- Książka z przepisami
- Upowszechnianie mobilności w Portugalii
- Ewaluacja wyjazdu do Portugalii
- Portugalia jest już naszym wspomnieniem
- Portugalskie smaki
- Słoneczny pobyt w Lizbonie
- Ola Lisboa!
- Relacja z Portugalii
- Upowszechnianie mobilności we Francji
- Szkolenie molekularne
- Wizyta w Krakowie
- Warsztaty kulturowe w Sandomierzu
- Street Food
- Witamy w Weryni
- Food Redefined- program wizyty
- Street Food - plakat
- Warsztaty żywieniowe na Uniwersytecie Rzeszowskim
- Bezcenne wspomnienia z Francji
- Francuskie smaki
- Bonjour Werynia
- Plan wizyty we Francji
- Rekrutacja: Francja
- Risotto z mątwy
- Ewaluacja wyjazdu do Chorwacji
- Kulinarna podróż
- Fotosafari przez dolinę Neretwy
- Poznajemy nową definicję żywności
- Plan wizyty w Chorwacji
- Rekrutacja: Chorwacja
- Świąteczne potrawy
- Początek kulinarnej podróży
- Konkurs
- Dary jesieni
- Polskie logo
- Blog
- O projekcie
- Plan wizyty w Portugalii
Portugalskie smaki
Środa i czwartek w portugalskiej szkole minęły nam bardzo pracowicie. Uczniowie wraz z nauczycielami przedmiotów żywieniowych przygotowywali potrawy na wydarzenie Zero Waste. Kucharze przyrządzili przystawke z sałaty, ananasa, migdałow z dressingiem z dodatkiem octu balsamicznego. Kolejną potrawą jaką przygotowali była zupa krem z warzyw z chipsami z obierek z ziemniaków. Na danie główne przyrządzili dorsza z warzywami śródziemnomorskimi. Zwieńczeniem posiłku był wspaniały deser - pudding Abade de Priscos. Na warsztatach barmańskich powstały soft drinki z ananasem, marakują i limonką oraz drinki na bazie wermutu i białego wina musującego. Do dekoracji wykorzystano skórki z użytych owoców. Jak to na warsztatach Zero Waste nic się nie zmarnowało!E fekty międzynarodowej współpracy mogliśmy degustować w czwartek na oficjalnym lunchu na świeżym powietrzu. W wydarzeniu tym wzięli również udział przedstawiciele władz lokalnych oraz dyrekcja i nauczyciele szkoły EFDP. Przed warsztatami w środę mieliśmy możliwość zobaczyć proces produkcji lokalnej nalewki z kwaśnych wiśni w rodzinnej fabryce Mariquinhas Licor de Ginja.
51