• Ogłoszenie o rekrutacji

          • Zapraszamy uczniów do wzięcia udziału w rekrutacji do projektu o numerze 2022-1-PL01-KA121-VET-000053647 w celu odbycia 3-tygodniowej zagranicznej praktyki zawodowej w Ostravie.

            Szczegółowych informacji udzielają: koordynator projektu - Urszula Kuna oraz Elżbieta Rozmus-Maciąg sekretarz szkoły i Bogusława Sobowska-Rekut.

            Regulamin rekrutacji.pdf

            Formularz dla uczestnika.pdf

            Kserokopia świadectwa za ubiegły rok szkolny

          • Relacja z Rumunii - dzień 5 ostatni

          • Jak staropolskie przysłowie mówi ,, wszystko co dobre szybko się kończy”, tak i nasz pobyt w Rumunii dobiega końca.

            Ostatniego dnia po licznych fizycznych ćwiczeniach, atrakcjach rekreacyjnych mogliśmy się nacieszyć widokami pięknej architektury Bukaresztu. ,,City tour with stops’’ i wizyta w Muzeul Municipiului Bucuresti to zdecydowanie największe atrakcje dzisiejszego dnia. Tętniące życiem miasto, kręte romańskie uliczki na pewno na długo zapadną w naszej pamięci. Wzmocnieni i najedzeni rumuńskimi pysznościami ruszyliśmy dalej zwiedzać zakątki stolicy Rumunii. Tym razem udaliśmy się zwiedzać Pałac Parlamentu w Bukareszcie, który zrobił na nas ogromne wrażenie. Budynek ten to drugi największy pałac na całym świecie. Wszystkie ,,perełki i detale” tej niesamowitej architektury zapierały wdech w piersiach. Najważniejszym i kulminacyjnym momentem tego dnia było uroczyste wręczenie certyfikatów i podsumowanie naszej wizyty. Nie jedna łezka poleciała, jak również morze miłych słów. Po tych wydarzeniach wizyta w Narodowym Muzeum Historii była zwieńczeniem naszej tygodniowej przygody.

            Przed nami krótka noc bo o 3.30 wyruszmy już na lotnisko, by na chwilę odwiedzić naszą stolicę, a następnie wrócić do naszych ukochanych rodzin. Mobilność do Rumunii to na pewno niezapomniane doświadczenie na całe nasze życie. Będziemy mile wspominać spędzony tutaj czas. Mamy nadzieję, że będziemy podtrzymywać kontakty z naszymi zagranicznymi przyjaciółmi

            Autor: Weronika Fitał

          • Relacja z Rumunii - dzień 4

          • Szkoda było nam opuszczać ten raj, ale nie mieliśmy wyjścia. Po takim zdrowym wypoczynku i smakowitym śniadaniu musieliśmy wyjechać z Cabana Trei Brazi. Jednak tylko przez chwilę było nam smutno, bo czekały na nas kolejne atrakcje. Zwiedziliśmy Zamek w Branie, czyli ten słynny „Zamek Drakuli” . Kim on był? To legendarny wampir, pierwowzór wszystkich wampirów, hrabia Drakula przebywał tutaj, rządził i pożywiał się. Ta interesująca forteca według przewodników jest jednym z najpiękniejszych miejsc w Rumunii. Oczywiście odwiedziliśmy też Braszów, czyli średniowieczne miasto reprezentujące różne style architektoniczne, oczywiście z ratuszem, którego początki sięgają 1410 roku. Zmęczeni wróciliśmy do hotelu, ale za to poznaliśmy Transylwanię!

            Autor: Katarzyna Wachowska

          • Zdrowo na wesoło w ZSAE!

          • Światowy Dzień Zdrowia w ramach projektu pt. “MP Health Direct” .

            Światowy Dzień Zdrowia upamiętnia rocznicę powstania Światowej Organizacji Zdrowia w 1948 r. ( w tym roku to już 75 lat). Wydarzenie to rozpoczyna Miesiąc Zdrowia oraz rok działań pod przewodnim tematem „Zdrowie dla wszystkich”  #HealthForAll   #WHO75.

            Celem obchodów  jest poruszanie najważniejszych problemów zdrowotnych dotyczących ludzi. Nie dotyczą one tylko właściwego odżywiania odpowiedniej aktywności fizycznej ale i dbania o nasze środowisko oraz najbliższe otoczenie.

            Po wielu przygotowaniach uczestnicy projektu “MP Health Direct” przygotowali tematyczną prezentację oraz zdrowe przepisy kulinarne, zgromadziliśmy potrzebne materiały biurowe oraz produkty spożywcze.

            Nasze działania w ramach Światowego Dnia Zdrowia rozpoczęliśmy od zadbania o kondycję fizyczną. Na początek krótka rozgrzewka w nowej sali tanecznej, później uczestnicy wydarzenia  poszerzyli swoją wiedzę na temat historii tego dnia, zdrowia, głównie pod kątem chorób cywilizacyjnych, żywności Super Foods, przeciwutleniaczy znajdujących się w żywności, stylu Zero West, Wegetarianizmu, Śladu węglowego. W wyniku ich pracy powstały piękne plakaty związane z chorobami cywilizacyjnymi oraz przepyszne smoothi, przekąski i potrawy, które nie tylko cieszyły oko i żołądek ale  były również zdrowe.

            Spośród nowoczesnych nurtów mających na celu poprawę naszego życie, zdrowia i świata,  fundamentem naszego projektu są:

            -Styl slow food, który zachęca nas do uważnego i niespiesznego celebrowania jedzenia z nieprzetworzonych i regionalnych produktów,

            -koncepcja Zero Waste czyli oszczędniejsze i lepsze gospodarowanie surowcami oraz  ograniczenie odpadów,

            -superfoodsto wprowadzanie ekologicznych, zdrowych produktów,  które zawierają antyoksydanty, dużo witamin i składników mineralnych,  poprawiających  naszą odporność organizmu,

            - zmniejszenie śladu węglowego to dbanie o ekologię naszego środowiska w trakcie produkcji potraw czyli jak produkować aby jak najmniej wytworzyć CO2.

            Natomiast nasze zajęcia sportowe wpłynęły na poprawę kondycji i łagodzenie napięcia psychicznego.

            Dzięki tym działaniom zapobiegamy wielu chorobom cywilizacyjnym, których lista wciąż się wydłuża. Dlatego chcieliśmy przedstawić uczestnikom projektu i kolejnym odbiorcom jak możemy wspomóc nasz organizm dzięki innowacyjnym i  działaniom.

            Autor: A.Biestek

             

             

          • Relacja z Rumunii - dzień 3

          • Dzisiejszy dzień upłynął nam pod hasłem: „Zdrowe nawyki karpackie”. Żeby lepiej to zrozumieć udaliśmy się na wycieczkę tematyczną w Karpaty i zwiedziliśmy ten słynny Pałac Peleș w miejscowości Sinaia , w dolinie potoku Peleș, u podnóży gór Bucegi. Sami zobaczcie zdjęcia, bo to coś niesamowitego! Później odbywały się zajęcia rekreacyjne w Fun Park Trei Brazi, gdzie wszyscy świetnie się bawili i na pewno zrelaksowali. Tam obok, w Chacie Trei Brazi, spędziliśmy noc – to była prawdziwa karpacka przygoda! Zachwycająca lokalizacja pośród natury, niezapomniane widoki u podnóża masywu Postavarul, na szczycie Morarulu, na wysokości 1128 m, w zalesionej okolicy i z dala od miejskiego zgiełku. Jasne pokoje z widokiem na otaczającą przyrodę, wygodne łóżko i relaksujący pobyt. Po typowej, rumuńskiej kolacji w restauracji Cabana Trei Brazi, która przeniosła nas w dawne czasy, bo wszystko podane było w chłopskich naczyniach z gliny, mieliśmy czas na wspólną zabawę, czyli karaoke, tradycyjne tańce i gry. Oj, chyba tu zostaniemy :) 

            Autor: Katarzyna Wachowska

          • Relacja z Rumunii - dzień 2

          • We wtorek całą grupą przyjechaliśmy do szkoły i odbyliśmy kolejne, ciekawe warsztaty z pierwszej pomocy pod nazwą ,,Jak uratować życie". Nie było czasu na nudę, ponieważ nasi goście pokazali nam wiele przydatnych działań związanych z pierwszą pomocą. Mogliśmy nie tylko posłuchać wykładu, ale również sami poćwiczyć ratowanie życia. Po warsztatach zjedliśmy przygotowany dla nas lunch, podczas którego mogliśmy posmakować różnych tradycyjnych dań kuchni rumuńskiej. Zaraz potem przetransportowaliśmy się autobusem do centrum miasta. Tam czekała kolejna atrakcja, bo zwiedziliśmy ,,Muzeum Piłki Nożnej'', które znajduje się w budynku Muzeum Narodowego Sportu w Bukareszcie. Poznaliśmy tam historię piłki nożnej oraz różne kluby piłkarskie z Rumunii. Dla pasjonatów tej dyscypliny był to wspaniały czas! A na koniec dnia odbyły się zawody orientacyjne w Starym Mieście. Był to cudownie spędzony dzień w sympatycznej atmosferze.

            Autor: Klaudia Sitarz

          • Relacja z Rumunii - dzień 1

          • Rumunia jest piękna, Bukareszt zapiera dech w piersiach! Dzisiaj sami podróżowaliśmy publicznym transportem, by udać się do Liceul Tehnologic Sfantul Pantelimon. To szkoła średnia w Bukareszcie, która gości nas obecnie i jest naszym partnerem w programie Erasmus +. Poznaliśmy dziś wszystkich uczestników, czyli jeszcze młodzież z Chorwacji i z Turcji . Rumuńscy przyjaciele przygotowali mnóstwo ćwiczeń, zagadek i gier byśmy mogli porozmawiać o sobie, poznać swoje tradycje i kulturę. Najważniejsze, że uczniowie rozmawiali cały czas po angielsku i ćwiczyli umiejętność komunikacji w realu. Później rozpoczęło się sportowe szaleństwo, a mieliśmy do wyboru trzy dyscypliny: tenis stołowy, badminton i tzw. footnet. Ten ostatni u nas jest rzadziej spotykany, dlatego cieszył się największym naszym zainteresowaniem. Rozgrywa się go na boisku do tenisa ziemnego, ale gra się zwyczajnie piłką i nogą. Następnie udaliśmy się do Areny Narodowej, czyli na stadion narodowy Rumunii w Bukareszcie. Odbywają się tu mecze reprezentacji tego kraju oraz mecze finałowe o Puchar Rumunii.

            Autor: Katarzyna Wachowska

          • Powiatowe uroczystości Święta Konstytucji 3 Maja

          • W tym roku minęła 232 rocznica uchwalenia Konstytucji 3 Maja. Nasi przodkowie żyjący ponad 200 lat temu wiedzieli oraz rozumieli czym jest prawdziwa wolność i dobro ojczyzny. Dlatego opracowali i uchwalili prawo, które miało wzmocnić państwo, jednocześnie likwidując to co je niszczyło i ciągnęło na dno Europy. Młodzież naszej szkoły wspomniała tamte wydarzenia podczas uroczystej akademii w szkole oraz w Miejskim Domu Kultury w Kolbuszowej. W dniu 3 maja w MDK w Kolbuszowej odbyły się powiatowe uroczystości upamiętniające święto. Uczniowie z klasy 4z wraz z Zespółem Concordia na scenie MDK przed zebraną publicznością, władzami samorządowymi Miasta i Gminy Kolbuszowej, Starostwa Powiatu Kolbuszowskiego przypomniała w wierszach i piosenkach patriotycznych o tych odległych, ale bardzo ważnych dla tożsamości narodu polskiego wydarzeniach. Za piękny występ zostałą nagrodzona oklaskami od zebranych osób i gratulacjami od władz samorządowych.

            Autor: Bernadeta Olszówka
            fot. źródło: Powiat Kolbuszowski - Starostwo Powiatowe w Kolbuszowej

          • Buna dimineata Romania

          • Pobudka ok. 3-ciej nad ranem, bus do Warszawy, a  potem już prosto do nieba samolotemJ Wylądowaliśmy w Rumunii, temperatura podobna do naszej, choć chyba więcej słońca. Na lotnisku czekał kierowca, który zawiózł nas do Bukaresztu i już jesteśmy na miejscu. Miasto robi wrażenie i budzi podziw! Nie byłoby nas tutaj, czyli uczniów: Alicji Mazur, Weroniki Fitał, Klaudii Sitarz, Gabrieli Flis, Macieja Kiwaka i Michała Cyrana, a także opiekunów: Anny Fitał i Katarzyna Wachowskiej, gdyby nie projekt ERASMUS +. Zespół Szkół Agroteczniczno – Ekonomicznych działa tym razem w  projekcie pt. MP Health Direct: ‘Mental and Physical Health Direct’, czyli „Kierunek na zdrowie psychiczne i fizyczne” . Szkoła w Bukareszcie będzie odpowiedzialna za opracowanie działań związanych z aktywnością fizyczną, wpływającą na samopoczucie i rozładowanie napięcia psychicznego. Już nie możemy się doczekać kolejnego dnia.

            Rumunia graniczy z Węgrami i z Serbią na zachodzie, Bułgarią na południu wzdłuż Dunaju oraz Ukrainą i Mołdawią na północy, waluta tego kraju to LEJE.

            Autor: Katarzyna Wachowska

          • Eliminacje powiatowe Ogólnopolskiego Młodzieżowego Turnieju Motoryzacyjnego i Ogólnopolskiego Turnieju Bezpieczeństwa w Ruchu Drogowym

          • Za nami kolejne eliminacje powiatowe Ogólnopolskiego Turnieju Bezpieczeństwa w Ruchu Drogowym i Ogólnopolskiego Młodzieżowego Turnieju Motoryzacyjnego, które odbyły się 27 kwietnia 2023 r. na terenie Zespołu Szkół Agrotechniczno –Ekonomicznych w Weryni.

            Celem turniejów  jest podnoszenie kultury społeczeństwa i działanie na rzecz poprawy stanu bezpieczeństwa ruchu drogowego, w tym bezpieczeństwa dzieci młodzieży.

            Tegoroczne zmagania tradycyjnie rozpoczęły się od części teoretycznej, czyli testów ze znajomości przepisów ruchu drogowego. Następnie uczestnicy zmierzyli się w konkurencjach praktycznych, w których musieli wykazać się umiejętnościami: 

            - udzielania pierwszej pomocy przedmedycznej,

            - technicznej  jazdy na specjalnie przygotowanych do tego celu torach: rowerowym - dla uczniów szkół podstawowych, a także motorowerowym i samochodowym - dla uczniów szkół ponadpodstawowych. Nad przebiegiem rywalizacji czuwali przedstawiciele Komendy Powiatowej Policji w Kolbuszowej.
             

            Po podliczeniu wyników wyłoniono zwycięzców:

            • Szkoły podstawowe - grupa młodsza
              - I miejsce - Szkoła Podstawowa w Raniżowie
              - II miejsce - Szkoła Podstawowa nr 1 w Kolbuszowej
              - III miejsce - Szkoła Podstawowa w Trześni
            • Szkoły podstawowe - grupa starsza
              - I miejsce - Szkoła Podstawowa nr 1 w Kolbuszowej
              - II miejsce - Szkoła Podstawowa w Niwiskach
              - III miejsce - Szkoła Podstawowa w Raniżowie
            • Szkoły ponadpodstawowe
              - I miejsce - Zespółm Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni
              - II miejsce - Zespół Szkół Technicznych w Kolbuszowej

            Zwycięzcy turnieju otrzymali pamiątkowe dyplomy oraz nagrody, które zostały ufundowane przez Urząd Marszałkowski, Starostwo Kolbuszowskie, Gminę Kolbuszowa oraz WORD Rzeszów.

            Uczestnikom gratulujemy, a zwycięzcom życzymy powodzenia na szczeblu wojewódzkim.

            Drużyna Zespołu Szkół Agrotechniczno- Ekonomicznych w Weryni w składzie: Oliwia Serafin, Marek Burek, Jakub Boguń będzie reprezentować Powiat Kolbuszowski

            w finale wojewódzkim turnieju.

            Autor: Grzegorz Warunek

          • Warsztaty pachnące lawendą i miętą

          • W czwartek 27 kwietnia w naszej szkolnej jadalni cudownie zapachniało lawendą i miętą. Ciekawe warsztaty dla uczestników III edycji projektu Krok w nowoczesne kształcenie zawodowe realizowanego w ramach programu Dobry Pomysł z Fundacji SERCE poprowadziła pani Elżbieta Świętek. Prowadząca nasze szkolenie jest aromaterapeutką, edukatorką w zakresie olejków eterycznych, miłośniczką stylu życia w zgodzie z naturą. Dzięki szkoleniu dowiedzieliśmy się, że olejek z lawendy obniża poziom kortyzolu i redukuje stres, a olejek z mięty działa szczególnie korzystnie na koncentrację. Wszyscy uczestnicy z zaciekawieniem sprawdzali działanie olejków.

            Kolejną częścią warsztatów było wykonywanie naturalnych, pięknie ozdobionych świec z wosku sojowego. Dowiedzieliśmy się też, że dostępne na rynku świece z parafiny mogą zawierać pochodne ropy naftowej, toksyczne dla naszego organizmu. Następną częścią warsztatów było omówienie zasad savoir-vivre'u przy stole, zasad prawidłowego nakrywania do stołu i aranżacji nowoczesnych dekoracji stołów. Warsztaty zakończyły się wręczeniem certyfikatów dla uczestników.

            Autorzy: Anna Wróbel, Anna Tęcza, Irmina Piłat

          • Wspomnienia Absolwentów

          • Cztery lata temu wybierając szkołę średnią miałam mnóstwo wątpliwości. Nie wiedziałam czy technikum w Weryni spełni moje oczekiwania. Bałam się, że sobie nie poradzę. Jestem tegoroczną maturzystką. Mogę głośno powiedzieć, że wybierając szkołę jeszcze raz, wybrałabym Zespół Szkół Agrotechniczno - Ekonomicznych w Weryni. Czas spędzony w tej szkole był wyjątkowy. Szczególnie w pamięci pozostaną mi zajęcia praktyczne. Jako technik żywienia i usług gastronomicznych zajęcia praktyczne miałam w bardzo dobrze wyposażonej pracowni gastronomicznej. Panie uczące żywienia świetnie zaszczepiły we mnie pasję gotowania. Szkoła w Weryni daje uczniom wiele możliwości. Szkoła ta bierze udział w projektach zagranicznych. Dzięki szkole miałam przyjemność wyjechania na 3-tygodniowe praktyki do Włoch. Jestem wdzięczna wszystkim pracownikom tej szkoły za wspaniałe 4 lata  i jestem pewna, że często będę wracać pamięcią do tych czasów.

             Dominika  Ofiara

             

            Cztery lata minęły jak jeden dzień. Mam wrażenie jakbym wciąż była w pierwszej klasie i czekała co przyniesie następny tydzień nauki. Wybrałam kierunek technik żywienia i usług gastronomicznych i jestem bardzo zadowolona z tego wyboru. Spędziłam tu świetnie czas i ciężko będzie opuścić mi to miejsce. Poznałam wyjątkowe osoby, z którymi mam nadzieję, że nie stracę kontaktu i będziemy wspólnie wspominać lata spędzone tutaj. Szkoła dała mi również możliwość uczestnictwa w wyjazdach zagranicznych, praktykach miesięcznych i kursach z których jestem szczególnie zadowolona z uwagi na to jak wiele nowych umiejętności miałam szansę zdobyć. Na pewno będzie mi brakować chwil tu spędzonych, nauczycieli, siedzenia w szkolnej ławce. Nigdy nie zapomnę tego jak wiele dała mi nauka w tej szkole.

             Monika Mazur

             

            Ciepło wspominam czasy szkoły średniej. Cztery lata nauki obfitowały w różne wyzwania. Miałam przyjemność tworzyć szkolny zespół muzyczny o nazwie "Concordia". Była to moja odskocznia od stresu i problemów dnia codziennego. Występowałam na  różnorodnych akademiach, co sprawiało mi wielką przyjemność. Poznałam wielu wspaniałych ludzi i mam nadzieję że po zakończeniu szkoły będę miała dalej kontakt ze swoimi rówieśnikami. Coś się kończy coś  zaczyna.

            Amelia Kuna

          • Moja pierwsza rozmowa kwalifikacyjna

          • Rozmowy kwalifikacyjne stanowią nieodłączną część  procesu rekrutacji. Rekruter ma do dyspozycji wiele różnych technik prowadzenia rozmów kwalifikacyjnych, a wybór tej właściwej powinien zależeć od etapu rekrutacji oraz specyfikacji stanowiska. Zadaniem uczestników konkursu było przygotowanie dokumentów aplikacyjnych na wybrane przez siebie stanowisko. Uczniowie mogli aplikować na stanowisko: sprzedawcy, księgowego, pracownika administracyjno-biurowego.W konkursie udział wzięli uczniowie ZSA-E w Weryni.Wysoki profesjonalizm przygotowanych dokumentów aplikacyjnych oraz przygotowanie merytoryczne kandydatów stanowiło dla komisji konkursowej niemałe wyzwanie, aby wyłonić zwycięzcę.

            Uczestnicy konkursu poradzili sobie świetnie z pytaniami komisji rekrutacyjnej, a zwycięzcami okazali się:

            I miejsce  Martyna Jagodzińska i Klaudia Sitarz 3 aez
            II miejsce Szymon Zieliński 3 aez
            III miejsce Weronika Fitał 3aez

            W skład komisji konkursowej wchodzili: Pani Bogusława Sobowska -Rekrut, Pani Iwona Pogoda, Pani Urszula Szklarz oraz Pan Witold Cesarz.

            Gratulujemy wszystkim:) 

            Autor: U.Szklarz

          • Blog i kulinaria

          • 17 kwietnia w naszej szkole mieliśmy przyjemność gościć panią Annę Trzyna nauczycielkę Szkoły Podstawowej nr 2 w Kolbuszowej, która na co dzień nie tylko pracuje z uczniami, ale oddaje się również swoim pasjom. Miłość do sztuki gotowania została połączona z drugą jaką jest fotografia. Od ponad roku tworzy blog o tematyce kulinarnej w social mediach, który prężnie się rozwija. Podczas spotkania wspomniała, jak wyglądały początki. Wcale nie była to prosta droga. Potrzeba wiele pracy i samozaparcia, aby osiągnąć sukces. Nie można zapomnieć jak ważne jest zdobywanie nowej wiedzy w danej dziedzinie, dzięki czemu stajemy się jeszcze lepszą wersją siebie. Profil wcale nie jest pustą ikoną - to społeczność, która wspiera, dopełnia się we wszystkim,  zdobywając przy tym cenne wskazówki. Dzięki Instagramowi można się czegoś nauczyć, choć może się to wydawać błahostką wśród tak ogromnego dostępu do informacji. Najważniejsze dla każdego z nas powinno być to aby kierować się sercem i robić to co się najbardziej kocha. Oddanie się pasjom uskrzydla, dodaje siły do pokonywania wyzwań i budowania samego siebie. Nie możemy pozwolić by inni przejęli kontrolę nad nami, bo  życie mamy po to, żeby przeżyć je najlepiej jak chcemy, dlatego nigdy nie będzie za późno na podjęcie decyzji. Zachęcamy do zainspirowania się profilem anoni3na na Instagramie i tworzenia wspólnej społeczności.

            Również zachęcamy do zaobserwowania pana Stanisława Piekarczyka: @private_cooking_cracow.pl

            Autor: Natalia Wit

    • Kontakty

      • Zespół Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych im. Komisji Edukacji Narodowej w Weryni
      • 17 227 14 41 lub
        17 227 13 32
        numery wewnętrzne:
        101 sekretariat
        103 dyrektor
        105 zastępca dyrektora
        107 pokój nauczycielski
      • Werynia 501
        36-100 Kolbuszowa


        Poland
      • 814-14-04-726
      • Zbigniew Bogacz
        zbigniew.bogacz@zswerynia.pl
      • Beata Bryk
        beata.bryk@zswerynia.pl
      • Elżbieta Rozmus-Maciąg
        elzbieta.rozmus@zswerynia.pl
      • Nabywca:
        Powiat Kolbuszowski
        ul. 11-go Listopada 10
        36-100 Kolbuszowa
        NIP 814-15-73-682

        Odbiorca:
        Zespół Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni
        Werynia 501
        36-100 Kolbuszowa
      • /ZSA-E501/zsae lub /ZSA-E501/domyslna
    • Logowanie