oraz przypraw i ziół takich jak czosnek, natka pietruszki imbir, kurkuma, cynamon i goździki. W sporządzaniu potraw należy również pamiętać o wykorzystaniu różnego rodzaju kiszonek, które są bardzo dobrym źródłem witaminy C. Należy również pamiętać o właściwym wykonywaniu potraw, aby długotrwałe działanie wysoką temperaturą nie zniszczyło: witamin, składników mineralnych, związków antyseptycznych zawartych w produktach i dawały pożądany efekt.

          Z wymienionych produktów uczniowie wykonali: syrop z owoców z czarnego bzu z imbirem; syrop z cytryny, imbiru i miodu; syrop z cytryny, imbiru, czosnku i miodu; sok malinowy; sok aroniowy z liśćmi wiśni, sok aroniowo-jabłkowy; syrop z pigwy; oczyszczający napój z natki pietruszki, jabłka i cytryny; deser mocno-owocowy oraz rozgrzewające dania wzmacniające odporność: kapuśniak z kaszą jaglaną; makaron razowy ze szpinakiem, cieciorką i sosem pomidorowym z ziołami; kaszę gryczaną z dynią i imbirem.

          Polecamy do wykonania w domu:

          1. Syrop z cytryny, imbiru, czosnku i miodu - Naturalny antybiotyk

           

          Składniki:

          • 4 cytryny
          • 2 główki czosnku
          • 7 cm. imbiru
          • 1 szkl. miodu
          • 1 szkl. przegotowanej wody

          Wykonanie:

          Przeprowadź obróbkę wstępną surowców. Z cytryn wyciśnij sok, imbir i czosnek zetrzyj na drobnych oczkach tarki, połącz je. Stopniowo dolewaj wodę i zblenderuj, połącz z miodem i przelej do butelek lub słoików i przetrzymuj w lodówce.

          Stosowanie: 1 łyżka stołowa dziennie.

          1. SYROP Z OWOCÓW CZARNEGO BZU

          Składniki:

           

          1 ⅓ szklanki świeżych owoców czarnego bzu

          3 szklanki wody

          2 łyżki startego na tarce świeżego kłącza (jeśli nie lubisz ostrych w smaku syropów dodaj mniej imbiru, możesz też użyć 1 łyżki imbiru w proszku zamiast świeżego kłącza)

          1 łyżeczka cynamonu w proszku, najlepiej cejlońskiego

          ½ łyżeczki sproszkowanych goździków lub 1 goździk w całości

          ⅓ szklanki dobrej jakości miodu (zacznij od 2-3 łyżek i dodaj tyle, żeby Ci smakowało)

           

          JAK ZROBIĆ SOK Z CZARNEGO BZU?

          1.   Świeże owoce czarnego bzu starannie umyj, pozbądź się niedojrzałych owoców. Dojrzały czarny bez powinien, jak sama nazwa wskazuje, mieć czarny kolor.

          2.   Przełóż owoce do garnka, dodaj wszystkie składniki, za wyjątkiem miodu i gotuj na wolnym ogniu ok 30-45 minut.

          3.   Odstaw do wystygnięcia, aż będzie lekko ciepły. Następnie przy użyciu sitka oddziel pulpę od soku.

          4.   Teraz do soku dodaj miód, wymieszaj, spróbuj. Jeśli syrop jest odpowiednio słodki przelej go np. do słoika i przechowuj koniecznie w lodówce. `jeśli chcesz zrobić zapasy na zimę bez przechowywania w lodówce wówczas trzeba taki sok pasteryzować.

          1. Rozgrzewający kapuśniak z kaszą jaglaną:

          Składniki:

          • ziemniaki - 400 g
          • kasza jaglana - 2-3 łyżki 
          • kiszona kapusta - 100 - 150 g
          • cebula - 1 sztuka
          • marchewka - 2 sztuki 
          • soczewica czerwona - 1 łyżka
          • bulion np. z poprzedniego dnia- 1,5 l
          • przyprawy: sól, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek

           

          Przygotowanie:

          Pokrojoną w drobną kostkę cebulę szklimy na odrobinie oliwy, następnie dodajemy ziele angielskie i liście laurowe, suchą kaszę i soczewicę. Po ok. 2 minutach dodajemy startą na tarce o średnich oczkach marchewkę oraz ziemniaki pokrojone w drobną kostkę. Całość zalewamy bulionem i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok. 20 minut. Następnie dodajemy poszatkowaną kapustę kiszoną (ilość w zależności od tego, jak kwaśne danie chcemy uzyskać) i czosnek. Gotujemy jeszcze przez 10 minut. 

           

          1. Makaron razowy ze szpinakiem, cieciorką i sosem pomidorowym gr. 3 osobowa

          Składniki:

          makaron razowy orkiszowy lub makaron razowy żytni - ½ opakowania

          cieciorka - ugotowana lub z puszki - 400 g

          szpinak - 100 g

          pomidory z puszki - 300 - 350 g

          cebula - 1 sztuka

          marchewka - 1 sztuka

          przyprawy: sól, pieprz, czosnek, papryka słodka i ostra, ulubione zioła

          Przygotowanie:

          Posiekaną drobno cebulę podsmażamy na odrobinie oliwy lub oleju. Dodajemy startą na tarce marchewkę. Po kilku minutach całość zalewamy pomidorami, dodajemy przyprawy i doprowadzamy do wrzenia, następnie gotując przez ok. 5 minut. Następnie dodajemy ugotowaną cieciorkę i szpinak. Opcjonalnie możemy dodać 1 łyżkę jogurtu naturalnego lub śmietany. Gotowy sos podajemy z ugotowanym wcześniej makaronem. Gotowe danie możemy posypać parmezanem.

          1. Kasza gryczana z dynią

          Składniki:

          kasza gryczana - 150 - 200 g

          dynia pokrojona w drobną kostkę - 1 szklanka

          por - biała część

          pieczarki - 4 sztuki

          papryka - ½ sztuki

          marchewka - 1 sztuka

          korzeń pietruszki - 1 sztuka

          przyprawy: sól, pieprz, czosnek, papryka słodka i ostra, ulubione zioła

          opcjonalnie: mięso mielone, passata pomidorowa, jarmuż, pomidory suszone

          oliwa do smażenia

           

          Przygotowanie:

          Pora, pokrojoną w słupki marchewkę i pietruszkę oraz pieczarki pokrojone w półplasterki podsmażamy na odrobinie oliwy. Jeśli chcemy przygotować danie mięsne, dodajemy mielone mięso do warzyw. Gdy będzie podsmażone, dodajemy paprykę i dynię pokrojone w kostkę oraz przyprawy. Pod koniec gotowania wsypujemy ugotowaną wcześniej kaszę. Opcjonalnie możemy dodać passatę pomidorową i pomidory suszone. Gotowe danie posypujemy świeżym jarmużem lub/i parmezanem. 

    • Kontakty

      • Zespół Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych im. Komisji Edukacji Narodowej w Weryni
      • 17 227 14 41 lub
        17 227 13 32
        numery wewnętrzne:
        101 sekretariat
        103 dyrektor
        105 zastępca dyrektora
        107 pokój nauczycielski
      • Werynia 501
        36-100 Kolbuszowa


        Poland
      • 814-14-04-726
      • Zbigniew Bogacz
        zbigniew.bogacz@zswerynia.pl
      • Beata Bryk
        beata.bryk@zswerynia.pl
      • Elżbieta Rozmus-Maciąg
        elzbieta.rozmus@zswerynia.pl
      • Nabywca:
        Powiat Kolbuszowski
        ul. 11-go Listopada 10
        36-100 Kolbuszowa
        NIP 814-15-73-682

        Odbiorca:
        Zespół Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni
        Werynia 501
        36-100 Kolbuszowa
      • /ZSA-E501/zsae lub /ZSA-E501/domyslna
    • Logowanie