• Kucharze z Weryni zapukali do Hiltona

          • 6 czerwca uczniowie szkoły branżowej w zawodzie kucharz uczestniczyli w wycieczce programowej do czterogwiazdkowego hotelu Hilton Garden Inn.
            Rzeszowski Hotel należy do światowej sieci hoteli Hilton Worldwide założonej przez Conrada Hiltona w 1919 r. w USA.
            Wszystkie hotele z tej sieci charakteryzują się podwyższonym standardem zarówno wyposażenia jaki i poziomem świadczonych usług.
            Korzystającej z pięknej pogody, na wycieczkę do stolicy Podkarpacia wyruszyliśmy "ciuchcią". Z rzeszowskiego dworca szybkim spacerem przemierzaliśmy rzeszowskie uliczki i o godzinie 11 zameldowaliśmy się w w hollu hotelowym. Tu zostaliśmy przywitani przez Panią Annę Lipiec i menagera hotelu Pana Rafała. Pracownicy Hiltona oprowadzili nas po obiekcie omawiając zasady funkcjonowania hotelu biznesowego.
            Hilton Garden Inn liczy 101 pokoi i 8 sal konferencyjno bankietowych o łącznej powierzchni  438 m2. Stylowe i eleganckie pokoje dla gości w całej sieci hoteli Hiltona wyróżnia wiele udogodnień min. wanna w każdej łazience i komfortowe 120cm) łóżka jednoosobowe.  Goście honorowi mają do wyboru komfortowe apartamenty a niepełnosprawni pokoje Queen.
            Do dyspozycji wszystkich gości jest całodobowy fitness, Restauracja The Garden Grille & Bar, Cigar Room,a dla najmłodszych sala bajkowa. W hotelowym Lobby znajdują się ponadto całodobowy sklep - The Shop a także  bar i cigar room. 
            Dziękujemy bardzo Pani Ani i Panu Rafałowi za przekazanie nam ważnych i ciekawych informacji o hotelu i pracy w zawodzie hotelarza, kelnera, kucharza oraz menagera. Mamy nadzieję, że w przyszłości kucharze z naszej szkoły będą mogli złożyć swoje CV i zrealizować się w pracy w Hilton Garden Inn Rzeszów.
            życzymy również bardzo miłej kadrez hotelowej samych sukcesów i satysfakcji w pracy.

            Autor: M. Chrząstek

          • Złoty Medal Kamila Kopcia

          • Wielki sukces Kamila Kopcia ucznia klasy II, który wywalczył Puchar Polski w trójboju siłowym. W Raszynie dnia 4 czerwca odbyły się zawody w trójboju siłowym, na który składają się trzy konkurencje: przysiad- wynik Kamila to aż 150 kg, wyciskanie na ławce płaskiej- wynik 100 kg oraz martwy ciąg- 175 kg. Osiągnięte rezultaty okazały się najlepsze w kategorii do lat 18 i 75 kg wagi. Złoty medal, wspaniały puchar, duma i radość to trofea, które przywiózł ze sobą Kamil.

            Serdecznie gratulujemy i życzymy kolejnych, wspaniałych sukcesów. Warto wspomnieć również o trenerze Kamila, którym jest Mariusz Brito- absolwent naszej szkoły. Obu Panom jeszcze raz gratulujemy.

            Autor: D.Krogulec, A.Kiwak

          • Świadek

          • Od 30 maja przebywa w Polsce znany ewangelizator z Kolumbii – Marino Restrepo, nazwany „Świętym Pawłem na nasz wiek”. Jest to człowiek, który był kompozytorem muzycznym i producentem filmowym w Hollywood, a w 1997 roku został porwany dla okupu przez bojowników z terrorystycznego ugrupowania. Czekając przez sześć miesięcy na wyrok śmierci w amazońskiej dżungli, przeżył tajemnicze spotkanie z Bogiem i głęboką przemianę życia. Od tamtego czasu jeździ po świecie i dzieli się przejmującym świadectwem, zachęcając do „życia w Bożym świetle”. Gościliśmy Go również w naszej szkole. W poniedziałek ( 5 czerwca) podczas spotkania podzielił się świadectwem swego nawrócenia. W dowód wdzięczności za poświęcony czas przedstawicielki uczniów wręczyły gościowi zdjęcie naszej kaplicy. A możliwość rozmowy z nimi po hiszpańsku wprawił gościa w doskonały nastrój.  Na pamiątkę spotkania pozostanie w bibliotece szkolnej jego książka „Z mroku do światła”.

            Autor: W. Cesarz

          • Footballowa 2023

          • 11 czerwca 2023 kolejny raz młodzież naszej szkoły przygotowała catering dla uczestników  imprezy Footballowa Kolbuszowa, która po raz czwarty odbyła się w Weryni. Uczniowie wspólnie z nauczycielkami przygotowali stoisko ze zdrowymi, kolorowymi przekąskami. Przybyli goście częstowali się szotami warzywnymi z dipem koperkowym, koktajlami truskawkowo-bananowymi, truskawkowo-waniliowymi i sałatką owocową . Nasze stoisko jak zawsze cieszyło się zainteresowaniem, a owocowe przekąski natychmiast znikały ze stołów. W rozgrywkach sportowych naszą szkołę reprezentowali uczniowie  Szkoły Branżowej z klasy I i II.

            Autor: A. Tęcza, W. Majewska

          • Edukacja dla bezpieczeństwa- na strzelnicy sportowej

          • W dniach 5, 6, 7 czerwca bieżącego roku, uczniowie klas pierwszych Zespołu Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni, realizowali zaplanowane na przedmiocie EDUKACJA DLA BEZPIECZEŃSTWA strzelanie sportowe. Strzelanie odbyło się na nowej strzelnicy sportowej w Kolbuszowej, gdzie uczniowie poznali nie tylko zasady wykonywania strzelania, ale również podstawy posługiwania się bronią, pozycje strzeleckie i obsługę karabinka sportowego. Ze względów bezpieczeństwa, pierwsze strzelanie zrealizowano bronią pneumatyczną potocznie zwaną „wiatrówką”. Część uczniów poradziła sobie z tym zadaniem całkiem dobrze biorąc pod uwagę fakt, iż nigdy wcześniej nie mieli do czynienia z karabinkiem sportowym i samo trafienie w tarczę było dla nich nie lada wyzwaniem.

            Autor: B. Krzysztofiński

          • Podsumowanie działań ekologicznych z projektem MPHD w ZSAE w Weryni

          • W ramach projektu „MP Health Direct”, czyli ,,Kierunek na zdrowie psychiczne i fizyczne” w trakcie roku szkolnego realizowaliśmy zaplanowane działania ekologiczne w kwestiach związanych z ochroną środowiska i zdobywania wiedzy w tym zakresie:

            • w tym celu skorzystaliśmyze stron internetowych, na których wyszukiwaliśmy materiały pomocnicze,uczniowie uczestniczyli również w webinariach,aby ułatwiać wymianę skutecznych praktyk edukacyjnych w tym zakresie
            • dzięki temu wprowadzaliśmy umiejętności ekologiczne wśród uczniów, które wpłyną na gospodarkę niskoemisyjną, oraz mogą mieć charakter ogólny, jak np. zrównoważone rolnictwo, ochrona gleb i powietrza, zmniejszenie wykorzystania energii i ilości odpadów.

            W trakcie trwania projektu w roku szkolnym 2022/23 podjęliśmy następujące działania ekologiczne:

            • zorganizowaliśmy wraz z uczniami Światowy Dzień Sprzątania Świata
              (początkiem października oraz maja),
            • uczniowie brali udział w projekcie ekologicznym „Eko Szkoła” i w konkursach ekologicznych: Powiatowym Konkursie wiedzy o ochronie przyrody na płaskowyżu kolbuszowskim, Olimpiadzie Ekologicznej- etap szkolny, Poznaj świat - w kategorii:  Dary lasu,
            • odbyły się spotkania w ramach projektu Eko Szkoła: na temat wiedzy ekologicznej, na temat ochrona bioróżnorodności leśnej uczestnicy- kl. 4 i szkoła branżowa oraz webinaria pt. Środowisko przyrodnicze globalnie oraz Mroczny sekret Internetu. Odbyło się  spotkanie z Dominiką Lasotą pt. Czy używanie smartfona i telefonu jest ekologiczne?Tydzień edukacji globalnej – Ekologiczna gra korytarzowa – Szkoła ponad granicami, Pomóżmy ptakom przetrwać zimę, Światowy dzień wody, Ziemia jako system społeczno-przyrodniczy. Cała szkoła na rzecz środowiska tj. Zajęcia w terenie- Dzień Ziemi -Splątani ze światem, Łąka kwietna oraz posadowienie domków dla owadów, My i natura,
            • zachęcaliśmy do „zielonych dojazdów do szkoły” lub pieszo i ,,zielonych działań” w ciągu dnia, w trakcie „Tygodnia mobilności” i poza nim,
            • wybieraliśmy ekologiczne środki transportu w trakcie mobilności,
            • uczniowie zbierali i oddawali do recyklingu: zakrętki, zużyte baterie, zużyty sprzęt elektroniczny,
            • zachęcaliśmy do spędzania wolnego czasu na łonie natury, bez urządzeń cyfrowych,
            • zachęcaliśmy do zmniejszenia zużycia energii poprzez umieszczenie specjalnej plakietki przypominającej o oszczędzaniu jej przy włącznikach światłaoraz zamieściliśmy plakaty informacyjne na tablicy ogłoszeń,
            • przy kranach z bieżącą wodą umieściliśmy specjalne plakietki przypominające o oszczędzaniu wodyoraz zamieściliśmy plakaty informacyjne na tablicy ogłoszeń,
            •  sukcesywnie wprowadzaliśmy centralizację wydruku tj. (wydruk dwustronny) oraz gromadziliśmy większość dokumentów potrzebnych do realizacji projektu i w pracy nauczyciela w formie elektronicznej i w folderach na Dysku Google,
            •  promowaliśmy zdrową żywność ekologiczną, regionalną, sezonową
              i nieprzetworzoną przez styl slow food, wegetarianizm i weganizm,
            • wprowadziliśmy styl Zero Waste, czyli oszczędniejsze i lepsze gospodarowanie tym, co mamy i możliwie jak największego ograniczenia odpadów.

            Jednym z działań długoterminowych w szkole, zaraz po odnowieniu terenu wokół szkoły, było wykonanienaturalnego kompostownika na bioodpady, z którego powstały kompost będzie wykorzystywany do zasilania posadzonego już wcześniej ekologicznego tam sadu.W wykonaniu kompostownika pomógł pracownik szkoły pan „złota rączka” natomiast w jego osadzeniu i pięknym wykończeniu pomogły uczennice z klasy
            I technikum architektury krajobrazu Zuzanna Bajor, Aleksandra Chmielowiec, Patrycja Chęcińska oraz Karolina Mytych pod opieką p. Irminy Piłat i Agnieszki Biestek.

            Uczniowie chętnie podejmują działania ekologiczne na terenie naszej szkoły i najbliższego otoczenia. Zbierając nakrętki wspierają również akcję zbiórki środków na wózek inwalidzki dla chorego dziecka.

            Wspomniane ruchy i style żywieniowe mają również na celu wspieranie regionalnych producentów żywności oraz niebagatelny wpływ zarówno na stan środowiska naturalnego, jak i domowe budżety.

            Wprowadzone działaniaekologiczne przynoszą  zaplanowanekorzyści wynikające ze zmniejszenia zużycia energii elektrycznej, cieplnej, wody, żywności i mniejszego zużycia papieru. Realizacja tych działań obejmuje najbardziej efektywne i skuteczne, z punktu widzenia ekologicznego, zmniejszenie śladu węglowego.

             

          • Portugalia jest już naszym wspomnieniem

          • W piątek rano  wyruszyliśmy autokarem do miejscowości uzdrowiskowej Caldas da Rainha, znajdującej się w środkowej Portugalii. Miejscowość została ufundowana w 1485 przez królową Eleonorę de Viseu, żonę króla Jana II Doskonałego i na jej cześć nazwana. Caldas da Rainha oznacza Ciepłe Źródła Królowej. Gdy już byliśmy na miejscu przywitało nas piękne miejsce, pełne natury, zwierząt i uroczych widoków. Później zwiedzaliśmy miasto i wyruszyliśmy na zakupy, aby kupić jeszcze kilka pamiątek. Po powrocie do hotelu pakowaliśmy się na podróż i przygotowywaliśmy swoje outfity na uroczysta kolację z widokiem na cudowny Ocean. Gdy już nadszedł czas naszej podróży do restauracji zastanawialiśmy jak to miejsce będzie wyglądać i czy kolacja w tym miejscu będzie nam smakować. Po dotarciu przywitało nas piękne słońce  i cudowny widok na Ocean. Wyruszyliśmy wiec na plażę, aby upamiętnić to miejsce na zdjęciach. Zebraliśmy również kilka muszelek na pamiątkę. Później udaliśmy się na kolację, która okazała się bardzo pyszna i elegancka. Po kolacji udaliśmy się do hotelu, aby pożegnać się z kolegami z zagranicy. Ostatni dzień naszego pobytu w tym cudownym kraju długo pozostanie w naszej pamięci.

            Autorzy: K. Sikora, J. Pyra, M. Kopeć

          • Praktyki zawodowe 2023

          • My już wiemy, że doświadczenie zawodowe to jedna z najważniejszych informacji w CV dla potencjalnego pracodawcy! Samo wykształcenie nie wyróżnia nas jako kandydata na rynku pracy. Pracodawcy zarówno krajowi jak i zagraniczni  oczekują doświadczenia zawodowego. Kształcąc się w Technikum i Szkole Branżowej I Stopnia mamy możliwość zdobywania go  realizując zajęcia praktyczne i praktyki zawodowe u pracodawców. My uczniowie Technikum kształcący się w zawodach: technik architektury krajobrazu, technik ekonomista, technik eksploatacji portów i terminali, technik żywienia i usług gastronomicznych podczas  miesięcznych praktyk zawodowych w maju  2023 r.  zdobywaliśmy cenne doświadczenie zawodowe.  Mogliśmy  sprawdzić się w różnych branżach, na różnych stanowiskach i przekonać się co umiemy, a czego jeszcze musimy się nauczyć. Mieliśmy  szansę na skonfrontowanie własnej wiedzy i umiejętności z wymaganiami stawianymi przez konkretnych pracodawców na konkretnych stanowiskach. Dodatkowo poznaliśmy kulturę firmy, dowiedzieliśmy się, jak działają przedsiębiorstwa. Podczas praktyk mogliśmy  „czerpać wiedzę garściami” od  przełożonych i współpracowników, a także uzyskać pomoc od najlepszych specjalistów. Zobaczyliśmy jak wygląda realna praca, pielęgnacja ogrodu, obsługa klienta, planowanie, organizacja czy zarządzanie w podmiocie gospodarczym. Praktyki zawodowe to świetny sposób poszerzania wiedzy o rynku pracy, podwyższania kwalifikacji, a przede wszystkim zwiększenia szans na wymarzoną pracę.

            Składamy  serdeczne podziękowania wszystkim pracodawcom za umożliwienie nam odbycia praktyk zawodowych  maju 2023r.

             

             Autorzy: Katarzyna i Krzysztof Gola

          • Ekologiczne gospodarstwo rolne

          • W dniu 02.06.2023 r.  siedmioro uczniów z naszej  szkoły kształcących się w technikum miało możliwość uczestniczyć w wyjeździe do  ekologicznego gospodarstwa rolnego Pana Witolda Popka w Pawłowie. Gospodarstwo położone jest w gminie Adamówka w powiecie przeworskim. Uczestniczyliśmy w wykładzie oraz zwiedzaniu gospodarstwa. Podczas wykładów właściciel przedstawił nam historię założenia gospodarstwa ekologicznego i opowiedział o  jego funkcjonowaniu. Dowiedzieliśmy się, że gospodarstwo specjalizuje się w uprawie owoców jagodowych, nie prowadzi  natomiast produkcji zwierzęcej. Powierzchnia gospodarstwa to 8,89 ha na której uprawiane są truskawki, maliny, dynie oleiste, ogórki i mieszanki  traw. Gospodarstwo świadczy również usługi agroturystyczne. Wiodącym tematem wykładu było wyeksponowanie zalet wprowadzania  ściółek pomiędzy rzędy roślin. Przedsięwzięcie zostało zrealizowane  w ramach Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich. Wycieczka była dla nas cennym doświadczeniem. Nie tylko zostaliśmy bardzo ciepło przyjęci i oprowadzeni po gospodarstwie oraz plantacjach ale też mogliśmy zdobyć i poszerzyć swoją wiedzę.

            Autorzy: A. Lubera, A. Buczek

          • Portugalskie smaki!

          • Środa i Czwartek w portugalskiej szkole minęły nam bardzo pracowicie. Uczniowie wraz z nauczycielami przedmiotów żywieniowych przygotowywali potrawy na wydarzenie Zero Waste. Kucharze przyrządzili przystawkę z sałaty, ananasa, migdałów z dressingiem z dodatkiem octu balsamicznego. Kolejną potrawą jaką przygotowali była zupa krem z warzyw z chipsami z obierek z ziemniaków. Na danie główne przyrządzili dorsza z warzywami śródziemnomorskimi.  Zwieńczeniem posiłku był wspaniały deser - pudding Abade de Priscos. Na warsztatach barmańskich powstały soft drinki z ananasem, marakują i limonką oraz drinki na bazie wermutu i białego wina musującego. Do dekoracji wykorzystano skórki z użytych owoców. Jak to na warsztatach Zero Waste nic się nie zmarnowało! Efekty międzynarodowej współpracy mogliśmy degustować w czwartek na oficjalnym lunchu na świeżym powietrzu. W wydarzeniu tym wzięli również udział przedstawiciele władz lokalnych oraz dyrekcja i nauczyciele szkoły EFDP.   Przed warsztatami w środę mieliśmy możliwość zobaczyć proces produkcji lokalnej nalewki z kwaśnych wiśni w rodzinnej fabryce Mariquinhas Licor de Ginja.

            Autor: Anna Fitał, Anna Stąpor   
             

    • Kontakty

      • Zespół Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych im. Komisji Edukacji Narodowej w Weryni
      • 17 227 14 41 lub
        17 227 13 32
        numery wewnętrzne:
        101 sekretariat
        103 dyrektor
        105 zastępca dyrektora
        107 pokój nauczycielski
      • Werynia 501
        36-100 Kolbuszowa


        Poland
      • 814-14-04-726
      • Zbigniew Bogacz
        zbigniew.bogacz@zswerynia.pl
      • Beata Bryk
        beata.bryk@zswerynia.pl
      • Elżbieta Rozmus-Maciąg
        elzbieta.rozmus@zswerynia.pl
      • Nabywca:
        Powiat Kolbuszowski
        ul. 11-go Listopada 10
        36-100 Kolbuszowa
        NIP 814-15-73-682

        Odbiorca:
        Zespół Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni
        Werynia 501
        36-100 Kolbuszowa
      • /ZSA-E501/zsae lub /ZSA-E501/domyslna
    • Logowanie