- Książka z przepisami
- Upowszechnianie mobilności w Portugalii
- Ewaluacja wyjazdu do Portugalii
- Portugalia jest już naszym wspomnieniem
- Portugalskie smaki
- Słoneczny pobyt w Lizbonie
- Ola Lisboa!
- Relacja z Portugalii
- Upowszechnianie mobilności we Francji
- Szkolenie molekularne
- Wizyta w Krakowie
- Warsztaty kulturowe w Sandomierzu
- Street Food
- Witamy w Weryni
- Food Redefined- program wizyty
- Street Food - plakat
- Warsztaty żywieniowe na Uniwersytecie Rzeszowskim
- Bezcenne wspomnienia z Francji
- Francuskie smaki
- Bonjour Werynia
- Plan wizyty we Francji
- Rekrutacja: Francja
- Risotto z mątwy
- Ewaluacja wyjazdu do Chorwacji
- Kulinarna podróż
- Fotosafari przez dolinę Neretwy
- Poznajemy nową definicję żywności
- Plan wizyty w Chorwacji
- Rekrutacja: Chorwacja
- Świąteczne potrawy
- Początek kulinarnej podróży
- Konkurs
- Dary jesieni
- Polskie logo
- Blog
- O projekcie
- Plan wizyty w Portugalii
Poznajemy nową definicję żywności
Ośmioosobowa grupa młodzieży z naszej szkoły uczestniczyła w tygodniowej mobilności w Chorwacji. Zgodnie z założeniami projektu, celem tego wyjazdu było poznawanie nowej definicji żywności. Projekt Food Redefined skierowany jest do uczniów kształcących się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych i jest w stu procentach finansowany z funduszy europejskich. Uczniowie pobyt w Chorwacji rozpoczęli od wycieczki po mieście Metković. Zwiedzanie każdego miejscowości połączone było z pokazami i degustacjami loklanych, tradycyjnych surowców i potraw takich jak: lokalne pieczywo, ośmiorniczki, krewetki, dalmatyński prsut, masło, sery, figi, mandarynki, grapefruity, oliwki, oliwę, granaty i wiele innych. Innymi punktami wizyty były wycieczki do Orebić, Dubrownika, Ston, Opuzen i Vid. W tych przepięknych miejscowościach oprócz uczestnictwa w warsztatach dotyczących soli, tradycyjnej kuchni i zwyczajów podawania potraw za czasów starożytnych młodzież z Weryni zwiedziła zabytkowe mury, twierdzę, winnicę i warzelnię soli. Jednak ich wizyta nie mogłaby odbyć się bez wspólnego gotowania, czyli tego co najważniejsze podczas wizyty studyjnej w Chorwacji. Podczas warsztatów w szkole Gimnazija Metković wspólnie z uczniami z Chorwacji i Portugalii, młodzież z Weryni uczyła się zastosowania różnych przypraw. Spod ich rąk wyszło m.in. risotto z kałamarnicą, duszona soczewica, lokalne ryby i krewetki w pikantnym sosie pomidorowym, rolada z ciasta filo, konfitura mandarynkowa, świąteczna frytula i ciasto czekoladowe. W pamięci uczniów oprócz deserów dubrowniczki i rozety na długo w pamięci pozostanie smak ryby skorpeny, która pomimo brzydkiego wyglądu smakowała wybornie.
Pobyt w tym urokliwym miejscu był możliwy dzięki realizacji projektu „Food Redefined” o numerze 2020-1-PL01-KA229-081707_1 na zasadach Programu Erasmus+ sektor Edukacja szkolna - akcja KA229.
Autorzy: A. Tęcza, J. Godzisz
24.11.2021