Gastronomia XXI wieku to nie tylko kolorowe, „szybkie potrawy”, to przede wszystkim przemyślane, racjonalnie przygotowane posiłki. Zdrowe żywienie jest tym ważniejsze, że z każdym rokiem obserwujemy wzrost liczby osób cierpiących na różne nietolerancje pokarmowe oraz choroby cywilizacyjne np. cukrzycę. Często nasi znajomi, najbliżsi muszą sobie radzić z tymi trudnościami. Ale współcześnie życie z takimi chorobami nie musi nas skazywać na nieatrakcyjne, niesmaczne i „ciapkowate” jedzenie. Kreatywność gastronomów, różnorodność produktów, zamienność różnych surowców pozwala na tworzenie nowych przepisów, potraw, które równie dobrze smakują jak te tradycyjne. Cukier możemy zastąpić np. ksylitolem, mąkę pszenną zawierającą gluten np. mąką owsianą czy gryczaną. Zamiast sięgać po wafelki, batoniki zawierające duże ilości cukru, oleju palmowego, emulgatorów proponujemy batoniki z suszonych owoców, orzechów. Do ciast możemy dodawać warzywa (marchew, cukinię, buraki czerwone) zmniejszając ilość białego cukru. Najważniejsza jest świadomość i umiejętność dokonywania słusznych wyborów. Podczas warsztatów kulinarnych zorganizowanych w naszej szkole uczniowie kształcący się na kierunkach gastronomicznych mieli możliwość przekonać się o tym. Ciasto marchewkowo- cukiniowe czy czekoladowe z burakami czerwonymi, batoniki bez cukru to przykłady deserów, które mogą poprawić ten jesienny, ponury nastrój.
CIASTO MARCHEWKOWO- CUKINIOWE Z MIGDAŁAMI
SKŁADNIKI
250 g marchwi
250 g cukinii
50 g posiekanych orzechów włoskich
50 g posiekanych migdałów
250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka płaska sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
3 jajka
¾ szklanki oleju
½ szklanki ksylitolu
SPOSÓB WYKONANIA
Marchew i cukinię umyć, obrać, osuszyć i zetrzeć każdą osobno na tarce o grubych oczkach, a następnie rozłożyć cienką warstwą, aby podeschły. Wymieszać w dużej misce wszystkie składniki sypkie (mąkę, przyprawy, sodę i proszek do pieczenia). W osobnej misce wymieszać jajka, olej i ksylitol. Dodać utarte warzywa, orzechy, a na koniec wymieszane sypkie składniki. Dobrze wymieszać. Formę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto. Posypać po wierzchu migdałami. Piec 60 minut w temperaturze 180℃.
BATONIKI BEZ CUKRU
SKŁADNIKI
300 g suszonych daktyli
¾ szklanki orzechów włoskich
½ szklanki wiórków kokosowych
2 łyżki ciemnego kakao
2 łyżki masła orzechowego
szczypta soli
SPOSÓB WYKONANIA
Daktyle zalej ciepłą wodą, odstaw na 10 minut, następnie osącz i zmiksuj z wiórkami kokosowymi. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj całą masę. Przygotuj blaszkę (pojemnik) o wymiarach 20×20 cm, wyłóż ją papierem do pieczenia, rozsmaruj masę w formie i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny. Następnie pokrój na prostokąty.