- Rezultaty projektu. Zestaw przepisów na Smoothie. Plan żywienia. Czterotygodniowy zestaw ćwiczeń. Portfolio z ziołami. E-book podsumowywujący projekt. E-book ABC - Zdrowia.
- Klimatyczna miejscówka
- Strefy relaksu
- Upowszechnianie projektu.
- Upowszechnianie wizyty w Polsce 2024
- Realizacja wizyty w Polsce
- Wizyta studyjna w ZSAE Werynia 2024. Plan wizyty.
- Newsletter
- Światowy Dzień Immunologii 2024
- Światowy Dzień Zdrowia 2024
- Upowszechnianie wizyty w Chorwacji 2023/24
- Mobilność w Chorwacji 2023
- Rekrutacja do Chorwacji grudzień 2023
- Światowy Dzień Żywności 2023
- Światowy Dzień Sprzątania Ziemi 2023
- Europejski Tydzień Mobilności 2023
- Działania ekologiczne 2022/23. Oszczędzanie energii i wody. Zbiórka elektrośmieci, baterii i nakrętek. Udział w projekcie Eko Szkoła.
- Dzień Sportu
- Upowszechnianie wizyty w Rumunii 2023
- Mobilność w Rumunii
- Rekrutacja do Rumunii 2023. Ogłoszenie o rekrutacji. Lista osób zakwalifikowanych i rezerwowych.
- Światowy Dzień Immunologii 2023
- Ewaluacja wizyty w Turcji
- Rekrutacja do Turcji. Ogłoszenie o rekrutacji. Lista osób zakwalifikowanych i rezerwowych.
- Światowy Dzień Zdrowia 2023
- Upowszechnianie wizyty w Turcji 2023
- Wizyta studyjna w Turcji 2023 podsumowanie.
- Plan wizyty studyjnej w Turcji
- Akcje charytatywne
- Światowy Dzień Żywności 2022
- Logo projektu. Konkurs. Wyniki.
- Europejski Tydzień Mobilności 2022
- Światowy Dzień Sprzątania Ziemi 2022
- Dokumentacja projektu. Regulaminy rekrutacji.
- Opis projektu
- Upowszechnianie projektu po jego realizacji
Upowszechnianie wizyty w Polsce 2024
Podsumowanie wizyty partnerów!
W dniach od 3 do 7 czerwca gościliśmy w naszej szkole 25 osób ze szkół partnerskich z projektu MP Health Direct. Byli to uczniowie i ich opiekunowie z Chorwacji, Turcji i Rumunii. Pierwszy dzień wizyty był bardzo aktywny. Goście zostali oprowadzeni po Kolbuszowej, a następnie przywitani w naszej szkole. Uczniowie z Weryni uczyli swoich kolegów obliczać wskaźnik BMI i interpretować wyniki, obliczać wartość odżywczą i energetyczną potraw, zapoznali ich również z przygotowanymi w trakcie realizacji projektu produktami - żywnością super foods przez degustację kiszonek, syropów i soków z produktów regionalnych cieszyła się dużym zainteresowaniem. Uczniowie z Chorwacji zaprezentowali W jaki sposób żywienie wpływa na odporność? przedstawili działania oraz wypracowane rezultaty oraz 4-tygodniowy plan ćwiczeń fizjoterapeutycznych.
Następnie zaprosiliśmy naszych gości na stadion Werynianki, gdzie w pięknej zielonej scenerii zorganizowaliśmy pamiętając o tym, że na zdrowy styl życia oprócz sposobu żywienia ogromny wpływ ma aktywność fizyczna. Więc wspólnie odbyły się rozgrywki sportowe oraz zumba, która prowadzona była przez szkolny zespół taneczny ELITE DANCE. Dzień zakończył się wspólnym grillowaniem.
Wtorek czyli 4 czerwca spotkaliśmy się z lokalną społecznością w Domu Kultury w Kolbuszowej w ramach wydarzenia Zdrowie na ulicy aby przedstawić naszych partnerów oraz zaprezentować działania jakie możemy podjąć w celu poprawy funkcjonowania organizmu poprzez podnoszenie świadomości z zakresu odporności, odpowiednich ćwiczeń sportowych, zabiegów fizjoterapeutycznych z elementami psychologii. W trakcie wydarzenia odbywała się degustacja różnych soków i syropów na odporność, trawienie oraz potraw regionalnych i tradycyjnych polskich. Były tureckie gołąbki, dokonywano pomiarów ciśnienia, prezentowano podstawy fizjoterapii.
Kolejny dzień upłynął intensywnie na Uniwersytecie Rzeszowskim - wykładzie dotyczącym zdrowego odżywiania oraz warsztatach z zakresu sporządzania potraw z wykorzystaniem produktów podnoszących odporność, analizy sensorycznej i wykonywania lodów probiotycznych. Wykład omawiał wpływ żywienia na stan zapalny organizmu. Dowiedzieliśmy się jakie składniki wpływają pro i przeciwzapalnie, jaki jest wpływ antyoksydantów na stan zapalny organizmu. Uczestnicy warsztatów od profesjonalisty mogli uczyć się wykonywać, komponować i dekorować potrawy pamiętając o stylu zero waste czyli zmniejszeniu ilości marnowanej żywności z zastosowaniem ziół.
Mogliśmy zdegustować lody z dodatkiem bakterii probiotycznych. Grupa projekotwa badała wrażliwość sensoryczną zmysłu wzroku, smaku i powonienia i dokonywała ocenę organoleptyczną lodów funkcjonalnych. Po intensywnych działaniach przyszedł czas na zwiedzanie Rzeszowa w trakcie którego uczennice z ZSA-E przedstawiały historię miasta swoim kolegom.
W czwarte odbyła się wycieczka po Krakowie – rynku ze zwiedzaniem głównych atrakcji, próbowaniem tradycyjnych polskich przysmaków. Zakończyła się wyjściem na Kopiec Kościuszki, z którego można było podziwiać panoramę Krakowa.
W ostatnim dniu odbyły się warsztaty z udziałem pań z Koła Gospodyń w Weryni. Po zaprezentowaniu tradycyjnych strojów, haftów i potraw wykonaliśmy nasze ulubione pierogi z różnymi nadzieniami. Odbyło się podsumowanie działań projektu, uczestnicy rozwiązali ankiety, otrzymali certyfikaty, był to również czas na podsumowanie wizyty i pożegnania.
Głównym celem wizyty w Polsce było rozwijanie kreatywności uczniów, kultywowanie tradycji kulinarnych naszego regionu, rozwijanie i prezentacja umiejętności kluczowych przydatnych w pracy zawodowej, wymiana wiedzy i doświadczeń uczniów, zdobywanie nowego doświadczenia zawodowego związanego ze zdrowiem, zdrowym odżywianiem, sportem i nauką języków obcych, poznanie polskiej kultury i zwyczajów żywieniowych wzmocnienie umiejętności kluczowych oraz ugruntowanie wiedzy zawodowej.
Realizacja wizyty studyjnej w Polsce odbywa się dzięki projektowi MP Health Direct o numerze 2022-1-PL01-KA220-SCH-000085655 na zasadach Programu Erasmus+ sektor Edukacja szkolna - akcja KA220.
Serdecznie dziękujemy wszystkim zaangażowanym w realizację działań projektowych.
33