Relacje uczniów z praktyk zawodowych w Rimini
- 48
Kuchnia włoska okiem Polaka
- 10
Czym różnią się zwyczaje kulinarne i kuchnia włoska od polskiej?
Po prawie trzech tygodniach pobytu w Rimini mamy już trochę obserwacji. Otòż Włosi każdy dzień rozpoczynają śniadaniem (wł. colazione) od filiżanki wyśmienitej kawy cappuccino lub espresso. Kawa to - obok wina - ulubiony, niemal narodowy napòj Włochòw. Espresso, podawane w małych filiżankach, to napòj mocny, aromatyczny, jedyny w swoim rodzaju. Aby dzień w kraju Dantego i Petrarki był udany, trzeba na śniadanie zjeść pysznych słodkości: bułeczki, cornetti, ciasta. Takie śniadanie staje się dla Włochów ucztą poranną, gdy mogą dodatkowo porozmawiać ze znajomym lub nieznajomym, wymienić jakieś uwagi lub po prostu się pośmiać. Ale dzień mija nieubłaganie. Około południa mieszkańcy Italii raczą nas obiadem (wł. pranzo) i tu kolejna niespodzianka: nie podają żadnych zup. Zamiast nich serwują makaron. Jak się przekonaliśmy, potrafią przygotować to danie na niewyobrażalnie wiele sposobów. W rezultacie dwa razy dziennie, na obiad i kolację ( wł. pranzo i cena) jemy makaron - w przeròżnych kształtach, smakach i kolorach, z ròżnymi sosami ( wśród których dominuje sos pomidorowy). Na obiad i kolację podawane jest jeszcze drugie danie, głównie mięso z warzywami. Na włoskich stołach kròlują także ryby, owoce morza oraz super gwiazda każdego posiłku, czyli pizza. Jest ona inna, niż u nas w Polsce, pełna aromatu i doskonałych naturalnych składników, smakuje każdemu. W trakcie kolacji dostajemy też słynne włoskie desery: tiramisu, panna cotta, panettone...
Kuchnia włoska charakteryzuje się wykorzystaniem dużej ilości warzyw, seròw, ryb, oliwy i przypraw takich, jak: oregano, bazylia, estragon, tymianek, rozmaryn. Wszystko to sprawia, że we Włoszech jest nie tylko pięknie ale i niezwykle smacznie.
Buon appetito!
Autor: Natalia Wit
24.05.2022
Komunikacja w Rimini okiem Polaka
Na początku artykułu zagadka dla czytelników: kiedy włoski kierowca dostaje mandat w Rimini?
Odpowiemy na to pytanie, ale najpierw przedstawimy sytuacje, gdy tego mandatu nie dostaje. Np wòwczas, gdy wyprzedza na pasach lub wymusza pierwszeństwo, albo wyprzedza pojazd jadący z prawej strony. Rowerzyści bez żadnych problemòw mogą przejeżdżać przez pasy, a piesi przechodzą przez jezdnię na czerwonym świetle nawet nie sprawdzając, czy cokolwiek jedzie.
Gdy kierowca we Włoszech chce kupić sobie kawę, czy zwyczajnie pogadać ze znajomymi, zatrzymuje samochòd (nawet na pasie drogowym) i idzie na kawę, rozmawia, .... Może też zatrzymać się na przystanku, przecież autobus i pasażerowie jakoś sobie poradzą.
Dla tych, ktòrzy chcieliby wybrać się turystycznie do Rimini podpowiadamy, by zawsze! w autobusie kasować bilety - kontrolerzy mają na pewno w przydziale dodatkowe litry espresso, więc pracują niezmordowanie i są chyba wszędzie.
Gdy wejdziecie do autobusu, natychmiast przytrzymajcie się czegoś solidnie i już nie puszczajcie do momentu wysiadania z pojazdu. Kierowcy jeżdżą bardzo dynamicznie i z impetem
Pewnie można by opisać więcej takich obserwacji, ale te chyba wystarczą.
Gdy zastanawialiśmy się nad dziwnymi zwyczajami komunikacyjnymi w Rimini, doszliśmy do wniosku, że tutejszy kurs na prawo jazdy skupia się na perfekcyjnym opanowaniu ròżnorodnych manewròw parkingowych i jeździe "na lusterka". Myślimy tak dlatego, że, mimo ròżnorodnych, dość niebezpiecznych sytuacji widzieliśmy tylko jedną niegroźną stłuczkę.
Więc czas już rozwiązać naszą zagadkę. Kiedy kierowca w Rimini dostaje mandat? - gdy jeździ zgodnie z przepisami ruchu drogowego!
Autor: A.Kwiecień
23.05.2022
Podziękowanie
Przyjaciel Lasu
Pierwsze dni w Rimini
- 6
Pobyt na praktyce we Włoszech rozpoczął się bardzo intensywnie. Po przylocie 9 maja zameldowaliśmy się w hotelu Fantasy, zjedliśmy kolację, kròtki rekonesans po okolicy i zmęczeni poszliśmy spać.
Następny dzień (wtorek) był niezwykle ciekawy, trochę męczący ale wspaniały. Pracownik firmy Sistema Turismo - Stafano - odpowiedzialny za organizację praktyk, oprowadził nas po Rimini, wyjaśnił jak poruszać się komunikacją miejską. Najczęściej jeździmy autobusem nr 11. Dostaliśmy też bilety miesięczne i informację, żeby je każdorazowo kasować. Kontrolerzy często sprawdzają bilety. I rzeczywiście, w ciągu dwóch dni pobytu kontrolowali nas 3 razy. We wtorek 10 mają poszliśmy że Stefano obejrzeć Stare miasto. To najstarsza zabytkowa część. Jej najcenniejszym elementem architektury jest tysiącletni Most Tyberiusza. Niezwykle urokliwe są wąskie uliczki, a w nich kawiarenki nadające wspaniały śròdziemnomorski klimat. Obejrzeliśmy najważniejsze zabytki Rimini, m.in. Tempio Malatestiano, Arco d' Augusto, Domus cel Chirurgo, Piazza Cavour i wiele innych.
O godz. 15:00 odbyło się również szkolenie z Viki, która omòwiła warunki i zasady odbywania praktyk, BHP, opisała miejsca praktyk. Mimo że szkolenie odbywało się w języku angielskim, dobrze ją rozumieliśmy. Mòwiła powoli, , powtarzała wiele informacji, uśmiechała się tworząc przyjazną i swobodną atmosferę. Pòłtoragodzinne szkolenie minęło nam niezwykle szybko i część z nas poszła przedstawić się w miejscach praktyk. Dzień był niezwykle intensywny, więc po kolacji wszyscy ruszyliśmy na plażę. A od jutra praca.
Autor: A. Kwiecień
17.05.2022
Coś słodkiego dla Mamy
- 8
Jaki kulinarny pomysł można zaproponować na Dzień Matki? Co najchętniej zjedzą Mamy w dniu swojego święta? Z okazji zbliżającej się majowej uroczystości, uczniowie z klasy III Szkoły Branżowej chcą zaproponować kilka ciekawych propozycji. Eklery, bezy z kremem i owocami, tarta z owocami a może coś z mniejszą zawartością cukru – o to kulinarne propozycje na ten wyjątkowy dzień. Zachęcamy do zapoznania się z przepisami i zdjęciami potraw, które być może będą dla kogoś inspiracją do zaskoczenia podniebień swoich ukochanych Mam.
Mini bezy
Składniki: 3 białka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu 1 szkl. cukru
Wykonanie:
Białka ubić, dodać cukier i ubić na sztywno, dodać ocet i mąkę, wymieszać. Formować rękawem cukierniczym. Piec 1 godzinę w tempertaurze 130 stopni C z termoobiegiem. Sos: Truskawki maliny borówki zmiksować, doprawić cukrem i sosem tabasco. Krem Śmietanka 36% 400 ml Cukier puder
Śmietankę ubić na sztywno, dosodzić cukrem. Nadziewać bezy, dekorować owocami, sosem i miętą.
Chałka drożdżowa
Składniki na rozczyn:
40 g drożdży świeżych
½ szk. mleka
1 łyżkę cukru
1 łyżkę mąki pszennej tortowej (typ 450)Składniki na chałkę:
30 g masła
500 g mąki pszennej tortowej (typ 450)
1 jajko
½ szk. wody
6 łyżek cukru (80 g)Kruszonka:
1 łyżka mąki
4 łyżki cukru pudru
½ łyżki masłaDodatkowo:
1 jajko do posmarowania ciasta
Wykonanie:
W pierwszej kolejności robimy rozczyn. Do miski kruszymy drożdże, dodajemy łyżkę cukru, łyżkę mąki i wlewamy letnie ciepłe mleko (temperatura mleka 30-35°C). Wszystko mieszamy, aż do połączenia się wszystkich składników. Odstawiamy na 15 min w ciepłem miejsce, by drożdże zaczęły pracować.
Gdy drożdże zaczęły nam pracować, dodajemy jajko, mąkę, cukier, wodę i roztopione wystudzone masło i wszystko mieszamy. Mąkę dodajemy partiami – łatwiej będzie nam wymieszać wszystko ze sobą. Gdy wszystkie składniki się połączą ciasto przerzucamy na stolnicę i wyrabiamy rękoma (w razie potrzeby podsypujemy mąką). Ciasto wyrabiany około 15 min, aż zrobi się plastyczne i nie będzie kleić się do stolicy. Ciasto wkładamy do miseczki i przykrywam ściereczką lub folia spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 – 1,5 godz. do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu ciasto znowu wyrabiamy, ale tylko przez kilka minut, żeby pozbyć się gazów. Następnie ciasto dzielimy na cztery równe części i formujemy z nich wałki na około 50 cm. Wałki ciasta na jednym z końców sklejamy razem i teraz zaplatamy warkocz. Można też chałkę przygotować w foremce – keksówce. Formujemy podłużny kształt, tak aby pasował do naszej foremki. Foremkę – keksówkę o wymiarach 12×35 smarujemy olejem roślinnym i wkładamy ciasto, rozkładając dokładnie po całej długości.
Cisto w foremce lub zaplecione w warkocz przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na 30 min, do podwojenia swojej objętości.
W rondelku rozpuszczamy pół łyżki masła, dodajemy mąkę i około 4 łyżek cukru pudru. Wszystko dobrze mieszamy. Gdyby konsystencja była za rzadka dodajemy cukru pudru. Następnie studzimy. Po wystudzeniu masa zrobi się krucha, więc łyżką lub dłońmi kruszymy na drobne kawałeczki.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy kruszonką.
Pieczemy w temperaturze 180°C (grzałki góra, dół) przez około 20-30 min.
Eklery z kawową bitą śmietaną
Składniki:
100 g margaryny
180 g mąki pszennej
200-250 g jaj
250 ml wody, sól do smaku
250 g margaryny
600 ml mleka
120 g mąki pszennej
2 jaja
4 żółtka
4 g cukru waniliowego lub laska wanilii
250 g cukru kryształu
100 g gorzkiej czekolady
50 g cukru pudruWykonanie:
Wodę zagotować z tłuszczem i solą. Zdjąć naczynie z ognia, wsypać mąkę i szybko wymieszać, do całkowitego połączenia składników. Zaparzoną mąkę podgrzewać na małym ogniu, energicznie mieszając, aż masa stanie się gładka, lśniąca i będzie odstawać od brzegów naczynia (ok. 6 min.). Następnie schłodzić masę do temp. ok.70℃, dodawać po jednym jaju, stale ucierając do uzyskania właściwej konsystencji. Ciasto nałożyć do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki i wycisnąć na delikatnie wysmarowaną blachę eklery o długości około 10 cm i szerokości 3-4 cm. Eklery powinny znajdować się w dość dużej odległości od siebie. Piecz przez ok. 20 minut w temperaturze 180-200C na złoty kolor. Korpusy ostudź, przekrój na wzdłuż.
Zagotuj mleko z laską wanilii lub cukrem waniliowym , odstaw na 10 minut. Jaja i żółtka ubij z cukrem, dodaj mąkę i wymieszaj. Mleko zagotuj i wlewaj cienkim strumieniem do masy, mieszając. Masę zagotuj na małym ogniu, mieszaj dokładnie, aby masa się nie przypaliła. Zestaw masę z ognia, ostudź mniej więcej do 70℃, nie przerywając mieszania. Dolną część eklerów napełnij kremem i przykryj górną częścią. Udekoruj powierzchnię eklerów czekoladą lub cukrem pudrem.
Klasyczna tarta z kremem i owocami
Składniki:
Ciasto kruche:
200 g mąki pszennej
120 g zimnego masła
60 g cukru pudru
1 jajko rozmiar S/MWykonanie:
Utrzeć masło z cukrem i jajkiem, dodać mąkę. Ciasto schłodzić, rozwałkować, piec w temperaturze 190 stopni C 25 minut.
Krem: 500ml mleka
5 żółtek
80 g cukru
25 g skrobi ziemniaczanej
25 g mąki pszennej
1 laska wanilii
40g masłaMleko podgrzać z cukrem waniliowym. Do misy dodać żółtka, cukier i ubić na puszystą masę. Do żółtek dodać mąki, wymieszać. Do misy z żółtkami wlać ciepłe mleko, wymieszać, ponownie przelać do garnka i ogrzewać powoli i mieszać. Do ciepłej masy dodać masło i wymieszać. Poczekać aż stężeje i wlać na ciasto, wstawić do lodówki, udekorować owocami. Do dekoracji owoce (truskawki, jagody, maliny, jeżyny)
Buenos dias
- 73
Pierwszy tydzień w słonecznej Walencji za nami! Dokładnie 8 maja br. zaczęła się nasza podróż. Najpierw busem do Warszawy, a z Warszawy samolotem do Madrytu, potem aż do Walencji. W poniedziałek każdy z nas uczestniczył w spotkaniu w siedzibie firmy Esmovia. Pani Ola - przedstawicielka tej firmy i koordynatorka projektu w Hiszpanii - przedstawiła nam szczegóły naszego pobytu. Dowiedzieliśmy się jak wygląda życie w Hiszpanii. Odbyliśmy także krótką lekcje języka hiszpańskiego, dzięki której pobyt tutaj staje się łatwiejszy. Tego samego dnia trochę pozwiedzaliśmy i mogliśmy na własne oczy przekonać się jak piękna jest Walencja.
Kolejnego dnia udaliśmy się do miejsc, w których przez najbliższe trzy tygodnie odbywamy praktyki. Zostaliśmy zaznajomieni z zadaniami, które będziemy tam wykonywać, a nasze miejsca pracy były związane z kierunkami, w których się kształcimy.
Następne dni minęły szybko, ale zobaczyliśmy wiele ciekawych miejsc. Spędzaliśmy czas razem w grupie, a także oddzielnie mogąc samemu odkryć zakątki Walencji. Chodziliśmy na praktyki, spędzaliśmy czas na plaży, przesiadywaliśmy w parkach podziwiając niesamowity krajobraz, a także integrowaliśmy się z naszymi tymczasowymi rodzinami. W tym czasie zdążyliśmy także spróbować typowych hiszpańskich potraw. Tydzień zakończyliśmy wizytą w Muzeum Nauki Księcia Filipa, a także w Oceanarium, w którym to obejrzeliśmy film w 4D! Było wspaniale! Czekamy na kolejne dni pełne wrażeń i nowych wspomnień.
Autorzy: Marcelina Serafin, Ewelina Sitarz, Agata Snopek
17.05.2022
Warsztaty kulinarno-przyrodnicze
- 50
Początkiem maja naszą szkołę odwiedzili uczniowie ze SP w Krzątce, którzy uczestniczyli w ciekawych zajęciach kulinarnych i przyrodniczych. Podczas warsztatów dzieci uczyły się od naszych architektów i żywieniowców wykonywania makiet i zagospodarowania ogrodów oraz ciekawych, kolorowych potraw. Dzieci, pod okiem uczniów z Weryni sporządzali kolorowe sałatki owocowe oraz wielozobożowe placki z warzywami, dipem i mięsem. Ponadto przy pomocy tektury, papieru, bibuły, plasteliny i gałązek tworzyli swoje własne kompozycje wymarzonego ogrodu. W pierwszej kolejności mieli za zadanie „zbudować” dom oraz usytuować go na działce, a następnie zadbać o jego zielone otoczenie: trawnik, krzewy, drzewa, kolorowe kwiaty, a także takie elementy jak: oczka wodne, huśtawki, grille czy ogrodzenia. Wyobraźnia oraz kreatywność naszych gości przerosła nasze oczekiwania, czego efektem były wyjątkowe i bardzo ciekawe prace. Zobaczcie, jak nasi goście tworzyli swoje wymarzone przestrzenie oraz apetyczne smakołyki.
Autorzy: A.Tęcza, I.Piłat
W RIMINI - praktyki zawodowe we Włoszech
- 7
9 maja to był super dzień - wtedy zaczęła się nasza włoska przygoda. Wylądowaliśmy w Rimini i zaczęły się praktyki zawodowe realizowane w ramach projektu Europejskie Praktyki Zawodowe w programie Erasmus+.
Tym razem praktyki za granicą odbywa grupa 21 uczniów pod opieką dwóch nauczycielek Anny Kwiecień i Anny Kiwak. Szybko i sprawnie zameldowaliśmy się w hotelu Fantasy, potem kolacja, krótki rekonesans po najbliższej okolicy i odpoczynek.
Dzień drugi był już bardziej intensywny. Rano spotkaliśmy się ze Stefano, który oprowadził nas po Rimini, wyjaśnił, jak poruszać się komunikacją miejską, pokazał charakterystyczne punkty drogi do naszej firmy goszczącej Sistema Turismo. Wiemy już, że najpierw trzeba iść na plac ze słońcem a potem kierować się na pomnik cesarza (zbieżność nazwisk całkowicie przypadkowa;)
Po obiedzie w hotelu (pyszny!) spotkaliśmy się w siedzibie Sistema Turismo z Viki. Viki mòwiła po angielsku dość powoli, powtarzała informacje, więc bez większego problemu wszystko zrozumieliśmy. A opowiedziała nam, co w Rimini w piasku piszczy
Po kolacji zdarzyło się to, co tygryski lubią najbardziej: morze, plaża, słoneczko i wspólna zabawa. Było cudnie, bo cała plaża była praktycznie tylko dla nas. Okazało się, że dla tubylców jest zbyt zimno - 25 stopni!!!
A teraz zagadka dla Was: po czym odròżnić Polaka od Włocha w Rimini? - po ubraniu. Polak: spodenki, koszulka, a Włoch: długie spodnie, bluza, kurtka, szalik, kozaki! Pooglądajcie zdjęcia i przekonajcie się sami.
Pozdro z Rimini
„Łączą nas Drzewa”
- 6
05 maja w całej Polsce odbyła się akcja sadzenia młodego pokolenia lasu, której pomysłodawcą jest Ministerstwo Klimatu i Środowiska i realizuje projekt przy współpracy z Lasami Państwowymi.
Nasza szkoła również podjęła się bojowego zadania sadząc sadzonki w Nadleśnictwie Kolbuszowa w Świerczowie. Wspaniała pogoda pozwoliła na przyjemną pracę, i chwilę wyciszenia. Sadzenie nowych drzew jest bardzo ważne dla ekosystemu i odpowiedniej gospodarki lasu, pomaga zachować równowagę w środowisku. Rola lasów jest niezwykle ważna, gdyż jeden hektar lasu pochłania rocznie do 20 ton dwutlenku węgla. Po instruktażu udzielonym przez Bartłomieja Pereta, nadleśniczego Nadleśnictwa Kolbuszowa ponad 150 uczestników akcji przystąpiło do sadzenia drzewek. Współpraca wszystkich przyniosła piękne owoce pracy. Na powierzchni 1,30 ha łącznie posadzono 9 tysięcy młodych sadzonek, w tym 7 tysięcy sosen, świerki, lipy, śliwę i jarzębinę. My posadziliśmy 160 sztuk młodej sosny. Po skończonej pracy wszyscy uczestnicy wspólnie spędzili czas przy stole, na którym pełno było przysmaków w tym ciepła zupa, potrawy z grilla, sałatki i wiele innych. Miłym zaskoczeniem również było zobaczyć naszych szkolnych kolegów obsługujących uczestników podczas swoich praktyk zawodowych. Pomimo zmęczenia każdy wrócił szczęśliwy, dumny z tego jak taki mały znak może być znaczący dla każdego w trosce o środowisko przyrodnicze. Przyjemne połączone z pożytecznym daje najlepsze efekty, gdyż człowiek nie jest w stanie żyć bez lasu
Autorzy: Uczestnicy
XX Spotkanie Bibliotekarzy
- 9
11 maja 2022 r. odbyło się XX Spotkanie Bibliotekarzy z terenu Powiatu Kolbuszowskiego. Nasi uczniowie: Kinga Stępień, Patrycja Tabaka, Paweł Wiącek i Mateusz Potocki zapewnili obsługę kelnerską tej uroczystości. Wykazali się profesjonalizmem, wiedzą i doświadczeniem.
Eliminacje powiatowe Ogólnopolskiego Młodzieżowego Turnieju Motoryzacyjnego i Ogólnopolskiego Turnieju Bezpieczeństwa w Ruchu Drogowym
- 96
Za nami koleje eliminacje powiatowe Ogólnopolskiego Turnieju Bezpieczeństwa w Ruchu Drogowym i Ogólnopolskiego Młodzieżowego Turnieju Motoryzacyjnego, które odbyły się 9 maja 2022 r. na terenie Zespołu Szkół Agrotechniczno –Ekonomicznych w Weryni.
Celem turniejów jest podnoszenie kultury społeczeństwa i działanie na rzecz poprawy stanu bezpieczeństwa ruchu drogowego, w tym bezpieczeństwa dzieci młodzieży.
Turnieje mają charakter wieloetapowy i są organizowane na etapach: szkolnym, gminnym, powiatowym, wojewódzkim i ogólnopolskim.
Tegoroczne zmagania rozpoczęły się od części teoretycznej, czyli testów ze znajomości przepisów ruchu drogowego. Następnie uczestnicy zmierzyli się w konkurencjach praktycznych, w których musieli wykazać się takimi umiejętnościami:
- udzielanie pierwszej pomocy przedmedycznej,
- techniczne jazdy na specjalnie przygotowanych do tego celu torach: rowerowym - dla uczniów szkół podstawowych, a także motorowerowym i samochodowym (samochodem z zamontowanym talerzem Stewarta) - dla uczniów szkół ponadgimnazjalnych.
Nad przebiegiem rywalizacji czuwali przedstawiciele Komendy Powiatowej Policji w Kolbuszowej.
Po podliczeniu wyników wyłoniono zwycięzców:
W kategorii – grupa młodsza uczniowie szkół podstawowych w wieku 10-12 lat:
- I miejsce Szkoła Podstawowa w Raniżowie
- II miejsce Szkoła Podstawowa w Kupnie
W kategorii - grupa starsza:
- I miejsce Szkoła Podstawowa nr 1 w Kolbuszowej
- II miejsce Szkoła Podstawowa w Raniżowie
W kategorii szkoły ponadgimnazjalne:
- I miejsce Zespół Szkół Agrotechniczno- Ekonomicznych w Weryni
- II miejsce Zespół Szkół Technicznych w Kolbuszowej
Zwycięzcy turnieju otrzymali pamiątkowe dyplomy oraz nagrody, które wręczyli Dyrektor Zespołu Szkół Agrotechniczno Ekonomicznych w Weryni Zbigniew Bogacz, Wicestarosta Kolbuszowski Wojciech Cebula, Komendant Powiatowy Policji w Kolbuszowej p.o. nakom. Adam Mielnicki, Zastępca Burmistrza Kolbuszowej Marek Gil. Nagrody zostały ufundowane przez Urząd Marszałkowski, Starostwo Kolbuszowskie i Gminę Kolbuszowa.
Wszyscy uczestnicy turnieju oraz uczniowie naszej szkoły podczas przerwy w konkurencjach mogli zapoznać się z wyposażeniem nowoczesnego wozu strażackiego Państwowej Straż Pożarnej w Kolbuszowej.
Uczestnikom gratulujemy, a zwycięzcom życzymy powodzenia na szczeblu wojewódzkim.
Drużyna Zespołu Szkół Agrotechniczno- Ekonomicznych w Weryni w składzie: Adrian Ślusarz, Kacper Tereba, Adrian Kochanowicz będzie reprezentować Powiat Kolbuszowski
w finale wojewódzkim turnieju.
Autor: Grzegorz Warunek
Podziękowania i gratulacje
Warsztaty z architektury krajobrazu dla dzieci ze Szkoły Podstawowej w Jagodniku
- 13
28 kwietnia gościliśmy na warsztatach z architektury krajobrazu uczniów z klasy „0” ze Szkoły Podstawowej z Jagodnika. Dzieciom została przedstawiona prezentacja na temat wiosennych kwiatów w ogrodzie i co ciekawe, świetnie poradziły sobie z ich rozpoznawaniem Po wesołej pogadance uczniowie przystąpili do wyrabiania masy porcelanowej, z której powstało wiele przepięknych wiosennych motywów Kolejnym zadaniem dla naszych małych gości było wykonanie eko-ozdoby w postaci mini-krajobrazu. Zadanie polegało na wykorzystaniu odpadu, jakim jest np. zużyte wieczko od słoika i wykonaniu na nim miniaturki krajobrazu z pomocą naturalnych materiałów: mchu, kamyków, piasku, gałązek itp. Dzieci wykazały się dużym zaangażowaniem z stworzyły bardzo ciekawe i przemyślane kompozycje. Celem warsztatów było pokazanie, że materiały naturalne, które mamy w zasięgu ręki oraz odpady, mogą posłużyć do stworzenia pięknych kompozycji i kreatywnej zabawy.
Autor: I.Piłat
Warsztaty na Uniwersytecie Rzeszowskim
- 6
29 kwietnia uczniowie kształcący się w zawodzie technik architektury krajobrazu pojechali na wycieczkę na Uniwersytet Rzeszowski, gdzie wzięli udział w warsztatach pt. „Modyfikacje komputerowe w krajobrazie” Serdecznie dziękujemy za ciepłe przyjęcie oraz ciekawe warsztaty z aplikacją Canva, na których nasi uczniowie mogli nauczyć się wykonywania animacji komputerowych. Była to dla nas bardzo wartościowa wycieczka oraz możliwość poznania miejsca, gdzie być może część z naszych uczniów zdecyduje się kontynuować naukę.
Autor: Irmina Piłat
ZSA-E - "Złota szkoła NBP"
Z przyjemnością ogłaszamy, że nasza szkoła uzyskała tytuł „Złotej Szkoły NBP”
W roku 2021/2022 uczniowie ZSA-E w Weryni przystąpili do ogólnopolskiego programu Złote Szkoły NBP. Celem programu było upowszechnianie wiedzy ekonomicznej. Zadaniem drużyny było przygotowanie trzech zadań, które składały się z przygotowania debaty szkolnej, warsztatu uczniowskiego i lekcji ekonomii. Działania podjęte przez uczniów miały na celu przygotowanie młodzieży do bezpiecznego a zarazem swobodnego poruszania się w świecie finansów. W szkole powołana została Drużyna Ambasadorów Edukacji Ekonomicznej, w skład której weszli: Katarzyna Gola (3ae), Gabriela Ofiara (3bc), Patrycja Ozga c. Wiesława (3bc), Martyna Jagodzińska (2aez), Klaudia Sitarz (2aez), Weronika Fitał (2aez), Szymon Zieliński (2aez).
Zadaniem ambasadorów było zdobycie niezbędnej wiedzy potrzebnej do realizacji wskazanych działań, opracowanie pomysłów na ich realizację i przeprowadzenie poszczególnych przedsięwzięć ekonomicznych. Wspierali ich w tym koordynatorzy: Ewa Serafin, Urszula Szklarz, Anna Fołta.
Przygotowanie do wyjazdu do Włoch
- 4
Uczniowie ZSA-E w Weryni wkrótce ruszają w drogę. W dniach 9 – 29 maja 2022 we włoskim Rimini, jednym z najpopularniejszych miast turystycznych nad Adriatykiem, odbędzie swoją praktykę zawodową 21 uczniów naszej szkoły, kształcących się
w zawodach: technik architektury krajobrazu, technik żywienia i usług gastronomicznych, technik ekonomista, kucharz i monter sieci i instalacji sanitarnych. Obecnie trwają przygotowania do wyjazdu: uczniowie szlifują język angielski, poznali najpotrzebniejsze wyrażenia z języka włoskiego, przypomnieli sobie zasady bhp, odbyli szkolenie pedagogiczne i kulturowe oraz podszkolili się zawodowo, np. ekonomiści przećwiczyli obsługę urządzeń biurowych i programów księgowych, gastronomia potrenowała obsługę klienta w restauracji, a architekci krajobrazu dowiedzieli się, jak może wyglądać zieleń miejska i ogrody włoskie. Wszystkie szkolenia przewidziane są w projekcie finansowanym przez Unię Europejską „Europejskie Praktyki Zawodowe” w programie ERASMUS+, który
w atrakcyjny sposób umożliwia połączyć teorię szkolną z praktyką w zagranicznych firmach. Uczestnicy wyjazdów zdobywają swoje pierwsze doświadczenia zawodowe i poznają realia pracy za granicą, rozwijają się językowo, stają się bardziej samodzielni, nawiązują kontakty
i przyjaźnie międzynarodowe oraz przyjemnie spędzają swój wolny czas w ciekawych miejscach, tym razem będzie to Rimini nad Morzem Adriatyckim. Nie możemy się już doczekaćJ
XI Powiatowy Konkurs Języka Niemieckiego "Deutsch macht Spaβ"
Uczniowie startujący dnia 29 maja 2022 w XI Powiatowym Konkursie Języka Niemieckiego są przekonani, że język niemiecki jest fajny i jego nauka sprawia przyjemność – tak brzmi też tłumaczenie nazwy konkursu „Deutsch macht Spaβ!”, który odbył się w Szkole Podstawowej nr 1 w Kolbuszowej. Uczestnicy zmagali się z testem językowym i odpowiadali na pytania dotyczące wiedzy o Szwajcarii. Najlepiej poradziły sobie: Ewelina Sitarz, która zajęła II miejsce w kategorii: szkoły ponadpodstawowe oraz Weronika Fitał, która została wyróżniona. Gratulacje i tak trzymać!
Konkurs - Moja pierwsza rozmowa kwalifikacyjna
Zapraszamy uczniów do wzięcia udziału w konkursie - Moja pierwsza rozmowa kwalifikacyjna. Konkurs odbędzie się 3 czerwca 2022 r. Zapraszamy do zapoznania się z regulaminem. Regulamin konkursu
Aktualności