• Zaproszenie do udziału w konkursie

          • W związku z organizowanym przez nas w dniu 11.06.2023 r.  wydarzeniem plenerowym pod nazwą  „IV Dzień Pola” oraz zaproszeniem Państwa Szkoły do uczestnictwa w  konkursie  ,,Wojewódzkie Mistrzostwa wiedzy z zakresu techniki rolniczej, obsługi maszyn i rozpoznawania agrofagów”, który odbędzie się w ramach  w/w imprezy, prosimy o umieszczenie w celu promocyjnym przesłanego poniżej plakatu na stronie inernetowej szkoły.Pozdrawiam serdecznie

            Autor: Dariusz Kamiński

          • Dzień Sportu 2023

          • Sport i świetna zabawa połączyła uczniów naszej szkoły w dniu 1.06.2023 r.  podczas Szkolnego Dnia Sportu, który został zorganizowany z okazji Międzynarodowego Dnia Dziecka. Uczniowie mogli wziąć udział w turnieju piłki nożnej dla chłopców i turnieju siatkówki dla dziewcząt  oraz w Marszu Nordic Walking, który miał miejsce w lasku otaczającym stadion. Rozgrywki sportowe przyniosły uczniom wiele emocji i wrażeń. Po męczących konkurencjach wszyscy mogli liczyć na smaczną kiełbaskę i butelkę zimnej wody. Przez cały czas dopisywała nam piękna słoneczna pogoda oraz oprawa muzyczna co sprawiło, że ten dzień był wyjątkowy i jedyny w swoim rodzaju. W imieniu społeczności szkolnej serdecznie dziękujemy organizatorom tego wydarzenia. 

            Końcowa klasyfikacja prezentowała się następująco:

            Turniej piłki nożnej

            • I m-ce: kl. 1et 
            • II m-ce: kl. 4ae/z
            • III m-ce: kl. 2km/1kd
            • Turniej siatkówki
            • I m-ce: kl. 2az
            • II m-ce: kl. 4ae
            • III m-ce: kl. 4z

            Marsz Nordic Walking

            • I m-ce: Marzena Borowiec kl. 4z
            • II m-ce: Wiktoria Węglarz kl. 4z
            • III m-ce: Kacper Lachowicz kl. 2et

            Autorzy: Katarzyna Gola,Bernadetta Micek  

          • Zaproszenie

          • Od 30 maja przebywa w Polsce znany ewangelizator z Kolumbii – Marino Restrepo, nazwany „Świętym Pawłem na nasz wiek”. Jest to człowiek, który był kompozytorem muzycznym i producentem filmowym w Hollywood, a w 1997 roku został porwany dla okupu przez bojowników z terrorystycznego ugrupowania. Czekając przez sześć miesięcy na wyrok śmierci w amazońskiej dżungli, przeżył tajemnicze spotkanie z Bogiem i głęboką przemianę życia. Od tamtego czasu jeździ po świecie i dzieli się przejmującym świadectwem, zachęcając do „życia w Bożym świetle”. W naszej szkole będziemy gościć tego ewangelizatora w najbliższy poniedziałek, 5 czerwca 2023 o godz. 10.15 Podczas spotkania podzieli się on świadectwem swego nawrócenia.

            Marino Restrepo napisał książkę „Z mroku do światła”, którą będzie można nabyć po spotkaniu. Serdecznie zapraszamy!  

            Autor: ks. K. Poświata

             

          • 31 maja Światowy Dzień bez Tytoniu

          • 31 maja to Światowy Dzień bez Tytoniu. Początki jego obchodów sięgają aż 1987 roku. Tegoroczne hasło ogłoszone przez Europejskie Biuro Światowej Organizacji Zdrowia brzmi: „Potrzebujemy żywności, nie tytoniu”.

            Decydując się na zapalenie papierosa wiedz, że: 

            • wraz z dymem tytoniowym wchłaniasz 7 tysięcy substancji szkodliwych, z czego ponad 70 to substancje rakotwórcze;
            • wśród problemów zdrowotnych związanych z paleniem tytoniu wymienia się choroby nowotworowe, choroby układu krążenia, choroby układu oddechowego i inne;
            • trzy wielkie grupy chorobowe występują prawie wyłącznie u palaczy papierosów to rak płuca, przewlekła obturacyjna choroba płuc (POCHP) oraz zawał serca przed 50 rokiem życia;
            • szacuje się, że rocznie z powodu palenia na świecie umiera przedwcześnie 5 milionów ludzi i liczba ta stale rośnie;
            • oczekiwana długość życia osób palących jest krótsza o ok. 10 lat niż u osób nigdy nie palących.

            Jak rzucić palenie?

            Źródło: https://www.gov.pl
            Zebrały: I. Piłat, I.Pogoda

          • Słoneczny pobyt w Lizbonie

          • Kolejny dzień wizyty w Portugalii zaczęliśmy  bardzo aktywnie. Od rana byliśmy w podróży do słonecznej Lizbony. Odwiedziliśmy Zamek Św. Jerzego (Castelo de Sao Jorge), który widać praktycznie z każdego miejsca w Lizbonie. Rozległe, rozlewające się niemal na całe wzgórze zabudowania niepodzielnie górują nad miastem od ponad 1000 lat. Mury, koło zamku, które mogliśmy podziwiać powstały w X wieku, wzniesione rękami Maurów. Następnie udaliśmy się do Centrum Produkcji Dorsza, gdzie zostaliśmy zapoznani z obszerną historią dorsza w Portugalii. Wciągające wystawy w środku centrum przedstawiają historię ryb, które wpłynęły na portugalską kulturę jak nikt inny, od rybaków, którzy płynęli na wybrzeżu Nowej Finlandii przed wiekami, po współczesne ozdoby, które zdobią stoły na Boże Narodzenie i na specjalne okazje.  Ostatnim punktem wycieczki była wizyta w Lizbońskim Centrum Historii. Lisboa Story Centre to atrakcja turystyczna Lizbony zlokalizowana w samym centrum miasta, która pokazuje historię obecnej stolicy Portugalii w multimedialny sposób, gdzie dzięki słuchowi, dotykowi, wzrokowi i węchowi poznaliśmy, jak kształtowała się Lizbona i jakie były jej dzieje  Zobaczyliśmy jak rozwijała się Lizbona podczas Ery Odkryć Geograficznych. Na własne oczy zobaczyliśmy, jak wyglądał skład towarów przywożonych z najdalszych krańców świata, jak wyglądały działania Inkwizycji, a w specjalnym pomieszczeniu mieliśmy okazję doświadczyć, jak miasto przeżywało tragiczne w skutkach trzęsienie ziemi z 1755 roku. Czas wolny spędzaliśmy w Miradouro da Graca, czyli w jednym z najbardziej popularnych punktów widokowych w Lizbonie oraz na plażowaniu w tym pięknym mieście.

             

            Autor: K. Oskar. R. Czachor, A. Tęcza

          • Relacja z Portugalii

          • Drugi dzień w Portugalii zaczęliśmy od wizyty w szkole EBS Fernão do Pó (ESCOLA BÁSICA E SECUNDÁRIA FERNÃO DO PÓ). Poznaliśmy nauczycieli i uczniów dzięki wspólnym zajęciom integracyjnym, tzw. ice breaking activities. Następnie pojechaliśmy zwiedzić Zamek w Óbidos – budynek znajdujący się w miejscowości Óbidos, w parafii Santa Maria, w dystrykcie Leiria, w Portugalii. Jest to dobry przykład portugalskiej średniowiecznej fortyfikacji, wzniesionej w XII wieku na niewielkim wzgórzu. Portugalia to, ciepłe państwo, które zachwyciło nas pięknymi widokami i malowniczymi uliczkami oraz przyjazną atmosferą panującą wśród mieszkańców.

            Autor: A. Ozga, K. Stępień, A. Tęcza

             

          • Budujemy domki dla owadów

          • Wspieranie świata przyrody i poszukiwanie nowych wyzwań to dla naszych architektów prawdziwa frajda. Kolejnym etapem działań w ramach projektu Krok w nowoczesne kształcenie zawodowe realizowanego z programu Dobry Pomysł z Fundacji SERCE było zaprojektowanie i wykonanie domków dla owadów. Zależy nam aby pożyteczne owady, które zapylają kwiaty i pomagają pozbyć się szkodników, mogły znaleźć u nas bezpieczne schronienie. Trzeba przyznać, że uczniowie spisali się wzorowo i dzięki takim materiałom jak: szyszki, drewno, słoma, siatka i cegły powstały naprawdę wspaniałe dzieła. Już wkrótce umieścimy je w pobliżu przyszkolnej łąki kwietnej i mamy nadzieję, że szybko zamieszkają je nasi owadzi przyjaciele.

            Autor: I.Piłat

          • Ola Lisbona !

          • Po trudach całodziennej podróży dotarliśmy do Portugalii. Lizbona przywitała nas wspaniałym słońcem i niemalze egzotycznymi widokami. Na lotnisku (Humberto Delgado Airport) spotkaliśmy się z nauczycielami i uczniami ze szkół partnerskich z Chorwacji i Francji a następnie wspólnie udaliśmy się do miasteczka Bombarral, w którym spędzimy najbliższy tydzień. W portugalskiej szkole (Agrupamento de Escolas Fernão do PóEscola Básica e Secundária) uczniowie będą brać udział w warsztatach barmańskich oraz warsztatach zero waste. Zwiedzimy również wspaniała Lizbonę, pobliskie miasteczka Obidos i Caldas da Rainha oraz wpadniemy z wizyta nad ocean Atlantycki. W wyjeździe bierze udział ośmiu uczniów kształcących się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych pod opieką Pani Anny Fitał i Pani Anny Stąpor. Nasz pobyt w tym uroczym miejscu jest możliwy dzięki realizacji projektu „Food Redefined” o numerze 2020-1-PL01-KA229-081707_1 na zasadach Programu Erasmus+ sektor Edukacja szkolna - akcja KA229.

            Autor: A.Stąpor

          • Świadomi uczestnicy ruchu drogowego

          • 16 maja, uczniowie wraz z opiekunami wzięli udział w zajęciach edukacyjnych z Bezpieczeństwa Ruchu Drogowego w WORD Krosno przeprowadzonego w ramach działań projektowych pt.  Krok w nowoczesne kształcenie zawodowe.  III Edycja.  Projekt ten jest realizowany w ramach programu DOBRY POMYSŁ 2023 przy współpracy z FUNDACJĄ SERCE.

            Podczas spotkania, przedstawiciel Wojewódzkiego Ośrodka Ruchu Drogowego w Krośnie
            w formie wykładu omówił zasady bezpiecznego poruszania się po drogach w drodze do i ze szkoły różnymi środkami lokomocyjnymi (m.in. pieszo, autobusem, rowerem czy też hulajnogą). Pan również przypomniał o zmianach w kodeksie drogowym, który z jednej strony daje przywileje pieszym przechodzącym przez jezdnię, ale z drugiej nie wyklucza obowiązku ostrożności. Pieszy przechodząc przez ulicę  nie może korzystać m.in. z telefonu komórkowego jak i innych urządzeń   rozpraszających naszą uwagę. Podczas jazdy np. rowerem niewskazane jest używanie słuchawek, ponieważ nie słyszymy co dzieje się wokół nas. Podróżując jako pasażerowie powinniśmy również zadbać o komfort psychiczny kierowcy (np. krzyk dziecka, kopanie w siedzenie kierowcy, kłótnia, płacz, rzucanie przedmiotami czy też odsuwanie szyby może rozpraszać uwagę kierowcy). Zwłaszcza porą  jesienno – zimową obowiązkiem jest noszenie po zmroku elementów odblaskowych,  a także powinniśmy ubierać się w jasne kolory co powoduje, że jesteśmy widoczni na drodze.

            Po wykładzie, skorzystaliśmy z wagi przeciążeniowej, z symulatora dachowania oraz symulatora zderzenia czołowego. Uczniowie wraz z opiekunem grupy mogli przekonać się jak ważne jest prawidłowe zapinanie pasów bezpieczeństwa.

            Na zakończenie spotkania, zostaliśmy poczęstowani rogalikami oraz ciepłą herbatą i kawą. Wszyscy otrzymaliśmy pamiątkowe gadżety w tym opaski odblaskowe samozaciskowe z algorytmem udzielania pierwszej pomocy przedmedycznej.

             

            Autorzy: Grzegorz Warunek, Urszula Kuna

          • Szkolna wycieczka

          • W ubiegły piątek uczniowie klasy I i III szkoły branżowej uczestniczyli w wyjedźcie do kina na film pt. "Zadra". Seans poprzedziła prelekcja, podczas której pani policjantka opowiadała o tym, jak dopalacze kradną zdrowie i życie. Następnie młodzież oglądnęła film o dziewczynie zwanej Zadrą. Jest to utalentowana osoba z blokowiska, która walczy o uznanie na rapowej scenie. Choć wydaje się być zwykłą nastolatką, przed mikrofonem zyskuje niesamowitą energię i charyzmę, dzięki którym może porwać tłumy. Jednak w środowisku pełnym testosteronu ciężko o miejsce dla takich, jak ona. Zadra walczy o marzenia, ale przede wszystkim o lepsze jutro dla swojej rodziny. Mimo to, muzyka nie jest wszystkim, bo na życie głównej bohaterki ogromny wpływ ma miłość. W bardzo dobrych nastrojach wróciliśmy do Kolbuszowej i udaliśmy się do Oddziału Edukacji Kulturalnej i Regionalnej (dawna Synagoga) na wernisaż wystawy zatytułowanej "Pojazd marzeń, czyli historia roweru". 

            Autor: Jakub Baran

          • Kurs cukiernika

          • W ramach realizacji projektu "Powiat Kolbuszowski stawia na kształcenie zawodowe" 20 osobowa grupa uczniów z technikum i szkoły branżowej poszerza swoje kwalifikacje uczestnicząc w kursie cukiernika. Podczas 40-godzinnego szkolenia młodzież pod czujnym okiem p. Marcina Siudy zdobywa wiedzę teoretyczną oraz praktyczną z zakresu:

            - procesów produkcji półproduktów; kremy i mas, syropy, pomady, glazury, polewy, kuwertury, galaretki, przetwory owocowe,

            - procesów produkcji wyrobów cukierniczych: ciasto drożdżowe i wyroby cukiernicze z ciasta drożdżowego ciasto półfrancuskie i francuskie oraz wyroby cukiernicze z ciasta półfrancuskiego i francuskiego , ciasto biszkoptowo- tłuszczowe i wyroby cukiernicze z ciasta biszkoptowo–tłuszczowego,

            - procesów produkcji wyrobów cukierniczych: ciasto drożdżowe i wyroby cukiernicze z ciasta drożdżowego ciasto półfrancuskie i francuskie oraz wyroby cukiernicze z ciasta półfrancuskiego i francuskiego , ciasto biszkoptowo- tłuszczowe i wyroby cukiernicze z ciasta biszkoptowo–łuszczowego,

            - nowoczesnych deserów.

            Jak sami widzicie na efekty nie trzeba było długo czekać :)

            Autor: Iwona Pogoda

          • Zakładamy łąkę kwietną

          • Łąka kwietna – raj dla owadów i piękno dla oka. Uczniowie kształcący się na kierunku technik architektury krajobrazu podjęli się kolejnego wyzwania i wspólnymi siłami założyli szkolną łąkę kwietną. Zadanie wymagało przygotowania terenu, oczyszczenia, wyrównania i po wykonaniu tych prac uczniowie przystąpili do wysiewu mieszanki nasion roślin miododajnych. Wprawdzie na efekt końcowy trzeba jeszcze trochę poczekać, ale już teraz cieszymy się z wykonanej pracy i wypatrujemy pierwszych oznak wschodzącej łąki. Akcja została zorganizowana w ramach projektu Krok w nowoczesne kształcenie zawodowe realizowanego w ramach programu Dobry Pomysł z Fundacji SERCE. Dzięki tego typu działaniom młodzież poszerza swoją wiedzę w zakresie proekologicznych sposobów zagospodarowania terenów zieleni oraz kształtuje postawę przyjazną naturze – tak ważną w zawodzie architekta krajobrazu.

            Autor: I. Piłat

    • Kontakty

      • Zespół Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych im. Komisji Edukacji Narodowej w Weryni
      • 17 227 14 41 lub
        17 227 13 32
        numery wewnętrzne:
        101 sekretariat
        103 dyrektor
        105 zastępca dyrektora
        107 pokój nauczycielski
      • Werynia 501
        36-100 Kolbuszowa


        Poland
      • 814-14-04-726
      • Zbigniew Bogacz
        zbigniew.bogacz@zswerynia.pl
      • Beata Bryk
        beata.bryk@zswerynia.pl
      • Elżbieta Rozmus-Maciąg
        elzbieta.rozmus@zswerynia.pl
      • Nabywca:
        Powiat Kolbuszowski
        ul. 11-go Listopada 10
        36-100 Kolbuszowa
        NIP 814-15-73-682

        Odbiorca:
        Zespół Szkół Agrotechniczno-Ekonomicznych w Weryni
        Werynia 501
        36-100 Kolbuszowa
      • /ZSA-E501/zsae lub /ZSA-E501/domyslna
    • Logowanie