Po raz kolejny udowodniliśmy, że Zespół Szkół Agrotechniczno–Ekonomicznych w Weryni jest liderem w pozyskiwaniu funduszy ze środków programu Erasmus+. Nasz nowy projekt „Food Redefined” (Nowa definicja żywienia) został bardzo dobrze oceniony i uplasował się na 44 miejscu na 312 wniosków złożonych z całego kraju. Projekt uzyskał dofinansowanie w wysokości 122 972,00 euro. Koordynatorem całego projektu jest nasza szkoła. Projekt rozpocznie się 1 września 2020 r. i będzie trwał 2 lata. W tym czasie 24 uczniów w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych oraz 6 nauczycieli wyjedzie na tygodniowe warsztaty do szkół partnerskich we Francji, Chorwacji oraz Portugalii. Wizyta partnerska w naszej szkole zaplanowana jest na czerwiec 2021 r. Podczas wizyty w Chorwacji nasi uczniowie będą doszkalać swoje umiejętności związane z kuchnią śródziemnomorską oraz wykorzystaniem naturalnych składników do przygotowania potraw. Wizyta w Portugalii wzbogaci naszą wiedzę o kuchnię Zero Waste (czyli jak wykorzystać cały produkt nie marnując niczego) oraz przygotowywanie ekologicznych napoi i koktajli. Francuzi będą nas uczyć jak przygotowywać potrawy w niskich temperaturach, aby nie traciły swych wartości oraz wykorzystania produktów organicznych. Każda wizyta będzie dla nas niesamowitym doświadczeniem edukacyjnym jak również turystycznym i społecznym. Całość projektu realizowana będzie w języku angielskim, a nasi uczniowie wraz z kolegami i koleżankami z Francji, Portugalii i Chorwacji będą tworzyć wideoblog z przepisami, z których finalnie powstanie książka. Już nie możemy się doczekać spotkania!
Autor: A. Stąpor