Miesięczne praktyki zawodowe odbywali uczniowie Technikum kształcący się w zawodach: technik architektury krajobrazu, technik ekonomista, technik żywienia i usług gastronomicznych.Uczniowie klas drugich i trzecich doskonalili umiejętności zawodowe w firmach, instytucjach i przedsiębiorstwach w Polsce, Hiszpanii i Włoszech. Dyrektor szkoły chcąc zapewnić praktyki na wysokim poziomie podpisuje stosowne umowy ze sprawdzonymi partnerami, którzy mogą zaoferować uczniom możliwość poszerzania swojej wiedzy i zdobywania potrzebnych umiejętność zawodowych.Ekonomiści sprawdzali swoje wiadomości i umiejętności zawodowe w biurach rachunkowych, instytucjach, urzędach, bankach oraz w firmach. Pracowali oni głównie w działach administracyjnych, księgowości, kadr, płac itp., prowadzili dokumentację, zajmowali się księgowością oraz analizowali finanse firmy. Profesjonalną obsługą konsumentów zajmowali się technicy żywienia i usług gastronomicznych. Swoje praktyki odbywali w lokalach gastronomicznych, hotelach i restauracjach. Przygotowywali posiłki, serwowali dania, obsługiwali gości. Architekci krajobrazu pracowali głównie w szkółkach roślin ozdobnych, gdzie poznawali proces produkcyjny roślin i ich pielęgnację aby nadawały się do obsadzania ogrodów, parków i ulic.Praktyka była doskonałym doświadczeniem zawodowym, dała uczniom możliwość zweryfikowania swoich wiadomości i umiejętności nabywanych w szkole podczas lekcji. Uczniowie mogli wtedy zastosować zdobytą wiedzę praktycznie w realnych warunkach i w ten sposób zdobywać cenne doświadczenie zawodowe. Praktyka, podobnie jak przyszła praca wymagała od uczniów: punktualności, rzetelności, solidności i odpowiedzialności - a więc cech jakich będzie od nich oczekiwał przyszły pracodawca.
Część uczniów, dzięki dużemu zaangażowaniu podczas praktyki zapewniło sobie pracę na wakacjach, gdzie będą mogli jeszcze doskonalić swoje umiejętności zawodowe pracując na konkretnych stanowiskach i zarabiać swoje pierwsze pieniądze.
Autorzy: B.Bryk, B.Krzysztofiński