- Rezultaty projektu. Zestaw przepisów na Smoothie. Plan żywienia. Czterotygodniowy zestaw ćwiczeń. Portfolio z ziołami. E-book podsumowywujący projekt. E-book ABC - Zdrowia.
- Klimatyczna miejscówka
- Strefy relaksu
- Upowszechnianie projektu.
- Upowszechnianie wizyty w Polsce 2024
- Realizacja wizyty w Polsce
- Wizyta studyjna w ZSAE Werynia 2024. Plan wizyty.
- Newsletter
- Światowy Dzień Immunologii 2024
- Światowy Dzień Zdrowia 2024
- Upowszechnianie wizyty w Chorwacji 2023/24
- Mobilność w Chorwacji 2023
- Rekrutacja do Chorwacji grudzień 2023
- Światowy Dzień Żywności 2023
- Światowy Dzień Sprzątania Ziemi 2023
- Europejski Tydzień Mobilności 2023
- Działania ekologiczne 2022/23. Oszczędzanie energii i wody. Zbiórka elektrośmieci, baterii i nakrętek. Udział w projekcie Eko Szkoła.
- Dzień Sportu
- Upowszechnianie wizyty w Rumunii 2023
- Mobilność w Rumunii
- Rekrutacja do Rumunii 2023. Ogłoszenie o rekrutacji. Lista osób zakwalifikowanych i rezerwowych.
- Światowy Dzień Immunologii 2023
- Ewaluacja wizyty w Turcji
- Rekrutacja do Turcji. Ogłoszenie o rekrutacji. Lista osób zakwalifikowanych i rezerwowych.
- Światowy Dzień Zdrowia 2023
- Upowszechnianie wizyty w Turcji 2023
- Wizyta studyjna w Turcji 2023 podsumowanie.
- Plan wizyty studyjnej w Turcji
- Akcje charytatywne
- Światowy Dzień Żywności 2022
- Logo projektu. Konkurs. Wyniki.
- Europejski Tydzień Mobilności 2022
- Światowy Dzień Sprzątania Ziemi 2022
- Dokumentacja projektu. Regulaminy rekrutacji.
- Opis projektu
- Upowszechnianie projektu po jego realizacji
Światowy Dzień Żywności 2023
Światowy Dzień Żywności w ZSA-E z projektem MPHD 2023!
W tym roku szkolnym z okazji Światowego Dnia Żywności postanowiliśmy zwiększyć wiedzę na temat kiszonych produktów. Kiszonki jesienią to doskonały sposób na wzmocnienie odporności i poprawę zdrowia. Zawierają wiele witamin, minerałów, antyoksydantów i probiotyków, które wspierają naturalną florę bakteryjną organizmu i chronią przed infekcjami. Kiszonki są też smaczne i łatwe do przygotowania. W trakcie zajęć praktycznych i realizacji działań w projekcie MP Health Direct skorzystaliśmy z naszych regionalnych produktów polskich takie jak: kapusta, marchewka, kalafior oraz bardzo pożywnych dla organizmu jaj.
Oprócz wspomnianych produktów można kisić różne warzywa i owoce, takie jak: buraki, papryka, seler, brokuły, rzodkiewki, cytryny, jabłka czy śliwki. Kiszenie polega na umieszczeniu produktów w szczelnie zamkniętym naczyniu z solanką i przyprawami, a następnie przechowywaniu ich w chłodnym miejscu przez kilka tygodni lub miesięcy. W ten sposób produkty fermentują i zyskują charakterystyczny smak i aromat. Jest to również jeden ze sposobów utrwalania żywności, który zachodzi w naturalny sposób przy udziale bakterii fermentacji mlekowej, które przekształcają cukry zawarte w warzywach w kwas mlekowy. Dzięki temu np. kapusta staje się bardziej strawna i bogata w wartościowe składniki takie jak witaminy ,minerały oraz antyoksydanty i probiotyki.
Uczestnicy projektu wykonywali również potrawy mające korzystny wpływ na odporność organizmu oraz poprawiające funkcje trawienne np.: zielony twarożek - z dużą ilością różnych natek i ziół, ciasto na bazie buraka czerwonego oraz oczyszczający i podnoszący odporność napój z imbiru.
W realizacji działań projektu wzięła udział klasa 2 w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych pod opieką zespołu projektowego Agnieszki Biestek , Anny Wróbel i Joanny Godzisz. Po długich przygotowaniach mogliśmy skonsumować nasze pięknie wyglądające smakołyki. Smakowały wspaniale.
Przepisy kulinarne na jesienne przetwory
-
Kiszona kapusta w słoikach:
Składniki
- 5 kg poszatkowanej kapusty
- 0, 5 kg startej marchwi
- 5,5 łyżek soli kamiennej
- kminek, inne przyprawy: liść laurowy i ziele angielskie
Sposób przygotowania:
- Główkę kapusty oczyść z nadpsutych liści i wszelkich niedoskonałości. Podziel i drobno poszatkuj. Marchew obierz, umyj i zetrzyj na tarce na wiórki.
- Warzywa wymieszaj razem z kminkiem.
- Ułóż warstwę warzyw w naczyniu (np. plastikowej misce lub wiaderku) zasyp solą, ułóż warstwę warzyw, zasyp solą itd. Wymieszaj. Odczekaj ok. 2 godziny, by kapusta zmiękła.
- Wymieszaj jeszcze raz kapustę z dodatkami i ciasno układaj w słoikach aby nie było powietrza, a sok przykrywał kapustę.
- Przez tydzień trzymaj słoiki w ciepłym miejscu aby kapusta fermentowała.
- Następnie przenieś do zimnej piwniczki lub lodówki.
-
Kiszony kalafior
Składniki:
- 2 średnie kalafiory
- 4 ząbki czosnku
- 4 listki laurowe
- 8 ziaren ziela angielskiego
- kawałek korzenia chrzanu
- 1 lub 2 baldachy kopru, mogą być też suszone łodygi albo łodygi i baldachy wyjęte z kiszonych ogórków, też są super!
- 3 plastry imbiru
- opcjonalnie (liście malin, czarnych porzeczek, dębu, chrzanu)
- 3 łyżki soli
- 3,5 litra wody
- ja dodaję zawsze kilka łyżek wody z kiszonych ogórków własnej roboty dla zakwaszenia i zaszczepienia kiszonki.
Wykonanie:
- Kalafiory oczyść i podziel na różyczki.
- Zagotowuj wodę w garnku z solą. Ostudź do temperatury pokojowej.
- Do czystego słoika włóż różyczki kalafiora, koper, pokrojony w słupki chrzan, ziele, listki i plastry imbiru.
- Zalej wodą, dociśnij kalafior, żeby nie pływał po powierzchni np. spodeczkiem.
- Zostaw do zakiszenia na blacie w kuchni na 3 dni.
- Po 3 dniach jest już dobry ale jeśli wolicie mocniej kiszony zostawcie go na dłużej. Po tygodniu można zakręcić słoik i wynieść w zimne miejsce lub wstawić do lodówki.
Kiszone jajka
Składniki:
- 8 jajek
- 2 szklanki octu
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka przyprawy do kiszenia
- 1 łyżeczka czerwonej papryki w płatkach
- 4-5 ząbków czosnku
- laska cynamonu
- 2-3 papryki habanero (opcjonalnie)
- 1/2 czerwonej papryki
- kilka pierścieni cebuli
- 2-3 zielone papryczki jalapeno (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Jajka gotujemy na twardo i studzimy.
- Papryczki kroimy w cienkie plasterki.
- Wszystkie wyżej wymienione składniki zalewy (poza jajkami) wkładamy do garnka.
- Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 10-15 minut, co jakiś czas mieszając.
- Zdejmujemy zalewę z ognia.
- Wyławiamy kilka plasterków papryczki/cebuli/przypraw i przekładamy do wyparzonego słoika.
- Następnie wkładamy 3 jajka.
- Ponownie wyławiamy z zalewy kilka plasterków papryki/cebuli/przypraw i dodajemy kolejne jajka.
- Czynność kontynuujemy, aż zużyjemy wszystkie jajka i składniki zalewy.
- Zalewamy wszystkie składniki zalewą.
- Dokładnie zakręcamy słoiki i je studziamy.
- Słoiki wkładamy na 2-3 tygodnie do lodówki.
Imbir na wszystko
2 porcje | 84 kcal | 6,5 g cukier | 6 g błonnik
Składniki:
- 4 marchewki,
- sok z 1 limonki,
- 2 cm korzenia imbiru,
- 200 g szpinaku,
- garstka natki pietruszki,
- 200 ml wody.
Sposób przyrządzenia:
Obierz, posiekaj i zmiksuj marchewki. Dodaj sok z limonki i ponownie miksuj. Po kilku sekundach dorzuć resztę: obrany i posiekany imbir, szpinak, pietruszkę i wodę.